2013. január 30., szerda

Hópehely fotók - in memoriam Wilson Alwyn Bentley


Stílszerű lett volna, ha ez a bejegyzés január 15-én jelent volna meg. 1885 január 15-én ugyanis Wilson Alwyn Bentley-nek a világon elsőként sikerült lefényképeznie egy hópelyhet.

Wilson gyermekként Vermont államban élt szüleivel egy farmon. Errefelé a hosszú, csapadékos telek jellemzőek. Édesanyja otthon oktatta őt, és 15 évesen tőle kapta élete első mikroszkópját.
Amikor megtudta, hogy létezik olyan fényképezőgép, mellyel mikroszkóp alatti tárgyakat, apró élőlényeket lehet fotózni, addig könyörgött szüleinek, míg apja meg nem vette neki a fényképezőgépet. 

Ekkor 20 éves volt, és innentől kezdve kb ötezer hópehelyfotót készített, mellyel sikerült bebizonyítania, hogy nem létezik két egyforma hópehely.



A fényképek készítésénél nagyon nehéz dolga volt, ugyanis a hópelyhek rendkívül sérülékenyek.
Elég annyi meleg levegő a szétesésükhöz, mely a testünk melegéből a fényképezőgép közelébe kerül.



"Minden hópehely végtelen szépséget rejt magában, amelyet megerősít az a tudat, hogy minden valószínűség szerint soha nem találunk pontosan olyat, mint amit éppen látunk." -nyilatkozta Bentley 1922-ben.



Nemrég mi is megpróbálkoztunk hópelyhek fényképezésével, bár sem ehhez való mikroszkópunk, sem szuper fényképezőgépünk nincsen. Egyelőre. :))))


"A mikroszkóp alatt felfedeztem, hogy a hópelyhek a szépség csodálatos képződményei. Milyen kár, hogy ezt a szépséget mások nem csodálhatják meg. Minden egyes kristály a kivitelezés mesterműve, melyben egy részlet, egy minta sem ismétlődik. Amikor egy hópehely elolvad, a mintaszerkezet örökre elvész. A megannyi szépség anélkül tűnik el, hogy bármilyen nyomot hagyna maga után." (Wilson Alwyn Bentley, 1925)


Egy tejfölös pohár tetejét lefújtam hajlakkal, majd amikor kezdett megszáradni, kitartottuk a hulló hó alá. 
Többféle havazást próbáltunk ki, az egészen apró pelyhektől kezdve a nagy pelyhekben hulló hóig.
Aztán spuri a teraszra, ahol elkészültek a mi fotóink is.


Fényképeztük a földön, az asztalon, és a lelkesedés nem hagyott alább, így aztán próbáljuk tökéletesíteni a módszert. 

Sajnos Bentley 1931. december 23-án egy hóviharban halálra fagyott. Rövid élete azonban példa arra, hogy érdemes a dolgainkat teljes szívvel, odaadással végeznünk itt a földön.

8 megjegyzés:

  1. 1885-ben nem 1985-ben fotózta le először

    VálaszTörlés
  2. Ritkan vitatkozom veled, de most muszaj :)
    "ötezer hópehelyfotót készített, mellyel sikerült bebizonyítania, hogy nem létezik két egyforma hópehely"
    Ezzel csak azt bizonyitotta, h otezerben nem volt ket egyforma. Lehet, h az otezeregyedik mar ismetles lett volna :P

    A halalra fagyas sem azt bizonyitja szamomra, h erdemes a dolgainkat teljes odaadassal vegezni, hiszen belehalt. Ha a figyelme egy egeszen kis resze a tulelesre fordul, meg sokaig elhetett volna.

    Mi teleszkopozni jarunk ki a fagyba ( a teli egen szebbek a csillagok :P) de en sokkal kevesbe vagyok lelkes, mint te :)

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsi, igen, lehet. :)
    A halálra fagyás kérdésben persze mindenkinek lehet más a véleménye. Az életünk érték, ezt nem vitatom. Gondolom, ő is megtett mindent érte, esetleg nem volt elég körültekintő.
    Én nagyon szeretem a telet, és a havat. Sajnos nem Északra születtem. :(

    VálaszTörlés
  4. Nálunk úgy sikerült eddig hópehelyfotó, hogy a fotógép makrora állítva, de nem nagyon közelre téve, állványon és a szánkóra letett kicsit polárhatású textilre, hullott pelyhet fotóztuk, ha nem ilyen volt az anyag, akkor a textilszálak néha élesebbek lettek, mint a hópehely. Csak kicsit őrült család, akik szeretik a havat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tudod,mennyire örülök ennek a hozzászólásnak! Reméljük, hamarosan ismét hullik a hó!
      Hát bizony, őrült család vagyunk, ebben biztos vagyok. :)

      Törlés
  5. Annyira szeretem a blogodat, hogy az hihetetlen. Nagyon sokat adsz. Köszönöm! Nem gyakran írok, most kellett :)

    VálaszTörlés