2010. december 6., hétfő

Mézes csokis


Tegnap este a Mikulás lendített egyet a karácsonyi készülődésünkön. Csincsi csizmájában ugyanis egy ilyen lovacska bújt meg csendesen. Hogy honnan tudta a Mikulás, hogy szerdán mézest sütnek a suliban, az rejtély marad. 


Ma tartottuk a főpróbát!
Mit ne mondjak....ezt a darabot még sikerült lefotóznom. :)


A többi szerencsére nem volt annyira kelendő, mint a lovacska, bár az elmúlt egy órában mind elfogyott. Szóval holnap kezdhetünk mindent elölről. 
Hozzávalók:
8 evőkanál méz
10 dkg vaj
50 dkg cukor
2 tojás
1 kg liszt
fahéj, ánizs, egyéb téli fűszerek

A mézet egy kis lábosban a vajjal felolvasztom, majd hozzákeverem a cukrot, és a tojást is. Beleteszem a fűszereket, majd a liszttel jól összedolgozom.
A hűtőben jót tesz neki egy kis hideg.
Kinyújtom, a mintázófával átmegyek rajta, és megkenem tojással a tetejét.
170°C-on megsütöm aranybarnára. Kb 5 perc kell neki. 
Amikor kihűltek, a hátukat bevonom olvasztott csokoládéval. 
Ha szerencsém van, még látom megdermedni a csokit. :)


Gyorsan félreteszünk Apának belőle. :)


De mintha valaki ezt is megdézsmálta volna...ejnye. :(


6 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesek vagytok, és a Mikulás tényleg mindent lát! Virág, nem kell ebbe a tésztába sütőpor vagy szódabikarbóna? És ha nem kell, mennyire lesz kemény a kisült süti?

    VálaszTörlés
  2. Tatin, ebbe nem kell! Ha tennék bele, akkor nem maradna ilyen szép a minta. Ha keménynek találod, akkor egy alma társaságában ücsörögjön egy fémdobozban pár napig.
    Ez inkább keksz, mint puszedli.
    Ráadásul a csoki a hátán sokat puhít ám rajta!
    Majd jönnek a puszedlik is, de ezt a lovacskát ki kellett próbálni, nincs mese! :9

    VálaszTörlés
  3. Azért Apának 8 van eltéve! Felmerül a kérdés, hogy vajon miért 8? Pont ott, ahol 8 éhes száj van ;o)

    VálaszTörlés
  4. :) Nálunk Apa a fő édes száj. A többiek meg az éhes szájak. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia
    Eddig csak megfigyelő voltam blogodban. :) Kipróbáltam ezt a receptet de nem volt elég mézem hozzá így margarinnal pótoltam hogy szépen összeálljon a tészta. Kiszúrokkal formáztam remek kis mézeskalács figurák készültek belőle. :) Közben jött az ötlet hogy az adventi koszorút is ebből csinálom meg mert azzal még elvoltam maradva.
    Marietta

    VálaszTörlés