2010. szeptember 13., hétfő

Fizikát is tanulunk

A cím megtévesztő is, meg igaz is egyben. Mert fizikát nem tanulunk még könyvekből, de fizikát tanulnuk a saját tapasztalataink alapján.

Ami igaz, az igaz, a gimiben nekem a matematika, a fizika és a kémia volt a mumus.

Aztán megismerkedtem egy matematikus-gépészmérnökkel...és ahogy ő mesélt Newton-ról, Pitagoraszról, az egészen más volt, mint a matek-és fizikaóra. Most senki se röhögjön, engem tényleg elkezdett érdekelni a fizika, a kémia, a matematika, és rádöbbentem, hogy az egész szép, és egyszerű...ha valaki ezt széppé és egyszerűvé teszi számomra.
Emlékszem, hányszor ültem a fizikakönyv felett, hogy oké, most megtanulom...de mit? Könyörgöm, mit kell egyáltalán megtanulni ebből?

Bemagoltam a képletet, meg a definíciót, és amit csak tudtam, azt mind leírtam a  dolgozatban. Így jó esetben kettest kaptam. De többre nemigen volt elég...Ha valamit ki is tudtam számolni, az csak a véletlen műve volt.
A fizika tényleg csoda volt számomra...mármint csodálkoztam, ha valamit véletlenül jól csináltam. Szerintem nem csoda, hogy utáltam az egészet...:(

A Csodák Palotája viszont egészen más élmény. Valóságos, kézzel fogható csodák tárháza egy kisgyerek számára is. Talán, ha ezekkel az élményekkel indul útnak, megkímélhetjük sok kudarctól...Ráadásul saját idegenvezetőnk volt a matematikus-gépészmérnök (immár a férjem) személyében. :)

Newton golyók


Szöges ágy...miért nem fáj?


És ez már nem is kizárólag fizika...reakció idő mérése.


Ez már igazán az én területem! Mozgáskoordináció...Csincsinek sikerült bevinni a golyót középre! :)


Hogyan tud a két agyfélteke együtt dolgozni? A kicsi gyerekenek még nehezen sikerül...egy vonalat kell követni az ujjukkal, de csak a  tükörben tudják vizuálisan követni a kéz mozgását.





És amit a boltban vásároltunk: egy fémből hajlított emberalak, és egy fém karikát kell végigvezetni rajta oly módon, hogy a karika ne érjen hozzá az emberhez. Ha hozzáér, úgy csörömpöl, hogy csak na! :) 


És a ráadás: egy érdekes link a fizika OO foglalkozásokhoz

Jobb oldalon található a sorozat többi része is!

5 megjegyzés:

  1. Mi is imádjuk a Csodák palotáját! A gyerekek is élvezik első pillanattól kezdve!
    (Réka)

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy mi még nem jutottunk el oda, pedig egyszer már nagyon közel voltunk :) de megfogadtuk, hogy kisgyerekkel nem megyünk többet pestre :D hiába afalusi, ha felkerül városra... pedig nagyvárosban nőttem fel.

    VálaszTörlés
  3. Pedig ide érdemes lenne ellátogatnotok, mert nagyon színvonalas palota. :)
    Johi már biztosan nagyon élvezné elejétől a végéig...egy három éves is jól elszaladgálhat, de alapjában véve még nem neki való.
    Azért egyszer szánjátok rá magatokat, érdemes! :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Nekifutok mégegyszer. Szóval évek óta minden nyár végén elmegyünk, mert kicsik-nagyok nagyon élvezik. Azért ez vot most az első alkalom, hogy a kisebbek is kitartóan próbálkoztak megérteni...eddig pár óránál többet nem bírtak, most összesen 6 órát töltöttünk ott.

    VálaszTörlés