2010. november 10., szerda

Karácsonyi készülődés 1.rész

Akármilyen szörnyen hangzik is, a karácsonyi készülődést nyáron szoktam kezdeni. Így van esély arra, hogy minden időben kerül a fa alá.
Az ajándékozás nálunk igen bonyolult dolog. :)
Egyrészt igyekszünk minden gyerekünk kívánságait figyelembe venni, másrészt arra fektetni a hangsúlyt, hogy nem az ajándék a lényeg az ünneplés során. Harmadrészt mégis arra nevelni őket, hogy ajándékozni jó. Ráadásul a saját készítésű ajándék értékesebb bármilyen drága pénzen vásárolt társánál.

Természetesen nem szeretnénk, ha szegények egész adventben horgolótűvel rohangálnának, és tanulni sem lenne idejük, csak mert a Jóisten és kedves szülei 5 testvérrel ajándékozták meg.
Így aztán mindenki húz a kalapból egy nevet, és csak ennek az egy családtagnak készít saját kútfőből, saját kezeivel ajándékot. Természetesen mi, a szülők nem csak egy gyereknek készítünk, de annak az egynek, akit kihúztunk, valami plussz készül.

Tavaly a legemlékezetesebb ajándékot Soma kapta. (szerintem) 
István felolvasott és énekelt neki egy CD-re való estimesét. Voltak benne olyan részek, mint "mostmár tedd el a legóidat", "kapcsold le a kislámpádat", "húzd magadra a takarót", stb...ezeknek a mesébe ágyazott kis kéréseknek hatalmas sikere volt.
Nem sokkal karácsony után Istvánom kórházba került, és akkor érezték meg a gyerekek igazán, milyen nagy érték is ez a CD. Naponta többször meghallgatták...

Ami engem illet, én leginkább hímezni szoktam. Ezt lehet szépen csendben, nem kell a fürdőszobában töltenem órákat, mint tavaly Istvánnak, amikor a CD-t készítette. :)

Eddig ezek készültek el




Érzem én, hogy elég vacakul állok, szerencsére rengeteg dolog már félkész állapotban van, és nem sok idő befejezni. Meg persze nem csak hímzéssel él az ember, így vannak dolgok, amikkel gyorsabban végzek majd.
Természetesen nem minden ajándékot tudok feltenni a blogra, nehogy illetéktelen szemek meglássák. Ezek azonban csak részei az ajándéknak, így nem is dugdostam itthon sem, mert ennyiből úgysem jönnek rá, mi is készül belőlük.
Nameg amit nagyon el akartunk rejteni, azt szinte mindig valami fatális véletlen folytán megtalálták anélkül, hogy keresték volna..

Ti hol rejtegetitek az ajándékokat?

Ha megtetszett valamelyik hímzésminta, akkor készítsd el te is!


25 megjegyzés:

  1. Nálunk még igen kicsit a gyerekek, mint tudod :) Mi is arra igyekszünk majd nevelni őket, hogy kis, apró ajándékok a fontosak. Én is így nőttem fel. Nekünk még vannak olyan tavalyi ajándékok, amiket nem adtunk oda Zsófinak, mert túl nagy dömpingben volt része.
    Én is úgy szoktam, hogy ha az év folyamán megtetszik valami, akkor azt megveszem, és jó lesz majd valamikor valamire. Névnapra, születésnapra, karácsonyra stb. A mi szobánkban van egy hely, ahova ezeket gyűjtjük.
    Nagy Őm viszont mindig megkérdezi, hogy hova nem kell neki benézni?, mert az Ő ajándékait máshová teszem. És bár nagyon kíváncsi, de mindig tartja magát.
    Régebben nagyon élveztem a karácsonyi ajándékvásárlást, és mindig igyekeztem saját kezűleg kitalálni valamit, de mostanság már ritkábban. Arra viszont figyelek, hogy ne értéktelen legyen, hanem valami, ami fejleszti, segíti őket.
    Őszintén szólva én nem annyira várom a karácsonyt, most hogy megemlítetted :(

    VálaszTörlés
  2. Mennyire megható ez a történet a cd- vel. Végtelen kedves.

    VálaszTörlés
  3. Erdna, miért nem várod a karácsonyt???

