2010. augusztus 19., csütörtök

Komolyzene gyerekeknek

Sokat gondolkodtam rajta, írjak-e egyáltalán a komolyzenéről. Azt tapasztalom, hogy egyáltalán nincs az érdeklődés középpontjában, a magyar blogokban sem találtam bejegyzést a témában.
Angol nyelven viszont rengeteg hasznos információ, játékos feladatlap, óravázlat, és egyéb dolog is elérhető. Például Brahms korabeli Bécs. :)
Néhány hasznos link még, ahol sok segítséget találtam:
A játékok között van ábécés hang gyakorló, és komponáló játék is.

Nehéz helyzetben voltam, mert az én gyerekkoromból kiamaradt a komolyzene élvezete. Az iskolai évek alatt inkább megijedtem, elfordultam tőle, mintsem érdekeljen. Azt hiszem, ezzel sokan így vagyunk. Mintha Kodály népe elveszett volna valahol az általános iskolákban ...:(

Végre a gimiben egy zseniális énektanárunk lett, Puskásné Ispán Franciska. A neve kicsit ijesztően hangzott, de végre kapizsgálni kezdtem, hogy a komolyzenei darabokkal valaki (mondjuk a zeneszerző) üzenni szeretne nekem egy oylan nyelven, amit nem ismerek. Ha meg szeretném érteni őt, akkor meg kell tanulnom a zene nyelvén. Franciska néni sokat mesélt nekünk a zeneszerzők életéről, szenvedéseiről, sokszor elment vele az egész óra is. Ezzel elérte, hogy érdekelni kezdett az ember, akiről mesélt.  Aztán segített is elmagyarázni, hogyan fejezik ki eme emberek (szóval a zeneszerzők) örömeiket, bánatukat, és egyáltalán az érzéseiket. Fokozatosan kerültünk közelebb egymáshoz, végül nagyon megszerettem a komolyzenét. Azt már korán elhatároztam, hogy a gyerekeim nem fognak kimaradni ebből. Eddig rendben is volt, de mivel nem voltak korai emlékképeim, nehezen indult a dolog.
Eleinte itthon tettem be egy-egy cd-t, de a gyerekek hamar bevonultak a szobáikba. Sebaj, gondoltam, behallatszik ez oda is. Ekkor szépen, udvariasn megkértek, vegyem le a hangerőt, mert ott is hallják. :(
Aztán zeneiskolába jártak, meg kakaókoncertekre mentünk szombatonként. A kakaókoncertek neve is jól hangzik egy ovis gyereknek, ráadásul ki lehetett próbálni a hangszereket is.
Pár éve indított egy sorozatot a Mester kiadó a Zeneszerzés Klasszikusai címmel.



Már egész szép gyűjteményünk van már belőle, havonta küldenek egy-egy csoamgot.



Minden kis könyvecske tartalmaz egy CD-t, a zeneszerző híresebb darabjaival, a zeneszerző életútját, a kor történelmét, és egyéb érdekességeket. A CD zenedarabjairól rövid ismertető is olvasható benne.

Amikor hosszabb autóútra indultunk, mindig eltettem egy kis könyvet. Mesélni kezdtem a zeneszerző életéről, a korról, amelyben élt, meghallgattuk a műveit, beszélgettünk róla. Magam is meglepődtem rajta, hogy az ovisok is élvezték! Most, hogy már mindenki iskolás, vannak kedvenceik, kifejezetten kérik, hogy hallgassuk meg a darabokat más előadásban is.
Emese és Soma nagyon szeretik a képen látható gyereke számára írt könyveket.



Sokat hallgatjuk Halász Judit: Varázsfuvola című CD-jét is, és sajnálom mindig, hogy nem jelent meg a többi opera is az ő tolmácsolásában.

