2010. november 19., péntek

Iskolában voltunk 2.rész

A tegnapi posztot egyelőre jegeltem. Piszkozatként mentettem el, több oka is van ennek. Ha kicsit lecsitultak a kedélyek, és távolodni tudok az érzelmeimtől, majd újra előveszem. :)
Amikor a blogot útnak indítottam, egyik fogadalmam az volt, hogy nem az iskolát ( mint rendszert) szidom, hanem a mi utunkat, az otthonoktatást mutatom be.
Azt az otthonoktatást, ami nem az iskola ellenében létrejött választás, hanem az a lehetőség, amit mi a Jósitentől ajándékba kaptunk.
Ez a mi személyes döntésünk, hogy elfogadtuk az utat... és mint ilyen, nem mérhető össze a többiek döntésével, a többiek útjával.

Az iskolát is lehet jól csinálni, az otthonoktatást is lehet rosszul.

Az iskola kritikája helyett inkább itthon építkezem tovább.
:)

 
Szeretnék nektek egy blogot is bemutatni, illtve egy édesanyát, a fiaival együtt.

A blogot ezen a linken érhetitek el.

Ha pedig ide kattintotok, egy ajándékot is kaphattok.

33 megjegyzés:

  1. Úristen, Virág! Nagyon aranyos vagy, köszönöm a népszerűsítést!

    VálaszTörlés
  2. Jófej vagy Virág!
    Egyébként azon gondolkodtam, hogy miért nem tömörültök vmiféle szövetségbe? Mármint az oo-sok. Mondjuk "Magántanulók Magyar Szövetsége-MMSZ"
    Hm?!
    Ez most nem vicc! Sokak bizti egyedül küszködnek. Lehetne konferenciákat rendezni. Eszmét, tananyagot cserélni, jogi tanácsokat adni, érdekképviseletet működtetni....
    Valahogy magányos harcosoknak tűntök, holott nem kéne így legyen. Akár olyan rendezvényeket is lehetne csinálni, ahol népszerűsíthetnétek az oo-t.
    És talán érdemes lenne kilépni a homályból és az Illetékes Szervekben tudatosítani, hogy ez az út is létezik és nem bűnöző, gyermekét veszélyeztető egyén, aki ezt választja.

    VálaszTörlés
  3. Nekem tetszett a problémáról a bejegyzésed. Azért, mert élő és nagyon megnehezíti a munkánkat. Az is, ha egy pedagógus nincs a csúcson szakmailag vagy emberileg és az is, hogy nagyon különböző értékrendből érkező gyerekek, családok között kell konszenzusra jutni, legalább alapértékek tekintetében. (Persze most jön az, hogy ki mondja meg mik az alapértékek! Én örülök, hogy nekem van, ami megmondja! :o)Erika

    VálaszTörlés
  4. jehudit: Most eszembe jutott a Geréb Ágiért indult mozgalom :-) Azt gondolom, az ő munkásságáró pár év múlva történelmet írnak. Az oo- a jól csinált oo- is forradalmi lépés lehet az oktatásban.

    VálaszTörlés
  5. d., úgy legyen!!!!
    Nem vagyos oo-s, csak egyszerűe azt látom, ahogy olvaslak benneteket, hogy nagy az érdeklődés. Főleg, mert az okt. rendszerünk ennyire recseg-ropog. Talán ha megjelenne a konkurencia összekapnák magukat. Kell az egészséges verseny és kell az is, hogy lássuk igenis megoldás az oo és nem "nomádkodás".

    VálaszTörlés
  6. jehudit,
    már volt oo-s konferencia és jelenleg is kettő szervezése folyik!
    Nem vagyunk a homályba és aki net közelbe tud kerülni, annak már nem kell egyedül küszködnie!

    Más, szerintem jó, hogy felmerült Geréb Ági neve!
    Mert tanúságos párhuzamot lehet vonni!
    Én nagyon nem szeretném, ha az oo-társadalmi megítélése olyan lenne, mint az otthonszülésé! És ez nagyban múlik azon, hogy milyen kijelentéseket teszünk.

