2010. október 5., kedd

Cukkinis-fetás pite

Régen írtam a konyhánkból, talán nem véletlenül. Mert mostanában nem ez volt a középpontban. De azért enni kell, és persze ettünk is.
Sajnos a nagyobbjaim már menzán étkeznek, hát csak sajnálni tudom őket. :(((
Ők is rettenetesen sajnálják ám magukat emiatt. :)
Ezért aztán igyekszem úgy főzni az ebédet, hogy maradjon nekik is belőle.
Arról már írtam a régi blogban, hogy előre eltervezem a heti menüt, így aztán mindenki tudja mire számíthat kéremszépen. Lehet javasolni, kérni, és ezeket igyekszem figyelembe is venni. A vásárlásnál azonban nagy segítség, hogy pontosan tudom, mire lesz szükségünk a héten.


 

A reggeliket Luca reformálta meg, a kölespehellylel. Ugyanolyan gyors, mint bármelyik müzli társa, de nincs benne cukor, nem kell hozzá tej.
Csak forró vízzel kell elkeverni, én mazsolával szoktam enni, a kicsiknek még csokit is tettünk rá a szoktatás ideje alatt. :))



A reformjaimat Kulcsár Mihályné gondolatai indították el. Amikor Emese született, akkor végeztem el nála egy tanfolyamot és ismertem meg őt személyesen. Nagy élményt jelentett számomra a vele való munka, a mai napig élénken emlékszem mindenre, ami ott elhangzott.

A gondolatait érdemes elolvasni:  itt  az első rész, és itt a második.

Délelőtt aztán leginkább csak gyümölcsöt eszünk. Illetve sokszor a tananyag a tízórai, mint Misi mókuséknál. :) Pl. mazsola, tökmag, amivel számoltunk, vagy a banán, amit negyedelünk, tizedelünk, stb.

Az ebéd rendszerint több fázisban készül. A most bemutatott cukkinis-feás pite például előző este kezdte meg útját.
A két kicsi kimérte hozzá az 50 dkg lisztet, és a 25 dkg vajat. Ezt Soma elmorzsolta, Emese sózta. Pár evőkanál hideg víz kell még hozzá. Utána indulhattak is fürdeni, (gondolhatjátok, hogy néztek ki) a tészta pedig a hűtőben várta a reggelt.
A töltelékhez kell:

1 kg cukkini
3 evőkanál olívaolaj
1 nagy pohár tejföl
3 db tojás
0,5 dl tejszín
25 dkg feta sajt
őrölt színes bors
2 gerezd fokhagyma
4 ág rozmaring


A cukkinit lereszeltem a robotgépben (egy perc...), majd kevés olívaolajon megpároltam. A tejfölben elkevertem a tojásokat, a tejszínt és a fűszereket, és ráöntöttem a forró cukkinire,  de levettem a tűzről. A fetát is belekockáztam a szószba.

Eközben Mesi és Soma felolvasták nekem az olvasókönyv soron következő olvasmányát. ezzel ugye a hangos olvasás kipipálva, és az ebéd is nagyon lépett közben előre.

Amíg a sólisztképeket kifestették, addig én belelapogattam a tésztát két piteformába, megtölrtöttem a töltelékkel, néhány szelet bacont tettem a tetejére, és betoltam a sütőbe.

 

Ez hidegen is finom, az egyik tepsivel eltettem a nagyoknak.

15 megjegyzés:

  1. Most megyek az ő tanfolyamára :-) Október 16- án kezdek. Nagyon sokat várok tőle, mert a könyve sokat segített eddig is.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg? :)) Üdvözlöm. azt hiszem, emlékszik rám, mert Emesét is magammal kellett vinnem, még szoptattam. Nem hsizem, hogy sokan voltak nála egy hónapos csecsemővel. :)))
    Ennek lassan 10 éve. Sokat tanultam tőle, biztos vagyok benne, hogy te is élvezni fogod a tanfolyamot. Majd írd meg, milyen volt! :)

    VálaszTörlés
  3. Feltétlen! Csináltam egy oldalt, amin szeretném a saját tanulásomat, illetve Bobi fejlődését vezetni. Én Alapozó Terápiára megyek (de a könyvéből már előre tanulok)

    VálaszTörlés
  4. Virág!

