2012. június 14., csütörtök

Ebéd és türelem...

Lassan két éve, hogy elindult a blog, egészen biztos lehetek benne, hogy rengeteg jó tulajdonságom került azóta a felszínre. :)))
Van azonban egy, amiről esetleg még nem tudtok, és hát a teljesség kedvéért akkor most ezt is megosztom veletek.:)

Szeretek előre dolgozni.

A nagycsaládos lét hozta magával, hogy sosem tudhattam, milyen minőségben, hol kell helytállnom a következő pillanatban.
Voltak azonban dolgok, amiket akkor is el kellett végeznem, ha éppen betegek voltak, vagy egyszerűen csak nyűgösek, így lassan rájöttem, jobb, ha ezeket jó előre elkészítem, így nem gerjesztek egyre nagyobb lavinát az életünk elé.
Így szoktam rá a hajnali ebédfőzésre.
És lőn az ételek egy része sokkal, de sokkal finomabb lett.
Nem volt ennek semmi különös oka, csupán az, hogy időt kaptak.
Rácsodálkoztam a hasonlóságra, bizony hányszor ettünk mi is kis kemény kavicsokat a tarhonya helyett.
Mert vannak ételek, melyeknek idő kell.
Ha tarhonyáshúst elkészítjük, majd fedő alatt állni hagyjuk 1-2 órát, olyan puhák lesznek a kis tésztagörcsök, hogy szinte rágni sem kell.

Összeszedtem még néhány ételt, ami azóta finom, hogy időt adok nekik:
Először is ugye a 

Tarhonya
Miután elfőtte a főzővizet, fedő alatt a meleg tűzhelyen hagyom 1-2 órát.

Rizs
Olajon megforgatom, felöntöm háromszoros vízmennyiséggel. Amikor elfővi a levét, elzárom, fedőt rá, és 1 órát minimum hagyom puhulni.

Lencsefőzelék
Első este beáztatom, második nap elkészítem, hűtőbe teszem, majd harmadik napon esszük. Addigra már nem leves, hanem igazi főzelék, és még sincs benne sok rántás.

Egészben sült húsok, és nehezen átsülő vadhúsok, valamint kacsa, liba comb, mell  
Késő este kezdem sütni, 1-2 órát sül, majd elzárom, és a sütőben hagyom éjszakára alufólia, vagy tepsifedő alatt. Reggelre omlósan puha lesz. Közvetlenül fogyasztás előtt sütöm piros-ropogósra.

Grízgaluska 
Sosem főzöm bele a levesbe, hanem mindig külön lábosban készítem. Egy tojáshoz 3 evőkanál grízt adok, és állni hagyom a pulton. Közben lehet a levest főzni, ez csak add pihenjen. Gyöngyöző sós vízbe szaggatom, utána fedő rá, és hagyom állni. Külön tálra szedem ki, innen kerül a tányérunkba. Hatalmasra duzzadnak, és puhák, könnyűek lesznek.

Palacsinta tészta 
Legjobb előző este bekeverni, sütés előtt csak hígítom szódavízzel.

Rakott ételek: rakott krumpli, rakott zöldbab, rakott kel, stb
Ezeket előző este összeállítom, a hűtőben éjszakáznak, és ezt követően sütöm készre. Annyira szépen összeáll, hogy kockákat lehet vágni belőle, és nem folyik szét a tányéron.

Nagy hirtelenjében ezek jutottak eszembe. :)

31 megjegyzés:

  1. Ez most kimenettem word fájlba, annyira jó összefoglaló. köszi!

    nagycsaládunkban nagyon bevált néhány egészséges köret, ami többnyire elronthatatlan: bulgur (gyerekek kedvence), barnarizs, búza (szemes), puliszka, kuszkusz

    Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bulgurt én is sokszor készítettem, meg a köles még nagy kedvenc. De a puliszka, és kuszkusz kikergeti őket a világból. :(

