2012. október 15., hétfő

Fahéj illatú gyurma


A főzött gyurma receptjét szerintem már mindenki ismeri.
Kell hozzá:

1 bögre liszt
1 bögre meleg víz
1/3 bögre só
1 zacskó sütőpor, vagy borkősav
4 ek olaj Ehhez az olajhoz kell keverni az illóolajat is.


A hozzávalókat alaposan elkeverjük egy lábosban, és pár perc alatt közepes lángon addig főzzük, míg kis gombócokká áll össze. Ekkor por ételfestékkel színezhetjük.

Mesinek készültek a medálok:) 






Mindenki, aki nálunk járt, az hitte, almás pite sül .)

11 megjegyzés:

  1. Látom, próbáltok megnyugodni. :-)
    Réka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Réka!
      Igen, megnyugtatóan alakulnak a dolgok :)

      Törlés
  2. :) Jobban már? :)
    A gyurmáról kérdés: keverem és aztán golyókká áll össze? Ezt nem tudom elképzelni. Utána aztán már gyúrni kell? Folyékony ételfesték nem jó? Porfestéket hol lehet kapni? Krétapor nem jó hozzá? Köszi!!! Kriszti ui.: Várom a következő vásárt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krszti, jobban, köszönöm :)
      A gyurmát kevered, és kevered, és igen, addig, amíg annyira sűrű nem lesz, hogy egy csomóban golyóvá nem áll össze. Utána gyúrhatod. A folyékony ételfestékkel nekem az volt a gondom, hogy nagyon puhította a gyurmát.
      Por ételfesték:
      http://tortavarazs.boltaneten.hu/kinalat/19_etelfestekek_gel_por_spray-1/
      (lapozható, 4 oldal összesen!)
      Krétapor is lehet, hogy jó, nem próbáltam.
      A napokban sikerül mindent elrendeznem az előző vásárról, és akkor jön a következő! :)

      Törlés
  3. Én még nem ismertem ezt, csak a só-liszt gyurmát, ezért szintén örülnék a részleteknek. Ez ugyanolyan lesz, mint az egyszerű bolti gyurma? Hogyan kell tárolni? Szintén kiégethető, mint a só-lisztes, aztán utólag is meg tudjuk festeni?
    Kíváncsian várom a választ:
    Emi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Emi!
      Ez olyan lesz, mint a play dough gyurma. Könnyen formázható, és nem olyan zsíros, mint a gyerekkorunk gyurmái. Nem kell melengetni, hogy formázni tudd.
      Tárolni kis műanyag dobozokban szoktam, vagy zacskóban. Szárítható, de csak nagyon alacsony hőfokon szabad sütőbe tenni, mert különben megég. (én 50 fokon szoktam, nyitott sütőajtónál) Utólag festhető, igen. Ha akrilfestékkel festitek, akkor sokkal szebb lesz. :) Persze egy 3 évesnek még nem adok a kezébe, csak vízfestéket. :)

      Törlés
    2. Köszönöm, Virág. Kipróbálom.
      Emi

      Törlés
  4. Azt hiszem, az, hogy mindenki ismeri, erős túlzás :) Mi épp most próbáltuk ki, bolero italporral, hááát a festés nem az igazi, de a gyurma jó :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük az ihletet és a receptet, legközelebb kell beszereznem rendes festéket :)

    http://egyboszorka.blogspot.hu/2012/10/fozott-gyurma.html

    VálaszTörlés
  6. Egy kérdés: másnap mit lehet tenni, hogy ne legyen olyan ragadós?Tegnap tökéletes volt, de ma már szinte ragacsos volt :(
    Zsófi

    VálaszTörlés