    Ezért továbbra is le a kalappal Virág előtt, hogy ilyen bölcsen cselekedett.
    Szerintem is az oo előnyeit, lehetőségeit, szépségét kell kiemelni, és nem a okt rendszert szidni. Mert ha a másodikat csináljuk, mégha ritkán és igazat írva is, garantáltan oda jutunk, ahol most az otthonszülést tart! És én nem szeretnék azért bíróságra járni, mert otthonoktatom a gyermekeimet!

    VálaszTörlés
  7. Megértelek benneteket, mert én nagyon sok jót láttam tőletek az oo-ról. És büszke vagyok Rátok, mert vállaljátok, hogy nem akartok másokat okolni, hibáztatni a jól vagy kevésbé jól sikerült emberformálásért, tanításért. A családnál meghatározóbb ritkán van egy gyermek életében! Ha nincs egy gyerek mögött család, mi csak pótolunk, kompenzálunk, borogatást cserélünk a gyereklelkeken. Egyébként szerintem is nagy fordulatot hozhat! A mi iskolánk egyházi, kistelepülési iskola. A családias légkörét, keresztény jellegét, hangulatát őrizzük és óvjuk! Erika

    VálaszTörlés
  8. Szerintem nem kellene együtt emlegetni az otthonszülést és az otthonoktatást, mert az otthonszülésről már nagyon sok embernek van (elítélő) véleménye. Az „együtt emlegetés” miatt pedig az emberekben a két dolog összekapcsolódik. Én már többször „megkaptam”, hogy: „Ó, akkor te biztos otthon is szültél! Hm… hm…”

    Én is úgy gondolom, hogy egyáltalán nem lenne értelmes dolog a többséget magunkra haragítani. Főleg nem a pedagógusokat, akik a gyerekeink és a mi munkákat is értékelik évente legalább kétszer :). Legfeljebb példákat hozhatunk az életünkkel (pl.: a blogokon keresztül), hogy mi, miben találtuk meg az utunk, és hogyan járunk rajta.

    A tévedések, amikkel már találkoztam: oo=otthonszülés+„szekta”,+sok-sok gyerek

    VálaszTörlés
  9. Bergamott, én is így értettem, ezért örülök, hogy még itt aránylag a dolgok "elején" merült fel, mert tudunk belőle tanulni!
    Lehet mást csinálni, mint ami bevett, csak nem mindegy, hogy ezt hogyan kommunikáljuk le.
    osz minden esetbe szidja a kórházat, és lássuk be, pont maguknak nem tesznek ezzel jót, tanuljunk belőle,
    legyünk irgalmasak, lássuk az iskola hibáit, de ne ítéljük el az egészet úgy, ahogy van!
    És igen, Bergamott teljesen igazad van, nem szabad együtt emlegetni, de tanuljunk belőle!

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Köszönöm szépen a sok értékes gondolatot nektek!
    Jövök majd, és válaszolok, de tornyosulnak a fejem felett az itthoni feladatok. :)
    Hiába, közeleg advent, karácsony...

    VálaszTörlés
  11. Azt hiszem nem voltam egyértelmű Marywolf!

    Abban az értelemben, amiben a párhuzamot Te írtad teljes mértékben egyetértek, és ha ezt nem vesszük figyelembe/nem vonjuk le a megfelelő következtetéseket hamarosan „rólunk” is cikkezni fognak.

    Valójában azt akartam kifejezni, hogy az „együtt emlegetést” meg kell előzni, és ennek módját nagyrészt én is abban látom amiben Te.

    VálaszTörlés
  12. Bergamott, cool, akkor egy cipőben evezünk ;)

    VálaszTörlés
  13. Ha már az oo-s családok „jó híréhez” is eljutottunk, eszembe jutott valami. :) Mi a véleményetek egy blogos karácsonyi vásárról, ahová otthontanulók, esetleg az otthonoktatás gondolatával foglalkozók készítenének portékát? (Valamilyen közösen választott jótékony célra.)