      Törlés
  2. Köszi az ötleteket. Néha én is hagyok állni dolgokat, a főzelékekbe nem teszek rántást :) A húsos most jól jön, mert gyakran már rossz kedvvel állok a húshoz, mert tudom, hogy nem lesz finom, és akkor biztos nem lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy barátnőm rendszeresen elteszi a krumpli főzőlevét, és ebben főzi a főzelékeket. Ez is jól sűríti.
      A húsra véletlenül jöttem ám rá én is.
      Egyszer elkezdtem sütni másnapi vendégségre, de már késő volt, le akartam feküdni. Elzártam a sütőt, akkor még kemény volt a hús, gondoltam folytatom másnap. A hűtőbe nem tehettem be, mert még igen forró volt. Így maradt a forró sütőben éjszakára. Reggelre ért meglepetés, mert ilyen finom omlós még sosem volt.
      Szóval, hajrá Eszter!

      Törlés
  3. milyen jó ötletek! Én ezt még a paradicsomos káposztával egészíteném ki. Szerintem sokkal finomabb, ha kicsit áll.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, milyen régen főztem, jó, hogy eszembe juttattad! :)

      Törlés
  4. A hússütéses tipp nagyon jól jött!! A többivel eddig sem volt gondom, de a nagyobb darab húsokat sose értettem, mitől lesznek omlósak. Most már így fogom készíteni, köszi!!!

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Kacskaringós úton, de még csak most jutottam el először a blogodhoz. (Mirza naplójától Csicsriborsóhoz, aki téged említ pozitívumként, hát idekattintottam). És csak ámulok és bámulok rajtad és a családodon. Bár 15 bejegyzésnél még nem olvastam többet, de a program mostmár adott a szabadidőmben.
    Szóval gratulálok a szuper blogodhoz, és a csodálatos gyerekeidhez! (és megjegyzem, bővült az olvasóis köre:)) )

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötletek:) Én a halászlét is egy nappal előbb készítem, sokkal finomabb másnap. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pironkodom, de halászlét karácsonykor szoktam csak főzni, akkor pedig mindig előre, így sosem ette még frissen, aznapit. :) De most már legalább tudom, mitől finom! :)))

      Törlés
  7. Minden szuper! De halkan megjegyezve: a hajnali kelésedet irigylem a leginkább! Komolyan! Általában alig várom a szabadságot, szünidőt, hogy egy jót aludhassak, és mindenkit csodálok (!), aki képes korán kelni. (Azaz 7-8 előtt)
    (A köreteket hasonlóan készítem. :D)
    A.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Szabadság és szünidő alatt én sem kelek hajnalban. Máskor meg muszáj, sajnos.

      Törlés
  8. Remek összefoglalás! Esetleg fel lehet lelni valahol a régi blogról a "majd csinálunk ilyet otthon" recepteket is? Én ugyanis azokon keresztül találtam ide,- nem mostanában - csak sajnos nem mentettem el őket. Perec, kakaós csiga, kinder szelet hmmm... csak amikre emlékszem.
    Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, kiteszem őket. Sajnos a képek már nincsenek meg, de remélem, így is élvezető.
      http://kostolo.blogspot.hu/

      Törlés
    2. Hű, de jó! Nagyon köszönöm!
      Kriszta

      Törlés
  9. Paprikás krumpli. Az annyira finom (ahogy én csinálom :D ), hogy mindig szurkolnom kell, hogy maradjon másnapra is, mert akkorra érik össze igazán az íze. Persze a legnagyobb lábosom is kicsi ahhoz, hogy két napra elég legyen.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a paprikás krumpli nálunk ritkán van az asztalon, nem szeretem. :(((
      Néha István fogja magát, és összedob egy bográcsnyit :) Azt kivételesen megeszem, és ízlik is. :)

      Törlés
  10. Hát ezt köszi! Szeretnék beiratkozni hozzád a Hogyan vezessünk kis/sok gyerekes háztartást idegbaj nélkül című tanfolyamra! Mikor van még hely ? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, hol láttál te olyat, hogy idegbaj nélkül éltem túl???? :)))
      Ha olyan tanfolyamot látsz, szólj nekem is. A kamaszok se semmik! :)

