2012. március 26., hétfő

Motiváció...

Azon gondolkodom napok óta, hogy a tojás árán kívül mi motivál még arra, hogy tyúkokat tartsak.

Ma kiderült...Zsuzsa barátnőm küldött néhány inspiráló fotót.





Már az önkormányzatot is felhívtam, letöltöttem az állattartásról szóló rendeletet.
István pedig tudja, hogy nálam így kezdődik...:))))

20 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó képek!
    Ugyan nekünk már kész a tyúkólunk, csak a kerítésnek kell felkerülnie a héten, és jöhetnek is a tyúkok, csibék, de az utolsó fotón lévő ólat, kifutót biztosan megcsináljuk hétvégén.:-)))
    Tehát, hajrá baromfitartás!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipkerózsa, egem minden érdekel most, ami tyúk. Ha bármi infód van arról, hol, milyen tyúkot (csirkét) érdemes, akkor ne tartsd magadban!

      Törlés
  2. Tulajdonképpen örülök,hogy újra elővesszük nagyanyáink trükkjeit a háztartás "okos" vezetéséről..Így tulajdonképpen tudjuk mit eszünk....:) és nem utolsósorban pénzt is megtakarítunk Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok, tehenünk mikor lesz. :)
      A napi 6 liter tej simán elfogy...

      Törlés
  3. Szia, kuldok en is kepeket kedvcsinalonak, meg h lasd hova juthatsz, ha elkap a morehen nevu alattomos korsag :DDD
    Ez nem sajat kep, de igy indultunk, 3 tyukkal
    http://omletcdn.co.uk/images/cache/600/406/eglu_go_green_chickens_88e421d5.jpg
    Aztan nem egeszen 3 honappal kesobb ez lett belole
    https://picasaweb.google.com/112990074968617826619/October182011?locked=true#5664739220293069890
    (remelem latszik), ez mar 10 tyuknak valo nagy haz, nekunk max 6 volt, aztan tel kozepen egy elhullot rejtelyes korulmenyek kozott.

    Aztan meg 2 honap mulva, december elejen ez lett a vege
    https://picasaweb.google.com/112990074968617826619/HensEnd
    Ennek az volt a fo indoka, h a villanypasztorral elkeritett resz sartengerre valtozott az oszi esok soran es novemberre gyakorlatilag kacsakat kellett volna tartanom :P Csori tyukokon nagyon latszott h nem tetszik nekik a rendszer egyaltalan, csak alldogaltak egyik labukrol a masikra. A fedett kifutoban szarazon voltak egesz telen, a nagy havazasbab is, sztem nem is faztak nagyon, pont mert szarazon voltak.

    Nem arulom el h mibe faj ez igy osszesen nekunk, mondjuk a muanyag hazak arat megtalalod a neten. De kis barkacstudassal sztem megoldhato hazilag es az sokkal olcsobb (bar ennek a muanyagnak is megvannak az elonyei). Ha most kezdenem es kicsit jobbak lennenek a telekadottsagok, akkor a fedett/zart kifuto lenne, amihez egy villanypasztoros nyitott kifuto csatlakozik, ahova szep ido eseten kimehetnek. Ja es itt muszaj ez a meglehetosen abszurdnak tuno szuperbiztos megoldas, mert rengeteg a roka, 2x majdnem az orrunk elol vitt el egyet, mikozben a telikertben voltunk, egyszer meg a teraszon, ha nem vagyunk ott, tuti mindet kinyirja, akkor dolt el a villanypasztor is. Csak bezarva tartani oket nem lenne szivem, imadnak szabadon koricalni, kapirgalni, alig van mar pucercsigank, szepen gyopmlalnak is (khm, MINDEN ehetot kigyomlalnak...)