    Nálunk is igyekeznek nem meglesni az ajándékokat, bár karácsony után kiderült, hogy volt olyan elvetemült :)gyerekünk, aki keresgélt, de nagyon megbánta. Ő maga mesélte el, hogy tudta, mit fog kapni, és nagyon rosszs volt, hogy nem meglepetés várta a fa alatt.
    Sajnos volt olyan eset is, amikor egészen mást keresett, és véletlenül akadt a kezébe valami...
    De egyszerűen nem tudjuk hova tenni...a férjem felvetette, hogy a munkahelyén tartaná, csakhát sajnos elég sok dolgo tűnt el onnan, mióta nem kis cégnél dolgozik...:(

    Tavalyi ajándékok....! hát nálunk ilyen biztos nem fordulna elő. :)))))

    VálaszTörlés
  4. Szia Doris!
    Mi sem gondoltuk volna egyébként, hogy ekkora sikere lesz. Kórház nélkül is az volt, de ugye mindne rosszban van valami jó...az itt is így történt.

    VálaszTörlés
  5. Jaj ez a Cd-story nagyon megkapó ...de tényleg! És nagyon eredeti!!!!:-)))
    Már én is készülök a karácsonyra: És évközben én is veszek dolgokat, amiket elrakok a szekrényembe..sokszor nekem is meglepetés, mik kerülnek elő.:-)))Illetve olyan szeptember magasságában felirom egy cetlire, hogy kinek miket is készitek, vagy veszek. Apránként nem olyan megterhelő...:-))A vételnél én is törekszem arra, hogy vmi képességfejlesztő (is) legyen....necsak "egyszer kézbeveszem, aztán nem használom" már dolog.
    A kicsinek még minden új, ezért előfordul, hogy ő a szekrénybe dobozban elrakott nagyobbikom játékát kapja meg becsomagolva, vagy összeépitve. A nagyobbikomnak meg van egy kívánságlistája, amit december elején ir meg. Mi ezekből tudunk neki választani, hogy mit is szeretne és mit is engedhetünk meg magunknak...:-))) Régen kiraktuk az ablakba egy angyalkának, aki amikor elvitte és egy hajtogatott csillagot hagyott helyette. Ebbe akkor buktam bele, mikor Barbara felmérte, hogy ilyen csillagot én hajtogatok és én vagyok az angyalka.:-)))
    Szóval én már nagyon várom a karácsonyt!!!!

    VálaszTörlés
  6. Én a garázsban a legfelsőbb polcokra rejtem el az ajándékokat, eddig még nem buktam le:)

    VálaszTörlés
  7. Batorba, hát ezt sosem tudtuk megcsinálni, hogy a kisebb megkapja a nagyonn játékát, mert annyira kicsi a korkülönbség köztük, hogy mindne játék folyamatosan forgott közöttük. :)
    Nálunk is hamar jutottak olyan következtetésre, hogy mi vagyunk az angyalkák, de aztán ez egy családi társasjátékká vált, hogy mi váltig tagadtuk, és mindenre volt válaszunk. Persze, az eszükkel tudják a kicsik is, mégsem tudják bebizonyítani. :)))

    VálaszTörlés
  8. Ajajj, minálunk a garázs Soma kincsesbányája. :)))
    Pedig milyen jó ötlet! Lehet, hogy valahogyan alakítunk rajta! Köszi! :)))

    VálaszTörlés
  9. Nálunk mindig változó furmányos helyek vannak. Mivel én is kézzel készítem az ajándékot, általában magamnál hordom, az a biztos... :) ( rengeteg szabadidőt, amit a munkába járás jelent, azt mind arra fordítom, hogy ajándékot készítsek... :) ). Nálam az ajándékozási elv: legyen olyan meglepetés, aminek tényleg örülne a másik. Hát ezt kitalálni azért nem mindig könnyű, úgyhogy egész évben azt lesen, meg azon agyalok, hogy mi lehetne egy jó ajándék... szóval a nyáron elkezdés, teljesen reális. :)
    Gyerekként én mindig nagyon szerettem a meglepiket és soha nem kutattam. Nagyon kíváncsi voltam, de akkor hova lesz a meglepetés? Anyukámnak is megtiltottam, hogy eláruljon valamit is, mert a végén még kitalálom... :)

