2010. november 26., péntek

Sakk

Hiába várom, hogy Zsombor fiam eligazít a sakkoktatás rejtelmeiben...most is éppen a kilométereit ússza valahol...máskor sem jobb a helyzet, mert fut, vagy ha éppen mégis itthon van, akkor tanul.
Pedig igen jól sakkozik/zott.


Óvodás volt, amikor esténként nehezen aludt el. Mese már nem volt a könyvben, a fejem is már zsongott, de ő még nem aludt. Ekkor engedtük meg neki, hogy az ágyában olvasson. Mivel négy évesen már ismerte a betűket, öt évesen már könyvet tudott kiolvasni. Hogy miért pont az "Ügyeskedj sakkban" című könyvet választotta elsőként, arra már nem emlékszem. Egy hét múlva már mondogatta, hogy ő sakkozó lesz, ha nagy lesz. Karrierje szépen ívelt is felfelé, rengeteg érem, kupa sorakozik a polcain.



Hanem a szomorú magyar valóság kettétörte álmait. Az egyesület belső viszályok, és pénz hiányában megszűnt.  Persze, lett volna helyette másik, de kb 2 óra utazás oda, kettő meg vissza. Szóval nem lett. Így aztán Zsombinak annyi maradt, hogy a két kicsit tanítgassa.

Igen ám, de szinte megoldhatatlan, hogy rendszeresen foglalkozzon velük, még akkor is, ha volna kedve hozzá. Hiszen az iskola, és az edzések (kajak) annyira lekötik minden energiáját, örül, ha még gitározni tud egy kicsit. :)

 Ennek ellenére, egészen jó munkát végzett.
Azonban szerettem volna, ha a kicsiknek rendszeres gyakorlási lehetőségük van, és jómagam a sakk oktatásához egyáltalán nem konyítok.
Emlékszem arra, hogy Zsombi edzője milyen sokféle feladatot adott annak idején. Nem csak annyiból állt egy edzés, hogy ültek a tábla felett, és tologatták a bábukat, hanem rengeteg sakk-titkosírást fejtettünk meg, felezett állások képét kellett összepárosítani, volt csak gyalogharc, meg királyi bajvívás. Teljesen képtelennek éreztem magam arra, hogy ilyeneket gyártsak éjjelente. Se ötletem, se kapacitásom. :(((

Keresgélni kezdtem hát, és egy érdekes oldalra bukkantam. Letöltöttem és kinyomtattam az első ingyenes feladványokat, és a gyerekeknek is nagyon tetszett. Zsombi ügyes volt, mert a két kicsi egyből megoldotta az "oroszlános" feladatsort.

Ha van kedvetek, próbáljátok ki, november 29-ig lehet letölteni ingyenesen.
Ezen a linken más táblás játékot is találtok, például tangramot.

A blogban pedig ezentúl egy-egy sakkfeladványt találhattok. :)

7 megjegyzés:

  1. Szia!

    Véletlen találtam ide hozzád, ugyanis jött egy jópár látogató a weboldalamra, és letöltötte a sakkfeladványaimat, aminek nagyon örülök, és köszönöm is Neked :) Úgyhogy utánakerestem honnan is jöttek, és itt lyukadtam ki :-)
    Jó érzés látni, hogy másoknak is tetszik amit csinálok!

    Érdekesnek tűnik a blogod, visszanézek még biztos :) Ám nagyon kíváncsivá tettél, hogy mennyi idősek a gyermekeid, akik legyűrték az oroszlán feladatokat, mert azt én úgy képzeltem nem egynapos rejtvény, ráadásul minősitett sakkversenyzőkre szabva ;-) Tényleg megbirkóztak vele??

    VálaszTörlés
  2. Szia Olgi!
    Örülök, hogy eljöttél!
    A két kisebb gyerkőcöm 10 és 9 évesek.
    Én sem egynapos rejtvénynek gondoltam, amikor megláttam a feladatokat.
    A macskással kezdtünk, de azt kb 10 perc alatt megoldották, a sakktáblán sem állították fel az állásokat.Ebben a feladatsorban még én is tudtam volna segíteni nekik. :)
    Utána nyomtattam ki az oroszlános feladatokat. A feladványokat felállították a táblán, (Zsomborról úgy emlékszem, ezt nem szabad, mert két lépést még meg kell tudni oldani a lapon is...) és addig csinálták, míg meg nem találták a megoldásokat. A szó szoros értelmében teljesen rákattantak, és egész nap ezen dolgoztak. Mondtam nekik én is, hogy nem muszáj ma minden feladványt legyűrni, de Soma (ő a kisebbik) hajlamos arra, hogy orrvérzésig csináljon valamit...
    Az tény, hogy én azt sem tudtam ellenőrizni, hogy jó-e a megoldás...:)))
    Pl. a vezérnyerésnél azt gondolom, nem elég a csere, és volt pár olyan, amikor csak úgy sikerült nekik megoldani. A kétlépéses mattok nagy részét Soma oldotta meg, mondjuk szerintem azok sikerültek, de majd Zsombor ma ellenőrzi.
    Ami családunk sakkmúltját illeti, nekem eléggé szívügyem a dolog. :) Nagyon megragadt bennem gimis éveimből, amikor Fogarasi Tibi úgy verte el az egész osztályt, hogy vakon sakkozott velünk. Én már akkor elhatároztam, hogy az én gyerekeim sakkozni fognak.
    Zsombor fiam esetében aztán az én vágyaim találkoztak is az ő vágyaival, így ő komolyan is vette a dolgot. Erejéhez képest sokat foglalkozott a kisebbekkel, és azt gondolom, ezek szerint tényleg jól csinálta. :)))
    A ti oldalatok pedig új lendületet adott nekünk, ezt is nagyon köszönjük! :)))

    VálaszTörlés
  3. Köszi szépen a linket. Ki is nyomtattam. Mi most az egérrel kezdtük.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, Virág, én is letöltöttem. Nekünk ez van meg: http://www.libri.hu/konyv/elso-sakk-konyvem.html illetve még nincs meg, vagy Mikulásra, vagy karácsonyra meglesz :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Ez alapján tényleg ügyesek lehetnek a gyerekek! :-) Próbáltatok már sakkversenyen indulni? Mi szoktunk direkt kezdőknek való sikerélmény-szerző versenyeket rendezni Pesten.
    (A vezérnyerésben valóban nem elég a csere ;-))

    VálaszTörlés
  6. Szia Olgi, nem a két kicsi még nem indult versenyen, de már lassan itt az ideje. Mivel eddig csak Zsombor fiam tanította őket, nem gondoltam, hogy már annyit tudnak. :)
    Lehet, hogy már itt lenne az ideje? :)

    VálaszTörlés