A reggelek új csillaga a mogyoróvaj mifelénk.
Régebben is készítettem már, de valahogy akkor nem kaptak rá a gyerekek. Hanem most valami lehetett a levegőben, mert az első adag egy reggel elfogyott. Zárójelben megjegyzem: hozzá 30 kifli...zárójel bezárva.
Még az a szerencse, hogy nem gasztroblogger vagyok már, különben kisebbrendűségi érzéssel küszködnék, mikor leírom, hogy "ELKÉSZÍTÉSE".
Ugyanis annyi az egész, hogy egész földimogyorót aprítógépbe öntünk, pici só, pici barnacukor.
Beindítjuk a gépet, majd amikor már a falra mászik a sok mogyi, olvasztott vajat, esetleg olajat öntünk hozzá. Óvatosan, mert nem jó, ha lefolyik majd a kenyérről.
Lehet variálni, hogy legyenek benne darabok, vagy szinte teljesen simára aprítjuk.
Ha darabosabban szeretitek, akkor még a durvább aprításból vegyetek ki egy kis tálkába, amit a végén vissza lehet keverni bele.
(Az ára meg sem közelíti a bolti árat, a 2000 Ft-os bolti falkonba kb 400 Ft-ból készült mogyoróvaj fér bele.)
Ígéretes recept, köszi.
VálaszTörlésEz nagyon jó, én ugyan nem szeretem, de a fiúk nagyon és hát tényleg elég drága a bolti mogyoróvaj. Mindenképpen kipróbálom:)
VálaszTörlésAnice, nincs mit. :)
VálaszTörlésTrollanyu, nálunk egy reggelire simán elkennek 2000 Ft-ot, gondolhatod, mennyire megörültem, hogy ilyen egyszerű elkészíteni. :)
Naggyon jó! Milyen aprítógéppel csinálod? S mit csinálsz még vele a mogyoróvajon kívül?
VálaszTörlésEgyszerűnek és nagyon finomnak tűnik! :) Aprítógép híjján, darálni is lehet, gondolom!? Valószínűnek tartom, hogy ki fogom próbálni!
VálaszTörlésHú, de jó! ÉÉS! tej- és szójamentes. Tuti elkészítem! Remélem botmixer is megteszi :-)
VálaszTörlésIldikó
Kati, a márka érdekel? Nekem Grundig van.
VálaszTörlésLehet vele petrezselymet apróra vágni, vöröshagymát "kockázni", májpástétomhoz ebben aprítottam a csirkemájat, diót a süti tetjére. Tulajdonképpen bármit lehet vele vágni, aprítani, ahol nem fontos, hogy gyönyörű egyforma méretű és alakú legyen a végeredmény.
Marika, még sosem próbáltam mással, de darálni is lehet szerintem. Mondjuk elképzelhető, hogy többször át kell passzírozni a darálón. Én is elég sokáig nyomtam a gombot. :)
VálaszTörlésCilee, igen, tej és szója nincs benne. :)
VálaszTörlésHogy botmixer is jó-e hozzá, nem tudom. Annak elég kicsi a kése szerintem, nehogy leégjen a motor...
Egy kis reklám:
ha OMW-nél tankolsz, most 2 tank áráért olcsóbban vásárolhatsz aprítógépet! Botmixerrel egy szetben 7300 Ft.
http://www.omv.hu/portal/01/hu/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3hfA0sPN89Qo1BHEyN37wBnY0sXAwjQD84o1ffzyM9N1S_IdlQEADG4q48!/dl3/d3/L0lJSklrQSEhL3dMTUFCa0FFak1nIS80Qm40UklBd1FBISEvNl83MDk0MjMwMjkwSFJDMElVUEFCQ1Q4MEs4Mi83X00wOUhGSVUyVUE0MkdLUENPRlUwMDAwMDAwL0hvbWU!/
Milyen mogyorót használsz? Pörköltet, vagy netán natúrt?Babuci
VálaszTörlésBabuci, pörköltet, de nem sósat. :)
VálaszTörlésKarácsonyra kaptunk egy bio csomagot, amiben volt mogyoróvaj, ami azóta is a polcon volt.
VálaszTörlésÍgy még este kimentem és felbontottam. Nekem csalódás volt, mert nagyon sós.
Reggel viszont az lett a többieknek a reggeli, és nálunk is csillag született.
Így biztos el fogom készíteni a receptet, köszönöm! :)
Bergamott, ebbe annyi sót teszel, amennyit szeretnél. :)
VálaszTörlésHát, a botmixer nem alkalmas erre. Meglehetősen darabos cucc lett, és a cukor se olvadt el, de az illetékesnek (a családunk allergiásának) ízlett. És bevallom, nekem is :-)
VálaszTörlésKöszi, majd lejmolok valahonnan aprítógépet és újra belekezdek. Egyszer volt egy kis időre kölcsön, imádtam (hagymadarabolás, keksz vagy dió darálás, almapépesítés pikk pakk), de sajna vissza kellett adnom.
Minden jót!
Jaj, hát nagyon sajnálom. akkor egyszerre majd nagyobb adagot kell csinálni, ha sikerült megszerezned a gépet egy kis időre. :)
VálaszTörlésÉs az miért jó, ha só is meg cukor is megy bele? melyikből teszel többet?
VálaszTörlésKöszi a receptet! Imádom! Nagyon ízlik a fiúknak is! Tuti, hogy rendszeresítem! :)
VálaszTörlésMár alig várom, hogy teremjen a mogyoróbokrunk! Biztos abból is isteni mogyoróvajat lehet készíteni!
Kedves Virág!
VálaszTörlésRégóta olvaslak, nagyon tetszik a blogod!
Egy gyors megjegyzésem lenne: nem is kell hozzá olaj, elég, ha soká mixeled. 10-15 percet hallottam, de nekem elég volt jó öt perc is. Egy ideig darabos a mogyoró, mint darálás után, majd elkezd krémesedni. Tökmaggal is próbáltam, de ahhoz tényleg kell valami zsírosító. Zsuzsa
Zsuzsa, kipróbáltam olaj nélkül, és tényleg...nekem ugyan kicsit forró lett az aprítóm tőle. :)))
VálaszTörlésOlvasgatlak benneteket, hónapok óta vadászom egy olyan aprítóra amivel azt az igazi finom mogyoróvajat el tudom készíteni... de megcsömörlöttem... Néztem aprítókat amik 300-400 Watt teljesítménnyel büszkélkedhetnek... gondoltam, az jó lesz, de egy eladó azt mondta : "mogyoró? legalább 700 Watt"... de 700 Watt-os aprítót nem látok... azok a botmixerek... de a botmixerekhez néha jár aprító is. Az lenne a kulcs?
VálaszTörlésNévtelen, bocsi, csak most látom a kérdésedet.
VálaszTörlésNekem ilyen van:
http://nemetelektroshop.hu/termekinformacio/17
Ez csak 400 Wattos, de simán megcsinálja a mogyoróvajat, igaz, mi egy kicsit darabosan szeretjük.