2010. november 21., vasárnap

Pita

Mióta igyekszünk itthon sütni a kenyeret, számos kenyérvariációt próbáltunk már ki. Leginkább mindenféle magos, mindenféle lisztes lepények sülnek.
De a pita örök. :)
Rájöttem, hogy nem kell mindig gyros-ként elkészíteni, mert ugye egy hétköznapi este erre nálunk egyszerűen nem alkalmas. Nem a fogyasztással van ám gond, hanem az elkészítéssel.
De egy adag pita hamar kész, és padlizsánpástétommal, körözöttel, egyesek szerint egy pohár tejjel is nagyon finom.
Amikor pár évvel ezelőtt úgy döntöttem, felnövök a feladathoz, és pitát fogok sütni, valami nagy hókuszpókusznak gondolatam az egészet.
De rá kellett döbbennem, hogy nagyon egyszerű, minden magától megtörténik, nekem csak be kell kapcsolnom a sütőt.

Na, akkor nézzük, hogyan jutunk el odáig.

Hozzávalók:

1 kg liszt
bele: élesztő, langyos tej, pici cukor
1 dl olívaolaj
annyi langyos víz, hogy ruganyos tésztát kapjak. Kb 5-7 dl, ez erősen függ a liszttől.

A tésztát a kenyérsütőben szoktam dagasztani, de akár kézzel is lehet dolgozni vele.
Kinyújtom, majd egy müzlis tálkával korongokat szaggatok belőle.

Semmivel nem szabad megkenni a tetejét, hanem igazán forró sütőbe kell tenni. Én jóformán mindent 170 °C-on sütök, de a pitának 190°C kell!

Amikor színe kezd lenni, már készen is van. A csoda számomra, hogy a pita szétnyílik belül. Nem tudom, miért, de így van.





Nálunk Soma a kreatív evő, lám nem bírt nyugodni, míg napocskát nem harapott belőle.

9 megjegyzés:

  1. Nálunk is pita volt tegnap! És én is mindig csodálkozom, hogy mitől lesz zsebes...:-) De nagyon szeretjük mindannyian, csak úgy, mint a Sárosdi család! :-) Ági (Timurok)

    VálaszTörlés
  2. Még soha nem sütöttem pitát. Azt gondoltam, nagy mutatvány, annyira azért nem vagyok profi a dagasztott keltekben... A recept alapján olyan kenyérlángos, langalló féle lehet... Kipróbálom! (A napocska cuki!) Erika

    VálaszTörlés
  3. Én már olyan sok pitát kipróbáltam, de egy sem nyílt még szét. Holnap reggel viszont ennek nekiállunk Zs.-vel, mert biztató jel, hogy amit innen vittünk az még mindig működött :).

    VálaszTörlés
  4. Rég jártam itt. Örülök, hogy még győzöd sütnivalóval! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszi a receptet, ki fogom próbálni! Soma nagyon kreatív :)

    VálaszTörlés
  6. Ági, ez nem lehet véletlen! :)))
    Erika, látod most leromboltam egy mítoszt...:)))
    Bergamott, ez nagy felelősség..:)
    Trendó, muszáj!
    Timi, sok sikert! Biztos sikerül! :)

    VálaszTörlés
  7. Tegnap nagy örömet és sikert hozott az innen vett pita, köszönjük!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik ez a pita, de pár dolog nekem nem világos... Mennyi élesztő kell bele? Keleszteni kell-e kivágás előtt ill. után? Milyen vastagra nyújtod ki? Mitől lesz ilyen holdfelszín-mintás? (Én elég sokféle kelt tésztát sütök, de a felületük mindig egynemű...)és végül a legfontosabb: Mennyi lesz belőle kb.?

    VálaszTörlés
  9. Szia Jutka!
    5 dkg friss élesztő kell a pitába, vagy ennek megfelelő szárított. Én a kenyérsütőben kelesztem.
    Pár centi vastagságúra nyújtom, a holdfelszín minta onnan, hogy hólyagosra sül. Illetve belül lyukasra. :-)
    15-20 db lesz belőle, bár ez függ a müzlistálka nagyságától. Nekünk éppenhogy elég 1 kg lisztből. :)

    VálaszTörlés