    Remelem segitettem, sok sikert, amiota megvannak csak azon csodalkozunk h miert nem csinaltuk ezt elobb. A legtutibb haziallatook, cukin kezhezszoknak, lehet oket simogatni, felvenni, odajonnek hivasra (kajara) es minden nap egy tojas, amihez foghatot nem tudsz venni. Ja es meg vmi, en utalok etelt kidobni, na ezek kb mindent megesznek, maradek teszta, hus, zoldseg, a sajat tojasuk hejat aprora orolve bekeverem a tapjukba es jo kemeny is emiatt a hejuk. Ma levagtam a fuvet es az elso kosarnyit behajitottam nekik a kifutoba (meg nem szabadok), azt a boldogsagot :)

    Na eleg belolem meg a tyukjaimbol, tervezgess tovabb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsi!
      De jó, hogy írtál!
      Sajnos a második kép nem látszik, de a harmadik már igen, ez nem kispályás! :)
      Róka nálunk is van (hol nincs?), erdő tőlünk 5 perc séta.
      Sokat segítettél, a férjemnek is felolvastam. Még most is ingatja a fejét, de már nem rázza. Pár hét, és fúrja-faragja a tyúkólat. :)

      Törlés
  4. Az utolso kepen levo kifutot max 2 naponta at kell helyezni mert a harmadik napra mar kitepik az osszes fuvet (tyukonkent 4nm a biosag kriteriuma asszem, de kell is nekik annyi) es az urulekuk ki is egeti nagyon. Mi hasonloan indultunk, aztan egyszer kiengedtuk oket, utana amint meglattak vki, azonnal kunyeraltak h hadd johessenek ki, akkor lett a villanyos kerites otlete, mindig nem lehetunk veluk a kertben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Simán meglesz a 4 nm. :) Villanypásztor lesz nálunk is a megoldás.

      Törlés
  5. A kettővel ezelőtti tojásár emelés óta gondolkodom egy (több) tyúk beszerzésén de erős a gyanúm, hogy az első emeleti erkélyünkön ez több okból sem kivitelezhető. Pedig szívesen vinném őket a játszóra kapirgálni, biztos népszerűek lennénk. :-DDDD

    VálaszTörlés
  6. Szerintem jó ötlet. A tojás árakat tekintve én is gondoltam már rá:-)))) Ja, és Pettson és Findus óta igencsak megkedveltem őket.

    VálaszTörlés
  7. Nekünk egy éve vannak tyúkjaink, imádjuk őket A gyermekeim szó szerint ölelgetik, gondozzák nap mint nap. Nem is beszélve a tojások adta örömről! Egy éva alatt ugyan már a 3. széria, mert ilyen-olyan betegség, róka...stb. rájuk jár sajnos, de mindig újra és újra veszünk, kitartóan. Most 3 tyúkunk és egy gyönyörű(szelíd!:)kakasunk van,aki még ölelgetni is hagyja magát. Nagyszerű feladat a gyerekeknek az etetése, tisztán tartása, tojás kiszedése és a velük járó minden egyéb munka. Legunkább a hagyományos magyar fajtát(sárga lábú)ajánlom,nemcsak azért, mert szerintem a legszebbek, hanem talán a legkevésbé kényes fajták is egyben. Persze a kendermagos viszi nálunk a pálmát, csakúgy, mint a kendermagos kakas is! Imádom, hogy amióta tartjuk őket, nem dobok ki maradékot, egyszerűen MINDENT megesznek! Úgyhogy tényleg ajándék a tojás ezek után. Csakis rábeszélni tudok mindenkit -aki teheti, téged is Virág- hogy tartson tyúkot!

    VálaszTörlés
  8. A húsról szó sem esik, pedig az sem rossz indok....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter, elsősorban tojásért tartanám. Nem tudom, alkalmas leszek-e valaha is arra, hogy elvágjam egy élőlény nyakát. Pedig ha a bolti husit megeszem, azzal csak behunyom a szemem a tény előtt: ezt a pipit is levágta valaki.
      Szóval, majd meglátom. :)))

