2011. április 20., szerda

Lapbooksuli - 2. rész


Tegnap délután folytattuk a lapbook megtöltését.
Mivel leginkább a Szentírásból dolgozunk, készítettem egy kis tokot igeverseknek, illetve kis lapokat, amelyekre olvasás-feldolgozás közben felírhatják, melyik vers áll közel a szívükhöz különösen. Ezeket az igéket kimásolták, és a pontos helyét is megjelölték.
kis lapok az igevershez
kis tok az igevershez

A kis lapokat is készen az internetről mentettem le, azokat egyszerűen tudom kicsinyíteni, nagyítani, ahogyan éppen szükségem van rá.


Ezekkel a lapokkal folyamatosan dolgozunk, ahogyan az ismeretlen kifejezésekkel is. Mindig előveszem, kiteszem az asztalra, és ha szükségünk van rá, rögtön írjuk is.

Kiválasztottam néhány eseményt, amivel kicsit részletesebben is foglalkozunk:
Bevonulás Jeruzsálembe
Utolsó vacsora
Jézus elárulása
Keresztrefeszítés
Feltámadás-Üres sír

Tegnap a Virágvasárnapi eseményekről írtunk le mindent, amit már tudniuk kell erről.
Ehhez egy kis füzetke készült, csak két lapos. :)
Választhatsz innen egy kész sablont, például ezt, tehetsz rá egy képet is. Ha saját használatra készül a lapbook, akkor - ha jól tudom, nem kell külön engedélyt kérned a kép használatáért.
A google-ba beírod, hogy "bevonulás Jeruzsálembe", és a képekre kattintasz. Ezt például így találtam, erről az oldalról való.



Természetesen a legszebb és legjobb kép az, amit a gyerkőcöd rajzol a borítóra.:)
Letöltheted ezt is, ha már nincs időd szerkeszteni, és rajzolni.
Nálunk még belefért az időbe, hogy mindketten írjanak egy-egy rövid fogalmazást is az eseményről.
Az ötletet ezennel én adtam, képzeljék magukat a csacsi helyébe, akinek a hátára maga Jézus ült fel azon a napon. Írják le, mit érezhetett a csacsi, illetve mit mesélt el később a gyerekeinek.
Töltsd le innen a csacsis lapot a fogalmazáshoz.

Örülnék neki, ha visszajelzést adnátok arról, hogy így képzeltétek-e el a "sulit", szóval, hogy ez segítség-e számotokra, vagy a lapbook-készítés más területén vagytok bizonytalanok. Mivel magam is igencsak kezdő vagyok ezen a területen, tulajdonképpen azt sem tudom, mit nem tud az, aki még nem készített saját maga lapbook-ot. :)))

9 megjegyzés:

  1. Én magáról a lapbookról is Tőled hallottam először! De nagyon élvezem. Hihetetlen ötleteid vannak! Bár, én nem valószínű, hogy a Bibliát fogom feldolgozni, de vannak már ötleteim lapbookra. Most jól megtanulok tőled mindent és hamarosan én is csinálok. Igyekszem és mutatom majd. Köszönöm a segítséget!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Virág! Én is itt hallottam először a lapbookról , persze azóta láttam már máshol is, de még nem volt időm kipróbálni! Most már kezdem érteni , hogy mi is ez , de nem tudom mit kérdezhetnék , ezért elfogadom , amit te írsz róla! Szerintem nagyon érthető, amit írsz. Lehet, hogy , ha majd nekifogok(bár a gyerekeim még elég kicsik hozzá:4,5 és 2,5 évesek),menet közben elakadok , s akkor majd lesznek kérdéseim .Hamarosan én is készítek majd a lurkóimnak! Addig is tanulok és figyelek !!! Szuper ötleteid vannak , szerintem is!
    Majd bemutatom én is! Addig is köszönöm , hogy a "tanulód" lehetek! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Virág!
    Fontos a témaválasztás is,de szerintem magát a folyamatot /miről érdemes lapbookot készíteni,mi az ami nekem fontos,hogy benne legyen,milyen formában készítsem hozzá a lapokat,füleket stb..ezeket honnan töltsem le,hogyan tudom a sablonokat testre szabni,képeket szöveget beletenni,melyik ismeretet hogyan jó ábrázolni-kis könyvbe,harmónikán vagy összepárosítani memóriának,puzzle-nak? /ha így bemutatod az nekem nagyon hasznos lesz!
    Így a minket érdeklő témákat is könnyebb lesz ráhúzni a bemutatott mintára,sablonokra!
    Én nagyon szeretem az iskolai témájú/3.-os a nagyobb/ és a kirándulós lapbookjaidat,de bármi jöhet, szeretném látni és ötleteket lopni tőled!:-)
    Judit

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érthető minden, köszönjük,
    esetleg néhány fotó arról,ahogy alakul a tiétek, az segítség lenne, hogy hogyan ragasztgassunk...persze csak ha megoldható.
    Az őszi lapbook volt az első, amit tőled vettünk, ez lesz a második :)
    Sztasákné Móni

