2012. május 10., csütörtök

Ajánló - egy csokor (könyv, játék, weblap)

A napokban kaptam egy kedves levelet Patriciától, melyben hiányolja az ajánlóimat.

Ahogy végiggondoltam a lassan már elmúló tanévet, bizony meg kellett állapítanom, hogy sokkal, de sokkal kevesebb időnk jut közös játékra, közös olvasásra.
Sőt, sajnos nem csak a közösre...

Idén egyetlen könyvet lapoztunk közösen, ez perig Illés Györgyi: Beszéd utca 3 című kihagyhatatlan műve.
A mi kedvenc mesénk a négyesikrekről szól.


Beszélni csak Papek tud, hallani csak Tomek hall. Bobek szemében tükröződnek azok a gondolatok, érzések, melyekről Papek beszél. Krapek pedig kézmozdulatokkal kíséri a mondanivalójukat.
Szerencséjük van, mert a suliban is így felelnek. Sosem egyedül állnak az osztály-és a tanító néni előtt, hanem mind a négyen egyszerre. S amikor az Anyám tyúkját szavalják, az eredmény tökéletes lesz.
Papek szaval, Tomek ellenőrzi, jól megtanulták-e már, Papek szeméből minden kedves érzés tükröződik, Krapek pedig mesterien kíséri mozdulataival a verset.
Hát ezt mi is megpróbáltuk, és nagyon jókat nevettünk. :)

Mesinek új tantárgy a történelem.  Mielőtt még elkezdődött volna az iskola, neki már kedvenc tantárgya lett. Hogyan szeretett bele, nem tudom, de a rajongás tartósnak bizonyult.
Valamelyest hozzájárulhatott ehhez az is, hogy egyelőre nagyon figyelek arra, hogy érdekes, izgalmas maradjon számára.
Ebben nagy segítségem volt a Scolar kiadó könyvsorozata.



Mert mi a leggyakrabban előforduló probléma a történelemmel?
Az, hogy saját tudományos nyelvezettel, fogalmakkal dolgozik akkor, amikor még sok gyerek nem érett erre.
Azt gondolom, ez általános probléma, a mai gyerekek nyelvi fejlettsége nem mindig felel meg annak, amit már elvár tőlük az iskola.
Mesi még nyáron kiolvasott néhányat a fent említett könyvek közül, így hatalmas előnnyel indult neki a tanulásnak.
A görög istenek között már igen otthonosan mozgott, és ismert olyan kifejezéseket, mint adüton, agora, orákulum, pelanosz, stb.
A sorozat összes köyvére igaz, hogy izgalmas történet keretében hitelesen mutatja be az adott korszakot. A könyv végében idegen kifejezések magyarázata, és egy rövid törilecke található, mely összefoglalja a valóságot is.

Játékaink is szaporodtak, éppen most legnépszerűbb a Tantrix.

A játékkal a Medve matekversenyen kerültünk szorosabb kapcsolatba. Volt már itthon egy kezdőcsomagunk, időnként játszottunk is vele, de csak egy jó játék maradt a többi között.
A versenyen viszont sokat kellett várni, hogy Mesiék csapata is elindulhasson. A várakozás pedig unalmas szokott lenni...kivéve, ha a szervezők izgalmassá teszik.


Itt aztán igazi nagy készlettel, társasjáték formában is lehetett játszani.
A játékszabály leírásával nem bajlódnék, itt nagyon érthetően megtaláljátok.

A végére hagytam egy weblapot, ami a leggyakrabban látogatott oldal a googlechrome szerint a gépemen. No nem én látogatom...hanem Soma.

Igen, Legó :)

Az Ószövetség feldolgozása, ráadásul képregény angolul.

LEGO


Ha van jó könyv, amit olvastok, érdekes játék, amit játszotok, jó weblap gyerekeknek, akkor ne fogd vissza magad, írd meg te is! 
Köszi:)

21 megjegyzés:

  1. "Mi" még kicsik vagyunk (1,5 és 4 év), de a Scolar-nak vannak könyvei a piciknek is. A kihajtható ablakos sorozatot sorra szedjük a könyvtár polcáról.
    Nagyon tudom ajánlani kisgyerekeseknek a Pauli könyveket is, aminek egy kis nyuszigyerek a főszereplője, továbbá Berg Judit Maszat sorozata szintén mindenestés olvasnivaló. (A töri megszerettetéséhez mindenképpen jegyzem az ajánlásodat!)
    Weblapnál mi még az Egyszervolt.hu-nál járunk, egyenlőre maximálisan kielégíti az igényeiket.
    A társasjátékot a nagyobbikkal még ízlelgetjük. Viszont ha este tudunk időt szakítani és a gyerekek sincsenek fenn a szokásosnál tovább holmi front/napkitörés/telihold/fogzás/egyéb miatt, akkor felnőtt társast is előveszünk. A Catan telepesei kártyajáték verziójának a szerelmese lettem, de az Agricola is dobogós. Alig várjuk, hogy a gyerekek is beszálljanak.
    Köszi az ajánlókat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Betti! :)
      Nálunk már igen aktívak a Catanban, pár év, és ti is tudtok együtt játszani! :)

