2010. október 31., vasárnap

Isten éltessen, Emese!

Pontosan 10 évvel ezelőtt született :)



Áldjon meg téged az Úr
és őrizzen meg tégedet!
Világosítsa meg az Úr
az Ő orcáját terajtad
és könyörüljön terajtad!
Fordítsa az Úr
az Ő orcáját rád!
És adjon békét tenéked!

Ma ő választotta az ebédet, erőlevest, sok tésztával, répa nélkül. Utána rántott husi, sült krumpli, majonézes káposztával következett. Az ebédet csokitorta koronázta.
Szerencse, hogy egy évben csak egyszer van szülinapja. :)

Ilyenkor reggel elmeséljük a születés történetét, aztán vetélkedőt rendeztünk. Vajon ki tud legtöbbet Emeséről? Mi a kedvenc színe éppen, melyik verset tanulta meg legutóbb, ki a védőszentje, és ehhez hasonlók. Aztán játszottunk "mi volna, ha...étel, növény, állat, bútordarab, stb volna" játékot. Ezt nagyon szeretjük. :)
Le is rajzoltuk, úgy, hogy 8 felé hajtottunk egy lapot, és mindenki egy-egy testrészt rajzolt meg. 
Egy mese is született, szintén 8 felé hajtott lapon mindenki egy-egy részt írt azokról a gondolatokról, melyek Mesi fejében lehettek, amikor elindult kifelé a világba. 
Este még testvérei eljátszottak néhány vicces jelenetet, amire Emese kisebb korából emlékeztek.

Ti hogyan szoktatok ünnepelni?

 

31 megjegyzés:

  1. Isten éltesse Emesét, a "mi" Emesénket..., mert egy ilyen blog után egy kicsit mindannyiunké is vagy és vagytok! Fincsi lehetett az ebéded és én is a csoki tortára szavaztam volna! Erika

    VálaszTörlés
  2. Az én gyerkőceim nagyok mérnök-egyetemista és gimnazista. Ami ötletet most kaptam, azt elviszem az iskolánkba! Próbáltam kedvenc ebédet főzni, süti, torta! Egyszer a lánykám nagyon örült, mert titokban meghívtam a barátnőjét, akivel ritkán találkozik! Szeretem végignézegetni a régi fényképeket, olyan, mintha ma lett volna... Csak azon tűnődöm, kinek a lába a takaró alól kilógó 45-ös, amikor "tegnap" 18-as volt... Erika
    A blogodból jöttem rá, hogy én akkora energiákat hagyok és hagytam az iskolába, hogy az itthoni "finommunkára" kevesebb erőm jutott...

    VálaszTörlés
  3. Boldog születésnapot kívánok, Emese!

    VálaszTörlés
  4. Isten éltesse a nagylányt! Az ünneplés nálunk ehhez képest egy sivár, éneklős, gyertyafújós hétköznap. :-)

    VálaszTörlés
  5. Hát???Ehhez képest a mi szülinapjaink is nagyon sivárak, ismét tanultunk nagyon sokat.
    Boldog szülinapot Emesének, és köszönjük, hogy ebbe is bepillantást nyerhettünk.

    VálaszTörlés
  6. Isten éltesse Emesét.
    Hát, el kell gondolkodnom a szülinapok ünneplésének megreformálása felől...

    VálaszTörlés
  7. Boldog tizedik évet Emesének!
    Nálunk úgy szokott lenni, hogy az asztal körül ülve énekelünk több éneket is az ünnepeltnek, a férjem olvas köszöntő igét a Bibliából, és mindenki mond egy jókívánságot, majd sorban imádkozunk az ünnepeltért. Aztán jön a torta, meg ajándék...

    Köszi, hogy újabb ötletekkel ajándékoztál meg. Jövő héten két szülinap lesz a családban.

    VálaszTörlés
  8. Boldog születésnapot drága Emese! Nagyon szép és megható, ahogy ti ünneplitek a szülinapokat. Sok családban, a sok ajándékon van a hangsúly, a sok nyüzsgő ember, a rohanás, hogy mindenki ki legyen szolgálva, az igyekezet, hogy mindenki jól érezze magát, ami sosem sikerül, mert mindig akad egy két személy, akinek nem tetszik valami. Estére mindenki fáradt, a ház még mindig szalad, a gyerekkel pedig a szülők talán ezen a napon foglalkoznak a legkevesebbet.
    De ezen változtatni szeretnék (mert sajna nálunk is szoktak telni a szülinapok és az ünnepek is), hála neked, látom, hogy lehet másképp is ünnepelni, bensőségesebben, családiasabban. A gyermekeim még kicsik, tehát még bepótolhatom.
    Kíváncsi volnék, arra is, hogy karácsonykor hogyan telnek a napok nálatok. 

