2010. november 28., vasárnap

Advent - első vasárnap


Szándékosan nem írtam még az adventi előkészületeinkről, mert a legnagyobb titoktartás mellett kezdtük el megváltoztatni az eddig megszokott hagyományokat. Azt gondoltuk, a gyermekeink már megértek a változásokra, immár nincs közöttük óvodás sem, ideje felnőniük az ünnephez.
Az adventi naptárunk egy-egy Igét rejt majd, és egy-egy, az Igéhez kapcsolódó gyakorlatot, feladatot, esetleg közös játékot. Az adventi zsákocskát nem kifosztani fogjuk, hanem megtölteni. Ugyanis minden este pár sorban leírjuk, mit éltünk meg az Igével kapcsolatban.

A mai Ige a csendről szólt. Arról, hogy Rá kell figyelnünk. 


A csendes imádság után játszottunk egyet. Nem tudom, ismeritek-e a széttöredezett négyzet című játékot. Aki otthon van egy cseppet is a drámajátékokban, annak biztosan ismerős.
Öt személy, vagy öt csapat játszhatja. Mi a kettőt variáltuk. :)
Mindenki kap egy borítékot, amelyben egy-egy négyzet darabjai vannak. A feladat igen egyszerű, ugyanis ki kell rakni egy négyzetet. Igen ám, de a borítékban nem ugyanannak a négyzetnek a darabjai találhatók, hanem össze vannak keverve. Így aztán minden csapat rá van utalva a többiekre. Csak csapatmunkában lehet kirakni az öt darab négyzetet.

Ha szeretnétek kipróbálni, akkor innen töltsétek le a négyzeteket, és a vonalak mentén vágjátok szét őket. 
Utána 5 db borítékba osszátok szét, a következő módon:

1.boríték: a,c,h,i
2.boríték: a,a,e
3.boríték: j
4.boríték: a,d,f
5.boríték: b,c,f,g



Játékszabályhoz tartozik, hogy senki nem szólalhat meg, és senki nem kritizálhatja a másikat, ha esetleg az nem jól rakja ki a négyzetét. Senki nem vehet el a másiktól négyzetdarabkát, viszont bárki adhat a sajátjából.


A játékban mindenki nyertes, mert a végén mindenki ki tudja majd rakni a saját négyzetét. Mindenki meg fogja tapasztalni, hogy figyelnek rá a többiek, és mindenkinek megadatik, hogy figyelhet másokra.


A játék után kihúztuk egymás nevét Rebeka sapijából. Ez az Angyalka-játék. Egész héten annak a családtagnak kedveskedünk, akinek a nevét kihúztuk. A hét végén ki kell találni, ki lehetett a mi angyalkánk. :)
Persze az adventhez tartoznak külsőségek is, nálunk ilyen a téli bögre. :)
Ezeket is elővettük a kamrapolc tetejéről. 


Aztán szép lassan ünneplőbe öltöztetjük a lakást, ma az egyik lámpa öltözött piros-fehérbe.


Elkészült a koszorúnk is, nálunk az étkezőasztal felett lóg.
Mesi meg is fogalmazta a kritikát, hogy ez bizony nem katolikus koszorú...na igen, tényleg nem a liturgikus színekben pompázik. Azért megnyugtattam, hogy ettől mi még katolikusok maradunk. Felsóhajtott, békében bújt ágyba. :)


Holnap korán kelünk, rorátéra igyekszünk. :)
Mindenkinek békés, jó éjszakát!

13 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a játék, lementettem, és kipróbáljuk! (Réka)

    VálaszTörlés
  2. Ezekhez a játékokhoz még picurkák a csemetéim, de a jövőre gondolva elraktározom. Jól jön még pár év múlva. :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagy kegyelem eljutnia rorátéra. :) Az nagyn jó dolog. Hajnali stét, a lámpák fénye csak dreng. Csípős hideg és havas táj. Még minden csendes, csak néhányan mozognak az utcákon. hmmm... utána egy meleg tea vagy kakaó is megdobja az ember lelkivilágát... :) Sajnos, nálunk annyira későre rakják (6 óra), hogy maximum egy fél roráte jut nekem. :( ...de majd kampányolok... :) drukkojátok, hogy sikerüljön! :)

    VálaszTörlés
  4. Gabka, bizony érdemes eltenni későbbiekre. :)
    Kinga, most kiábrándító leszek:) Hó-illetve latyaklapátolás hajnali ötkor...latyak, latyak, latyak mindenfelé. :))))
    Nálunk is 6-kor kezdődik, Lucának '25-kor mennie kellett a buszhoz, a mise végét mi sem tudtuk megvárni, különben még egy órás latyak-gyaloglás várt volna ránk. A fiúknak meg indulniuk kellett a suliba.
    Hát szóval így...de azért ennek is van hangulata, és remélem, lesznek majd havasabb reggeljeink is. :)

    VálaszTörlés
  5. Jó, hát most nálunk is latyak van, szerintem majdnem mindenhol... :) De lesz majd hó, reméljük, s nem cak februárban. :)

    VálaszTörlés
  6. Kinga, nagyon jó lenne! :)))
    Angéla, bizony, te is ajánlottad! :)

    VálaszTörlés
  7. Pont ez volt a bajom, hogy most már elég nagyok - a legidősebb 6 lesz - ahhoz, hogy kifosszunk karácsonyra várva, ahelyett, hogy töltenénk. Az utóbbi két évben egy zöld karácsonyfa alakú kartonra minden jóság után ragaszthattak egy díszt, mert Jézus a jóságnak örül legjobban, és mégis az ő születésnapja van :) És hát az is motiváció volt, hogy szép, díszes fa legyen.
    A ti adventi naptárotok alapján most mást találtam ki. Nem reggel, hanem este lesz a zsákbontás, és akkor vehetik ki a finomságot, ha elcserélik valami jóságra, amit lerajzolunk, és azt tesszük a zsákba. És olvassuk el a mesét. Mert nálunk mese is van.
    Remélem, működni fog :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. Kikocs :-) Ez a jóságdísz nagyon tetszik. Megcsináljuk!

    VálaszTörlés
  9. :)
    annak ellenére, hogy a mese örök, nálunk már azt is az Ószövetségi történetek váltották fel. Hiába, nőnek a gyerekek...:)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Virág!
    Én nem oktatok otthon, hanem iskolában tanítok, de az ötleteidet szuperül alkalmazom ott is. Most például elhatároztam, hogy mi is angyalkázunk az osztályban. Hiába a sok ateista gyerek, ehhez nem kell vallás, hogy kedveskedjünk egymásnak. Köszönöm az ötleteidet. A játékot is vittem, remélem lesz a nyomtatóban patron!
    Nellynéni

    VálaszTörlés
  11. Kedves Virág!
    El tudnád küldeni nekem a napi igeversek listáját vagy igehelyeit? Nekem van ovisom is, nagyobb is, és a napi bugyorban lenne finomság is és igevers is. Csak most nincs kapacitásom mindennapra keresni egyet. A mailem: erika.peakkukacgmail.com
    Nagyon-nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés