2012. május 9., szerda

Piros arany házilag

Előfordul, hogy hirtelen kellemetlen  szituációban találom magam.
Például ha vendégségben megkérdezik a gyerekeimtől, mit kérnek vacsorára, és ők szemrebbenés nélkül rávágják:
-kecsapos, mustáros vagy pirosaranyas kenyeret.

Minden bizonnyal azt hiszik a kedves vendéglátóink, hogy ezen szocializálódtak a gyermekeim.
És lőn: bizony ezen.
Én nem tudom, mi az oka, főzök rendesen, és mégis: ha kikerül az asztalra egy üveg kechup, akkor annak annyi. Nem kell hozzá semmi más, csak egy kis kenyér.

Most a piros arany a sztár.

Persze nem a tubusos változat, nem...


Mi kell hozzá?

1 kg pritamin vagy kápia paprika
1 dl olaj
1 fej vöröshagyma 
babérlevél, só, fokhagyma, cukor

Hogy készül?

A paprikákat megmosom, és tepsibe teszem. Mellérakom a babérleveleket. A tepsi tetejét befedem alufóliával, és 170 °C-on sütöm két órán keresztül.
Amikor kész, lehúzom a héját, és tálba teszem a paprikákat.
Hozzárakom a vöröshagymát, fokhagymát, sózom, kevés cukort is szórok rá.
Ráöntöm az olajat, és botmixerrel pépesítem.
Hűtőben egy hétig áll el.
Több sóval tartósítható, de mi kenyérre is kenjük, így nem használok hozzá annyi sót.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet, kipróbálom.Vajon fagyasztható kisebb adagokban? Mert magyaros ételekbe is jó lenne.

    VálaszTörlés
  2. Patrícia, sosem fagyasztottam még. :) De miért ne? :)
    Magyaros éteelkbe is szuper, akkor érdemes több, sokkal több sóval készíteni, és akkor simán eláll egy hónapig is, mint a házi vegeta.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Ilyet én is szoktam csinálni, azzal a különbséggel, hogy parázson sütöm a kápia paprikát.
    Mi piritós kenyérrel esszük.... tényleg isteni

    Üdv

    ERA

    VálaszTörlés