2010. október 28., csütörtök

Tök - még mindig

Tegnap egy kétnapos munkát fejeztünk be, papírmasé tököt készítettünk. A végeredmény szépségén némi türelmetlenség rontott egy kicsit, de megbeszéltük, hogy újra nekivégunk, és ezúttal lesz itthon csiszolópapír is. :)
Emese  végig finnyáskodott, ugyanis ki nem állhatja a hagyományos újságok szagát. A képen is éppen visszatartja lélegzetét, pedig szerintem "szagnak" már nyoma sincs, mindent elfed a tempera átható illata.


Eme papírmasé tök alapja kb 40 db neylonzacsi. Mi a corás lebomlósat használtuk.
Egymásba kell gyömöszölni, majd egy-két madzaggal tökformára kötni. A tetején hagyjuk meg az utolsó zacskó fülét, ez lesz majd a tök szára. 


Az újságokat szálirányban tépkedjük fel. Majd készítsük el a csirizt.
Ennek fortélyait erről az okos oldalról lestem el, és elmondhatom, hogy minden úgy történt, mint a nagykönyvben meg van írva, úgyhogy bátran hagyatkozzatok ti erre!
A csirizezést csak Soma vállalta, Emese igen messze vonult, mert fúúújjj, ez már minden gusztustalanság teteje!Eleinte Somára is ráragadt ez a hangulat, de belátta, hogy nem hagyhat cserben, kire számítsak én most szorult helyzetemben, ha ő is elvonul???
Így aztán némi grimaszolás mellett azért tette a dolgát.


Hanem a végére úgy belejött, hogy jó ett volna, ha még egy adag csirizem van...


De nem volt, így aztán abba kellet hagyni...


Ugye csinálunk még ilyet?


Ezt követte a szárítás, melyet a babakorukban használt hőlégfúvóval gyorsítottam, de így is két napig tartott.
Aztán befestettük fehér hobbyfestékkel, de ebből a jóból már a nagyok sem akartak kimaradni, úgyhogy ezt Luca vállalta.
E fázis előtt jó ett volna lecsiszolni, mer sajnos így egy kicsit rücskös tökünk lett, de nem volt itthon csiszolópapír, a boltok meg igen messze tőlünk, így aztán a kcisik úgy döntöttek, ne várjunk...majd legközelebb...


A fehér festék már hamar száradt, utána következett a narancsságra kikeverése, és a tök befestése.
Ilyen lett:)))13 megjegyzés:

 1. ugyan se nem otthonoktatás, se nem tök :)
  de ti sokan vagytok, biztos előfordul nálatok is, hogy valaki nem akar valamit megenni. te ilyenkor mit csinálsz? ő éhen marad? vagy muszáj megenni? vagy kaphat mást? hagysz ki a menüből ételeket, mert valaki nem szereti? mondjuk nálunk egy gyerek tüntet a kaják ellen, lényegében "semmit" nem szeret, de én nem akarom ezért beszűkíteni a kínálatot... de mindig tipródom, hogy akkor mi legyen vele?

  VálaszTörlés
 2. Ez szuper ötlet! Egy kis nájlon recycling! :-)
  (Réka)

  VálaszTörlés
 3. Gyönyörű!
  Valamit el kell mesélnem :-)
  Múltkor volt az a kísérlet a falevéllel- klorofillal. Nézegettem, de tovább nem foglalkoztam vele, mígnem ma reggel iskolába menet Bobi megkérdezte, hogyan lehet az, hogy ha zölden leveszünk egy falevelet, akkor az zöld marad préselés után is, míg a színes az ugye amúgy is színes. Na? Mondtam ám mindent a klorofillról, és egyebekről, majd megbeszéltük, hogy akkor azt a bizonyos kísérletet elvégezzük hétvégén.

  VálaszTörlés
 4. Kedves Muzsi!
  Ajjajj, ez szerintem megér egy külön posztot...:)
  Igen, Réka annak is tökéletes.
  Doris, Bobi nagyon jót kérdezett! Emlékszem ezen gyerekkoromban mennyit gondolkoztam én is! :)
  Jó kísérletezgetést hétvégén!

  VálaszTörlés
 5. azt a bizonyos postot en is varom, mert epp ez lett volna a kerdesem: finnyaskodas, stb ellenere is elkeszul a dolog, hogy motvalod oket, nekem meg a 4evest is nehez...
  abi

  VálaszTörlés
 6. Nagy munkában lehettetek. Csirizt utoljára anyukám készített nekem gyerekkoromban, amikor a környezetismeret mf-be kellett valamit beragasztanom és nem volt ragasztónk. Elég furcsán néztek rám az osztálytársaim. Teljesen elfelejtettem már, de most eszembe juttattad. Kicsit megértem Mesit, valóban kicsit katyvasz, de a végeredmény csodálatos lett! Gratulálok nektek! Erika

  VálaszTörlés
 7. Nekünk nem sikerült a múltkori klorofillos kísérlet. Nem tudom mit csináltunk rosszul, de zöld maradt.

  VálaszTörlés
 8. Abi, meglesz a poszt nemsokára. :)
  Erika, pedig nem is ördöngős dolog ez a csiriz, lehet, hogy gyakrabban készítek majd, mert elég sok pénz megy el nálunk ragasztóra. Oké, egy lapbookhoz szerintem nem jó, de rengeteg máshoz bőven megfelel. :)
  Orsi, nagyon sajnálom...mennyi időt vártatok a színváltozással?

  VálaszTörlés
 9. Na jó, a tök is szép, de a gyerekeid! :) Mesi azzal a gyönyörű, szőke hajával! :)

  VálaszTörlés
 10. Még picit a klorofillhoz: NEKEM soha nem jutott eszembe! Nyilván emiatt röpködtem két napig, hogy micsoda elemző és kutató i indíttatásokkal rendelkezik a fiam!

  VálaszTörlés
 11. Kriszti, Mesire ráfér egy kis szőkeségdícséret! :) Az a sok szőkenős vicc, amit a bátyjai hazahordanak, teljesen padlóra tette. :)))
  Amúgy én is ennyire szőke voltam. :)

  VálaszTörlés
 12. Bő egy hétig is vártunk vele, hátha... (Barackfa levél volt) Ki kéne még egyszer próbálni.

  VálaszTörlés