    Megrendeltem én is a könyvet, remélem sokat fog segíteni nekünk:)
    Egyébként egész jól haladunk,Zsombi már érti a 10es átlépést,a gyöngysor segítsége nélkül is!!
    És ami nagy szó, hogy megy már a tollbamondás is, igaz rövid és egyszerűbb szavakkal, de legalább haladunk!!!

    Enikő

    VálaszTörlés
  5. Virág, végre valami, amiben én is csatlakozhatok :) Nekem havi táblázatom van, így az ötleteket előre fel lehet írni, bár szigorúan én is csak egy hétre tervezek. Az enyém nem ilyen szép mindtás, csak egyszerű "kockás". És bevásárlólistám is hasolnó, tematikus, azelőtt mindig össze-vissza cikáztam a boltban, míg erre rá nem jöttem :D

    (Amúgy leálltunk a tanulással - egyszerűen az itteni suli után nem fér bele, hogy még terheljem szegény gyereket. Olvas magyarul, a magyar tananyagot meg majd bepótolja egyszer, ha valaha is szüksége lesz rá...)

    VálaszTörlés
  6. Doris, megtaláltam az oldalt! :)
    Enikő, nagyon örülök, drukkolunk nektek!
    Muzsi, bizony, nagyon nehéz még plusszban terhelni egy gyerkőcöt suli után. ezt tapasztaltam én is tavaly. :(

    VálaszTörlés
  7. Most vessenek rám követ azok, akik akarnak, de én kölespelyhet nem ennék reggelire. Valahogy nem szeretem, ha csak ilyen nyimnyám kaják "lötyögnek" a gyomromban. Meg mondjuk kíváncsi lennék a "tökmag" tízóraira is.. szemenként kapják, vagy markolhatnak is? :) (Csak viccelődöm. :) ) De tényleg nem kevés ez? Én minimum egy almát ennék, ha gyerek lennék, jó kis vajas kenyérrel. hmmm... :)

    VálaszTörlés
  8. Kinga, látszik, hogy még nem próbáltad. Amikor először ezt ettem reggelire, délután 5-kor lettem csak éhes. Tényleg nagyon kellemesen laktat. Szóval nekem bevált, ezért favorizálom a gyerekeknél is. Természetesen nekik nincs súlyproblémájuk, így aztán éhesek is délben, és kapnak is ebédet. :)))
    Tízóraira azért nem csak pár tökmagot esznek, de a dolog úgy kezdődik, hogy megeszik a tananyagot. :)

    VálaszTörlés
  9. Szia Virág!

    Nézz be hozzám!
    Szerintem bőven megérdemled!
    :)

    VálaszTörlés
  10. Hát, Virág...
    Nem mondhatod, hogy nem vagyok elszánt. Ettem a varázslatos kölespehelyből. Az egy dolog, hogy nem ízlett, de hogy már 11-kor kopogott a szemem, pedig nem keveset ettem belőle. Ti valami madarak leszármazottjai lehettek, ha ilyeneken éltek. :)

    VálaszTörlés
  11. Mónika, köszönöm! :)
    Kinga, hát nagyon sajnálom, hogy éhes maradtál. :) Akkor majd Adventben kóstolgass ilyet legközelebb.:))))

    VálaszTörlés
  12. Szia Virág!
    Hónapok óta olvaslak.Tetszel.A receptjeid közül most a cukkinis pitéd sül a sütőben,nem fetával hanem kecskesajttal,mert az van itthon.Kissé izgulok mert ez a sajt elég erős,denéhány fiamnak ízlik,a többi majd eszik mást.:)Azt szeretném tudni,meddig süssem? Üdv.Hétfiú

    VálaszTörlés
  13. Tetó, kedves!
    Addig süsd, míg szép piros nem lesz a teteje. Belül lényegében nem kell sülnie, elég, ha jól átforrósodik.
    Remélem, gyorsan válaszoltam! :)))

    VálaszTörlés
  14. Bizony, böjtben pont ideális a köles. Nem is finom, jól se lakunk, de egészséges. :)

    VálaszTörlés
  15. Köszi Virág!Igen,gyors volt a válasz.Az első tepsi halvány lett,de a másik már szépen megsült.Szóval mindkét tepsi fini lett,a végére rájárok..:)A héten újra sütöm,de fetával.(sztem kecskesajttal is finom)Kell a hazatérő fiaimnak.
    Üdv.Cili

    VálaszTörlés