2011. január 8., szombat

Sonka, zöldség, kísérlet, mozaik...mindez egy napon :)


István elment a piacra. Előtte persze megkérdezte, mit hozzon...kértem, vásároljon egy icipici házi füstölt kolbászt, sonkát, szalonnát. De tényleg csak egy kicsit...
A tényleg icipici sonkadarabka mindössze másfél kg. :)


Mindeközben azon küzdök, hogy a gyerekek megszeressék a zöldségeket. A nagyobbakkal már nincs is baj, de a két kicsi...kész cirkuszi mutatvány beléjük imádkozni.
Ma például kísérleteztünk.
Ti tudjátok, hogy az ízlelésben nem is annyira a nyelv ízlelőbimbóinak van szerepe, hanem az illatoknak, és a látványnak?
Ha ránézek erre a fotóra, már összeszalad a nyál a számban, én nagyon szeretem a párolt vagy grillezett zöldségeket. :)


Gondoltam, kipróbáljuk a kicsikkel is. Szem beköt, orr befog, vajon felismerik-e az ízeket?
Egy szem karfiol, bébirépa, kelbimbó, póréhagyma, zöldbab és cukkini volt a tányéron... 


A száj kitátása igen nehezen ment, de végül sikerült. :)


Az ízeket pedig tényleg nem érezték, állítólag egyformán rossz volt minden. 
Soma alkotásba menekült nyomban a további szenvedések elkerülése reményében. 
Sebaj, nagy szívem van énnekem, megengedtem, hogy végre elkészítse a közelgő vizsgára a mozaik-képet. :)


Hajlandó vagyok bármilyen praktikát kipróbálni, kísérletet elvégezni, hogy a jövő héten is egy-egy szem zöldséget elfogyasszanak. Akinek van ötlete, ne fogja vissza magát a megosztásban! :)))

35 megjegyzés:

  1. Nálam eddig egyetlen dolog jött be:
    A tányéron levő zöldségek közül választhat egyfajtát,amit NEM KELL megenni. Minden mást igen:) Így valamennyi zöldség, mondjuk egy jó zöldséglevesből csak bejut a pocakba:)

    VálaszTörlés
  2. Talán rájuk kéne hagynod a zöldségnemevést. Nekem úgy tűnik a környezetemből, hogy az a gyerek lesz válogatós, akit erőltetnek húsevésre vagy zöldségevésre. Én mindig rájukhagytam, mit esznek és bár voltak monoton étrendek, azt vettem észre, hogy eltelnek ezzel is azzal is és akkor a másikat kívánják. Néha még salátát is. :o) Bár a gyümölcsből nem engedek, de inkább akár meg is cukrozom nekik a savanyú facsart narancslevet, mint erősködjek.

    De ezt nem tanácsnak szántam, mert egy meglévő rendbe úgyse lehet belepiszkálni, attól csak rosszabb lesz a helyzet. :o)

    Talán a répa, borsó és a kukorica több sikerrel kecsegtet első próbálkozásra, mint a "felnőttes" zöldfélék (cukkini, padlizsán, kelbimbó, kelkáposzta). Ha már azt szeretik, nagy baj nem lehet. És esetleg tejszínes tésztába keverve, vagy töltelékként húsba.

    VálaszTörlés
  3. Még annyi jutott eszembe, hogy a majonézes kukoricasalátát maga is elkészíti a 12 éves, ha megkívánja és a 7 éves pedig grillezve meg nem enné, de ha padlizsánkrémet kotyvasztunk belőle, akkor abba se hagyja az evését.