Tegnap Egerben jártunk, hazafelé éppen ezt a CD-t hallgattuk, már vagy századszor. Sarastro áriájánál értünk az utcánkhoz, mikor Emese kérlelni kezdte Istvánt, menjen még egy kört, hogy végig tudja hallgatni az egész CD.  :)
Ekkor határoztam el, hogy írok a komolyzenéről, mert úgy érzem, sikerült megszerettetni a gyerekeimmel. 
Nagyon érdekel, ki mit tesz azért, hogy gyerekeink ne az igénytelen könnyűzenéken nőjjenek fel (persze van igényes könnnyűzene is!), ki hogyan tudja megszerettetni, és főképpen fenntartani a komolyzene iránti érdeklődést  a gyermekeiben. Abban reménykedek, hogy sokan vagyunk, akik számára fontos ez a téma....:) 

30 megjegyzés:

  1. Én a főiskolán szerettem meg nagyon a komolyzenét, énektanárom nagyon nagy élvezettel tudott beszélni a különböző zeneszerzőkről, és persze majd később vizsgáznom is kellett belőle. Annyira érdekelt, hogy elkezdtem olvasgatni, és meglepő módon nagyon sok cikket találtam, hogy pl a Mozart, Vivaldi zenéje milyen jó hatással van a tanulásra is. Nálunk, négy gyermekemmel sokszor hallgatunk komolyzenét, Vivaldi Négy évszaka az egyik kedvenc, illetve Mozart összes műve.És azt látom, hogy szeretik is. Igaz a két nagyobbik már hangszeren (zongora, klarinét) is könnyebb darabokat már el tud játszani.
    Szerintem nagyon fontos, hogy már kiskorukba megszerettessük velük a komolyzenét. De úgy gondolom, hogy mint mindenben a gyerekek azt fogják szeretni, továbbvinni amit otthon látnak(olvasás szeretete, zeneszeretete, mi sokat társasozunk, beszélgetünk, kirándulunk.)

    VálaszTörlés
  2. Igen Móni, az otthon példája a legerősebb, ebben biztos vagyok. Mi is szoktunk tanulás alatt zenét hallgatni. Azt olvastam, hogy a zenehallgatás leköti az agyunk csapongó részeit, így a másik félteke könnyebben tud egy dolgora összpontosítani.

    VálaszTörlés
  3. Bizony, bizony.. Mozart a legjobb... :), de Vivaldi négy évszakja is eléggé le tudja kötni az embert. Nálam az a baj, hogy a zene teljesen elszippant, túlságosan szeretem, meg hangosan jobb szerettem tanulni, tehát az audionális embereknél kevésbé működik, de azért jó. Hollandiában van olyan iskola is, ahol Mozart megy az órák alatt, szépen halkan.
    Viszont kedvet kaptam a lapbook-gyártáshoz... :) Lehet, hogy majd csinálok egyet valami jó kis témában. :) Mivel gyerekeim még nincsenek, majd közre adom olyanoknak, akiknek vannak... :)

    VálaszTörlés
  4. Kinga, örömmel várjuk a lapbook-ot. :)
    Tudod esetleg, hogy miért pont Mozartot hallgatnak abban az iskolában?

    VálaszTörlés
  5. Virág, és hol lehet kapni a sorozatot, amiről írtál? A Mester kiadó honlapján csak a könyvleírást találom.

    VálaszTörlés
  6. Úgy tudom végeztek kutatásokat és Mozart zenéje kellően harmonikus és nyugtató, még mondjuk Bach zenéje kicsit nyomasztó. A zene által kiváltott érzelmeket vizsgálták okos emberek és ők mondták, állítolag. :)

    VálaszTörlés
  7. Eszter, sajnos nekem nem nyílik meg a Mester kiadó honlapja, nem tudom, miért. De az biztos, hogy nekünk ők küldik.
    990 Ft egy csomag, amiben van gyűjthető kártya zenetörténet, hangszerek ismertetője, zenei műfajok, stb, plussz mindig van egy zeneszerző CD-vel, és egy kb 10-15 oldalas ismertetővel. (kicsi könyv)
    A számlánkon lévő telefonszám: 1-374-3800 , ezen biztosan meg tudják mondani. :)
    A gyerekek már egyedül lapozgatják, olvassák, hallgatják.
    Zsombor éppen a napokban keudte el tanulni a Holdfény szonátát, ennek hatására gitáron.

