2010. október 20., szerda

Gondolkodás tanítása


Többen kérdeztétek, milyen könyveket olvasunk, forgatunk itthon az OO során.

El is kezdtem egy listát írni, de hosszú lett. :)
Úgy döntöttem, inkább többször írok posztot egy-egy könyvről bővebben, mint egyszer felsorolom a címeket, és kész.

Ma Robert Fisher: Tanítsuk gyermekeinket gondolkodni játékokkal című könyvét hoztam. :)
Lassan 10 éve használom, forgatom, és még mindig újabb és újabb ötletekkel leszek gazdagabb általa.

A könyv írója szerint a gondolkozásnak három fő ellensége van.

Az első az oktalan siettség, a kapkodás. Nem gondolkodunk előre, nem vesszük figyelembe a döntéseink következményeit, és nem szánunk időt arra, hogy levonjuk a elhamarkodott döntéseink tanulságait. Ezek a játékok arra ösztönzik a gyerekeket, és a velük játszó felnőtteket, hogy megálljanak, ás átgondolják a lépéseket.

A kettes számú hiba a szűklátókörűség. Rutinból, megszokásból cselekszünk, és csak a megszokott ösvényeken közlekedünk. A könyvbéli játékok arra buzdítanak, hogy töbféle megoldást találjunk, számbavegyünk más nézőpontokat is.

A harmadik hiba a szétszórtság. Ha nincs tervünk stratégiánk, akkor hamar esetlegessé válik gondolkodásunk. A könyv játékai a stratégiai megközelítést szorgalmazzák.





Egy kis kóstolót is hoztam nektek a köny játékai közül.
Innen letöltheted a szókötő nyelvjátékot. 

Nyomtasd ki, vágd szét a kártyákat. Válasszátok külön a képes és a szöveges lapokat, majd mindenki kapjon a képesből és a szövegesből is. (hogy hány db-ot, az a játék hosszától a résztvevők számától függ, mi hármasban 3-3 lapot osztottunk.)

Ezután következik a feladat. Mondj úgy egy mondatot, hogy a kártyán szereplő képet összekötöd a másik kártyapáron szereplő szóval.

Egy egyszerű példa:
dinnye képe-vakáció

A nyári vakáció alatt rengeteg dinnyét ettem.

gitár képe-vers

Egy vers szebb lesz, ha gitárkísérettel adjuk elő. 



A játék kiválóan alkalmas arra, hogy az OO során a tananyag feldolgozásában segítsen.
Tegnap például az Anyám tyúkja c. verset tanulta Soma, és ehhez készítettem el a kártyákat.







13 megjegyzés:

  1. Ismerem ezt a könyvet, nekem is nagyon teszik, igazán hasznos! Nálunk a sulikönyvtárban van meg, már kiírtam belőle sok játékot!
    És külön nagyon köszi a játékért, nem kell vesződnöm vele!
    Ili

    VálaszTörlés
  2. Amit az Anyám tyúkjánál alkalmazol, az gyakorlatilag hasonló ahhoz, mikor a gyerek, vagy együtt vele rajzokat készítünk a versekhez, és úg tanuljuk meg őket.

    VálaszTörlés
  3. Ili, nincs mit. :)
    D, igen, olyasmi. :)

    VálaszTörlés
  4. Virág, a szókártyákat kinyomtattam. Kettessével kell kiosztani, mármint úgy nézzen ki a kártya, mint egy dominó, és csak egyik felét kell a mondatba építeni?

    VálaszTörlés
  5. Jó kérdés! :)
    Egyesével kell osztani, csak a szerkesztés volt könnyebb így párosával.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Köszönöm én is az ajánlót és a a játékot is.

    Olyan lelkes lett a célszemély, hogy további kártyákat rajzol, nekem meg csak szavakat kell kitalálnom/nyomtatnom hozzá.

    Egy órányi "szabadidő" :)

    Bergamott, aki korábban Any :)

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon jó! Most már tényleg kell vennem patront a nyomtatóba :)

    VálaszTörlés
  8. Bergamott, ez nagyszerű! :)
    Timi, igenigen, belőlünk gazdagodik meg a Hp...:) Szegény férjem pont fordítva szeretné...:)))

    VálaszTörlés
  9. Kedves Virág! Szeretném kérni, hogy amennyiben még lehetséges, küldd el nekünk légyszi az Anyám tyúkjá-hoz készült memorit, mert sajnos már nem lehet letölteni. Előre is köszönjük, szeretettel: Ági és Szilárd

    VálaszTörlés
  10. Kedves Ági!
    Nem írtál emailcímet. Ha megírod, oda el tudom küldeni pdf-ben. De innen a blogról is letölthető, csak jpg-ben. Ez talán egyszerűbb megoldás. :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm, tényleg ki tudtam nyomtatni jpg-ben, már használatba is vettük:) Azért nem írtam e-mail címet, mert azt gondoltam, hogy ha a google fiókom jelölöm ki a profilomnál, akkor ott értelemszerűen megjelenik az g-mail címem is, de úgy tűnik tévedtem. Ezután mindig külön kiírom az e-mail-emet is. Néhány korábbi bejegyzést olvasva, azt hiszem a többieknél is itt követődik el a hiba! Hiába, még kezdő vagyok ebben a témában:(
    Egyébként nagyon szeretem az oldalt, rengeteg hasznosnál hasznosabb ötlettel gazdagodtam már, túl vagyunk a hatodik lapbookon is, nagyon szeretjük mindketten! Sok-sok szuper oldalra elkalauzoltál már engem, amit ezúton is köszönök! Jelenleg kéthetente készítem a sült túró gombócodat, a siker leírhatatlan! Köszi! Szeretettel üdvözöllek: Ági

    VálaszTörlés
  12. Ági, megnéztem, és nem látható az emailcímed. Nem tudom, miért, régebben úgy emlékszem, láthatóak voltak. :(
    Na mindegy...a lényeg, hogy sikerült. :)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Virág!
    nagyon hálás vagyok ezért a tippért! az én 2,5 éves fiam jelenleg talán még kicsi a könyvben foglalt játékokhoz, de a szemlélet, illetve hosszútávon a foglalkozások miatt mindenképp be fogom szerezni.
    Egyébként pedig remélem nincs ellenedre, hogy feltüntettelek a családi blogunk ajánló oldalán. köszönöm, hogy ilyen szuper és hasznos blogot írsz! kitartást az érettségi alatt!
    Bogyó

    VálaszTörlés