    VálaszTörlés
  10. Kinga, magadnál hordod? Most elképzeltelek, hogy mekkora bőrönddel közlekedhetsz úgy tizenötödikétől... :)))

    VálaszTörlés
  11. Szia Virág!
    Nálunk van olyan szekrény, ahová egészen egyszerűen nem nyúlnak. És a pincében is ritkán fordulnak meg, pláne nem turkálnak a ruhásdobozokban... :-)
    Más miatt is zargatnálak: szeretnék én is kinyomtatni egy olyan táblázatot (a rend végett), ahol bejelölhetem, hogy ki pakolta el a cipőjét, ki etette meg a nyulat, ki gyakorolt a hangszerén, stb..., amit te is feltettél a "Minden, amit tudni szerettél volna a 00-ról..." című bejegyzésedben. Én elkószáltam a flylady oldalra, de ott ilyen pofás dolgot nem találtam. Ez a te saját kreációd?
    Megköszönném, ha tudnál segíteni, mert már négy gyerkőcnél is elkelne egy ilyen "mankó"...
    Üdvözlettel,
    Balogh-Ficsor Szilvi

    VálaszTörlés
  12. Tényleg sok a cuccom, de azért nem bőrönd. :) Jó nagy táskám van, abba sok minden belefér. :) Meg a családban nem mindenki értékeli a kézzel készült dolgokat, szóval nem kell mindenkinek gyártani valamit. :)

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!

    Erdna, engem is érdekel, hogy miért nem várod a karácsonyt? Nem jó? :(

    Virág, nálunk csak két gyerek van ugye, az is csak tavaly óta, de a készülődést már előtte is legkésőbb szeptemberben elkezdtem. Tavaly Marcival mindenkinek sókerámia figurákat készítettünk, most lehet, hogy sütni fogunk, azt nagyon szeret, főleg tésztát gyúrni :)Az ajándékokat is elkezdem már ilyenkor megvásárolni vagy készíteni, kinek mit. A nagyobb családban összefogunk, és például a szüleimnek a testvéreimmel közösen adunk valamit, a testvéreimnek meg a másik testvérrel közösen. Meg amikor évközben könyvet vásárolok, mindig többet veszek, mint kellene, és elteszek belőle karácsonyra. Az ajándékokat a spájz legfelső polcán rejtem el, de jövőre már lehet, hogy újra kell gondolni, mert Marci lassan olyan magas lesz, hogy fel fog látni oda :)

    VálaszTörlés
  14. Már olvaslak egy ideje, és nagy érdeklődéssel várom a bejegyzéseidet.
    Én is a munkahelyemen tartom némelyik ajándékot, volt is, hogy ott felejtődött.

    VálaszTörlés
  15. Szilvi, a következő posztom neked (is) szól. :)

    VálaszTörlés
  16. Kinga, sejtettem, de én vizuális típus vagyok. :)))
    Bizony Timi, most még el tudod rejteni, de pikkpakk megnőnek a lurkók. Akár véletlenül is belebotlanak majd.
    Bár a mieink tudják, hogy jobb óvatosan közlekedni novembertől kezdve. :)
    Kastanie...akkor ez a munkahelyes dolgo nem is olyan elvetemült ötlet? Azt hittem, csak a férjem képes ilyesmire. :)))

    VálaszTörlés
  17. Karácsony előtti időszakban nevetve szoktam mondani,hogy egy-két hely az tiltott hely,mert arra angyalok járnak.Bár már felnőttek,de ez olyan kedvesen izgalmas,még nekem is.:)
    A CD-s ajándék engem is elvarázsolt!
    Én is folyamatosan lesek és gyűjtök.:)

    VálaszTörlés
  18. Ez az egy név kihúzós dolog nagyon elgondolkoztatott. Valahogy át kellene formálnom a saját családunkra,ugyanis a két fiatalabb gyerekünk még nem áll tejesen a maga lábán anyagilag, és jó lenne,ha őket ez nem zavarná.Egynek pedig tudnak alkotni.persze,ha elfogadják ezt az ötletet.