    VálaszTörlés
  8. Kinga, ha egyszer belebotlsz egy ilyen kutatásba, engem érdekelne! :)

    VálaszTörlés
  9. Mozart-hatásnak nevezik és itt olvashatsz róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mozart-hat%C3%A1s.
    Nagyon bonyolult kérdés a komolyzene pozitív hatása, a zeneterapeuták sok szálon kutatják. Én ebben a témában csak egy kérdést szoktam feltenni, mi általában megérteti az emberekkel, hogy a zene mennyire nagyon fontos az életünkben (és mégis a nagy többség mellékesnek tartja). A zene jelen gondolkodásunk szerint nem vitális eleme éltünknek, nem nélkülözhetetlen a túlélésben. Kérdem én, akkor miért játszott központi szerepet minden ókori kultúrában, azok rituáléiban, gyógyításában? Nekem teljesen egyértelmű, hogy a zene messze fontosabb szereppel bír, mint mi azt gondoljuk, de majd egyszer talán újra megtanuljuk jelentőségét. Hogy miért jobb a klasszikus zene, mint az összes többi? Konyhanyelven: azért mert abban valósul meg legtökéletesebben az arányosság, az egyensúly; harmónia, kimértség jellemzi úgy a hangzásvilágot, mint tempót, mint a darab vagy hangszerapparátus méretét stb, stb, stb... Én zenepedagógus vagyok, jövendőbeli zeneterapeuta, és volt olyan szerencsém, hogy egyetemi hallgatóként hordtam ki terhességemet. Fiam napi 5-6 órányi zenét hallhatott már pocakkorban. Ma is rendkívül jól reagál a komoly zenére, mindig megnyugszik tőle, és érdekes módon különös figyelemben részesíti a preklasszikus műveket. Tiszta szívemből remélem, hogy egy életen át élvezni fogja a szép zene adta örömet. Boldog vagyok, hogy írtál ebben a témában, nagyon értékelem szorgalmazásodat. Figyelmedbe ajánlom az én egyik kedvenc darabomat: Leopold Mozart G-dúr Gyerekszimfónia zenekarra és játékokra (itt meghallgathatod: http://www.youtube.com/watch?v=eRVOkHC2w5I). További sok sikert e törekvésedben, remélem sokakat inspiráltál! (Kérésem: Brahms nevét elütötted, légyszi javítsd ki!)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Kinga, köszönöm, hogy mindezt leírtad ide! Tulajdonképpen a bejegyzéshez kellene bemásolnom. :)
    Elárulom, még az este meghallgattuk a G-dúr Gyerekszimfóniát, nagyon tetszett mindannyiunknak.
    Brahms nevét javítom, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

    VálaszTörlés
  11. Tényleg, én se írtam még semmit róla, pedig a komolyzene nálunk is keményen terítéken van. Amit csak tudunk, bakeliten hallgatunk, mert szebb a hangzása, majd marad a cd és amit végképp nem tudunk megszerezni az youtube, bár ezen utóbbit sok mindenre lehet még használni, pl mutogatni, hogy melyik milyen hangszer etc.
    Most nagy sláger itthon a Hattyúk tava, oroszok balett előadása. Bernátnak is megvannak a kedvenc részei (sokszor nézzük, amikor vasalok).
    Komolyzenei oktatás tanulásként nálunk ugye még nincs, "csak" élvezet és megszeretés.
    Amit eléri a gyermekek a hat éves kort, visszük őket a színházba, addig meg maradnak a szabadtéri koncertek, mert Istennek hála ilyenekkel itt Szegeden meg vagyunk áldva.