    VálaszTörlés
  9. Isten éltesse Emesét, nagyon megható, ahogy ünnepeltek!

    VálaszTörlés
  10. Isten éltesse sokáig, jó egészségben, boldogságban!

    VálaszTörlés
  11. Sok boldog szülinapot, Emese! Mi is sokkal egyszerűbben ünnepelünk: van ajándék, torta és program. Ahhoz ragaszkodom, hogy mindig legyen az ajándékok között könyv, illetve hogy mindig csapunk egy Marcinak való családi programot. Regőnek még nem csaptunk, de ő még csak 14 hónapos, jövőre már neki is lesz :) Amíg Marci ovis volt, még szabadnapot is kivettem neki is, magamnak is, és volt bábszínház, Közlekedési Múzeum, Természettudományi Múzeum, állatkert, idén, a hetediken Csodák Palotája, jövőre cirkuszt tervezek, másfélévesen talán már Regő is élvezi valamennyire.
    Nagyon szépen ünnepeltek, és az is jó, hogy sokan vagytok :) A születését én is el szoktam mesélni :)

    VálaszTörlés
  12. Mindenkinek köszönöm szépen a köszöntést! Nagyon jó, hogy már tíz éves vagyok! A tíz a kedvenc számom!
    Emese

    VálaszTörlés
  13. Isten éltessen, Emese, nagyon-nagyon sok boldogságot kívánunk Neked!

    VálaszTörlés
  14. Én is beállok a köszöntők sorába: Isten éltssen Emese ! :)

    VálaszTörlés
  15. Ahogy írtad is az Ároni áldást..ezt kívánom én is Emesének.

    VálaszTörlés
  16. Drága Emese! Isten éltessen sokáig! :D Légy nagyon boldog!!!

    Virág, nálunk van egy különleges szertartás, az ünnepelt mindig ágyba kapja a reggelit a többiektől, legyen hétvége, vagy hétköznap. Most, hogy már felnőttek vagyunk mi öten, sokféle vicces szülinapot alkottunk, például volt "maffiás" amikor az ünnepelt egy levelet kapott és az utasítás alapján a városban kellett megoldania feladatokat ... aztán volt olyan is, hogy megkértünk az utcán embereket, hogy mondják rá a videóra, hogy boldog szülinapot Matti, és csináltunk belőle videót, a cserkészfiúk meg minden évben eljönnek szerenádot adni az aktuális ünnepeltnek ... szóval nálunk a szülinap a meglepetésekről szól:D

    VálaszTörlés
  17. Isten éltessen Emese! A 11. legyen még szebb, mint a 10.! :)

    Az enyémek még relatíve kicsik. Ajándék van, reggelre feldíszített lakás, teljes családos gyerekprogram, ha nincs betegség, sajnos az utóbbi két évben volt :( Sk torta és vendégség egy másik napon. Az én emberszerető gyerekeimnek ez az utóbbi a legnagyobb ajándék. Már most készülnek a közös játékokra, és hogy kit fognak elhívni.
    Az én "régi" családomnál pedig van egy "éljen az xy" c. saját költésű, rendkívül hamis és hangos dal :D Ezt énekeljük egymásnak telefonon, olyan sokan, ahányan egymás közelében vagyunk, és össze tudunk jönni. Egyszer a tesómat hívták apuék, és egy kollégája vette fel a telefont, neki kellett meghallgatni, nem jutott szóhoz. Volt már téves hívás is... :)

    Nagyon szépen ünnepeltek, remélem nálunk is kinő majd egy ilyen bennsőséges ünneplés. Jó ötleteket adtál!

    VálaszTörlés
  18. Isten éltessen Emese!!! Köszönjük utólag is a kakukkfüves szirup receptet, használt!:) Ma meg kipróbáljuk a sütőtökös golyókat! Jó, hogy vagytok!:)

    VálaszTörlés
  19. Kedves Emese, Isten éltessen sokáig boldogságban!

    Virág, gyönyörű az ünneplésetek, köszönjük, hogy megosztottad velünk! A mienk semmi különös, legalábbis még, előtérben a szülinapi ének, torta, ajándékok, lévén a gyerekeink 6,4 és 1 évesek. Jó ötletet adtál megint!

    A születéstörténetek mesélésekor mennyire részletezel? :)

    VálaszTörlés
  20. Isten éltesse Emesét!
    Az én lányomnak még csak két születésnapja volt...alakítgatjuk a hagyományokat: tőlünk közös időt kap és vendégséget. Nálunk az évben ez az egy alkalom van, amikor mind a négy nagyszülő itt van, ezt is nagyon élvezi.

