2012. december 14., péntek

Marcipános szaloncukor

Beindult a konyhaszezon. :)
Ötödik éve, hogy magunk készítjük a szaloncukrot, és sikere töretlen. Ez abból is látszik, hogy Zsombor is kitanulta a mesterséget, pedig az nagy szó, ha ő a matek füzetén és gitárján kívül akármi mást is kézbe vesz.

A titkos recept nagyon egyszerű, és elrontatatlan.



Mi kell hozzá?

mandula
cukor
alkohol (vodka, pálinka)
mazsola
aszalt gyümölcsök
étcsokoládé (jó minőségű)

Hogyan készül?

Először megdaráljuk a mandulát és a kristálycukrot, és egy tálba öntjük.
A mazsolát, az aszalt gyümölcsöt, és a vodkát egy másik tálba öntjük, és botmixerrel összeturmixoljuk.

A két tál tartalmát kezdjük el összekeverni.

Pontos arányokat nem tudok mondani sajnos, mert tényleg sok függ a mazsola, a gyümölcs nedvességtartalmától.

De jó hír, hogy mindkét összetevő sokáig eláll, tehát  ha egyikből marad, akkor majd jó lesz a következő adag cukorhoz.
A mai adaghoz a következők fogytak el:

1 kg mandula
1 kg kristálycukor
60  dkg aszalt gyümölcs (mazsola, vörösáfonya, sárgabarack)
3 dl vodka



Nem kell megijedni, így néz ki keverés előtt, és igen sokáig kell gyúrni, keverni, míg egynemű massza nem lesz belőle.


A masszát én állni  hagyom néhány óráig, hogy lássam, elég kemény-e. Ha nem, teszek még hozzá mandulát.
Golyókat, vagy rudakat formázunk belőle, és olvasztott csokoládéban megfürdetjük.
Utána jól eldugjuk. :)

Nálunk karácsonyi ajándék is lesz belőle, ezeket most a Ribiszkében vásárolt kis kosárkákba teszem majd.





17 megjegyzés:

  1. Szia Virág, megragadom a lényeget: nem találom Ribiszke honlapján a kosárkát, és pont ilyesmit keresek én is. Tudnál segíteni hogy milyen néven/kategóriában keressek rá? A bőség zavara :) Köszönöm, Judit

    VálaszTörlés
  2. Szia Judit!
    Itt találhatod a formákat. Lehet bennük sütni is, hamarosan azt is kipróbálom.:)

    http://www.ribiszke.hu/s-t-t-lak-s-t-form-k/352-pink-vintage-mint-s-pap-r-s-t-forma-12-db-os-szett.html

    http://www.ribiszke.hu/8-s-t-t-lak-s-t-form-k/303-vintage-mint-s-pap-r-s-t-forma.html

    http://www.ribiszke.hu/8-s-t-t-lak-s-t-form-k/325-vintage-mint-s-muffin-pap-r-s-t-forma-60-db-os-szett.html

    Az összes egy oldalon pedig itt:
    http://www.ribiszke.hu/8-s-t-t-lak-s-t-form-k

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Tündér vagy :) Judit

      Törlés
  3. Nem rossz ötlet a felnőtteknek egy kis alkoholos variáció!
    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyerekeknek mehet bele gyümölcslé a vodka helyett. :)

      Törlés
  4. Te, jó ég!
    Ebből a mennyiségből, hány darabra számíthatunk?
    De az is lehet, hogy nem éri meg felezni az adagot, mert úgy is elfogy...
    ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, nálunk kétszer készül el ez a mennyiség. Az első adag tulajdonképpen ajándékozásra megy, a következő nekünk, illetve vendéglátásra. :)

      Törlés
  5. Kedves Virág,

    A tavalyi hasonló bejegyzésednél láttam, hogy szaloncukor csomagoló papírba csomagoltátok a házi szaloncukrot. A kérdésem, hogy Hol lelhető fel ilyen cukorkacsomagoló papír? alkalmasabbnak tűnik a célra, mint a celofánból vagy a sütőzacskóból szabott négyzetek, pl. mert nem kell darabolni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bea!
      Éppen a napokban rendeltem meg, remélem, holnap már megérkezik!
      Több színeben is rendelhető. :)

      http://gasztroshop.hu/index.php?productID=794

      Törlés
  6. Köszi, most néztem, tényleg nagyon jó dolgaik vannak.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Virág!
    kérdezném, hogy ebből a mennyiségből hány db jön ki?:) mert én is szeretnék vmi házi bonbonszerűséget készíteni ajándékba, sztem ez jó lenne neki, csak nem tudom, h mire kell számítani darabban gondolkodva:) köszi a segítséget!!! Lea.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Virág!

    "és olvasztott csokoládéban megfürdetjük": imádom ezt az utolsó mondatot minden bonbonszerű recept végén:-)

    Kérlek áruld el a csokival bevonás titkát! Kóstoltam is a Te bonbonjaidar, nemcsak fincsik, szépek is:-)
    Én azt mindig elbénázom, valahogy így: étcsokit felolvasztom folyóssá. Kb. eddig megy:-( Ha csak 1 tábla kell, a kicsi lábosom alján 1-2 cm, a golyókat mártogatom, forgatgatom fogpiszkára tűzve, kanalazom rájuk az egyre sűrűbb cuccot, újra melegítem stb. Az eredmény az, hogy nagyon vastagon lesz, egyenetlenül rajtuk a máz.
    Hogy csinálod? Teszel bele vajat/olajat? Lehűtöd előtte a golyókat?
    Sőt, ciki, de most jutott eszembe, ezt egyik lányod csinálja Nálatok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ditti, Zsombor készíti immár hagyományosan. :)
      Egy tábla csokihoz 1 evőkanál olajat teszünk. A csoki kétharmadát olvasztjuk fel, a maradék harmadot akkor adjuk hozzá, amikor felolvadt a másik rész.
      Elzárjuk alatta a főzőlapot, de nem vesszük le. Amikor sűrűsödni kezd, 1-2-es fokozaton bekapcsoljuk pár percre.
      Remélem, segítség volt. :)

      Törlés
  9. Köszi, majd beszámolok, hogy sikerült!

    VálaszTörlés
  10. Ez a szaloncukor fantasztikus! Nagyon köszönöm az ötletet, a biztatást. Elkészítettünk egy hasonló adagot mint a tiétek, alig győzöm dugdosni. Második adag begyúrva, csokimázra vár.
    Jövőre már júniusban készülni kezdek majd, aszalom a gyümölcsöket, töröm a mandulát, mert kirázott a hideg mikor a boltból összekapkodott zacskókon megnéztem a címkéket: barack török, szilva chilei, mazsola kaliforniából, mandula Egyedült Államok. Hétköznapi élelmiszerboltban vettem őket, sietség okán nem böngésztem előzetesen a zacskók feliratát. Ezek mind megteremnek itthon!
    Idén nálunk nem lesz becsomagolva, dobozba zárva adjuk ajándékba, méregdrágának tartom a hozzáadott/kidobott papírt. Jövőre valami ökót hátha kitalálunk.
    Mé egyszer nagyon köszönöm a receptet!
    Noémi

    VálaszTörlés