2010. november 9., kedd

Kedd, a konyha napja

Napirendünk hétről hétre alakul, finomodik. Előkerülnek különféle igények, amit szeretnénk rendszeressé tenni, és ezeket valahogyan muszáj strukturálni. Még akkor is muszáj, ha egyébként a spontaneitás megrögzött híve vagyok.
Így neveztük ki a keddet konyha napjának.
Ilyenkor úgy alakítjuk a tanulni valót, hogy mellette lehessen sütni-főzni, és ebben a gyerekeknek is módja legyen 100%-osan résztvenni.

Ma egyedül készítették a reggelit. Rántottára szavaztak. A munkamegosztásba sem keleltt beleszólnom, csak annyit keleltt jeleznem, hogy egy pici sótól finomabb az étel.



Aztán délelőtt sült még sokmagvas kenyér tésztájából párolt káposztával töltött buci.

Hozzávalók:

50 dkg rozsliszt
két evőkanál mag, mozsárban összetörve
élesztő
cukor, só
tojás a kenéshez
párolt káposzta 

A lisztet elvegyítjük a magokkal (ez bármilyen lehet, én napraforgómagot, diót, tökmagot, lenmagot használtam), majd a vízzel és élesztővel kidolgottuk a tésztát. Hagyjuk kelni, majd kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Minden négyzetbe kanalazunk egyet a párolt káposztából, majd feltekerjük, és a tészta két végét aláhajtjuk. A kis csomagokat megkenjük tojással, és aranybarnára sütjük.




Ha már egész napunkat a konyhában töltjük, érdemes valami édeset is a sütőbe tennünk.
Mi almát sütöttünk.
Egy pici hiba becsúszott a sütésbe, ugyanis nem pucoltuk meg. Így is finom, csak a sült almahéj egy kicsit ront az élvezeti értéken. Remélem, ti nem rontjátok el. :)
Az almát félbe kell vágni, kiszedni a magházát.
A mag helyére fahéjas cukrot, egy szem kockacukort, és áfonyalekvárt tettünk, majd összeillesztettük az almákat, és bebugyolláltuk leveles tésztába. A tetején jól összetapasztottuk, bekentük tojással, szegfűszeggel megszurkáltuk és betoltuk a sütőbe.





Estére mégegy meglepetés készül, de az még tényleg meglepi! :)

16 megjegyzés:

  1. Hú, ez az alma batyuban istenien néz ki! Biztosan nagyon finom lehet! Egészen karácsonyi illatok jöttek elő most nálam hirtelen.....nyamm!Kriszta

    VálaszTörlés
  2. Kriszta, ne is mondd! Így november felé már teljes a karácsonyi hangulat. :)

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg leveles tészta? Nagyon jól néz ki.
    Én is szeretném a kisfiamat megtanítani sütni-főzni. Már most is sokat segít a konyhában. :-)

    VálaszTörlés
  4. Az almás nagyon jó ötlet! Fincsi lehet nagyon!
    (Réka)

    VálaszTörlés
  5. Profin bele keveredtem volna nálatok a sós-édes spirálba. Egy káposztás, egy almás, egy káposztás ... stb. Nekem az a kép tetszik nagyon, ahol Emese a tojást a serpenyőbe önti! Erika

    VálaszTörlés
  6. Milyen jó látni Mesit meg Somát! Annyira aranyosak ahogy ügyködnek nagy buzgón! Köszönöm én is a sok ötletet, azt, hogy megosztod a kapott kincseidet, sokan profitálunk belőle! Timárné Ági

    VálaszTörlés
  7. Én úgy láttam egy kis szalonnától meg még finomabb az a rántotta! :)
    G.

    VálaszTörlés
  8. Moti, bizony, ez egyszerű leveles tészta. Nagyon gyorsan kész, főleg, ha fagyasztva vásrolja az ember lánya. :)

    VálaszTörlés
  9. Réka, Kreatívhit, hát igen...nálunk is minden elfogyott secpec...

    VálaszTörlés
  10. Ági, bizony, Mesi nagyon megszerette a konyhai munkát. Eddig nemigen érdeklődött, de mostanában sokszor kéri, hogy hadd csinálja egyedül az ebédet. :)
    Gabriella, sajnos a kicsik nem eszik meg a bacont a rántottában, a nagyok meg nem szeretik nélküle, szóval teljes a kavarodás, de azért minden elfogy a végére. :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Virág!

    Teljesen véletlenül találtam pár napja a blogra. Azóta is olvasgatom, ámulok-bámulok, és köszönöm, hogy mindezt megosztod velünk.

    Sok sikert a munkádhoz!

    Klári

    VálaszTörlés
  12. most találtam meg ezt a bejegyzést és a párolt káposztás bucit - egészen pontosan három napja. rozsliszt a pünkösdi ünnepek miatti bolt szünet okán egy gramm sem volt itthon, tehát improvizáltam. lenmagot egy kanál dejóval (dió sem volt...) és egy nagy kanál citromborssal mozsárban összetörtem. fehér lisztem sem volt elég, de előző nap Limara serpenyős lepénykenyerét sütöttem, és annak a tésztájából maradt még egy fél kiló. tehát 1/2 kg limara - féle maradék tészta, 1/2 kg fehér liszt, 5 dkg élesztő, cukor, pici tej, só és a magkeverék. Amikor a tepsiben voltak a bucit, megszórtam a tetejét kukorica darával és lenmaggal. mmmmmmmm nagyon finom lett. Sonkával, finom édes datolya paradicsommal és egy üveg félszáraz rose-val kísértük el. köszi szépen a recept ötletet!!!!!!!!

    VálaszTörlés