    VálaszTörlés
  21. Köszönjük midnnekinek a jókívánságokat! Mesi akkorát nézett ám, mikor megmutattam neki a sok hozzászólást! :)
    Köszönma sok új ötletet is az ünneplésre, azt hiszem, ezekből sosem elég, hiszen nem árt néha egy kicsit változtatni a kialakult szokásokon is.
    Anka, Kikocs, nagyon tetszett az ünnepléstek, jót mosolyogtam rajta. :)
    Kriszti, igyekszem részletesen mesélni, mondjuk a mieink elég felvilágosultak - szerintem...mindig mindne kérdésre igyekeztünk nyíltan válaszolni.
    Voltak is aranyos kérdések...pl. amikor valamelyik konkrétan rákérdezett, hogy
    -Anya, a kisbaba tényleg a szeretkezésből lesz, és a kuki tényleg bemegy a punciba?
    -...hát igen - mondtam én.
    - Jó, de ugye ti nem szoktatok ilyet csinálni?
    - De igen, drágám, most tisztáztuk éppen, hogy így lesz a kisbaba...így lettél te is...
    - Pffúúújjj - jött a válasz.

    Ezt éppen egy négyévesem firtatta...ő akarta tudni.
    Azt olvastam valahol, és nagyon jó gondolatnak tartottam, és tartom ma is, hogy amit a gyerek kérdez, arra mindig őszinte választ kell adni.
    A szülésről pedig láttak képeket, természetesen nem olyat, ami számukra ijesztő lehet, de azért nem csak a pólyás, mosdatott fotókra gondolok.
    Szerintem ez annyira családfüggő, hol mi az, ami megosztható. Mi azt hiszem, viszonylag nyíltak vagyunk a gyerekekkel.

    VálaszTörlés
  22. Haha.. nálunk sosem volt nagy fölhajtás. Egyszer el is felejtettük a szülinapomat (velem az élen :D). A mi családunkban az ünneplés teteje az ünnepi ebéd (=vasárnap ebéd :)) és az almás palacsinta. Mit nekem torta, ha van palacsinta? :D Egyébként volt, hogy kaptam tortát, de nem győzött meg. A palacsinta jobb. :) Persze, tesókáim már nem ennyire igénytelenek e téren. Nekik minimum egy buli kellett. :)

    VálaszTörlés
  23. Annyira tetszik! Én is sokat gondolkodtam azon, hogy lehetne valami eredetit belevinni az ünneplésbe az evés-iváson kívül. Eddig csak a fényképnézegetés került be, de szeretnék tartalmasabb szülinapokat megélni a családunkkal... köszi a jó ötleteket!
    ja, és az a kérdéssorozat :D... nagyon jó egy négy évestől! Én is úgy vagyok vele, hogy amire rákérdeznek arra válaszolok, bár kicsit árnyaltabban, de nálunk még ennyire konkrét kérdés nem hangzott el...
    És hát sok-sok örömöt kívánok Emesének! Hálás lehet Istennek lehet, hogy ilyen nagyszerű családja van!

    VálaszTörlés
  24. Kinga, a férjemnek is ilyen a somlói...mit neki a torta! :)
    Margit, hát ezen a kérdésen én is nagyon meglepődtem. Eddig azt hiszem, ez volt a legmeredekebb, legkonkrétabb kérdése kicsiknek.

    VálaszTörlés
  25. Boldog szülinapot Emesének! Megérkezett a bagoly, nagyon szépen köszönjük!

    VálaszTörlés
  26. Virág, nem semmi a kérdéssorozat! :) Nem lehetett könnyű kimondani a választ! (ki tudja, még milyen kérdéseket szülhetett volna - hogyan, mikor... :))
    Mi is őszintén válaszolunk mindenre. Bár legutóbb óvatoskodtam. 4,5 éves Julcsi lányom megkérdezte, hogy a köldökünkön születik-e meg a baba. Nem, mondtam, a nő hüvelyén keresztül. Az meg hol van... Mondtam, hogy hol. Aztán eszembe jutott, hogy kb. fél éve egy golyót dugott fel az orrába a mi Julcsink, 4 évesen, elég értelmesen, meg is lepődtünk, hogy ilyet csinál, fül-orr-gégészeten szedték ki, szóval ezért óvatosan hozzátettem, hogy a kislányoknak még nincs ilyen... :) (Mondjuk ettől még ellenőrizheti...)

    VálaszTörlés
  27. Kriszti, ez jó kis történet! :)))
    Reméljük, semmi galiba nem lesz belőle! :)

    VálaszTörlés