2011. október 10., hétfő

A lavina megindult....

Ez a kedvenc kanapém. Igen, fehér színben. Kényelmes benne hímezni, és lehet benne aludni is.
Amikor beköltöztünk a házunkba, nagyon vágytam rá. Nézegettem, nézegettem, de hát amíg fontosabb dolgaink is hiányoztak, addig be kellett érnem a régi, kopottas darabbal. 
Egyszer az IKEÁ-ban sétálgattam, amikor a FYND részlegen megláttam egy árválkodó darabot.
Fehér volt, és rám várt. Mivel az egyik hátsó-alsó tartódeszka eltört, mindössze 20 000 Ft-ba került.
Gyorsan telefonáltam az öcsémnek, tudna-e a számlánkra tenni ennyi pénzt, mert bizony a miénken nem volt egy peták sem. Azt hiszem, 10 percig azért várnom kellett, de estére a nappalinkban volt a kanapé.


Szerettük, nyúztuk, használtuk évekig. Aztán a  huzat....hát hogyismondjam...enyhén szólva koszos lett, és hiába mostam, mostam, egy idő után már nem segített. Akkor vásároltunk rá egy drapp-kockás huzatot, és szerettük, nyúztuk tovább a kanapét.
Időnként észrevehetően átalakult a belső váz, értsd: eltört. Mi már pontosan tudtuk, hova lehet ülni, és hova rizikós. Mesi és Soma szabadon huppanhatott le bárhová, de 35 kg felett már csak limitált volt a férőhelyek száma.
Így sajnos megesett, hogy egy-egy kedves vendéget figyelmeztetnünk kellett, hová ülhet le, ha nincs baleset biztosítása.  Jelesül most hétvégén is megtörtént az eset. Mire István úgy döntött, hogy akkor ő most szétszedi, és megcsinálja.
Érték ám meglepetések!
Kiderült, hogy a kanapé nem csavarokkal, netán szögekkel van egybefogva, hanem kárpitos tűzőgéppel.
Így ni!


Látható, végig eleresztettek a kárpitos tűzések.



A jó minőségről híres IKEA nem is faanyagot, hanem pozdorját, és bútorhátlapot használt olyan helyeken is,  ahol emiatt 1-2 év alatt el is tört az anyag.


Hmm, megjavítani lehetetlen, minden lehetséges helyen el van törve.


Csavarok helyett...


Na. Hát így történt, hogy István szétszedte a kanapét, de összerakni már nem tudta.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Én gyorsan hímeztem egyet, jól ismert minta második része. Ez tökéletesen levezeti a frusztrációt, az idegbajt. 



István ezalatt körbenézett a kanapépiacon, és megállapította, hogy még mindig az IKEA a befutó. 
És még mindig az Ektorp kanapé érte el a legjobb ár/érték arányt.
Azért 5 évig bírta...még 2 évig pedig mi bírtuk.
Mindezt 80 000 Ft-ért.



23 megjegyzés:

  1. Tegnap vettünk, mert a miénk is miénk is leszakadt!!! (12 évig bírta, de az Tomalilla volt, ami már nem kapható) Most az az akció van! Adnak az új kanapé mellé 10(tíz) ft-Ért egy másik huzatot is. És hát nekünk is abszolute az Ektorp jön be!!!! Piros lesz és fehér az ajándék huzat.

    VálaszTörlés
  2. Bocs, kicsit ziláltak lettek a soraim, de azért remélem érthető voltam.
    A lényeg, hogy ajándékba kapsz egy huzatot, ha kanapét veszel. És hogy biza a mi IKEÁS kanapénk is totálkáros lett....

    VálaszTörlés
  3. Sajnos az IKEA-val nincs túl jó tapasztalatom. Amíg az ott vásárolt gardrobszekrény és a két komód a mi szobánkban volt, addig egész jól bírta (na jó, a gardrob hátulja rég leszakadt és az ajtók is elkezdtek lógni, ez utóbbi mondjuk javítható volt), de mióta az új házban lakunk és a gyerekek kapták meg a bútort, azóta elkezdtek letörni a fiók kihúzójai is (nem tudom, hogy hívják azokat a kis vackokat). De jelen költségvetésünk (így házvásárlás után három hónappal) nem bír el mostanában új bútort, viszont legkésőbb május környékén kénytelenek leszünk a meglévő helykapacitást bővíteni egy ággyal és egy újabb komóddal, így marad az IKEA, mert még lehet kapni ugyanabból a fajta bútorból kiegészítőket. :-)

