2013. január 4., péntek

Könyvajánló

Legszívesebben karácsony előtt írtam volna meg ezt a bejegyzést, de interneten aktív gyerekeim miatt ezt nem tehettem. 
Nameg amúgy is illett kivárnom, tényleg bombasikert aratnak-e a remegve kiválasztott könyvek, vagy csak felkerülnek a könyvespolcra.
Jelentem, bombasiker mind a kettő. De most végre kölcsönkaptam őket néhány fotó erejéig. :)

Tegnap nem bírtam uralkodni magamon, és közzétettem a facebook-on  ezt a képet.


Semmi különös, egy kevés kacsazsír, amit Soma meglátott a pulton, és hatalmas örömmel kiáltotta, hogy : JAAAJ, majd rögvest lelombozódott, és csak annyit mondott: Azt hittem, Lítium. Bevallom, először fogalmam sem volt, mi köze a kacsazsírnak a Lítiumhoz, és szerintem ezzel sokan így vagyunk. 
De nem akartam Somát kellemetlen helyzetbe hozni, így nem firtattam a dolgot. Azt hitte, és mégsem az, elég baj ez neki...de este fény derült a mélyebb összefüggésekre. :)

A kulcs egy könyv, ami a fa alatt volt.



Nos ebben van egy ilyen oldal


Sajnos tükröződik a fotó, de azért felismerhető a hasonlóság, nem? Nos, a lítium-sztearátos gépzsír és a kacsazsír között már kimutatható a laza kapcsolódás...szerintem eme információk birtokában még sokan kevernénk a kettőt. :)))

A mai poszt másik zseniális könyvét is Soma kapta. 



Fenti linken bele is tudsz lapozni a könyvbe.
Zseniális ötlet és megvalósítás, még felnőtteknek is érdekes történetekkel.








Ha a képekre kattintotok, olvashatók az oldalak. 
Tegnap rendrakás közben ezt találtam Sománál:


Azt hiszem, nemcsak a kezében volt a könyv, hanem el is olvasta a "Háború matematikája" című részt.
Nem mellesleg, a savanyú káposzta illatát is megmérte...50 hobó lett az érték.
Ha esetleg nem lennétek képben, 50 hobótól már hányni lehet...

14 megjegyzés:

  1. Nagyon hálás vagyok minden könyvajánlós írásodért. A matekos könyvet megrendeltem. Vegyészjelöltünk még nincs! :-)
    Kami

    VálaszTörlés
  2. Virág,
    a matekos könyvet hányadikos kortól ajánlanád? A lányom másodikos, nagyon szereti a matekot, de szerintem ehhez még kicsi, nem?
    Nagycsaládos Kollégád

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Másodikos kislánynak még tényleg korai lenne. :)

      Törlés
  3. Köszi a tippet! A klémiásat mindenképpen megveszem a fiamnak! Ő is nagy vegymániás... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kémiás gyönyörű...már kézbe venni is élvezet. :)

      Törlés
  4. Kedves Virág!

    Köszönöm én is a tippeket! Nekünk is van egy 4-es matok- fizika-kémia iránt érdeklő "Tudósjelölt" fiunk. Felkerültek a szülinapi ajándéklistára.
    A vizsgákhoz egy nagy kalappal!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Virág!

    Köszönöm én is a tippeket! Nekünk is van egy 4-es matok- fizika-kémia iránt érdeklő "Tudósjelölt" fiunk. Felkerültek a szülinapi ajándéklistára.
    A vizsgákhoz egy nagy kalappal!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Virág, már rendelem is meg! Hatodikos legnagyobbunk szülinapja közeleg.
    Írhatom ugyanitt? A tőled vásárolt 3D puzzle-ok nagy kihívást, örömet szereztek lányainknak a karácsonyfa alatt!!!! Millió köszönet!
    Noémi és 4 lánya

    VálaszTörlés
  7. Ez a Matekmágusok az amit keresek:)) Nemrég ( mióta a családunkban 3 ebook olvasó is van, így nekem is jut egy:)))) olvastam több jó könyvet a matematikáró. Ezekből nagyon megfogott Rényi Alfrédtól a Dialógusok a matematikáról és elkezdtem mesélni a majdnem 10 évesemnek, hogy miről is olvasok és elkezdte érdekelni, de ezekben a történetekben vannak olyanok is, amiről még csak nem is hallott, nehogy tanult volna, így hiába adnám oda neki, de ez úgy látom neki való. Nos pont a Galilei ágyúgolyósa is benne volt, csak éppen inkább egyetemistáknak szól a könyv, de min. középiskolásoknak, köszönöm. Ezeket olvastam tőle: http://mek.oszk.hu/05000/05028/
    http://mek.oszk.hu/05000/05028/

    és most is gondolok rátok, így kezdtem el írni is:)))

    VálaszTörlés
  8. Megjöttek a könyvek, fantasztikusak! Vegyészmérnök apukám, fizikus vénájú férjem is lenyűgözve olvassa (én még nem jutottam hozzájuk), de jó lesz a gyermekekkel együtt tanulmányozni! Köszönöm még egyszer, hogy megosztottad velünk az információt, ma a könyvesboltban árgus szemmel kerestem őket, de nem találtam egyiket sem.
    Noémi

    VálaszTörlés
  9. A Matekmágusok megvan nekünk is, olvastunk benn sok jó dolgot is (a harmadikos lányom is), viszont eléggé csalódott voltam, mert ír egy helyen arról, hogy miért vannak évszakok, és nem egészen igaz, amit ír. És így már szkeptikus lettem, hogy vajon azokban a részekben, amikhez nem konyítok egyáltalán, nincsenek-e ilyen csúsztatások.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó mondattal van bajod neked is? Szerintem rossz a fordítás. :(

      Törlés
    2. Nem csak. Nem az okozza az időszakonkénti különböző felmelegedést, hogy a tengelyferdeség miatt hol egy kicsit távolabb, hol egy kicsit közelebb vagyunk a Naphoz, hanem hogy a napsugarak beesési szöge változik. Amikor nagy, akkor van nyár, amikor kicsi, akkor tél.
      A Föld pályája ellipszis alakú, és pont hogy közelebb vagyunk a Naphoz, amikor itt az északi féltekén tél van, nyáron pedig távolabb. (Azon is elgondolkodtam, hogy vajon akkora távolságnál, mint a Nap-Föld, számít-e akkora különbség, amit a Föld "dőlése okoz".
      Totál laikus vagyok egyébként, ami a földrajzot illeti, úgyhogy lehet, hogy nem is egész pontos a magyarázatom, de a könyv szerintem itt nagyon sántít.

      Törlés
    3. Szóval az stimmel, hogy a tengelyferdeség okozza az évszakok változását, csak nem olyan módon, ahogy írja.

      Törlés