2011. április 19., kedd

Lapbooksuli - 1.rész

Az első részben annyit árultam el csupán, hogy húsvéti lapbook készül.
Így szokott ez lenni, először is kitalálom a címet. :)
Aztán előveszem a jegyzetfüzetem, és elkezdem felírni, mi az a tudás, ami nem maradhat ki belőle.
A lapbooknak két funkciója lehet. Vagy szintetizál, tehát a meglévő ismereteket rendszerezi, ismétli, de lehet az is a célja, hogy még ismeretlen anyagot ad át.
A húsvéti lapbook-unk az első csoportba tartozik. Egész nagyböjt során a húsvétról beszélgettünk, így azt feltételezem, hogy semmi újat nem fog mondani ez a lapbook, hanem csupán - ás ez nagy dolog ám! - segít egészében látni a dolgokat.
Minden nap elkészítünk pár kis "füzetet", és vasárnapra összeáll az egész.

Első nap, azaz tegnap összefoglaltuk az eseményeket. Mivel idén a Katolikus Egyház János evangéliumából építkezik, így mi is ebből olvastuk el a húsvéti eseményeket.
Ez után kis papírokat osztottam nekik, és egyet Emese írt meg, egyet Soma.

Ezeket Microsoft Office Visio programjával készítettem, de simán lehet Wordben is , sőt kész sablonokat is találtok, ezek közül erre a funkcióra ezt választanám..
Amit én készítettem, az ilyen :



Eredeti méretben letöltheted innen.
Ezeket a pici lapokat milton kapoccsal fogtam össze, így egy lapozható, kiforgatható kis könyvet kapunk.
Nekem 16 kis lapra volt szükségem, egy lett a fedőlap, erre írtuk rá a címet: "Húsvéti események", majd 15 részre osztottuk, ezeket szépen beleírták. Minden kis lapra került egy-egy pontos idézet is az adott eseményről.

Tegnapra készen volt az általam csak "szótár"-nak nevezett kis zsebecske is, amiben kis papírszeleteket teszünk. Ha a feldolgozás során valami olyan fogalommal találkozunk, amit nem ismernek pontosan, ide rögtön felírjuk rövid magyarázattal együtt.

Ehhez is találsz kész sablont itt.
Amit én készítettem, azt innen letöltheted. További kis lapokat pedig innen tölthetsz még le.


Tegnap ezekkel foglalkoztunk, délután-este felteszem a mai napra valót. 
A tegnapi rész kb. másfél órás egyfolytában ülős-másolós-lapozgatós tevékenység volt, szóval úgy készülj, nagyon elfáradnak benne a gyerekek.

9 megjegyzés:

  1. Én is köszi, ma a napiban (napközi) elkészítjük!
    Nellynéni.

    VálaszTörlés
  2. Szia Virág! Köszi, hogy ezt így megosztod velünk. Néztem a Homeschool Share-es linkeket, de csak egy üres fejléces oldal jön fel. Meg tudod írni, hogy hol keressem a kész sablonokat, milyen cím alatt? Köszönöm!
    Lázár Szilvi

    VálaszTörlés
  3. Judit, nagyon szívesen. :)
    Nellynéni, majd írd meg, hogyan sikerült egy egész osztállyal megoldani!

    Szilvi, talán a link nem lenne jó?
    Ide írom még egyszer:
    http://www.homeschoolshare.com/lapbooking_resources.php
    Rengeteg linkelt sablont kellene itt találnod.
    Többieknek bejött rendesen az oldal?

    VálaszTörlés
  4. Virág, a kat Egyház idén Máté evangéliuma, de húsvétkor mindig János evangéliumát olvassák fel. Nagy valószínüségszerint azért, mert a többi szenvedéstörténet, Jánosnál pedig megdicsőülés, és nála a "legünnepélyesebb".

    VálaszTörlés
  5. Mary, köszi szépen...és lőn világosság az én fejemben is! :))))

    VálaszTörlés
  6. Én látom a rengeteg linkelt sablont a megadott oldalon, csak azt nem, hogy te melyiket választanád. A bejegyzésed második linkje nem elég pontos talán. Érthető voltam? Köszönöm, hogy mindezt megosztod!
    Noémi

    VálaszTörlés
  7. Noémi, szerintem várni kell, amíg betöltődik az oldal. Sajnos, velem is sokszor előfordult, hogy nagyon lassan nyílik meg egy-egy sablon. Ellenőriztem, nekem megnyílt a linken. De tapasztalat, hogy néha megmakacsolja magát az oldal. :(((

    VálaszTörlés
  8. Kedves Virág!

    Tavaly a Te oldalad segítségével kaptam rá a lapbookozásra. Elkészítettem egy lovagosat az iskolai lovag témahéthez, tanítványaim segítségével. Szívesen megmutatnám Neked!

    VálaszTörlés