    VálaszTörlés
  5. Marika, csak óvatosan, mert a lapbook könnyen függőséghez vezet. :)

    VálaszTörlés
  6. Mária, iagazad van, az első kérdések alkotás közben szoktak felmerülni, de akkor aztán nekem is volt belőlük egy nagy szekérre való. Igazából mindenkinek mások a nehézségei egy lapbook-készítése során.
    Én a digitális változattal boldogulok nehezen. Mire megszerkesztem, lemegy a nap. :)

    VálaszTörlés
  7. Judit, a folyamat annyira egyéni, hogy ezt igen nehezen tudnám itt vázolni.
    Első kérdésed: miről érdems lapbook-ot készíteni: hát bármiről, ami a gyerekeidet érdekli, illetve arról, amit szeretnéd, hogy megtanuljanak.
    A lapbook tulajdonképpen egy saját készítésű könyv...és mivel könyvet írni mindenről lehet, így lapbook-ot is mindenről lehet készíteni.
    Amiért én a tanulásunkhoz szeretem használni, az az, hogy az egyes alkotóelemei mint egy memóriafogasként működnek. A kis képek, a kis füzetkék formái emlékeztetik a gyerkőcöt arra, amit leírnak benne.
    A lapbook-ot nem muszáj nyomtatható formában, elektronikusan készíteni, ez inkább azért előnyös, mert egyenes lesz a lapocska széle, és mert el lehet tenni másik gyereknek is, illetve ha esetleg valami elszakad benne, csak egy gombnyomás, és lehet pótolni.
    A letöltéshez annyit még, hogy az általam belinkelt oldal csak egy a sok közül, amit az interneten ingyenesen elérhetsz, van még rengeteg másik is, de én ezt találtam a leggazdagabbnak, és használhatóbbnak az elején.
    Ezeket elég nehéz testreszabi, mert pdf-ben vannak. elvileg van egy pdf szerkesztő adobe program is, de én azzal mindig befürödtem, feladtam. Így aztán inkább megszerkesztem egyszer a gépen kb. ugyanazt, ami a pdf-ben van, és azt már tudom úgy alakítani, ahogyan én szeretném.
    A linkelt oldal annak nagy segítség szerintem, aki nem szeretné aztán a számítógépen tovább szerkeszteni az anyagot, hanem kinyomtatja, és használhatja rögtön.
    A kép és szöveg belehelyezésére használom én a Visio-t, ebben nagyon egyszerű dolgozni, lám, még nekem is megy.Rengeteg előre rajzolt geometriai alakzat van benne, ezeket kell csak kedvemre formáznom.
    A legtöbbet azon szoktam törni a fejemet, hogy egy-egy ismeretet milyen formába öntsem bele...ez jó kérdés.
    Alapvetően az első szűrő, hogy egy adott füzetkéhez hány tényt szeretnél csatolni. Érdemes olyan formát választani. Ha tehát mondjuk az "utolsó vacsoráról" 4 dolgot tartasz fontosnak, akkor olyan formát válassz, ahol négy kis fülecske vagy lapocska hajtható ki, vagy fel. Ezzel rögtön segíted a gyereket, hogy megjegyezze, itt most 4 lényeges elemet kell megjegyeznie. Alapvetően ez gyakorlat szerintem, minél több lapbook-ot készítesz, annál több formát ismersz meg, és tudsz használni.
    Puzzle, memoria...hát ebben még csak ott tartok, hogy amit meg tudok valósítani, azt készítem el. Sajnos néha hiába vannak korszakalkotó ötleteim, ha kivitelezhetetlen. :)))Az biztos, hogy nagyon szeretik az enyémek, ha van a lapbookhoz, memori, sudoku, vagy puzzle (bár ez utóbbiból nehéz már nekik olyat alkotni, ami kihívás lenne).
    Remélem, segítettem, a továbbiakban is próbálom szem előtt tartani a kérdéseidet.

    VálaszTörlés
  8. Szia Móni! :)
    Igen, jönnek a fotók is, de a ragasztást a végére szoktam ahygni. Amikor mindennel elkészülünk, akkor rendezzük be a borítót. Ez azért alakult így, mert a tervek szinte mindig módosultak. Legtöbbször akadt még valami, amit szerettünk volna hozzátenni, és bizony néha nehéz volt, mert már beragasztottunk néhány elemet. Sokszor rajzolnak valami szépet, mikor már belemerültek a témába, és milyen jó lenne a borítóra tenni, de ott már díszeleg valami más.
    Képekkel pedig csínján kell bánnom, mert alig van hely a picasa albumban...:))
    De lesznek!

    VálaszTörlés
  9. Szia,Virág!

    Nagyon köszönöm a hosszú választ,linket,ötletet sokat segítettél!/ utána fogok nézni a Visio-nak is,/

    Kellemes ünnepeket kívánok nektek!

    VálaszTörlés