2010. szeptember 8., szerda

Angol

Ha egy kicsit is előre gondolkozom, ez biztosan egyike azoknak a tantárgyaknak, amire valóben szüksége lesz majd az életük során. Éppen ezért minden nap foglalkozunk vele, nem csak hetente egyszer, mint az iskolában.
Az enyémeknek már nem feladat magyarul elmondani, hogy milyen idő van ma, vagy elszámolni százig, leolvasni az autók rendszámát, egy mondókát is megtanulnak magyarul két perc alatt.
Ám mindez angol nyelven még komoly feladat.
Mivel az életszerű dolgokra szeretném őket tanítani, úgy tanuljuk az angolt, ahogyan annak idején a magyart tanulták.
Minden héten van egy versikénk, amit megtanulnuk. Ezen az oldalon rengeteget találtok, ráadásul még képeket is lehet hozzá nyomtatni, ami azért is nagyon hasznos, mert a képekkel mutogatva hamarabb rögzül a szavak jelentése.
A héten ezt az almás versikét választottam. Minden sorhoz egy-egy mozdulatot kötöttünk, és skandáltuk :) Pont úgy, ahogyan a magyar mondókák többségét is mutogattuk pár éve. Féltem, hogy "dedósnak" fogják érezni, de nem, egyáltalán. Nagyon élvezték. :)
Ez az almás versikénkhez tartozó anyag. Kinyomtattam, lamináltam.


Itt meghallgattuk eredetiben. Mesi közölte is, hogy a néninek nem olyan jó a kiejtése, mint nekem. Ekkor egy kicsit elbizonytalanodatm, de hamar tisztáztuk, hogy a néni az okosabb ezen a téren.
(Mesi a hangsúlyozásra gondolt, én tényleg szájbarágósan mondtam, vagy talán a szuggesztív a helyes jelző)

Első nap elmondtam, mit is jelent a versike egészében. Ezután minden nap egy-egy kifejezést lefordítottam.
Ilyeneket, mint "looked at me", vagy "...it was good!"
Tegnap volt kedd, két nap alatt megtanulták a verset, este legnagyobb megdöbbenésemre már kántálták a családnak vacsoránál.
Mivel ők már tudnak olvasni, ma a szöveget is átnézzük, mit hogyan írnak le az angolok. Nem fogjuk megtanulni még az írást, de figyelünk arra, hogy ami úgy van leírva, hogy "high", azt mi egészen máshogy ejtjük, stb.
Ezen kívül a táblánkon minden nap elmondjuk, hány napja tanulunk itthon (hivatalosan), milyen az időjárás odakinn, lassan bevezetjük a napok megnevezését is.
Amikor délután elkezdenek vizuális ingerért könyörögni, akkor pedig Peppa Pig-et néznek a youtube-on. Ezekhez a rajzfilmekhez sok kártyát készítettem már, közben ezeket rakosgatják.
Egy adagot te is le tudsz tölteni innen. Ha érdekel benneteket, a többit is felteszem. :)
Van egy-két kedvenc oldalunk, amit jó szívvel tudok ajánlani:

Igyekszem az élet többi területén is bevezetni az angol szavak, kifejezések használatát, pl. szoktunk olyat játszani, hogy angolul beszélgetünk, pl. autózás során. Ezt a nagyobbjaink is nagyon élvezik, főleg, amikor már odáig fajul a dolog, hogy kézzel-lábbal magyaráznak. :)
Egyetlen "tantárgyunk" az angol, amelyhez külön tanárunk is lesz. Egy hihetetlenül karizmatikus angol tanárbácsi fog hozzánk járni. A kollégiumban szobatársa volt egy siket fiú, akinek hatására jelnyelvi tolmács is lett, és ezt a tudását az angol tanítása során is kamatoztatja, azaz jelnyelven mutogatnak a versek/dalok tanulása során. A módszer nem új, nemrég Eszternél is láttam egy ilyen videót, csak ott az angol jelnyelvet használták.
Mivel én szeretném más területen is alkalmazni a jelnyelvet, célszerű, ha ebből egyszerre csak egyet tanulunk meg, így az én választásom amagyar jelnyelvre esett.


6 megjegyzés:

  1. Igen, igen, igen!!! Kérünk még Peppa Piget!!! Nagyon szeretjük: aranyosak, szórakoztatóak és rengeteg hasznos kifejezést lehet tőlük tanulni- ez utóbbinak még csak én örülök, a három évesem inkább nézi és jókat nevet rajta:-)

    Nagyon jól csinálod, hogy minden nap angoloztok, szerintem csak így lehet hatékonyan idegen nyelvet tanulni- iskolákban is minden nap kellene, kis létszámú csoportokban...

    VálaszTörlés
  2. kedves Virag es tobbiek!
    Veletlenul nemethez nem tudtok ilyen weben fellelheto anyagokat?
    Petine

    VálaszTörlés
  3. Rendben, Tünde elkezdem feltölteni. :)
    Petine, éppen az angol tanárbácsi mesélte, hogy mennyit szenved a németes gyerekanyagokkal. Sajnos én németül nem beszélek, így aztán méginkább nem tudok semmit ajánlani.
    A LÜK füzetek között vannak németesek is, ezt az egyet ismerem.

    VálaszTörlés
  4. Szia Virág!
    Már izgatottan vártam, hogy mikor írsz az angoltanításról, mert engem a többi mellett ez érdekel a leginkább, mert ezt művelem én is. Nagyon jók a módszereid! Tetszik, hogy elmondjátok a napokat, az időjárásról beszéltek, és a mondóka is jó ötlet!( Én 10 évesen tanultam néhány mondókát, dalt oroszul, és még most is emlékszem rájuk. Szerintem Mesiék is emlékezni fognak az angol versikékre.) Peppa Pig engem is érdekel, köszi, hogy feltöltöd.

    Petine-nek üzenem, hogy holnap megkérdezem a németes kolléganőimet, hátha tudnak segíteni német webes tananyag ügyben...

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok,

    én is nagyon örülnék, ha tudnátok német anyagokkal segíteni. Angolul és franciául beszélek, a lányom most kezdte a németet, és annyira nem tudok segíteni neki, én semmit nem tudok németül.
    Virág, nagyon tetszik az angol oktatásod.

    (nyelvtanárként azt gondolom, hogy ilyen korban nagyon fontos, hogy jó tanárhoz kerüljenek a gyerekek, a kiejtés, a dallam, a hangulat mind ilyen korban ragad rá a gyerekekre.)
    Anna

    VálaszTörlés
  6. Nagyon örülök az összes angolos ötletnek és linknek. Én is angolt tanítok és imádom az új ötleteket.
    Én is mondanék egyet: papírtörlő papír gurigájára különböző színű gyűrűket készítek kartonból. Ezeket a gyűrűket egymáshoz lehet igazítani. Pl én a folyamatos jelen gyakorlásánál használom (de bárhol lehet)
    1. gyűrűn: I, you, he, she, it, my Dad
    2. gyűrűn: am, is, are
    3. gyűrűn: cooking, sleeping, reading, repairing the car
    4. gyűrűn: in the kitchen, in my bed, in the living room, in the garage.
    És a összekeverem, és a tanulónak kell megtalálnia a helyes mondatokat!

    Kata

    VálaszTörlés