2011. április 29., péntek

Pitypang levele és virága

Bár már mindent tudunk, ami a természetkönyvben le van írva, mégis sok dologgal várnunk kellett tavaszig.
Például a pitypang-projekttel. :)
Lerajzolták, megnéztük, tényleg nagyobb-vastagabb-hosszabb-e a gyökere, mint  a hasonló réti füveké. Valóban olyan a levele, mint az oroszlán foga? (francia elnevezése innen ered)


Virágnyomdáztunk. 


Lamináltuk. 
(ezzel az eljárással készítettük a termihez a növényhatározós kártyáinkat.)


A levelét apróra vágtuk, pizzára tettük.



A virágzatát szirmokra szedtük.


Zselírozócukor hozzáadásával dzsemet főztünk belőle.


Elolvastuk a  Mt 6, 25-34-ig.

"Ha a mezei virágot, amely ma virít, holnap pedig a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor benneteket, kishitűek, nem sokkal inkább?"

13 megjegyzés:

  1. Itt mindig tanul az ember valami érdekeset.

    VálaszTörlés
  2. Nem rég találtam rá a blogodra, és nagyon tetszik! A pitypang lekvárt leírnád pontosan hogy főzöd? Köszi!
    Irén

    VálaszTörlés
  3. Pizzára kivirágzás után tettétek? Mert én eddig úgy tudtam utána már nem lehet fogyasztani.
    Mi amúgy mézet szoktunk főzni belőle, megfázáskor teába téve fincsi és el is üzi a náthát.

    VálaszTörlés
  4. Kreatívhit, a helyzet fordított. Szerintem vannak emberek, akik mindig képesek tanulni. :)
    Irén, üdv itt. :)
    Rose, virágzás előtt tényleg finomabb, azt mondják, utána megkeseredik. Megkóstoltam, én egyáltalán nem volt keserű, nagyon jó íze volt. Szóval pitypangja válogatja szerintem. :)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is pitypang volt a "terítéken". Megnéztük hogyan lesz a sárga virágból fehér labda.
    A leveleit azért jobbb virágzás előtt szedni, mert több benne a vitamin (C, B2), A természet kincseskamrája című könyv szerint. Gyökeréből pörköléssel pótkávét lehet készíteni, de ezt mi nem próbáltuk ki.

    VálaszTörlés
  6. A gyökérről eszembe jutott, hogy nem rég Spectrumon az egyik szakács sört főzött pitypang gyökérből.

    VálaszTörlés
  7. Eper, nagyon köszi neked is, meg Rose-nak is. Sajnos néha azt sem tudom, fiú vagyok-e vagy lány (szerencsére a gyerekek mindig megmondják), na így aztán nem voltam résen, hogy virágzás előtt szedjük. :(
    Sebaj, majd jövőre.

    VálaszTörlés
  8. Eper, ha még erre jársz...hol, hogyan néztétek meg, a sárgavirágosodás folyamatát?

    VálaszTörlés
  9. Előszőr a kertünkben gyűjtöttük be a virágokat, és néztük meg őket a különböző fázisban. Volt amelyiken látszott, hogy nem rég termékenyítették meg a méhek, és elkezdte visszazárni a szirmait, ...stb. Miután sorba raktuk őket, szétszedtük a virágokat és megnéztük a magkezdeményeket, hogy hogyan alakul ki a termés, hogyan szárad el a sárga szirom és nő ki a magkezdeményből a hosszú szár ami elrepíti a magokat, stb. Bocsi, lehet, hogy kicsit túl részletesen írtam. Itt találsz egy videót a folyamatról. (Persze ezen nem látszik a belső átalakulás):
    http://www.indavideo.hu/video/A_gyermeklancfu_viragzasa

    VálaszTörlés
  10. Eper, köszönöm szépen a sok hasznos ötletet, és a videó nagyon klassz! :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves, Virág, mindig örömmel jövök Hozzád, mert sok hasznos dolgot tanulok Tőled. Most például a pitypangból a lekvárt. Utána néztem a neten, szörpöt is lehet csinálni belőle, így ma az is készül majd. A férjem pizzát kért vacsorára, így egy részén biztos kipróbálom a pitypang leveleket.

    VálaszTörlés
  12. Ámulok és bámulok, hogy tudtok mindig mindent ilyen sokoldalúan megközelíteni!
    Nagy öröm olvasni a blogodat.
    Andi

    VálaszTörlés
  13. Fantasztikus! szívesen lennék gyerek a te otthoni "iskoládban"!

    VálaszTörlés