2013. február 21., csütörtök

Pattogatott kukorica és az otthonoktatás

Lassan, de biztosan felejtjük el otthon készíteni az ételeinket. 
Fagyasztott a rántott hús, a fasírt, a sült krumpli, a lángos, és sorolni sem tudnám a többit...
Persze ha már nagyüzemben készül,  akkor adnak hozzá tartósítószert, és különböző adalékanyagokat.
Tudjátok, csak hogy finomabb legyen, meg szemrevalóbb.
Persze finomabb sem lesz, meg szemrevalóbb sem.
Sírjuk vissza a nagymama vasárnapi ebédjét, meg utána az almás pitét, pogácsát.
Csakhogy senki nem emlékszik a receptre...
Már nem is mosolygunk azon, hogy a gyerekek szerint a tejet a doboz adja nekünk, a sajtot meg a medve.
A kukorica csakis a mikróból jöhet, esetleg a tescós zacskóból.

Pedig nem. :)
Pattogtattál már kukoricát otthon, a tűzhelyen?

KATT IDE A FOLYTATÁSHOZ!



28 megjegyzés:

  1. Virág! Kukoricát honnan szerezzen a magam fajta városi anyuka? Terményboltban? Az is jó erre a célra? Ja és biztos, hogy nem ég oda? Néha a mikrós változattal is sikerül elrontani...jó büdi tud lenni.
    Felírtam a "Kipróbálandók" listámhoz. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, piacon, hiperekben is lehet kapni kukoricát, ahol a bab, lencse szokott lenni.
      Nem, nem ég oda.:)
      A terményboltban azért kérdezz rá, nehogy takarmány legyen...:)

      Törlés
    2. Mi coop-ban vettünk a mazsolák és magvak mellett volt. PATTI a neve. :)

      Törlés
  2. Mi a hiper Tescoban szoktunk venni kukoricát, de láttam már kisebb CBA-ban is.

    VálaszTörlés
  3. Agi. A sparban van pattogtatnivalo kukorica.
    Mi gyerekkent gepbe keszitettuk. Isteni.

    VálaszTörlés
  4. Ági megelőzött kérdésével!
    ;)
    Én, még csak piacon láttam árulni öreg nénikéket morzsolt, apró-szemű kukoricát. Na, és most nem ér kinevetni, de mindig azt gondoltam, hogy az baromfiknak való!
    :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy annak is szánták! :) Meg kell kérdezni. :)

      Törlés
  5. Mikor gyerekként először akartam anyut utánozni, elfelejtettem fedőt tenni a lábosra... képzelhetitek :))

    VálaszTörlés
  6. Olvastam egy könyvben (A leves hazudik) ezt többek között:
    Ám van egy kis probléma: ahhoz az illúzióhoz, hogy egy "tyúkhúsleves" nevű termék azt a látszatot keltse, aminek hívják, hihetően kell a zacskóból kiöblenie és aztán úgy is kell kinéznie, ha leöntik vízzel.
    Ez nem olyan egyszerű. A Knorr Tyúkhúsleves csigatésztával nevű terméke például csak két gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez nem több, mint 7 gramm eredeti tyúknak felel meg ("nedves tyúk" elnevezéssel). Természetesen nincs a világnak olyan szakácsa, aki ebből tyúkízt tudna varázsolni négy tányér leveshez. A Knorr képes erre egy gramm aromával: a gyári ízzel. Ez ugyan nem lesz igazi tyúkhúsleves, de összehasonlítható megoldás, ahogy a Knorr egy vegyésze ezt a folyadékot nevezi.

    VálaszTörlés
  7. Még egy kis részlet:
    Érdekes, úgy tűnik, hogy az emberiség mind jobban kedveli a futószalagról származó ételeket. Egyre ritkábban akarunk mi magunk a tűzhely mögé állni. Miközben ég soha nem volt ennyi időnk, mint manapság. Sokan már csak heti 35 órát dolgoznak, vagy - többnyire kényszerből - annyit sem. ...
    A hétköznapi német konyhaművészetben egyre jobban észlelhető a pusztulás - panaszolja a Süddeutsche Zeitung 1996. nyarán. Egy egész nemzetet fenyeget annak a veszélye, hogy az ősidők óta továbbadott tudást elfelejti.

    VálaszTörlés
  8. És ami engem leginkább megfogott:
    ...így válik el egyéb finomságoknál is egyre jobban az érzéki élmény az eredetétől, nem csak a pizzánál: a világszerte elhatalmasodó eperfagylalat, eperjoghurt, eperdesszert iránti vágy az igazi epren keresztül már rég nem lenne kielégíthető. A világ epertermése az amerikai epertemék-szükséglet 5 %-ának fedezésére lenn épphogy csak elég.
    Valódi gyümölcsökből csupán minden huszadik amerikai eperrajongót lehetne kielégíteni.

