2013. február 1., péntek

Kukás játék

Amikor beköltöztünk az új házunkba, el sem tudtam képzelni, hogy eljön az az idő, amikor a gyerekeink saját szobáról álmodnak majd.
Azt hittem, mindenki élvezi majd a testvére társaságát addig, amíg meg nem érik arra, hogy elköltözzön itthonról.
Mint oly sok dolog az életben, ez sem így alakult. :)

Néhány éve napi téma a külön szoba...most elérkezett az idő, nekiláttunk átrendezni a házat. Rendületlenül pakolunk, fúrunk-faragunk, bútort veszünk, eladunk. Hát valahogy így...
Elég lassan jutunk egyről a kettőre, de már látszik az alagút vége. Az utolsó lépés volt a dolgozószobám kiürítése.
Felért egy szakmai megújulással, komolyan mondom.
Olyan anyagaim kerültek elő, melyekre nagy szükségem van most.
Az egyik egy kuka volt. 


Sokat használtuk...mi mást, mint kukás játékot játszottunk vele. :)

Minden tantárgyhoz passzol, minden életkorban izgalmas, lehet játszani ketten, hárman, harmincan.

Néhány ötlet az alkalmazáshoz:

Matematika órán
A gyerekek húznak 5 vízszintes vonalat, közéjük kiteszik a relációs jeleket, minden kacsacsőr jobbra a nagyobb szám felé nyílik. Minden gyerek kap egy kinyomtatott kukát, vagy rajzol egy kukát az öt vonal mellé.
Fogunk két dobókockát, és sorban mindenki dob. Ha az ezres számkör gyakorlása a cél, akkor az első dobás a százasokat, a második dobás a tízeseket jelenti, így a legnagyobb dobható szám a 660, a legkisebb a 110. 
Mondjuk először 250 a dobás értéke.
A gyerkőc eldönti, az öt vonal közül melyikre írja rá a számot. Aki jól tájékozódik az ezres számkörben, az nem fogja a legutolsó vonalra írni a 250-et...aztán jön a következő dobás, aminek szintén meg kell tippelni a helyét úgy, hogy jobb oldalára csak nagyobb, míg bal oldalára csak kisebb szám kerülhet.
Ha rosszul tippeltünk, és egy számot nem tudunk beírni egyik vonalra sem, akkor az a szám a kukába kerül. Az nyer, akinek mind az öt számot sikerül vonalra írnia, vagy akinek kevesebb szám került a kukába.

Ez variálható szorzótáblával, ekkor egy dobás két szám a szorzó és a szorzandó.

Nyelvtan órán
Az ABC betűit kell helyesen megtippelni. 
Szintén 5-6 vízszintes vonalat rajzolunk, a játékvezető mondja az ABC-t magában (hol gyorsan, hol lassan, hol az elejétől kezdi, hol a közepén), egyszer csak az egyik játékos megállítja, ezt a betűt kell elhelyezni az 5 vonal egyikén. Szintén kukába kerül az a betű, amit nem tudunk az őt megillető helyre beírni.

Történelem órán
Egy adott időszak évszámait írtam kis lapokra, felváltva húztunk Mesivel. Összesen 5 évszám sorrendjét kellett helyesen megtippelni.

Minden játékban nagy szerepe van a szerencsének, és annak, hogy kialakult-e a helyes tájékozódás képessége az adott témában. Ha egy kis elsős az "m" betűt leírja az első vonalra, tudhatjuk, hogy még nem igazán alakult ki benne a helyes betűrend ismerete. 


Hasonló, tanórán és otthon játszható játékokért kattints!



3 megjegyzés:

  1. köszönöm! ki fogjuk próbálni, aktuális a számok ismerete 1-20 ig.

    Ajánlok én is nektek valami, amit ha nemismersz, biztosan nagyon fog tetszeni nektek:

    GEOLÁDA - KINCSKERESÉS

    Egyik ismerősöm ajánlotta, hogy ha kirándulunk a hétvégén - elég sokszor jövünk/megyünk - akkor keressünk geoládát.
    Én nem hallottam róla korábban. Ez egy becsület alapon működő játék, kincskeresés az országban, a túrázás mellett igen szórakoztató tud lenni.

    A lényeg: el van rejtve egy kis láda (a 35 mm-es filmdoboztól kezdve nagyobbakig) benne egy kis ajándék és kód, és az interneten fel van rögzítve GPS koordinátákkal a helye. Irány a cél és a keresés, a megtalálás jutalma az ajándék, ami a dobozban van és amit magaddal is vihetsz, de Te is raksz a ládába valami apró jelképes kis ajándékot, hogy a következő kereső is örülhessen. És vissza kell rejteni a dobozt.

    Ennyi:)

    a honlapon a talált kódot fel lehet regisztrálni, meg pár dolgot megírni a keresésről/tájról/időről .. stb.

    http://www.geocaching.hu/documents.geo?id=ladakereses

    üdv: Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Kati!
      Már kipróbáltuk többször is. Akartam már írni róla, de valahogy mindig elmaradt. :) Pedig tényleg nagy ötlet! :)

      Törlés
  2. Szuper ötletek, köszönöm!

    Virág, szerettem volna már többször kérdezni tőled: Régebben, míg fejlesztőként dolgoztál, volt egy blogod az ott használt ötleteidről is, jól emlékszem? Ez elérhető valahol? Akkoriban csak beleolvastam (ha emlékem nem csal), de nem mentettem le az ötleteket, de nagyon szeretném. Ha lehet.. :)

    Szeretettel:

    Rita

    VálaszTörlés