    VálaszTörlés
  14. Nem rossz ötlet, de jelenleg csak 1 valami elkészítésére lesz szerintem kapacitásom, pontosabban többet most nem merek vállalni, elég sok szolgálat van még karácsonyig, Dicsőség az úrnak érte!

    Pl egy iskolai könyvtár fejlesztése!
    Valami olyané, ahol van személyes ismerős gárda, hogy tudjuk, hogy tényleg jó helyre kerül, jó módom és tényleg a gyermekek gyarapodását segíti elő.

    VálaszTörlés
  15. Virág, nagyon szép, hogy így gondolod, és hogy ilyen következetesen tudod ezt végigvinni.
    Azért én egyátalán nem éreztem, hogy a rendszerrel lenne a bajod, hanem konkrétan ez az iskola nem az, ami nektek kell. Ahogy én is kizártnak látom pl, hogy itt helyben vigyem a gyerekeimet iskolába, mert úgy érzem, hogy elásnánk a talentumaikat, és nem a pénzváltóknak adnánk. És ez nem rendszerkritika. Szerintem.

    VálaszTörlés
  16. Részemről meglehetősen nehéz higgadtan viszonyulni az iskolarendszerhez, egyrészt a saját ebek miatt,másrészt azért, mert magam is tanító vagyok- voltam, így folyton látom, mit kellene másképpen csinálni, hogy a helyzet odabent kicsit jobb legyen.
    Geréb Ágiék megítélése éppen a közvélemény megtévesztése miatt lett ennyire megosztó. Az oo szerintem soha nem jut el ide, főképp, ha olyanok állnak az élére, mint akik Virágnál tömörülnek. Ideje ledönteni a hivatalos pedagógia mindenhatóságát, és láttatni, hogy a más út is lehet jó út.

    VálaszTörlés
  17. A sebeknek gyógyulás kell, nem az azt okozó rendszer ledöntése!
    A sebekkel sebezni lehet, ritkán szül jót vagy jobbat. De arra kiválóan alkalmasak, hogy megmutassuk, Jézus mire képes és micsoda erő van az irgalomban, amelyet megmutatott nekünk.

    Mellesleg a sajtó simán meg tudja csinálni az oo-val is azt, mint a másikkal és ha adunk nekik alapot, alkalmat, meg is fogják!

    Mellesleg látok esélyt arra, hogy ez a téma elő fog kerülni konferencián, és fontos is, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk!

    VálaszTörlés
  18. Kedves Virág! Bölcsességre vall a döntésed! Semmi értelmét nem látom a heves indulatoknak! Több kérdést is felvetett bennem, örülök, hogy bennem maradt! Ha az időd engedi nézd meg a filcsütiket, kisültek és nagy öröm volt megvarrogatni. ... és marywolf profi moderátor vagy! :o) Erika

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok!

    Annyira sajnálom e poszt időzítését, mert pont összetornyosult felettem annyi, de annyi munka, hogy nem tudtam ideülni és válaszolni.

    Ami az otthon szülés és az otthon oktatás párhuzamát illeti, szerintem nagyonis létező párhuzam. Mind a kettő kétségbe vonja egy Intézmény mindenhatóságát, kompetenciáját.

    VálaszTörlés
  20. Az OO családok összefogása szerintem is létszükséglet lenne. amikor ezen gondolkoztam, az jutott eszembe, hogy én erre már képtelen lennék a jelenlegi felállásban. Ja, nem önjelölt összefogóként mondom ezt, hanem amikor arra gondoltam, vajon más miért nem csinálja, akkor feltettem magamnak a kérdést, hogy én miért nem csinálom?
    Hát azért, mert egyszerűen egy szabad pillanatom nem marad a napból.
    sokszor éjfél után is azon töröm a fejem, hogyan lehetne élményszerűbben elmagyarázni valamit, elemzem, milyen hibákat vét Mesi a kivonásban, próbálok az ő fejével gondolkodni, stb...szóval szerintem kevés oo-s édesanya van, akinek marad még ideje arra, hogy egy alapítványt, vagy egyebet is kitaláljon, és végigvigyen.
    De részemről nagyonnagyonnagyon várom, hogy legyen valaki...

    Az oo konferenciáról én még nem is hallottam, mármint az ideiről. Hála és tisztelet Esztinek, hogy megszervezték, lebonyolították...nem is tudom, hogy csinálták...én még elmenni sem tudtam (jó, nagyon késve tudtam meg)

    Egyszer egy levelezőlistára is felkerültem, de azt hiszem, egy levelet kaptam mindössze. Az működik még, csak leestem róla? Hát nem tudom...
    Itt a blogon próbálom követni, megtalálni a többieket, de pl. Bergamott csak most lett gyanus...ti is otthon oktattok?

    Naszóval ezer megválaszolatlan kérdésem van ezzel kapcsolatban...

    Aki tud, segítsen nyugodtan! :)))

    VálaszTörlés
  21. Erika, megnéztem, nagyon szépek lettek! :)))

    VálaszTörlés
  22. Blogos karácsonyi vásár jó ötlet, de sezrintem idén már nem fog beleférni. Ezt sokkal előbb el kell kezdeni szervezni, bár csask a magam nevében beszélek, de ilyenkor annyira "nagyüzem" van, hogy nem fér bele már semmi. :(((
    Nálunk ma van az utolsó vendégség, ezután mindne hétvége az intenzív készülődés jegyében tellik. (Jó, még Somának lesz egy szülinapja) :)))

    VálaszTörlés
  23. A karácsonyi vásárban az a jó, hogy soha sem késő: jövőre is lesz karácsony ;)

    oo-s konferencia: tavaly volt, az ideik meg még nincsenek meghirdetve, csak már beszélgetni lehet róluk privátba.

    Összefogás:
    szerintem jelenleg nincs szükség egy emberre, aki országos szinten összefogja a csapatot.
    Inkább arra lenne szükség, hogy biztassuk egymást és leginkább magunkat, hogy tartsuk a kapcsolatot, pontosabban:
    vegyük fel egymással személyesen is a kapcsolatot
    beszéljünk privátba: mail, skype, msn
    látogassunk el egymáshoz
    keressük meg az embereket, akik a közelünkbe vannak, akikkel hetente, kéthetente, havonta (kinek hogy fér bele, kiknek mi a megfelelő) jöjjünk össze

    Az anyagjaink cseréje megoldott a neten, mármint, ami digitális.
    Az egymáshoz látogatás pedig megadja annak a lehetőségét, hogy megmutassuk, mit hogyan csinálunk, hogyan csoportosítunk, hol tanulunk, mit hogyan tárolunk. Hiszen ezekről lehet írni, de sokkal érdekesebb megvizslatni a másik teret.
    Én ezért szeretek nagyon Hajniékhoz és Kilikéékhez járni.
    És hálát adok az Úrnak, hogy több napot tölthettem Gitéknél, és az Úr mindig tud többet adni, mert pepitáékhoz is eljuthattam {erről a kirándulásról már készül a blogbejegyzés, csak nekem is van egy tornyom;) http://szentandras.ujevangelizacio.hu/node/1065 erre készülünk most ezerrel és annyira cool}

    Eddig ezek a tapasztalataim és én is tudom, érzem a bőrömön, hogy bizony, néha biztatnom kell magam, pedig olyan emberekről van szó, akiket ha sokáig nem látok, nem hallok róluk, bizony hiányoznak.

    Szertár, köszönöm, amit írtál! Nagyon, nagyon, el se tudod hinni, hogy mennyire sokat adtál vele.
    Négy éve beraktak egy csoportba, hogy tanuljak moderálni, háááát, a legvégén leginkább letargiába süllyedtem, már amikor túljutottam a puffogáson, a kiakadáson és a síráson. Dicsőség az Úrnak, hogy ezt is képes volt helyrekalapálni!

    VálaszTörlés
  24. Szerintem is szűkös lenne az idő, de azért lefoglaltam (mindeneshetőségre) a karacsonyivasar.blogspot.com és a karacsonyivasar@gmail.hu címeket.

    A könyvtár ötlet nagyon stílusos lenne oo-s családoktól :)

    Mi is oo-s család vagyunk!