    VálaszTörlés
  9. Bocsánat, hogy ennyit, de ezt a témához tartozónak éreztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, mindegyik nagyon érdekes, tanulságos volt. Azért az epret sajnálom. Nagy rajongó vagyok. :(

      Törlés
  10. Nagyapámnak hajdanán pattogatni való kukoricája volt, de az másképp nézett ki, kicsit szúrósabbak voltak a szemek. Sima csemegekukoricából is lehet pattogtatni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter, sajnos nem értek ehhez különösebben. Amit venni szoktam, az még eddig mind kipattogott. Ebben ki is merült a tudományom. :(

      Törlés
  11. De érdekes!
    Mi évek óta kerüljük a mikrózást, ezért csak ilyen klasszikus módon készítem és általában a kicsik hozzák a kisszéket és várják, hogy lássák az üvegfedőn át, hogyan pattannak ki a szemek.
    Jó tudni most már a magyarázatot hozzá.
    Megyek és készítek is nekik egy adagot. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól teszed, Betti! :)
      Én sajnos sokszor elgyengülök, és beteszem a mikróba. :((((

      Törlés
  12. Én is mikróban pattogtatok, de nem előrecsomagoltat.
    Jénai fedővel, étolaj, pici só a hozzávaló. Pici olaj a jénaiba, az aljába annyi kukorica hogy az edény aljába egy réteg legyen és a só. Rárakom a tetejét és a legmagasabb fokozaton mikrózom. Ideje a kukoricától függ.

    Réges-régen egy zománcos edényemet sokat kellett sikálnom pattogtatás után.:-))
    Viszont ezzel a témával egy kedves gyermekkori emlékemet juttattad eszembe.
    Köszönöm.

    Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, nekem nem kapott oda még sosem. Igaz, nem zománcozott edényt használok, hanem azt, amiben a töltött káposzta is fő. Jó vastag az alja...:)

      Törlés
  13. Próbáljátok ki olaj/vaj nélkül is, és akár só nélkül. Mi nagyon szeretjük úgy is. (Apukám esküszik rá, hogy ha "ég a gyomra", akkor ez a natúr fajta orvosság rá.)
    Legtöbbször így natúran készítem icipici sóval.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Réka, jó tudni! Köszi, elraktározom gyomorégés idejére! :) Húú, kegyetlen volt néha,amikor babát vártam....:)

      Törlés
  14. Virág,
    nagyon köszönöm!!Nincs mikrónk, a gyerekeim nagyon szeretik a pattogtatott kukoricát (Erdélyben úgy hívják, hogy kakas:D) Mindenképpen meg fogom próbálni! A gyömbérszörpből is tegnap főztem a sokadik adagot ezen a télen, nagy kedvence a legnagyobbamnak.
    Hálával,
    Nagycsaládos Kollégád

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kakas...jó neve van felétek! :)))
      Nálunk is rendszeresen gyömbérszörp van az asztalon hétvégén. :)

      Törlés
  15. Bizony finom! Ezt meg Edesanyam is csinalta valamikor!!! Koszi az otletet! Z

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit, Zita, igazán! Furcsa érzés, amikor egy-egy ételről kedves emlékként szülők, nagyszülők jutnak eszünkbe.
      Nekem a pattogatott kukorica a nagypapám emlékét idézi. Nyáron ment el közülünk, 99 évesen.

      Törlés
  16. Pár hete elromlott a mikró, nem nagyon sietek újat venni, rájöttem, hogy igazán nem is használtam. Tudom pótolni a sütővel, a főzőlappal :)
    Pattogatott kukoricát viszont nem tudtam csinálni nélküle...de majd most :)
    Egyébként az én fejemben a régi dédi által készített pattogatott kukoricához hozzátartozik a sparhelt vasplatnija is. :)
    Vera

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok!

    A csemegekukoricát nem lehet kipattogtatni, ez a pattogatni való kukorica kics és gömbölyű. Aki kertes házban lakik, az tud ültetni a magból és lesz saját olcsó és "igénytelen" a kukorica a kertíés mellett még jól is mutathat pár csemegekukorica és pár pattogatni való:)

    Nekem az volt a bajom a házi pattogtatással, hogy a fele nem akart kipattogni és egy része pont ezérz odaégett. Neked mi volt Virág a tapasztalatod? tehát a zacsis kukinak hány %-a pattogott ki? amúgy lehet hogy ez is fajtafüggő .. :))) dőt biztos.

    üdv: Kati

    VálaszTörlés