2013. május 20., hétfő

Otthonoktatás áldásai


Lassan befejeződik egy tanév, már a finisben vagyunk, ami a vizsgákat illeti.
Gondoltam, összefoglalom mindazt, amiért hálásak lehetünk, ami áldást az otthonoktatás által kapunk.

A sorrend nem tükröz semmilyen lényegi dolgot, itt minden áldás egyformán fontos számunkra.



1. A gyerekeinknek alkalma van kipihenni magukat. Reggel nem a vekker kelti őket, hanem akkor ébrednek fel, ha kialudták magukat.

2. Közösen reggelizünk, közben beszélgethetünk, és van idő megrágni az ételt.


3. A napirendünk maximálisan alkalmazkodik hozzánk, mi pedig igyekszünk megtartani a napirendet, így aztán önfegyelmet tanulunk, és Mennyei Atyánk elvárásainknak próbálunk megfelelni.

4. A tanulásunk egy dinamikus, előrevivő folyamat, nem a tanterv szabja meg, mit tanulunk, hanem a gyerekeink érdeklődése, fejlődése.
Ez persze nem ilyen rózsaszín a valóságban sajnos....de a helyzet sokkal jobb, mint amikor iskolába jártak.


5. A családi kapcsolataink erősebbek, hiszen egymás közelségében vagyunk egész nap. A nagyobb gyerekeimet ilyen idős korukban elengedtem reggel 7-kor, és csak délután 4 óra felé láttam őket viszont.

6. Az általunk képviselt értékeket hatékonyabban tudjuk átadni, hiszen nem az számít, mit mondunk, hanem az, mit élünk eléjük. Ők folyamatosan látják, hogyan élünk. Nem vagyunk tökéletesek, de vállaljuk az életünket. 

7. Kevésbé hatnak rájuk a divatos tömegcuccok, minthogy nemigen találkoznak ezekkel. Talán nagyobb eséllyel válik belőlük olyan ember, aki számára a belső értékek fontosabbak, mint a külsőségek.


8. Nem voltak betegek egész évben.

9. Több idejük van játszani, álmodozni.

10. Itthon étkezünk, együtt étkezünk. Nem menzai ebédet esznek, hanem amit én teszek az asztalra.


A felsorolás nem teljes:)
De hogy a poszt teljessé váljon, holnap megírom az otthonoktatás nehézségeit is.

12 megjegyzés:

  1. Erre csak azt tudom mondani: ámen!:)

    VálaszTörlés
  2. Fájdítod a szívemet, Virág! Minden pont olvasása után nehezebb lett.
    Kár, hogy nem vagyok fiatalabb, hogy lenne bátorságom belevágni.
    (A padlizsánt viszont megsütöm, ha jól emlékszem van még a hűtőmben. :) )
    Üdv: Haratimi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A padlizsán egyszerű, gyors,és nagyon finom. Igen, érdemes ezzel kezdeni. Az oo-t meg szeptembertől. :)))

      Törlés
    2. Hálám a padlizsánért örökké üldözni fog. Az adóbevallással elment az időm, mégis finomat készítettem. Nagyon fogom szeretni. De az OO nem megy szeptembertől! :( Pedig nagyon tetszik, amit csináltok!

      Törlés
  3. Továbbra is érvényes: minden tiszteletem a Tiéd! Ahogy az angolok mondanák: well done! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Palkó, egyedül Istennek köszönhetjük, hogy ez működik :)

      Törlés
    2. Ezzel egyetértek. Viszont Isten nem "csak úgy" beleteszi a világba a dolgokat, hanem adja valakinek a talentumot... s azt lehet használni az Ő dicsőségére, vagy hanyagolni, ellustálkodni az életet... szerintem Te használod, amit kaptál! S ezért becsüllek... :)

      Törlés
  4. Annyira tetszik, ahogyan és amit csináltok, de nem fér a fejembe: Mikor főzöl, vasalsz, takarítasz...? Én örülök a félmegoldásomnak is: mindent megoldok délelőtt, s délután mindhárman velem játszanak és tanulnak.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen haladtok! Gratulálok a sikerekhez!
    Kicsit irigykedek is, persze csak pozitívan. Hiszen meg tudnám oldani, hogy a gyerek magántanuló legyen Magyarországon, és nem lennénk kötve a német kötelező oktatáshoz. Élhetnénk továbbra is itt, csak vizsgázni járnánk haza. De szegénykém mikor találkozna gyerekekkel, mikor élne közösségi életet, ha a Jóisten egykének szánta (nem mi akartuk így, de ami nem jön, nem lehet kikényszeríteni)? Mert a játszótér jó, de amennyit itt esik, nem lehet minden nap menni. Viszont iskolába járva megtanul tökéletesen németül írni-olvasni, a magyart meg itthon és itthon tanul zongorázni, kertészkedni, egész délután együtt vagyunk. Félmegoldás az enyém is, mint Paatéknál, de tényleg van idő délután együtt menni vásárolni (megtanul pénzzel bánni, hogy nem vesszünk meg mindent, csak ami a cédulán van, nem kell 3 féle felvágott, mert csak 2 fogy el egy héten, stb.), játszunk, beszélgetünk, rajzolunk, festünk. Még az egyetemre is bejár velem hetente kétszer. Viszont a keltegetéssel, reggeli készülődéssel (közös reggeli, közös séta olykor a suliba, ráérősen) a pontosságot tanulja meg. És kicsit összeszedettebb lesz, mert nagyon álmodozó fajta. Amit lehetne hagyni, de... és itt jön az elő pont, hogy egyke... tehát az itthon oktatás kilőve, pedig a férjemnek is nagyon tetszett volna.

    VálaszTörlés
  6. Meg kell tanulni annak orulni amink van. En orulok, h nektek ennyire jo az otthonoktatas es annak is, az en gyerekemnek jo az iskolaban. Nem vallasoskent sztem az erdem a tied/tietek, h ez ennyire jol mukodik. Sokaknak nyujtasz peldat es biztatast, h nem kell elfogadni mindent, ami nem jo, lehet valtoztatni.
    Meg rengeteg otletet is adsz, ami szinten remek.
    A nagylanynak sok oromet kivanok Skociaban :)

    VálaszTörlés