    VálaszTörlés
  12. Mary, bizony, a bakelit nem olyan steril, ezért közelebb áll a valóságos hangzáshoz. Istvánom a reformok embere, már 20 évvel ezelőtt vett CD lejátszót, és komolyzenei CD-ket...nagyon nagyot csalódott. Azóta persze beitta magát a hétköznapokba a lejátszó, de bizony a bakelitnek nincs párja.
    Oktatás egyébként nálunk sincs, élménymegosztás van. :) Az enyémek járnak zeneiskolába, ott tanulják, itthon "csak" élvezzük.
    A szabadtéri koncertekért irigyellek ám :)

    VálaszTörlés
  13. A modern technika itt sem megvetendő, látnád az állományt;) Nade, mindenből a legjobb, és ha az a régibb, akkor azt gyűjtjük cd-nk alig van.
    Bakelitek meg hagyatékból, vatera, könytári selejtezés etc.
    http://www.homeschoolfreebie.wholesomechildhood.com/aug-18-music-talks-with-children/
    Ezt láttad?

    VálaszTörlés
  14. Mary, köszönöm szépen a könyvet, le is töltöttem. Nem ismertem!

    VálaszTörlés
  15. Mármint a freebeeie-t?
    Csak mert nagyon sok jó könyv volt már rajta!
    Nekem elég sok megvan, szólj, ha kell!

    A könyvtárba találtam egészen kicsinek való könyvet zeneszerzőkről, Bernátnak tetszett nagyon, most nem jut eszembe a sorozat neve, hiába, kicsit szita vagyok még:)

    Mi még abban gondolkodunk, hogy hangszerek legyenek itthon. Én sajnos csak citerán játszom, majd most kezdek el gitározgatni, mert a közösségi alkalmak miatt itt van nálunk mindig a gitár, és ha már itt van...
    Hegedűt meg most fogunk kapni, felajánlásból (éljenek az adakozó testvérek).
    Apró kis csörgő börgőink vannak eddig, a következő beszerzendő a megalofon lesz,meg szerintem egy triambulum.
    Bernát mindenhol nagyon élvezi a hangszereket és jó, hogy sokan járnak hozzánk, akik nálam sokkal jobban zenélnek.

    VálaszTörlés
  16. Igen, és most nézem, hogy több jó letölthető ebook is van fenn!
    Citeránk van nekünk is, de sajnos csak István tudja megszelídíteni. :(
    Ezen kívül igyekeztünk úgy terelgetni a gyerekeket, hogy különböző hangszereken tudjanak játszani. Eddig van fuvolásunk, gitárosunk, hegedűsünk. Sajnos vagy nem sajnos, a gitár nagy népszerűségnek örvend, ezt többen is művelik. Én meg maradtam a legegyszerűbbnél, a furulyánál. :(
    Egy ismerősünknél láttam egy nagyon ügyes kis könyvet, amiben több házilag elkészíthető hangszer elkészítési módját adták közre. Ötletes volt, de sajnos a címre nem emlékszem...szitaeffekt...:)
    Nektek pont jó volna pedig. :(

    VálaszTörlés
  17. Majd körbenézek a Somogyi könyvtárba, hátha rátalálok! Végülis ez az egyik funkciója a könyvtárnak ;)

    VálaszTörlés
  18. Nálunk Cinciegér már a pocakomban Mozart-ot hallgatott. A terhesség utolsó 3 hónapját kórházban töltöttük, így volt időnk zenét is hallgatni. Volt egy Mozart cd-nk, mindig azt hallgattunk, és meséket is, de az nem volt olyan népszerű.
    Miután megszületett a cd elkeveredett egy időre, és kb. 6 hetes lehetett, amikor újra betettem neki. Látszott rajta, hogy felismerte, és figyelte a zenét. Nagyon érdekes volt!
    G.