    VálaszTörlés
  4. Jehudit, igen, ez az akció is nagyban befolyásolta a döntésünket. Mi két fehér huzatot szeretnénk.
    A piros nagyon nem illik a lakásunkba, a többi szín sötét, ami még tetszik a rózsás, de attól István kapott frászt. :))))
    Gabka, nekünk szinte minden bútor IKEÁ-s, és mind bírja a strapát, sok cucc lassan a 20.évét tapossa, de semmi baja. Kivéve a kanapé. :)

    VálaszTörlés
  5. Ja, és Jehudit, most 10 év garancia van a kanapéra, és István megnézett egyet alulról, megörült, mert kicsit más a szerkezet, egy hajszállal erősebb. :) (+2 év?)

    VálaszTörlés
  6. Azok a jó öreg,régi kanapék hova lettek! Én is szeretem az Ikeát, de sajnos mintha kezdenének hanyagok lenni.....:( Szekrényajtónk egy kinyitáskor a kezemben maradt.:) ill. :(

    VálaszTörlés
  7. Mammka, láttam én régi kanapét, amit 30 év után is csak át kellett húzni, de irtózatosan kényelmetlen volt ülni benne. Nagy pocakkal meg fel sem tudtam állni róla. Ezek a mai 'vackok' legalább kényelmesek.

    VálaszTörlés
  8. Hú, hát csak nem állom meg, hogy ne jegyezzem meg....ausztriában pontosan ugyanennyibe kerülnek ezek a bútorok. Nem túl nagy melóval a neten meg lehet találni, hogy ott mennyi az átlagfizu. Ezeket a bútorokat sztem úgy találták ki, hogy max. 2-3 évig bírják. Utána "jobb helyeken" vesznek újat. Mi meg a mi fertályunkon nyúzzuk, amíg lehet őket.

    VálaszTörlés
  9. Hát nem tudom létezik-e még .. anno az igazgatónővel jó kapcsolatban voltunk az Ipoly bútorgyárban. a bútoraik TÖNKRETEHETETLENEK! Igaz nem olcsók.. én se tudnám most már megfizetni még az akkori árakat se /akkor még gazdagok voltunk:DD/ asszem, 10000ft volt pluszban hogy eljött a szaki bácsi és összeszerelte, egymáshoz illesztette, beállította..

    VálaszTörlés
  10. Tudom, hogy kellemetlen a helyzet..., de én jót derültem, mert a bejegyzésed olyan hangulatos. Az idegbaj levezetését keresztszemezéssel vittem! Ikea tapasztalatom nincs... Erika

    VálaszTörlés
  11. Mi 5 éve vettük a sarokgarnitúránkat és a fotelünket,kemény 60.000 Ft volt a kettő. Szuper kényelmes, strapabíró és kinyitható, tehát aludni is lehet rajta. A Váci út mellett találtuk őket egy kis bútordiszkontban. Kiállítási darab volt, de hibátlan. Most viszont...khm...foltos stb. Kipucolni nem tudom szépre, kárpitostól kérdeztem mennyiért húzná át, 100.000 Ft-ért el is vállalta volna.:( Vagy kitanulom a kárpitos szakmát, vagy varrok rájuk huzatot. Mert hiába nézelődök, ilyen klassz bútort csak aranyárban találok.

    A szögek és csavarok helyett a kárpitosszeg nagyon durva. Szeretem az IKEA-t, de most elment a kedvem kicsit tőlük.
    Vera

    VálaszTörlés
  12. Yatas kanapénk van, örök (tényleg) darab, ár-érték arány jó. Kényelmes. Klasszikus. Amolyan békebeli. (karfával vagy anélkül)
    Neve: Paris.
    4 gyerek + 4 év után is mintha új lenne.
    http://www.yatas.hu/termekek/kanapek/paris.html

    Egyébként IKEA-függők vagyunk, de a kanapé kivétel.
    üdv:
    Noémi

    VálaszTörlés
  13. Ó, igen, ez egy vicces bejegyzés ám. :)
    Már itt az új kanapé, pont olyan, mint az elődje, de egy hajszálnyit jobban figyeltek, miből rakják össze. Nem sz örökkévalóságnak készült ez sem, az egyszer biztos.
    :)
    Náncsi, Vera, Noémi, ezek szerint azért még léteznek gyerekálló bútorok is. :)