    Esetleg, ha rájukbízod az elkészítését, akkor ugye meg kell kóstolniuk, amit főznek és talán esznek is belőle az asztalnál.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. hát, nem az én érdemem, de az én gyerekeim valamiért szeretik a zöldségeket, párolva is, főzve is, nyersen is. Pedig a férjem szinte csak húst eszik, én meg szinte bármit megeszek de nálunk a magyar konyha a mindennapos. tészták, húsok, krumpli, levesek.. de ha bármit zöldséggel kínálok, megeszik. a legnagyobb kedvenc a rántott csirkemell /szezám és lenmagos/ vegyes párolt zöldség körettel. meg szerintem a kelbimbó krémlevest pirított kenyérkockával bármikor megennék:) szerintem a kelbimbóval ilyenformán érdemes próbálkozni. Mert azt addig nem ették meg a kölykőcik míg csak úgy párolva adtam nekik hús mellé.. de miután a kelbimbó krém levest megszerették, már a párolt kelbimbót is megették:))

    Read more: http://gyereketeto.blogspot.com/2011/01/istvan-elment-piacra.html#ixzz1ASzFpCID

    VálaszTörlés
  6. Az én kisöcsémnél egyértelműen a rakott zöldségek jöttek be (kelbimbótól a karfiolon át a zöldbabig mindent hajlandó olyan formában megenni).
    Esetleg lehetne minden héten adott zöldség hetét tartani. Lerajzolni, hajtogatni, kivágni, ragasztani stb. mondjuk paradicsomot (vagy bármit), közösen utánajárni, honnan ered, milyen vitaminokat tartalmaz, milyen célkora használják, mit állítanak elő belőle. A játék végpontja pedig lehetne egy közös saláta/bármilyen más, az adott zöldséget tartalmazó étel elkészítése.(Írtad, hogy a konyhában szívesen tevékenykednek.)

    VálaszTörlés
  7. Az egyik topiktársam így bírta zöldség evésre a négy és fél évesét: http://aronleon2.freeblog.hu/archives/2010/11/06/Mivel_lehet_ma_varazsolni/
    Minden esetre jót mulattam, ez is egy módszer :)
    A krémleves szerintem is befutó, azt bármiből megeszi az enyém is szívesen. Bár ő amúgy is eszi a zöldségeket, néhány kivétellel.

    VálaszTörlés
  8. Szia
    Próbáld meg netán krokettnek - burgonya helyett karfiol, brokkoli, gomba, vegyes zöldség vagy bármi (paraj, sajt, tökfélék)...
    Bármilyen lisztből egy sűrű (formázható) besamellt csinálsz és a nem agyonfőzött de villával összenyomott zöldséget beledolgozod. Lehet sajttal dúsítani. Formázod, panírozod, és kisütöd.
    Gyerekek is segíthetnek. Nálunk ez bejött a karfiolra.

    VálaszTörlés
  9. Nekem több próbálkozásom is bevált. Igaz a nagyfiam 3 éves, a kicsi pedig 1. Amint elkezdtek szilárd ételt enni, attól kezdve adtam nekik különféle salátákat, zöldségeket.
    De nálunk is jött a "nem szeretem" korszak, így a zöldséglevest már "nem látják", mert leturmixolom és levesgyöngyöt teszek bele. Még a tányért is kinyalja! :)
    Szeretik még a sült kelbimbót. Finom édes, és semmit sem kell vele csinálni. ( Akkor jó, ha egy kicsit karamellizált a külső levele. Ja, és olajban és zsírban is jó! )
    A másik kedvenc a főtt brokkoli fokhagymás vajjal "nyakonöntve". (Vegetás vízben puhára főzöm, közben margarinon pirítom a fokhagymát - kb 1 fej! -, majd mikor kész a brokkoli, kiszedem és leöntöm. Sok foki kell hozzá, mert attól nagyon jó íze lesz! És még a vámpírok is elkerülik! :) :) :) )
    Mi is próbáltuk a krokettet, és az is bevált. Szurkoló kaja, mert amilyen zöldség van itthon, az mind belekerül! :)

    VálaszTörlés
  10. És a gyümölcsöket kérés nélkül is kilószámra eszik! :)

    VálaszTörlés
  11. Somának gratulálok! Nagyon-nagyon tetszik a mozaikképe!!!