      Törlés
  2. Nekünk ez tetszik nagyon:

    http://bookline.hu/szerzo/kathleen-duey/123203

    VálaszTörlés
  3. Örülök, mert az ajánlataid közül csak egyet nem ismerek: Medve matekversenyen c. játékot. De bepótoljuk, mert közeledik egy 12. születésnap:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Julcsi, nem értetted félre? A Medve matekversenyen a Tantrix nevű játékot szerették meg. :)

      Törlés
  4. Berg Judit Maszat sorozata nálunk is nagy kedvenc, én személy szerint nagyon oda vagyok a Ruminiért is. Szerintem nagyon jó! Az, hogy anyaként elolvastam az eddig megjelent összes részt, talán elmond valamit róla...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Berg Judit nálunk is hatalmas kedvenc volt, Ruminit oda-vissza...:)))

      Törlés
  5. Köszönöm,Virág!
    A Scolar sorozatnak utánanézek.

    Nálunk most a legkedvesebb a Mesélő Biblia, mellette a 2.5 éves lányomnak a Panka és Csiribí történetei, és a Bogyó és Babóca könyvek.:)
    De van még sok más kedves könyv, mindig 10 könyv van az "esti mese polcon", azokból lehet válogatni, ha egyet kiolvastunk, akkor más kerül fel a helyére.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nálatok még igen kicsi a kicsi. :))))

      Törlés
  6. Nálunk is sláger volt Berg Judit,most Nyulász Péter Helkája és Csukás Kemény Kalap és krumliorr dívik.Túl vagyunk a filmen is, ami visszaidézte gyermekkorom.....és persze lánykámnak is tetszik :) kár hogy manapság nincsenek ilyen jó ifjúsági filmek :(........Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért van egy-két jó film most is. Ezt ismered?
      http://www.port.hu/hotzenplotz,_a_rablo_der_rauber_hotzenplotz/pls/fi/films.film_page?i_film_id=80274

      Igaz, nem annyira ifjúsági film, de beillik annak is.

      Törlés
  7. Tíz év fölött ajánlom a Dobozvárost ( Lakatos István), A leleményes Hugo Cabret-t (Brian Selznick), és zseniális Ágról szakadt Tóbiás történte (Timothée de Fombelle), ez utóbbi kíván már némi kitartást, két hosszú kötet, de nagyon jó!!!!

    VálaszTörlés
  8. A Tantrix játékot nálunk is nagyon szeretik az iskolában a gyerekek. Erika

    VálaszTörlés
  9. Én a Gergő-sorozatot ajánlanám az iskolás korosztálynak, 7-8 évtől. Gergő és az álomfogókkal kezdődik, biztos hallottatok már róla :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Virág!

    Megtisztelő, hogy rendszeres olvasómmá lettél, a gyülekezetből már sokat hallottam a blogodról.

    Köszöntelek: Zita

    VálaszTörlés
  11. Kedves Virág! Már írtam, hogy sok jó ötletet kaptam Tőled, melyet ezúton is köszönök! Én is szeretnék megosztani Veled néhány könyvélményt, amit úgy érzem, érdemes minél több emberhez eljuttatni. Remélem Neked is tetszik majd! Az egyikről egy cikksorozat olvashatsz itt: http://www.lurkovilag.hu/index.php?c=123
    Szintén Bodnár Erikától az öltözködés mágiája (hasonlóan magyar szemmel, kicsit kapcsolódva a Világunk virága könyvekhez)
    És a betegségek új megközelítéséről: Csákvári Eszter: Ébredjetek anyukák
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  12. Én is nagyon hiányoltam már az ajánlóidat, ezúttal köszönetet kell mondanom visszamenőleg is,ugyanis rajtad keresztül ismertük meg a mai kedvenceinket a Chocolate fix-et és a Csúcsforgalmat is.Azóta sok ehhez hasonló társasjátékot,játékot beszereztünk és társasjáték délutánokat szervezünk nagy sikerrel.(ingyenes)

    VálaszTörlés
  13. Most fedeztem fel ezt a építőjátékot: http://www.logivar-fajatek.hu/. Fából készült, magyar és bár nem olcsó, de nem is megfizethetetlen.

    VálaszTörlés