    VálaszTörlés
  19. Mammka, mi a testvéreimmel is így csináljuk. Mivel nagy a család, nekem is van négy testvérem, jobb, ha senki nem érzi magát kelelmetlenül. Mindig kihúzzák egymást a felnőttek, és az unokatesók is húznak egy másik unokatesót. Így is rengeteg ajándékcsomag van a fa alatt, és egy mindnekinek jut. Akkor az tényleg olyan, hogy aki kapja, biztosan örül neki. :)

    VálaszTörlés
  20. Én a ruhásszekrényemben felső részében gyűjtöm őket és a nagyobb dobozokat pedig kinn a tárolóban a karácsonyi díszek mellett, amit a pincéből ilyenkor felhozunk. Egyik helyen se kutatnak.

    A nagyobbik fiam (12 éves) már óvodában felvilágosult a Jézuskáról és én azt mondtam neki, hogy tényleg nem ő hozza az ajándékokat, hanem az ő születésnapjának a tiszteletére egymást ajándékozzák meg az emberek. A kicsi még hiszi, őrá ráhagyom és eljátsszuk a csengetést, bár a fát együtt díszítjük.

    VálaszTörlés
  21. Virág!
    Mikor derül ki, hogy ki kit húzott? Csak amikor kibontjátok az ajándékot? Vagy ez nem titok?

    VálaszTörlés
  22. Anyunak változatos rejtekhelyei voltak (és máig azt hiszi, hogy én egyiket sem ismerem): a konyhaszekrény felső része ahol mindenféle kacatot tartottunk, a nyári ruhák között, a szomszédban :), lapos ajándék egyszerűen egy bútor hátoldalára felcelluxozva, saját ágya ágyneműtartója.

    Van hogy az oviban az ajándékokat a teremben kell tárolnunk, ilyenkor a szekrény tetejére tesszük. Hogy ne legyen feltűnő, évközben is feldobunk néha akár egy üres dobozt is pár napra. Így nem gyanakszanak :)

    VálaszTörlés
  23. Én is a munkahelyemre hordom be az ajándékokat! Bár az én gyerekeim nagyok és nem jellemző a keresgélés, viszont nagy lendülettel használjuk az otthonunkat, mindig, mindenki keres valamit és a veszély reális, hogy ráakad a titokra! Nekem a tuti, a suli! Csak készített ajándékokat adunk a családban, könyvet és apróságokat! Nagyon szeretem a karácsonyi készülődést, a rorátét, az adventet, a méz, a fahéj, az alma, a gyertya illatát, a zenét és az egész karácsonyt cakli-pakli! Erika

    VálaszTörlés
  24. Ajándék rejtegetés... mi a hálószobánkba lévő akasztós szekrényben rejtegetünk, minden titkos holmit... dologban az érdekes, hogy a gyerekek tudják, hogy az a titkos szekrény vagyis hogy oda el vannak rejtve dolgok... de nem nyitogatják. És nem azért mert tilos lenne, hanem mert ott laknak a titkok meg a manók(ők találták ki) és a manók nem szeretik, ha zavarják őket. :D De talán az is benne van a dologban, hogy annyira hisznek a Jézuska,Mikulás,Nyuszi hozta ajándékban,hogy meg se fordul a fejükbe, hogy az ajándékot csak úgy meglehet találni.:D
    És ha már írtad a saját kezű ajándékot,én most éppen egy babahordozó erszényt próbálok varrni a 4 éves lánykámnak,hogy ne csak én hordozhassam majd az öcsit ha megszületik, hanem ő is a babáit....

    VálaszTörlés
  25. Altair, én nem tudom jó-e, de mi leragadtunk a karácsonyt illetően. Egyszerűen képtelen vagyok arra, hogy gyerekekkel együtt díszitsük a fát. Ez a mi kettőnk dolga a férjemmel. :)
    Névtelen, mindez a legnagyobb titoktartás mellett zajlik, csak a bontogatásnál derül ki az ajándékozó személye. :)
    Óvóvnéni, nagyon fifikásak vagytok ti, már gyerekkoromban is sejtettem. :)))
    Erika, hát én be nem vittem volna a suliba az ajándékokat, pedig lehet, hogy ott nagyobb biztonságban vannak, mint itthon. :)
    Rose, biztosan nagy öröme lesz a kislányodnak a hordozóban. :) A hálószobai ruhásszekrény nálunk is játszik. :)

    VálaszTörlés