    VálaszTörlés
  12. Patrícia, szinte ugyanez a megoldás működött a nagyobb gyerekeimnél, végül is elég nagy sikerrel.
    De a két kicsi mindent képes kiturkálni a tányérból. :(
    Erőszakkal meg nyilván nem érek célt...

    VálaszTörlés
  13. Altair, persze, rájuk hagyom. És egy hét múlva azt veszem észre, hogy csak kenyéren élnek. Még a húst sem eszik...rendben, hús nélkül teljesen jól lehet élni, én is voltam egy hosszabb ideig vegetariánus. De azért csak gabonákon meg édes gyümölcsökön...?
    Ha ők "választanak", akkor tészta (szósz nélkül), kenyér (minden rávaló nélkül), és banán-alma-mandarin. Na jó, talán még a ketchup...a többit "nem szeretik" :(

    VálaszTörlés
  14. Altair, csak szépen sorba megyek...:)
    A kukorica nem zöldség, hanem gabona. Természetesen a slágerek között szerepel. :)

    VálaszTörlés
  15. Náncsi, a krémlevesekkel én is próbálkoztam, egy ideig úgy tűnt, ez lesz a megoldás, de aztán felismerték benne az "átverést", és azóta nem eszik meg.

    VálaszTörlés
  16. Bjelke, ez nagyon nagy ötlet, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  17. Krimo, nagyon aranyos a történet! :)))
    Mit meg nem teszünk mi, szülők a gyerkőcökért. :)
    Elképzelem magam nyihogva, röfögve, ugatva, hápogva...:))))

    VálaszTörlés
  18. Bea, köszi, ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  19. Era, igen, nekem is megettek mindent, amikor kicsik voltak. Egyszerűen nem értem, mi történik egy gyerekkel mondjuk 2-3 éves kora körül...:(
    És persze a gyümölcsök többsége nálunk is fogy, de azért az sem zökkenőmentes. :(

    VálaszTörlés
  20. Végül mindenkinek köszönöm, aki megosztotta ötleteit itt, és továbbra is próbálkozom különböző formában elkészíteni a zöldeket. Végülis én is ebben látom a megoldás kulcsát. A tematikus zöldségheteket pedig Bjelke után szabadon be fogjuk vezetni! :)

    VálaszTörlés
  21. Kitartás!!! Valami majd csak bejön!
    Szerintem még nálunk is sok ehhez hasonló ötletre lesz szükség!

    VálaszTörlés
  22. Répatorta??? :)

    Pizza züldségekkel? Töltött kifli züldségekkel?

    Csak úgy nyersen mindenféle (felszeletelve és valami mártogatót készíteni hozzá)?

    Én sem szeretem a párolt, grillezett zöldségeket, bármennyire jól is néznek ki, de nyersen bármit megennék!

    HAJRÁ!

    VálaszTörlés
  23. Nálunk is csak én szeretem a zöldségeket minden módon, se apjuknak, sem a két nagyobbnak nem adhatok, mert nem eszik meg.
    A fő módszerem a mindenféle szaftos hús tésztával, vagy rizzsel és a szaftba pürésítem bele a zöldséget, hogy ne is lássák, így be szokott menni. A húst sem kérik többnyire, a szaftos tésztával ki szoktak egyezni. Még az is szokott segíteni, hogy nekik csinálok valamilyen kaját, magamnak meg zöldségeset, és direkt már nem is adok nekik. De teljesen mást, hogy jól elirigyeljék :) Mondjuk ehhez az is kell, hogy ilyen elirigylősek legyenek. Meg hogy valami nem annyira kedvenc legyen, amit ők kapnak.
    És én csináltam egy ilyent is. Ez telitalálat volt. Spenót és paradicsom kipipálva, bármikor megeszik :) : http://anyaehesvagyok.blog.hu/2010/09/13/magyarzaszlos_nokedli

    Egyszer egy megfázás következtében tökéletesen elment a szaglásom. Nullára. No, akkor könnyű lett volna fogyózni... Van egy barátom, ő születésétől fogva nem érez szagokat, meg is értem, hogy könnyen megy neki az egészséges táplálkozás, hiszen mindennek egyforma íze van.

