2010. szeptember 29., szerda

Kísérletek otthon 2.rész

A most bemutatott kísérlet nem annyira látványos képekben, mint ahogyan itthon mi megtapasztaltuk. De azért bemutatjuk. :)

Tit udjátok, miért változik a levelek színe ősszel? S miért hullanak le a fáról? Soma nem tudta, de nagyon érdekelte őt. 
Ezt a folyamatot az alsós tankönyvek egyébként titkolják, nem is tudom, miért, mert teljesen logikus kérdés volt Soma részéről.

Tudtátok, hogy a levelek a klorofill miatt zöld színűek?
Ezt az anyagot a napsugárzás hatására állítja elő a növény. Amikor ősszel egyre rövidebb a napsütéses órák száma, úgy egyre kevesebb klorofill termelődik a levelekben. Ahogy a zöld színű klorofill eltűnik, elkezd látszódni az alatta lévő sárga, barna, narancs szín. A sárga színt a xantofill, a barnás-narancsot a carotin okozza. 
S hogy miért hullanak le a levelek? A fa érzi, hogy egyre hidegebbre fordul az idő, és közelednek a fagyos nappalok és éjszakák. Igyekszik sok víztől megszabadulni, mert ha a benne lévő víz megfagyna, akkor kipusztulna. Ezért a levelek szárának végénél lévő membrán csapját elzárja, nem engedi, hogy a levelekbe víz áramoljon. Így a levél elhal, és lehullik. 

A képen látható levél a cseresznyefánkról származik.
Az volt a feltevésünk, hogy ha sikerül kiszedni a klorofillt a levélből, akkor megláthatjuk, milyen lesz a levél színe lehullott állapotban. Nagyjából sikerült is megtudnunk, de meg kell hagyni, elég trutyis egy kísérlet. :)



Soma felaprította,


összeturmixolta egy kicsi vízzel, hogy elég pépes legyen.


Kockacukorral felitattuk róla  a nedvességet, "csak úgy szívja fel a cukor a sok klorofillt" - kommentálja Soma.


És itt jön, ami nem igazán látszik szépen...itt a levél még inkább zöldes árnyalatú,


aztán egy héttel késöbb már igenccsak sárgás-vöröses színe tűnik elő.


A másik kísérletünket Mesi vezeti.
Arra vagyunk kiváncsiak, igaz-e, hogy ha sokat törődünk egy növénnyel, pl. rendszeresen beszélgetünk vele, simogatjuk, mesélünk és énekelünk neki, akkor pompásabbra nő, mint az, amelyiket csak meglocsoljuk, és kész. 
Két ugyanolyan tálkába ütettünk babot. Ezt itt a képen, Mesi gondozza. Láthatjátok, egyenként elnevezte őket, külön-külön foglalkozik velük. A másikkal nem is foglalkozunk, még egy fotót se készítettünk róla. :)



Ennek a kísérletnek még nincs vége, de pár hét múlva beszámolunk majd, mi történt. esetleg próbáljátok meg ti is!

17 megjegyzés:

  1. Hűű... ha bejön Mesinek a módszere, én is társalgásba kezdek a virágokkal. :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj igen, én is kiülök a kertbe. Benn minden csodaszép, de a kert haldoklik. :(((

    VálaszTörlés
  3. Ez egészen fantasztikus:) Ezt kell megtanulni, nem az erdő szintjeit. Nagyon élvezetesek lehetnek az óráitok, és egészen irigykedem a gyerekeidre:)
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Bringa, azért én védelmembe veszem az erdő szintjeit is. Meg is tanuljuk, de nem a tankönyvből. :)))

    VálaszTörlés
  5. Mi az erdő szintjeit egy börzsönyi túrán tanultuk meg, persze, először tankönyvből, aztán alkalmaztuk a tudásunkat. :)

    VálaszTörlés
  6. Annyira jókat írsz, minden nap örömmel jövök ide. Többször is:))

    VálaszTörlés
  7. Azért azt ugye belátod, hogy a kísérlet hitelessége érdekében az elhanyagolt babokat is le kell majd fotóznotok előbb-utóbb? (Ha nem félnék, hogy tönkreteszi az eredményt, most elkezdeném szegényeket pozitív gondolatokkal bombázni!) :)))

    Gratulálok a blogodhoz, a vállalásaidhoz, és mindig szívesen olvasom az ötleteid, gondolataid! (2 éve még én is kacérkodtam az otthonoktatással.)