    Ti hány oo-s családról tudtok, aki blogot vezet? Én most már (megismerési sorrendben) Matróz Eszti, Virág, Betti és Marywolf blogját ismerem.

    VálaszTörlés
  25. Virág!

    Van egy jó könyv a matematika hibákhoz:

    Dr. Mosonyi Kálmán
    Gondolkodási hibák az általános iskolai matematikaórákon

    A könyv példákon keresztül mutatja be, hogy adott hiba mögött, mi rejtőzhet, és hogyan segíthetünk kijavítani.

    VálaszTörlés
  26. Bergamott, mindenképpen nézd meg ezt a blogot itt:
    www.caterpillarschool.blogspot.com
    Eszter írja, ő is otthonoktat.
    Ráadásul angoltanításban profi :))))

    A könyvajánlót nagyon köszönöm, nem ismertem. Meg fogom vásárolni! :)))

    VálaszTörlés
  27. Bergamott, mi a konfi óta tudunk egy hozzávetőleges oo-létszámot, de ők csak a keresztények. Mások is vannak, de őróluk nem igazán tudok.

    Az általam ismertek közül a legtöbben alig vannak rendszeresen netközelben. Ha el is jutnak a netre, leginkább másokat olvasnak, meg időnként hozzászólnak. Többeknek, akikkel közelebbi ismeretségben vagyok, lenne mit mondani egy blogon, mert értelmes és tapasztalt emberek, de nem jut rá idejük, s ez érthető is. Aki kettő-öt gyereket otthonoktat, és előtte nem blogolt, az nehezen vág bele.

    A legjárhatóbb útnak én is azt tartom, hogy a családok személyes ismeretségeket alakítanak ki, és azt ápolják, s szerintem ez az igény megvan az egyes oo családoknál. Ebben lépnek is, akik közelebb laknak egymáshoz. Ezt persze majd lehet kitágítani, de egy szervezetnek én most még nem látom értelmét. Hiszen nincsen ki ellen az érdekeinket képviselnünk kellene. Ma Mo.-on lehet otthonoktatni, és azt hiszem ezzel elégedettek lehetünk.

    Az otthonszülésről az jutott eszembe, hogy ott éppen az volt a gond, hogy mind a hivatal, mind az orvostársadalom el akarta lehetetleníteni őket.

    Ma Mo.-on béke van az otthonoktatással kapcsolatban, mert mi senki érdekeit nem fenyegetjük. De ez könnyen megváltozhat, ha hallatni kezdjük a hangunkat, meg érdekeinket képviselve elkezdünk 'harcolni' az intézményes közoktatás ellenében vagy több jogot követelünk. Szerintem ennyit nem ér ez az egész. (Mármint egy szervezet, meg a több jog.)

    Szerintem azzal semmi baj, ha az embernek megvan a véleménye dolgokról. Ez mindaddig csupán egy személyes vélemény, ameddig nem kezdünk el hivatalos szervezetként tevékenykedni. Utána már fel fognak ránk figyelni, és ez elsülhet többféleképpen. Szerintem a legtöbb oo nem akar igazságharcos lenni, mint ahogyan az otthonszülők sem akartak ilyesmit. De ők ebbe belesodródtak: nem azért, mert a kórházi rendszer megsemmisítését tűzték ki a zászlajukra, hanem mert a rendszer fenyegette a létüket.

    Az oo létét jelenleg nem fenyegeti senki, de a törvényben csupán egyetlen mondat jelenti a legális működésünk kulcsát. Nekem bőven elég, ha a négy kissrácunkból kiegyensúlyozott, Istent szerető férfiak válnak. Én nem vágyom többre, szervezetre, érdekérvényesítésre. Természetesen ha hirtelen ellehetetlenítenék az oo-t Mo.-on, akkor máshogy vélekednék erről, de ez most nem áll fenn, és remélem, nem is fog.

