2011. december 12., hétfő

Puding házilag

Tavaly szervezettebben éltünk. 
A két kicsivel itthon tanultam, nem volt iskola, nem volt lecke a szó hagyományos értelmében. Volt viszont idő...:)
És volt Rend is kéremszépen.
És egyik nap tejbegríz, másik nap puding.
És ez így ment napról napra, és senki nem panaszkodott, hogy ez a Rend unalmas.

Emese főzte. 
(Nem kell megijedni, ezen kívül tojásrántottát is tud készíteni.)
Én tanítottam. Na persze, hogy tanítottam? Végy egy zacskó pudingport....így.

Most már tudom, teljesen mellélőttem. Eszembe sem jutott, hogy a recept máshogy kezdődik.


Szóval végy 6 tojást, válaszd szét a sárgáját a fehérjétől.
(Ha a sárgáját egy nagyobb méretű teflon edénybe teszed, az utómunkálatok egy részétől megmenekülsz.)
A sárgáját keverd el alaposan 12 evőkanál vaníliás cukorral, és ha elkészült már a vanília esszenciád, akkor csepegtess ebből is 5-6 cseppet. 
Egy evőkanál rumot is adhatsz hozzá, az alkoholtartalma majd elpárolog, de az íze benne marad.

Amikor ezzel elkészültél, keverd össze 12 evőkanál étkezési keményítővel.
Utána szép lassan, és alaposan keverd el 1.5 liter hideg tejjel. Lassan adagold a tejet, eleinte csak evőkanállal, nehogy csomós legyen!

Amikor beleöntötted az összes tejet, tedd fel főni a lábost pudingostul.
Én a legnagyobb lángon főztem, de egy percre sem hagytam abba a kevergetést. Ráadásul egy habverővel kevertem folyamatosan.

Egyszer csak elkezd sűrűsödni, és akkor már csak egy kicsit kell kitartani.

Ha a kiborítós változathoz ragaszkodsz, akkor hideg vízzel kiöblített tálkákba öntsd hűlni.
Ha viszont melegen szeretnéd enni, felesleges öblögetni, egyből szedheted tálkákba.

(csokis pudinghoz egy tábla étcsokit keverj bele a forró pudingba)



16 megjegyzés:

  1. Nem szoktam használni én se port, de én nem rakok bele tojássárgáját. Csak keményítő, cukor, vaníliakivonat és tej kombinációval is finom, csak nem lesz sárga. Azt esetleg egy kis sáfránnyal is elérhetjük, de engem nem zavar, hogy fehér. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehet, szerintem én is kipróbálom! Köszönöm, hogy megosztottad velünk! :-)

    VálaszTörlés
  3. És ez a humor megint! :-)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Virág!
    És mi lesz a fehérjével?
    T. Kottner Erzsébet

    VálaszTörlés
  5. Sajnos én még mindig ott tartok, ha puding tépem fel a zacskót. Pedig tudom, hogy milyen egészségtelen... az időhiány sodor e felé a megoldás felé. Ígérem megjavulok. Ez a recept majdnem teljesen megegyezik a házi krémesem töltelékével, csak abba a gőz felett felvert tojásfehérjék habját is belekeverem. Köszi: Erika

    VálaszTörlés
  6. Köszi a receptet ! Ez biztos kipróbálásra kerül :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Virág!

    Most nem ehhez a témához kapcsolódok, bár a pudingot én is ki fogom próbálni! Azt szeretném kérdezni, a jessze fának megvan-e a 4. hete magyarul valahol? Elkezdtük a gyerekekkel, és nagyon jó, sajnálnám, ha pont a vége hiányozna.
    Köszönöm az ötletet is és azt is, ha válaszolsz!

    Hajni

    VálaszTörlés
  8. Réka, köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni a koleszterinmentes változatot is! :)

    VálaszTörlés
  9. Erzsébetnek: http://gyereketeto.blogspot.com/2011/12/mi-lesz-maradek-tojasfeherjevel.html

    :)))

    VálaszTörlés
  10. Lilla, nem tudom, nem próbáltam. Soha semmit nem főzök a mikróban, csak melegíteni szoktunk benne, azt is, csak ha nagyon muszáj. :)

    VálaszTörlés
  11. Hajni, sajnos nem tudok róla, hogy valakinél meglenne. Próbáltam én is utánajárni. Remélem, lesz elég időm, hogy befejezzem a fordítást, és akkor ígérem, felteszem.
    Sajnos el vagyunk kényeztetve...nálunk már csak a két kicsi nem érti...most örüljek, vagy keseregjek? :)))

    VálaszTörlés
  12. Timi, Erika, Mandula, bizony érdemes kipróbálni. Erika, nem sokkal több idő ám, mint a hagyományos főzős puding! :)

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm, Virág, végülis, ha a szentírási helyek megvannak, az is elég, elmélkedést magunk is ki tudunk "találni"!

    Hajni

    VálaszTörlés
  14. Hajni, a szentírási helyeket le tudod tölteni, betettem a linket is a posztba.

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!

    SK vanilia puding mikroban:
    2 egész tojást habosra keverek 6 evőkanál cukorral, + belepotty 2 kávéskanál saját vaniliás porcukor, vagy 2 csomag vaniliacukor és egy csipet só. Ezt felengedem fél liter tejjel, belekeverek 6 evőkanál sima lisztet, és simára keverem még fél liter vizzel. Mikróban 700W/ 10 percig fő, de 5 percenként kiveszem és habverővel alaposan átkeverem. Ha 10 perc után túl sűrű, már csak vízzel hígítom, és újra beteszem 5percre, de félidőben szintén átkeverem.

    A csokis változatban nincs tojás, csak kakaópor és cukor, valamint lehet csak vízzel főzni, így tejérzékenyek is ehetik.

    Én még almakompótot is szoktam főzni mikróban...

    Ladyb

    VálaszTörlés