2010. november 11., csütörtök

Falevelek tartósítása

Ha már mindent elkészítettetek a lepréselt falevelekből, és mégis marad belőle a könyvek lapjai között, akkor érdekes játék viasszal bevonni őket.
Egészen különleges anyaggá válnak, és most rakosgatom össze magamban a megelőző tapasztalatokat, hogy pl. a koszorúnkon is ilyen állagú levelek vannak. Szóval már ezt is kitalálták mások. Ja, igen, én is ezen

Mivel először csináltunk ilyet, még nem tökéletesedett ki belőle semmi különleges alktoás, így aztán csak egy tálon rendezték el a gyerekek, de így is kedves dísz volt az étkezőasztalon. Talán készül belőle majd valami más is. :) Amint látható, kipróbáltuk valami virágfélén is, és működik a dolog, reggelig semmit nem "hervadt", viszont tartása lett a "bimbónak".

Szóval nekem nagyon tetszik a dolog, ezért is mutatom meg.



Nem kell hozzá más, csak préselt falevelek, bár mi kipróbáltuk "friss" levelekkel is, azokkal is éredekes, mert a gyűrődések megkeményednek a viaszréteg miatt, de az elszáradt levél nem törik el olyan könnyen.
A kísérlet kivitelezése közben kitaláltuk, hogy ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a levél elveszítse víztartalmát, ezért marad meg nekünk még tovább eredeti szépségében.



Aztán egy lábosban kislángon gyertyát olvasztottunk.
Zárójel: ha szerencsétek van, ti is mehettek az akció után az IKEÁ-ba újabb doboz gyertyát vásrolni! :)))) Nade ki megy az IKEÁ-ba egy doboz gyertyáért....ráadásul már kaphatók a karácsonyi dekorációk is...! Zárójel bezárva.


Ha már folyik a viasz, egyszerűen bele kell mártani a leveleket, kicsit lecsöpögtetni, és kész.

Amire jó vigyázni:

Ne az étkezéshez használatos villával, kanállal dolgozzatok, mert a végén abból is újat kell venni. Nálunk legalábbis megfakult a kanál-villa a viasztól, nem sikerült róla forró vízben sem tökéletesen eltávolítani.
Soma üzeni, hogy a  friss levelekben lévő akármilyen kevés víz fröcskölhet a forró viaszban. Jobb, ha nem hajoltok bele a lábosba. :)
Több életveszélyt nem tapasztaltunk. :)

12 megjegyzés:

  1. Köszi Virág és Soma! Ezt mi is ki kell próbáljuk.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Virág, megint tanultunk tőletek.Köszönjük Soma jótanácsát, nagyon hasznos, főleg a kisebb gyereknél.

    VálaszTörlés
  3. Hűűűű ezt ki fogjuk próbálni, úgyis minap annyi levelet összeszedtünk mint a csuda. :)

    VálaszTörlés
  4. Betti, Anna, Rose, jó munkát hozzá! :)

    VálaszTörlés
  5. Remek ötlet.Köszönöm Soma instrukcióit is.

    VálaszTörlés
  6. Ezt már én is kinéztem magunknak, csak aztán megfeledkeztem róla. Jó, hogy újra eszembe juttattad. Kipróbáljuk mi is. Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Kreativhit, bizony Soma is kezd belejönni a bloggerségbe. :)
    Eszter, én egy külön docsiban tartom a megvalósítandókat. :)

    VálaszTörlés
  8. Van egy kérdésem, az edényt meg lehet takarítani, vagy használjak egy olyat, amit már nem fogok használni kajakészítéshez?

    VálaszTörlés
  9. Betti, mi olyan lábasban főztük, amiben nem készítek ennivalót. :) Még nem mosogattam el, mert maradt viasz benne, várok, hátha kell még valamire...így aztán pontosan nem tudok nyilatkozni. :)

    VálaszTörlés
  10. Képzeld Virág -Ikeáról jut eszembe - legutóbb nagyon bánatos lettem, ugyanis kivonták a forgalomból a Leksvik bútorcsaládot! Brühühühü:((( Ha esetleg vmit leselejteznétek az otthonotokban, szólj és szívesen megveszem! :D

    VálaszTörlés
  11. Anno kézművesen mi úgy olvasztottuk a viaszt, hogy az edénybe hideg vizet tettünk, és egy befőttesüvegben állítottuk bele a viaszt. Együtt melegedett, és megvolt az az előnye, hogy nagy edénnyel több színt is tudtunk egyszerre olvasztani (gyertyaöntéshez).
    Ennél a verziónál arra kell figyelni, hogy ha elfogy a viasz az üvegből, mindent hagyni kell lehűlni az újrakezdés előtt, különben szétroppan az üveg.
    De ha jól csináljuk, az edény megmarad.
    IKEÁs gyertyavásárlás helyett pedig a gyógyszertárban vettünk paraffint, kilóra adják és sokáig elég. Zsírkrétával lehet színezni, ha arra van szükség.

    VálaszTörlés
  12. Anka, igen, már hallottam én is, hogy megszűnik, egyik ismerősünk részletekben gondolta vásárolni ezeket, de mikor ment a következő polcért, már nem volt. :(((
    De ma végigjártuk az IKEÁ-t, és hát azért vannak ám más szépségek. :) Ja, és vettünk gyertyát, meg a kedvenc csomagolómat. Sajna, másra nem futotta. :))))

    Óvónéni, de jó ötletet adtál! Eszembe nem jutott volna paraffint gyógyszertárban vásárolni. :)
    És remélem, Betti még olvassa a tippet az olvasztáshoz. Köszi még egyszer!

    VálaszTörlés