    VálaszTörlés
  24. Köszönöm a sok hozzászólást - önző magam nevében. Nálunk mindenki megeszik mindent - sőt fal, zabál, tömi a fejét! És rengeteg jó ötletet kaptam! Virág! Te mindenhez megtalálod a kulcsot! Ez tuti! Most próbálgatod melyik illik a zárba! HAJRÁ VIRÁG!
    Erika

    VálaszTörlés
  25. Köszi, Erika! Képzeld, nem tudok hozzászólni a blogodhoz. :((( Valami vírusfigyelmeztetést kapok, valahányszor írnék. :(((

    VálaszTörlés
  26. Vargaera, nyersen jobb a helyzet. Egy darabig csináltuk azt is, hogy aki nem akarta a levesben megenni a répát-karalábét, stb, az megehette előtte nyersen. De úgy érzem, ez sem igazán jó, hiszen van olyan (pl vendégség), amikor elég illetlen dolog, ha válogatnak, és megoldhatatlan, hogy megkapják nyersen.

    VálaszTörlés
  27. Kikocs, hát a magyarzászlóst én is megcsináltam,a 8 éhes szájon fenn is volt. Ezt nemes egyszerűséggel "zöld trutyinak" hívták. Végülis megették, de rajongásról nem beszélhetünk. :)

    VálaszTörlés
  28. Hát, ha a szaga nem jó, akkor keressünk más pozitívumot :) pl. szép, csillogó, ropogós, olyan a színe, mint a kedvenc pólómé, stb. :)
    Én máig is jobban szeretem nyersen, mint főve.

    Nálunk bevált hogy jót tesz a bőrnek, vitamint tartalmaz, Isten adta nekünk, és a sima egyszerű "meg kell enni, ez az ebéd".
    Ja, még eszembe jutott a töltött palacsinta bepanírozva, kirántva.
    És ha esetleg szeretik a zöldfűszereket, akkor nagyon jól átütik a zöldség ízét, nyersen is, szárítva is.

    sok sikert!

    VálaszTörlés
  29. Húúú! Virág! Pedig de szeretném, ha hozzászólnál! Azért Neked is lehettek emberes napjaid! Vajon mi lehet a baj? és mit tehetnék én? Megkérdezek valakit, aki ért hozzá, mert én sajnos nem... Erika

    VálaszTörlés
  30. Erika, sajnos sok blogon találkozom mostanában ezzel az üzenettel, és az enyémen is előfordult már. Megmutattam rendszergazda ismerősnek, aki annyit mondott, "kell egy normális blogot csinálni, nem itt a blogspoton". Ja..jó...:(
    Szóval okosabb nem lettem, de egyszer csak elmúlt ez a probléma.
    Altair, semmi gond, én is nemrég tudatosítottam magamban. :)))

    VálaszTörlés
  31. Miket olvasok, lesz ez még rosszabb is? Az én kislányom februárban lesz két éves, és úgy kell belekönyörögni a kaját, nálunk eddig a valamit-valamiért módszer hozott eredményt. Rasburg Jenő mondta egyszer, a gyerek nevelés nem más mint "zsarolás, terror, maffia módszerekkel" :)Hát én kénytelen vagyok alkalmazni, de ez a Hetijáték nagyon megtetszett itt Nálad!

    VálaszTörlés
  32. Mona, nálunk mérsékelt eredményekkel, de igenis bejött a zöldséghét. Szóval havonta egy hetet mindig így szervezek majd.
    Hagymával, répával nem gond, de mondjuk gombát enni minden nap, az szerintem egy kicsit megterhelő. :)

    VálaszTörlés