    VálaszTörlés
  19. G, köszi, hogy megosztottad velünk ezt a tapasztalatot. Az enyémekkel sajnos nem volt időm annyi zenét hallgatni, mert a kis korkülönbségek miatt ugráltam egész nap, és mondókáztam. :)

    VálaszTörlés
  20. Nálunk nagyon jól bejöttek a DVD-k. Az elsö, amit megvettem nekik a Diótörö volt, maig is szeretik (de csak az elsö felvonást). Tavaly a Varázsfuvola volt nálunk terítéken: elöször elmentünk a helyi színházba, ahol volt vmi elöadás Varázsfuvola gyerekeknek címmel. Az nagyon tetszett nekik, így azt is megvettem nekik DVD-n. Azt is sokat néztük. Ezenkívül, amíg kicsik voltak, az autóban mindig és kizárólag komolyzenét hallagattattunk velük. Most egy gyerekeknek szóló Kis éjji zene elöadásra megyünk szeptemberben. Utána, szerintem, egy ideig az lesz nalunk terítéken. Ezenkívül a férjem elkezdett zongorázni, így elég sok Chopaint is hallagatnak a gyerekeink. De a komolyzene, minden próbálkozásunk ellenére, nem 100%ig jön be nekik. Csak úgy egyszerüen leülni és meghallgatni nem megy még nekik. Egyébként, otthon a MüPában szuper zenei fejlesztö, ismertetö programok vannak, ha vki nem lakik túl messze töle.

    VálaszTörlés
  21. Mivel megszaporodtak itt a Kingák, megjelöltem magamat én is. :)
    Szerintem nem csak komolyzene a zene. Lehet jó zene a népzene is, ami sajnáléaot módon sok embernél a "Szeretnék szántani" és az "Érik a szőlő" kezdetű népdalokkal ki is merül a népzene ismerete. Szomorú. Pedig vannak nagyon jó CDk és gyűjtések (tudom nem bakelit, de ez van, amik messze nem csak a néhány általános iskolai dalt ismételgetik. Egyik ismerősöm kisfia (2 éves) és nagyon szereti a népzenét. Mármost olyan ritmusérzéke van, hogy csak úgy lestünk, mikor a mérőt elkezdte ütni az egyik népdalra. Szeret táncolni – a maga módján – a zenére, még a lábát is csapkodja, nagyon aranyos. :) Abszolút nyugodt gyerek, persze, eleven, mint egy kétéves kisfiú, de azért nem hisztis meg ilyenek. :)

    VálaszTörlés
  22. Szildi, szerintem nem baj, ah nem rajonganak a komolyzenéért, elég, ha tudják élvezni. Azt azért ne felejtsük el, hogy a komolyzenére meg kell érni. De ha a gyerekkori élményekből kimarad, akkor kevesebb az esély a majdani érésre. :)
    -Szerintem :)

    VálaszTörlés
  23. Kinga, teljesen igazad van. A népzene is hatalmas közös kincsünk. Ezt senki nem kérdőjelezi meg. Az majd egy másik bejegyzés témája lesz. :)))
    Azért nem venném közös kalap alá, mert a népzenét nagyon könnyű megszerettetni a gyerekekkel, legalábbis minálunk teljesen sima út volt, göröngyök nélkül. Majd megírom, miért.
    A komolyzene azonban gyakran feledésbe merül, ha kicsi gyerekekről van szó.

    VálaszTörlés
  24. Kinga, van népzenei bakeltik;)
    Nekünk konkrétan nem is egy!
    Minden fajta zene ki van adva bakeliten! A legújabb zenéket is meg lehet kapni, hiszen a dj-k, mármint a profik is bakelitet használnak (azért csak a profik, mert iszonyatosan drágák, egy-egy szám akár többe ezer forint lehet).

    VálaszTörlés
  25. Komolyzenéskedtünk;)
    http://greyhomechool.blogspot.com/2010/08/hetvegi-kikapcs.html

    VálaszTörlés
  26. Nagyon köszönöm, hogy mindezt leírtad, sokat tanultam belőle.
    6 éves kisfiam zongorázni tanul, élvezi, de érdekes hogy zenét nem szeret hallgatni.
    Meg fogom venni Halász Judit Cd-jét a Varázsfuvolát, amelyről most, Tőled hallottam először. és a felsorolt könyveknek is utánanézek a könyvtárban.

    VálaszTörlés