    VálaszTörlés
  14. 3 éve lakunk a házunkban, de nincs még kanapénk (egy kis fenyőheverőn fogadjuk a vendégeket, de tervezzük, hogy a következő napokban-hetekben a lányok kikerülnek a rácsoságyaikból, erre az ágyra, így már tényleg nem halaszthatjuk a kanapé-ügyét :) :).
    Mi is az Ektorppal szemeztünk, de sajnos nincs 81 ezrünk...
    Ismeritek a svédbútorponthut? Használt ikeás bútorok vásártere. Itt figyelgetem a kanapékat, ektorpok, és mindenféle már ne mforgalmazott szuper ksidarabok is akadnak, a bolti árak töredékéért.

    3 2,5 éven aluli gyerkőcnél szerintetek megkockáztathatunk fehér huzatot?? :)

    VálaszTörlés
  15. Kanapéhoz nem tudok hozzászólni, az IKEA-t nem szeretem (most sokan fujjolnak :)), viszont örülök a hímzésednek (önző módon :o)) Mi lesz belőle? És mi lett az elsőből?

    VálaszTörlés
  16. Era, ismerem az oldalt, meg is néztük a döntés előtt.
    Végül mégis az új mellett döntöttünk. Egyrészt a 10 év garancia miatt, másrészt az ajándék második huzat miatt.
    Egy ismerősünknek 3 év használat után eltört a kanapéja, és minden gond nélkül kicserélték neki. Szóval bízunk az IKEA garanciában. Az előző kanapénkra nem volt érvényes a garancia, mert eleve hibásan vettük a FYND-ban. :(

    A fehér huzatra teríthetsz egy plédet is, azért az sokat segít. A mosást tényleg jól bírja, én a miénket minden évszakban kimostam. :)

    VálaszTörlés
  17. Palkó, nem fujjolunk senkire. :))))
    Mindkét hímzésből Bibliaborító készül. :) Majd mutatom! :)

    VálaszTörlés
  18. Mivel apósom kárpitos tisztában vagyok vele, mi hogy működik manapság a "bútoriparban". Neki még van mesterlevele és antik bútorokkal is foglalkozott, ismeri a szakma csínját-bínját.Ezért üzenem a blog olvasóinak, hogy tömeg-gyártott termékekkel szemben ne várjanak túl sokat. Még annyit fűznék hozzá, hogy a gyárakban sajnos ritka a szakképzett munkaerő és a teljesítményen van a hangsúly...

    VálaszTörlés
  19. Kedves Névtelen, tökéletesen igazad van. Fogyasztói társadalomban élünk.

    VálaszTörlés
  20. Virág, hát ez az :) Azért az Ikea az olcsóságáról is híres, bár az Ektorp nem épp az, de akkor is tömegtermék, stb., de máshol is látnál kárpitos kapcsokat.
    Viszont amit nem találnál meg máshol szerintem, én legalábbis még nem találkoztam vele: amikor a vadiúj Ikea kanapénkban eltört valami léc már a hazahozáskor, emeletre felcipeléskor, telefonáltunk az ügyfélszolgálatra, hogy mi van, és ingyen és bérmentve eljött egy emberük, megjavította, elkérte a blokkot, ráírt egy összeget, nem is keveset (10-20 ezer forint közöttire emlékszem ezelőtt olyan 8-9 évvel) amivel visszamehettünk az Ikeába és levásárolhattuk! Pedig abszolút nem az ő hibájukból tört el a kanapé. Szóval az ügyfélszolgálatuk mindent visz :)

    VálaszTörlés
  21. Mi az ágyunkat szedtük szét az idén, és meglepődtünk, hogy olyan deszkából épült ami előtte zsalu volt betonöntésnél....

    VálaszTörlés
  22. Jaj de sajnálom, hogy mi is hozzájárultunk a végképp tönkremenéshez :( Bocsánat!
    Örülünk az újnak!

    VálaszTörlés
  23. Orsi, örök hálával tartozom nektek. István soha nem állt volna neki, hogy megjavítsa. :)))
    Azóta minden este ugrálunk rajta egy kicsit örömünkben. :))))

    VálaszTörlés