      Törlés
  9. Motivaciom is van :-). Nincs meg egy melegveru haziallat, amelyik ennel kevesebb torodessel beerne. Amit minden nap meg kell tenni, az a tap/viz ellenorzese es a tojasok osszeszedese. A mi etetoinkbe tobb napra elegendo tap/viz fer, de jo ranezni. A tojast meg azert erdemes kiszedni aloluk, mert kedvet kaphatnak a kotlashoz, akkor pedig nem tojnak. De az siman mukodik, h reggel kiszedem (a mieink jo lanyok, 9 korulre mar mind megtojik :-) ), aztan elmegyunk egy ejszakara es masnap este szedem ki az aznapi adagot, eddig meg nem volt belole gond. A macskak miatt az ennel hosszabb tavollet amugyis a felugyelet megoldasat teszi szuksegesse. De mig a macskakat szivessegbol gondozzak a baratok, a tyukokat megtiszteltetesnek veszik, ha ellathatjak (es persze a tojas aze, aki kiszedi :-))
    Kb hetente almozzuk oket, ez annyi, h az alomtalcakat kihuzzuk, a tartalmat egy az egyben a komposztba ontjuk (ujsagpapir van benne, szepen kicsuszik), a tojodobozokban a forgacsot (papirforgacs is kivalo erre, az irodabol hozom az iratmegsemmisitobol, ingyen van) felfrissitjuk, ez kb 10 perc. Amig a kisketreces megoldas volt, azt heti 2-3x athelyeztuk, az is kb 10 perc es a korabbi helyrol osszegereblyeztuk a bogyokat, az is ment a komposztba. A kifutokba sokhavonta beszorunk durva faorlemenyt (van erre egy kerti gep, az agvastagsagu fat apritja fel szepen) vagy keregorlemenyt, de az utobbi idoben nem volt ra szukseg, szepen elkaparjak az uruleket, nem gyulik fel. Husvet utan mennek majd a kinti kifutoba, a fedettben meg nem tudom mit fogok csinalni.

    @Eszter, az enyemek tojohibridek, sztem nincs ket kilo egyik sem, tollastul belestul es fogni sincs mit rajtuk, kiall a szegycsontjuk, semmi combjuk, vekonka kis joszagok. Viszont tojnak mint a gep, heti 6-7 tojast, meg a teli zimankoban, keves napfenyben sem alltak le (vhol azt olvastam, kell nekik 13 ora napfeny minden egyes tojashoz, hat az enyemek beertek sokkal kevesebbel). A husbaromfi heti 1-2 tojast tojik, vagy annyit sem, minek is tenne, nem az a dolga. A tojasrakas kiveszi am a szervezetuket.
    Mondjuk en haziallatot nem ennek amugysem. Nevuk is van, az elso eresztes a Rézi, Mézi es Daisy nevet kapta, a masodik a Molly, Polly es Dolly nevre hallgat, illetve Polly mar nem, szegenyt elvitte vmi korsag. De ot sem ettuk meg, mondjuk rajta aztan tenyleg nem volt mit megfozni, verebnyire fogyott.
    Aztan vannak a hagyomanyos fajtak, vhol a ketto kozott, tojnak is meg husuk is van, de azokbol olyan sokat kene tartani h minden funkcionak eleget tegyenek, h kilepnenk a haziallat kategoriabol. Meg ugye le is kene vagni, hat en alszent vagyok, de aztsem vallalnam. Boltban veszek csirket bontva :-).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsai, nagy élmény olvasni a hozzászólásaidat, fel is olvastam hangosan a családnak. :) Izgatottan várják az első pipiket!

      Törlés
  10. Kedves Virág!

    http://tyukudvar.blog.hu/ érdemes nézelődni. Rosa Rugosa ha jól tudom keramikus és öt gyermek anyukája :-)

    Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, ez a blog aranyat ér! Lelkesen olvasom, köszönöm! :)

      Törlés
  11. Mi elhoztuk a Dédi keltetőjét, és keltettük a csibéket. Rém mókás, ahogy kopog a tojás, és cukik a kis pelyhesek. A gyerkőcóknek nagy élmény volt, meg nekünk is. Idén kacsát meg libát is szeretnénk. Ja, meg kecskét, de ez már más tészta...

    VálaszTörlés