2013. június 29., szombat

Mit olvasunk éppen?

A harmadik negyedéves vizsgánk alkalmával Mesi megkérdezte a magyar tanárt, mi lesz az év végi vizsgán, miből kell készülnie.
Szilveszter tanár úr azt (is) kérte tőle, hogy olvasson el egy szabadon választott regényt - mindegy mit - és készítsen olvasónaplót hozzá.
Nem tudom, van-e nehezebb dolog, mint a "csak úgy", találomra levenni egy könyvet a polcról, elolvasni és feldolgozni egy hónap alatt...ha tetszik a könyv, akkor végülis nem gond.
De mi van, ha nem tetszik? Ha nem ragadja magával az embert, és közben ott a "mindegy, melyiket olvasod" tudat...hát Mesi így járt. Elkezdte a Robinsont,  de nem tetszett neki (sebaj, Soma befalta két nap alatt, neki nagyonis tetszett), aztán még néhány kísérlet után döntött az Abigél melett. De akkor már sietni kellett, szóval nem volt az igazi, belemélyülős élmény.
És hát kis falatnak sem mondanám...az elolvasás ment, falta a történetet...de a feldolgozással meggyűlt a baja.
Látván Mesi keserves vergődését eszembe jutott, milyen jó is lett volna, ha vezetünk egy "mit olvastam legutóbb" listát...ilyenkor előkapjuk, kiválasztjuk, ami tetszett neki, elolvassa még egyszer, és kész. Tudjuk, mire számítsunk a regénnyel kapcsolatban...
Na szóval, elindul ez a sorozat is.
Nálunk még még mindig tart a korszak, hogy mi is felolvasunk a két legkisebbnek. Persze egyre nagyobb szünetek vannak két regény felolvasása között, de szeretjük a közös élményeket. 
Mind a két gyerek olvas önállóan is, de ez más.
Tudjuk, hogy a minőségi tanuláshoz fontos a hallott szöveg megértésének képességét is fejleszteni, azon túl, hogy a közös olvasmányélmény összekovácsolja a csapatot. :)

Most éppen Arthur Ransome: Fecskék és fruskák című regénye van soron.



A könyv gyerekek nyári vakáció alatti kalandjait mutatja be, lerakhatatlan. 
jó szívvel ajánlom mindenkinek, ebben a regényben nem fogtok csalódni :)

12 megjegyzés:

  1. Ha jól látom, akkor ennek a könyvnek van egy csomó része! :) Valahogy ez nálam kimaradt, pedig annak idején könyvfaló voltam (nincs ez másként most sem). Mindenképpen elolvasom majd. ;)

    VálaszTörlés
  2. Hűűű, kamaszkorom regénye:) Érdekes már nem is emlékszem rá. :)Majd kiveszem a könyvtárból újra.

    Robinéknak (3.-ban) az első kötelező olvasmány Lázás Ervintől a Hétfejű tündér lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Hétfejű tündér...de jó is volt gyereknek lenni! :)

      Törlés
  3. Imádom még most is! Gyerekkorom másik kedvence a Mary Poppins mellett :) Minden nyáron újra olvasom az összes kötetet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mary Poppins már felnőttként, sőt, anyaként lett a kedvencem. :)

      Törlés
  4. jaj :))) most olvastam újra az összes részt! 12 évesen letehetetlen volt és most is annyira bevont a kis világa. sztem nagyon jó író, még ma is élvezhető, pedig csaknem 100 éves :) ez anno nem is tűnt fel! ajánlom mindenkinek!

    VálaszTörlés
  5. Juhúú.. Fecskék és Fruskák.. az egy nagyon, nagyon jó regény.. mármint az ifjúságnak... :) Én is nagyon szerettem gyerekkoromban, kb 3 nap alatt kiolvastam. :)

    VálaszTörlés
  6. Virág, szerinted Rebekának jó már? 8 éves kis könyvmoly, adhatom a kezébe, vagy csak kiskamaszoknak való? Ez nálam kimaradt...Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, Virág, ha nem haragszotok válaszolok Ági kérdésére, mert a témában tapasztalt ''öreg róka'' vagyok. Nálam Tamás alig volt 6 éves, mikor az első 3 kötetet felolvastam neki. Aztán első végén a 4.FF volt az első regénye, amit önnállóan befejezett, és azóta a fennmaradt részeket is mind végigolvasta maga és nagyon tetszett neki. De itt vannak a lányok, akik már alig várják, hogy nekik olvassam! (Nálunk első könyvek között a Dr Dolittle kötetek jöttek nagyon be, Zsófi az első kötetet már felolvasta nekem, most a másodikat már magában olvassa, de ez rövidebb, mint az FF)

      Egy hátránya van az FF könyvnek, nálam a vitorlázás megszállottjává váltak a gyerekek, már barkácsoltunk a kertbe vitorlaárbocot felhúzható vitorlával, varrtam nekik a könyv alapján sátrat, és épp ma a férjem részt vett élete első vitorlás óráján, ... :))

      Virág, abból a szempontból is jó választás angolul tanuló gyerekeknek ez a könyv, hogy an néhány rész ami csak angolul van meg, ami később ösztönözheti őket angol regény olvasására is.

      Örök hűség a Fecskének és a Fruskának!
      --adri

      Törlés
  7. Jaj, annyira szerettem ezt olvasni! Szinte filmként pergett előttem a történet. Az illusztrációk is remekek! És ha jól láttam, most megjelent olyan része is, ami anno nem volt meg. Alig várom, hogy a sajátjaimnak is odaadhassam. A kedvenc mondatomra most is emlékszem: "Belefulladnak ha mulyák, stop. ha nem mulyák, úgysem fulladnak.Stop." :)))Nagycsaládos Kollégád

    VálaszTörlés
  8. Én is felolvastam az összeset (azt hiszem) Emmának, nekem is nagy kedvencem volt gyerekkoromban! De jó, Virág, hogy írtad, hogy ti is felolvastok még! Mert mi is - csak Zita nem tart rá igényt már (ami azért eléggé rendben van, főleg, hogy igazi könyvmoly). Emma (11) a mai napig nehezen olvas, nem élvezi az olvasást, viszont olyan szívesen hallgat mindent!!!
    Üdv,
    Szilvi

    VálaszTörlés