Beindult a konyhaszezon. :)
Ötödik éve, hogy magunk készítjük a szaloncukrot, és sikere töretlen. Ez abból is látszik, hogy Zsombor is kitanulta a mesterséget, pedig az nagy szó, ha ő a matek füzetén és gitárján kívül akármi mást is kézbe vesz.
A titkos recept nagyon egyszerű, és elrontatatlan.
Mi kell hozzá?
mandula
cukor
alkohol (vodka, pálinka)
mazsola
aszalt gyümölcsök
étcsokoládé (jó minőségű)
Hogyan készül?
Először megdaráljuk a mandulát és a kristálycukrot, és egy tálba öntjük.
A mazsolát, az aszalt gyümölcsöt, és a vodkát egy másik tálba öntjük, és botmixerrel összeturmixoljuk.
A két tál tartalmát kezdjük el összekeverni.
Pontos arányokat nem tudok mondani sajnos, mert tényleg sok függ a mazsola, a gyümölcs nedvességtartalmától.
De jó hír, hogy mindkét összetevő sokáig eláll, tehát ha egyikből marad, akkor majd jó lesz a következő adag cukorhoz.
A mai adaghoz a következők fogytak el:
1 kg mandula
1 kg kristálycukor
60 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, vörösáfonya, sárgabarack)
3 dl vodka
Nem kell megijedni, így néz ki keverés előtt, és igen sokáig kell gyúrni, keverni, míg egynemű massza nem lesz belőle.
A masszát én állni hagyom néhány óráig, hogy lássam, elég kemény-e. Ha nem, teszek még hozzá mandulát.
Golyókat, vagy rudakat formázunk belőle, és olvasztott csokoládéban megfürdetjük.
Utána jól eldugjuk. :)
Nálunk karácsonyi ajándék is lesz belőle, ezeket most a Ribiszkében vásárolt kis kosárkákba teszem majd.
Szia Virág, megragadom a lényeget: nem találom Ribiszke honlapján a kosárkát, és pont ilyesmit keresek én is. Tudnál segíteni hogy milyen néven/kategóriában keressek rá? A bőség zavara :) Köszönöm, Judit
VálaszTörlésSzia Judit!
VálaszTörlésItt találhatod a formákat. Lehet bennük sütni is, hamarosan azt is kipróbálom.:)
http://www.ribiszke.hu/s-t-t-lak-s-t-form-k/352-pink-vintage-mint-s-pap-r-s-t-forma-12-db-os-szett.html
http://www.ribiszke.hu/8-s-t-t-lak-s-t-form-k/303-vintage-mint-s-pap-r-s-t-forma.html
http://www.ribiszke.hu/8-s-t-t-lak-s-t-form-k/325-vintage-mint-s-muffin-pap-r-s-t-forma-60-db-os-szett.html
Az összes egy oldalon pedig itt:
http://www.ribiszke.hu/8-s-t-t-lak-s-t-form-k
Köszönöm, Tündér vagy :) Judit
TörlésNem rossz ötlet a felnőtteknek egy kis alkoholos variáció!
VálaszTörlésIldi
Gyerekeknek mehet bele gyümölcslé a vodka helyett. :)
TörlésTe, jó ég!
VálaszTörlésEbből a mennyiségből, hány darabra számíthatunk?
De az is lehet, hogy nem éri meg felezni az adagot, mert úgy is elfogy...
;)
Hát, nálunk kétszer készül el ez a mennyiség. Az első adag tulajdonképpen ajándékozásra megy, a következő nekünk, illetve vendéglátásra. :)
TörlésKedves Virág,
VálaszTörlésA tavalyi hasonló bejegyzésednél láttam, hogy szaloncukor csomagoló papírba csomagoltátok a házi szaloncukrot. A kérdésem, hogy Hol lelhető fel ilyen cukorkacsomagoló papír? alkalmasabbnak tűnik a célra, mint a celofánból vagy a sütőzacskóból szabott négyzetek, pl. mert nem kell darabolni...
Kedves Bea!
TörlésÉppen a napokban rendeltem meg, remélem, holnap már megérkezik!
Több színeben is rendelhető. :)
http://gasztroshop.hu/index.php?productID=794
Köszi, most néztem, tényleg nagyon jó dolgaik vannak.
VálaszTörlésKedves Virág!
VálaszTörléskérdezném, hogy ebből a mennyiségből hány db jön ki?:) mert én is szeretnék vmi házi bonbonszerűséget készíteni ajándékba, sztem ez jó lenne neki, csak nem tudom, h mire kell számítani darabban gondolkodva:) köszi a segítséget!!! Lea.
Megszámoltam: 240 db :)
Törléstejóvilág:))) köszi!:D
TörlésKedves Virág!
VálaszTörlés"és olvasztott csokoládéban megfürdetjük": imádom ezt az utolsó mondatot minden bonbonszerű recept végén:-)
Kérlek áruld el a csokival bevonás titkát! Kóstoltam is a Te bonbonjaidar, nemcsak fincsik, szépek is:-)
Én azt mindig elbénázom, valahogy így: étcsokit felolvasztom folyóssá. Kb. eddig megy:-( Ha csak 1 tábla kell, a kicsi lábosom alján 1-2 cm, a golyókat mártogatom, forgatgatom fogpiszkára tűzve, kanalazom rájuk az egyre sűrűbb cuccot, újra melegítem stb. Az eredmény az, hogy nagyon vastagon lesz, egyenetlenül rajtuk a máz.
Hogy csinálod? Teszel bele vajat/olajat? Lehűtöd előtte a golyókat?
Sőt, ciki, de most jutott eszembe, ezt egyik lányod csinálja Nálatok...
Ditti, Zsombor készíti immár hagyományosan. :)
TörlésEgy tábla csokihoz 1 evőkanál olajat teszünk. A csoki kétharmadát olvasztjuk fel, a maradék harmadot akkor adjuk hozzá, amikor felolvadt a másik rész.
Elzárjuk alatta a főzőlapot, de nem vesszük le. Amikor sűrűsödni kezd, 1-2-es fokozaton bekapcsoljuk pár percre.
Remélem, segítség volt. :)
Köszi, majd beszámolok, hogy sikerült!
VálaszTörlésEz a szaloncukor fantasztikus! Nagyon köszönöm az ötletet, a biztatást. Elkészítettünk egy hasonló adagot mint a tiétek, alig győzöm dugdosni. Második adag begyúrva, csokimázra vár.
VálaszTörlésJövőre már júniusban készülni kezdek majd, aszalom a gyümölcsöket, töröm a mandulát, mert kirázott a hideg mikor a boltból összekapkodott zacskókon megnéztem a címkéket: barack török, szilva chilei, mazsola kaliforniából, mandula Egyedült Államok. Hétköznapi élelmiszerboltban vettem őket, sietség okán nem böngésztem előzetesen a zacskók feliratát. Ezek mind megteremnek itthon!
Idén nálunk nem lesz becsomagolva, dobozba zárva adjuk ajándékba, méregdrágának tartom a hozzáadott/kidobott papírt. Jövőre valami ökót hátha kitalálunk.
Mé egyszer nagyon köszönöm a receptet!
Noémi