    Ahogyan Virág is írta, a legtöbb anyának, aki otthonoktat nagyon drága az ideje. Szerintem az összefogás kicsiben már alakul, és nagyobbra lehet, hogy az életmód miatt nem is lenne kapacitás oo-k között. Ez kívülről máshogyan látszik, mint amikor valaki benne van és napról napra csinálja.:)

    Személyes emailek, egymás blogjainak olvasása, családi találkozások, konfi... szerintem ez kellően gazdagít. Aztán a többi majd még alakul.:)

    VálaszTörlés
  28. Eszti, én már annyira vártam, hogy jössz és írsz és nem csalódtam;)
    Annyira jó a saját gondolataimat olvasni a te csodálatos megfogalmazásodban, mert én is ezekre a következtetésekre jutottam, csak egyszerűen én nem tudom ennyire szépen megfogalmazni. {Az pedig még szuperabb, hogy ennyire egyetértünk;)}
    Szóval most lájkoltam a hozzászólásod!

    VálaszTörlés
  29. Eszti hozzászólásával kapcsolatban még az a gondolatom támadt, hogy az OO addig valóban OO, amíg nem kell szervezethez tartoznom miatta. :)
    Amíg úgy taníthatom a gyerekeimet, ahogy én szeretném, és nem úgy, ahogyan az OOTanács megmondja. :)

    Az iskolák bizonyos mértékig ellenérdekeltek, mert ugye az OO gyerekek után nme jár normatíva, de beleszámítanak az osztálylétszámba, hisszen bármikor készen kell lennie arra az iskolának, hogy már nem akar OO gyerek lenni a gyerek. Szóval kifejezetten nem jó a sulinak. Mondjuk addig, amg nem tömegével tanunak otthon a gyerekek, elmegy...de kérdés, mi lesz, ha már gondokat okoz a suli működésében. :(

    VálaszTörlés
  30. Marywolf, lájkolom, hogy lájkolod a hozzászólást, főleg, hogy le is írod. Jól esik, köszi. Eredetileg azzal gondoltam kezdeni az előző kommentet, hogy "Teljesen egyetértek Marywolffal..."- de mivel több kommentet is írtál, így ez némi magyarázatra szorult volna. :D

    Virág nem minden sulinak teher az oo gyerek. Ez inkább annak a kérdése, hogy elfogadják-e teljes értékű alternatívának az oo-t vagy nem. Ha eleve ellenérzés van az oo iránt az iskolavezetői csoporton belül, akkor ez az előítélet a megszervezést is meg fogja nehezíteni. Szerintem ezért kell nagyon körültekintően iskolát választani, és az első gyanús jelekre odébb kell állni. (pl. ha akadékoskodás van a tanári gárda részéről, vagy ha nem kooperálnak kellő mértékben az oo családdal)

    Virág, a ti eseteteket nem olvastam, mert mire ide jutottam, már csak a kettes számú verzió volt elérhető. Talán majd egyszer még megosztod, hogy olvashassam, hogy mi volt.:)

    Visszatérve a témához: a kisebb alapítványi iskolák örülnek, hogy van mozgás, így ők valamivel pozitívabban viszonyulnak az oo-hoz, mint a nagyobb iskolák.

    De persze minden az igazgatón ÉS a tanárok hozzáállásán múlik. Az igazgató egymagában kevés, mert nem ő fog vizsgáztatni, és a gyerekek sem vele fognak kapcsolatba kerülni, hanem a tanárokkal. A tanárokat viszont iskolakeresésénél nem igazán szokás meginterjúvolni. Úgyhogy szerintem marad az, hogy saját tapasztalatok alapján választani régebben ismert sulit és 'bepróbálkozni', hogy mit mondanak az oo-ra. (ez viszont a legtöbbször még mindig csak az igazgató véleményéről ad támpontot)

    A másik verzió, hogy más oo-k által ajánlott sulit keresni, az ő pozitív tapasztalataik alapján választani.

    VálaszTörlés
  31. Eszti, megírom majd neked az előző posztot. Semmi extra egyébként, valószínűleg én vagyok már hiperérzékeny. :)

    VálaszTörlés
  32. Köszönöm szépen, Virág. Szerintem minden oo egy kicsit hiperérzékeny. ;)

    VálaszTörlés