2011. január 10., hétfő

Gombahét válogatós gyerekeknek-Hétfő

Természetesen megtanultuk, hogy a gomba se nem növény, se nem állat, hanem önálló élőlénycsoport, mégis a tematikus zöldségheteket velük kezdjük.
Az eseménysorozat ihletője Bjelke, egyik kedves olvasóm volt. 

Ő javasolta, hogy irányítsam a gyerekek figyelmét egy-egy zöldségre, beszélgessünk, tanuljunk róla, dolgozzunk vele, főzőcskézzünk együtt, hátha akkor nagyobb kedvük lesz elfogyasztani is.

Gombánk rengeteg volt itthon, és éppen alakult valami áttörés az ízlelgetésével kapcsolatban is. Édesanyám ugyanis karácsonykor rántott gombával várt bennünket, s bár a kicsik még addig nem voltak hajlandók megkóstolni, ott és akkor ezt megtették. Ráadásul ízlett is nekik.
Azt gondoltam, éppen minden összeállt, hogy nekilássunk a gombás hétnek.

Még szombaton készítettünk spóralenyomatot, ami hétfő reggelre egész jól kilapult.
Ha profi nyomatot szeretnél készíteni, akkor előtte tanulmányozd ezt az oldalt, és ne a termitankönyvet. :)
Mi egy fej barna csiperkét lapítottunk ki a radiátoron, nehezék segítségével. Meg fogjuk ismételni az említett oldal útmutatásai alapján.



Ilyen lett:


Nyomtattam hozzá kis tasakokat is, ebbe tettük, és belekerül majd a természetismeret albumunkba.
A tasakokat letöltheted innen.


Természetesen nagyon profi módon ráírjuk a gyűjtés adatait is. :)


A reggeli ma gombás melegszendvics volt. 

Ehhez egy fél kg gombát vágtunk apróra, majd olajon megpároltuk. Amikor levet eresztett, hozzákevertünk két evőkanál lisztet, és felöntöttük pici tejjel. (tejszínnel az igazi, de nem volt itthon.)
Ezt kentük a kenyérre, reszelt sajt a tetejére, és be a grillsütőbe. :)


Először nem merte megkóstolni, aztán nézzétek csak! :) 
...Mesi megette a felét, Soma az egészet! :)



14 megjegyzés:

  1. Mindig hülyének néznek, amikor azt állítom, hogy a gomba se nem növény, se nem állta. Most örülök, hogy más is így tanulta :) Dóri

    VálaszTörlés
  2. Virág, tudják, hogy mi a célod ezzel a héttel? (=megszerettetni a gombát)
    Én rendesen megkívántam a gombás melegszenyót...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon bölcsen oldod meg ismét a problémát! Köszi, hogy megosztod! Mindannyiunk okulására.

    VálaszTörlés
  4. Dóri, természetismeret, negyedikes tananyag. :)
    Kriszti, nem mondtam semmit. Indirekt a módszer! :)))
    Névtelen, nem az én ötletem a tematikus hét! :)))

    VálaszTörlés
  5. Nekem meg az jut eszembe erről, mennyi lehetőséged van azzal, hogy otthon lehetsz velük, normálisan tudtok létezni, főzni, enni, készülni. Abszurdum ehhez képest, ahogy például mi (én) élünk :-(

    VálaszTörlés
  6. Angéla, ezért én is nap mint nap hálát adok. :) Ráadásul a nagyok is több "rendes" főtt ételt esznek azóta, mert mindig marad az ebédből nekik is. :)

    VálaszTörlés
  7. Én is szeretnék otthon lenni... Emlékeztek rá, hogy régen volt olyan, hogy az édesanya háztartásbeli??? Én bányászvárosban születtem, ott is nőttem fel. Az édesapák 80 %-a bányász volt (rettenetes hely volt! Nekem két osztálytársamnak halt meg az apukája, mire általánosban ballagtam!) A bányász fizetés mellett viszont otthon maradtak az anyukák - sokan! Legalább az osztály 2/3-ának anyukája háztartásbeli volt! Nagyon szeretem a gombát! Felcsigáztatok vele! Lehet, hogy még nálunk is készül valami vacsorára? Örültem, hogy mintha Mesi jobban nyitogatná a száját, mint a bekötött szemű kóstolásnál. Ott azt hittem rúzs helyett pillanatragasztót használtatok!
    Van egy vicc is róla:
    -Mit eszel Pistike? Pillanatragasztót?
    -Ühüm!
    Erika

    VálaszTörlés
  8. hú, de jó lenne itthon maradni! bár így sem panaszkodhatom, hiszen a munkahelyem 10 percre, és többnyire 5-6 óránál nem vagyok bent többet. milyen sokan cserélnének velem!
    szerintem gombával nyomdázni is lehet, készíthettek mintás szalvétát az ebédhez!
    emlékeztek szutyejev: a gomba alatt című meséjére? ezzel is lehetne valamit kezdeni a héten. amennyiben mesi nem tiltakozik ellene .)

    VálaszTörlés
  9. Erika, szerintem most is van olyan, hogy háztartásbeli. :) Az biztos, hogy nagyszerű lenne, ha manapság is ennyien megengedhetnék maguknak, hogy otthon maradjanak, és a családjuknak élhetnének. Több barátnőm is van, akik kimondottan élveznék ezt az állapotot, de sajnos kell a két fizetés a megélhetésükhöz. :(
    Bizony jól látod, Mesi jobban nyitogatja! :)))

    VálaszTörlés
  10. Niki, remek ötlet a gombás mese! :) Köszi!

    VálaszTörlés
  11. Hűűű, hihetetlenül jó a kivitelezés, nagyon guszta a melegszendvics, és örülök, hogy talán elindult valami! :-)) Kíváncsian várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  12. Hoztam Nektek egy másik gombás melegszendvicskrémet, hátha :) http://kezzelszivvel.blogspot.com/2011/01/gombas-melegszendvicskrem.html

    VálaszTörlés
  13. Köszi, Timi, ez nagy izgalmasan hangzik! :)

    VálaszTörlés