    A mai frissen szerzett tudást pedig külön köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. Hirvi, én is hasonlóképpen gondolom. csak jussunk már el kirándulni! De ez egy másik történet. :)
    Csöppke, köszi! :)
    Adina, ennek az OO-nak sok előnye van ám. Amit annak idején megtanultam a suliban, de seemi hasznát nem vettem eddig, ezért elfelejtettem, azt most újra megtanulom. :)
    HJuice, igen, ezzel tisztában vagyok.:) Kezd hozzám nőni a fényképezőgép. :) És bizony, bennem is felmerült a babok személyiségi jogainak védelme, de ezt titkoltam a gyerekek előtt. Ahogy Mesit ismerem, képes lenne a többi babot is elnevezni...ezzel nincs is semmi baj, de nekem kel hallgatnom. :)

    VálaszTörlés
  9. Szia Virág!

    Ahogy így minden nap olvasgatlak, egyre jobban megfogalmazódik bennem, hogy le kéne ülnünk végre egyszer nyugisan beszélgetni...
    Azt hiszem nem unatkoznánk...
    Ha gondolod:
    bocsy@freemail.hu
    Brumi

    VálaszTörlés
  10. A növényekkel igenis beszélgetni kell. Az anyukámnak volt a kertjében egy kis barackfa, ami nőni nőtt ugyan de barackot azt sosem termett. Aztán kitalálták, hogy kivágják. Apukám már ott állt a fa mellett a fűrésszel, de anyukám megsajnálta a kis fát, és azt mondta neki, kap még egy évet, de ha jövőre sem terem, akkor....
    Na, azóta ez a legbarackosabb fájuk a kertben! :)
    G.

    VálaszTörlés
  11. Brumi, írtam! :)
    Gabriella, ez elég biblikus történet. :)))

    VálaszTörlés
  12. Jót nevettem a babokon (főleg a sanyarú sorsúakon). HJuice igazad lehet, már most elrontottuk a kísérletet, mert annyit gondolunk (jókedvvel) a hátrányos helyzetű babokra:)

    Én is nagyon szeretem Virág a blogodat, és remélem sokáig lesz erőd és lendületed vezetni. Főleg azért remélem, mert én is így képzelem az oo-t, nekünk is órarendünk van, amit igyekszünk mindig kihelyezni a megfelelő környezetbe.

    A legjobban én is azt szeretem, hogy újra tanulok.

    Any

    VálaszTörlés
  13. Le a kalappal előtted Virág! Mindig irgylem az energiáid (az enyémek végesek...) és kitartásod (sokszor nehéz kitartani). Hogy ennyi gyerek és minden mellett ennyi ötletre, jó dologra, érdekességre és otthonoktatásra is marad időd, erőd....Fantasztikus! Gratulálok, nagyon-nagyon! Ez a leveles kísérlet lenyűgözött. Nagyon érdekes és köszi:) Kriszta

    VálaszTörlés
  14. Any, és Hjuice, legyetek szívesek abbahagyni a másik bab ajnározását! Azonnal! Mára nőtt is egy nagyot! :)
    Kriszta, köszi, de nem látod a vasalni valóimat! :))) (bár én se látom, illetve..izé...nem nézem)

    VálaszTörlés
  15. Virág!

    Lehet, hogy biblikus, de anyukáméknak összesen két baracfájuk van, és a két fa kb. 4 üvegre barakc befőttre való barackot terem. Szóval, nem úgy kell ezt elképzelni, hogy onnantól fogva ennek a fának a terméséből élnek egész évben! :)
    Egyébként megnéztem a babjaitokat, hát...
    azért így már nem ily olyan biblikus, ugye?

    VálaszTörlés
  16. Gabriella, én konkrétan erre a versre gondoltam:
    LK13, 6-9
    Itt is ugyanaz a motívum, ezért írtam a te történetedre, hogy biblikus. :)

    VálaszTörlés