      Törlés
  11. az ideák jók , tetszenek nagyon..:) nálunk is hasonlóan működik, noha nem is vagyok nagycsaládos..eszembe jutott a gyerekkorom, és édesapám, aki hasonlóan hozzád hajnalba kel(t) és finomakat főz(ött).
    Egyébként én a daragaluskát (kislányom felhőnek hívja) még mindig ízre készítem..:)Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Hajni! Főzni úgy jó, ha nem kell rohanni közben, és csak arra koncentrál az ember, amit éppen csinál.

      Törlés
  12. A hajnali szón akadt meg az én szemem is. Hány óra az a hajnal?

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó, praktikus ötletek, és sok ételnek tényleg jót tesz akis állásidő...én csak mindig azon töprengek nem vész-e kárba sok-sok vitamin stb. a hosszú melegen tartás alatt, ill. mindig az a gondom, hogy hogyan hűtsem le gyorsan az edényt hogy betehessem a hűtőszekrénybe másnapra, plusz az újabb felmelegítések újabb vitaminveszteség.
    Hát persze lehet hogy valamit valamiért.
    Vitamint szabadidőért?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, sosem jutott eszembe ez a nézőpont. :)
      Ami azt illeti, szabadidőről nincs szó, egyszerűen az vitt rá a korai főzésre, hogy sosem tudhattam, mit hoz a délelőtt. Nem lesznek-e éppen rettenetesen nyűgösek, nem ébrednek-e lázasan, nem öntenek-e ki egy liter tejet a földre, stb...mert egy-egy ilyen esemény, illetve ezekből akár kettő egyszerre, és oda volt a délelőtt. S ha még az ebéd is csúszott emiatt, akkor duplán kitolok magammal.
      De a vitaminok...hát le a kalappal azok előtt, akik még erre is figyelni tudnak. :)

      Törlés
    2. Hát nem vagyok ennek a tudora, de az anyatej pasztörizálásánál, ami kb 70 C, megmaradnak a vitaminok és ásványi anyagok nagy része. Viszont abban biztos vagyok, hogy az újra melegítés nem jár újabb veszteséggel, mert ami egyszer elvész a hőfok miatt, az oda lesz és kész.

      Törlés
  14. Köszönjük a jó ötleteket.Mostanában csak a felkeléssel este pedig a fenn maradással vannak problémáim.Ja és hogy mit is fözzek.

    VálaszTörlés
  15. SZia Virág!
    Nekem a sógornőm tanította meg hogy kuktában egy csomó dolgot lehet készíteni (ők 5-en tesók - gondolom édesanyjuknak is az időfaktor fontos tényező volt)

    A rizst/tarhonya kuktában 12 perc.

    fedő nélkül kicsit piritani a rizst/tarhonyát/bulgurt ... ,majd fűszerezni ki hogy szokta, aztán felönteni a dupla mennyiségű vízzel, ekkor rátenni a kuktafedőt és a legnagyobb lángra tenni. Órát 12 percre beállítani, és amikor "sziszeg" a kukta akkor visszavenni tartalék lángra majd amikor a 12 perc letelt, letekerni a gázt és ennyi.

    a végeredmény a tökéletes, nem kemény nem mmászkás állagú rizs, leírni bonyolultabb volt mint elkészíteni. Vitaminok nem tudom mit csinálnak, de a tarhonyánál nem is érdekes szerintem.

    Bulgurt lehet kapni valahol nagy mennyiségben? Mert mi is imádjuk, de a fél kiló meg sem kottyan mint mennyiség és így azért elég drága. (sparban szoktam venni - ott találtam eddig)

    moria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Moria, köszönöm, hogy leírtad. Szeretem a kuktát, de néha befürödtem vele. Pl. ha elfejtettem megsózni az ételt. :)

      Törlés