2011. december 5., hétfő

Hagyományaink - készülődésünk 2.

Mindig megdöbbentem, amikor itt-ott azt hallottam, hogy "ma este akkor büntetésből nem lesz mese".
Vannak dolgok, amivel sosem büntettünk: a mese és mozgás megvonásával.
Nálunk minden este volt mese. Mostanában ritkulnak már a felolvasások, de éppen egy-két hete olvasta el István a Kis herceget a két kisebbnek. 
Hiába, már ők is önállóan olvasnak.
Advent idején azonban mindig előveszünk egy könyvet, amit együtt hallgatunk végig. Régebben mi olvastuk fel, de mostanában már a gyerekek is aktívan részt vesznek benne. 
Idén Karl May-tól a Szentesté-re esett a választás.
Bizony, már Soma is felolvasó volt!


S hogy lássátok, a felolvasás igazi közösségi élmény, megosztom ezt a képet is veletek. :)


(Tavaly a Legeslegszebb Betlehemest olvastuk.)

Nem múlhat el hétvége valami közös kézműveskedés nélkül sem. Mostanában sajnos kevés lehetőség kínálkozik arra, hogy együtt alkossunk valamit, mert a suli-vívás duó alaposan lekötik az időbeosztásunkat.
De hétvégén szabad a pálya! :)
Rengeteg üres dobozunk gyűlt össze az utóbbi időben, főleg, mióta kincsként nézek rájuk.
Ezekre Soma és Mesi sniccerrel ablakot vágtak, majd arany akrilfestékkel befestették.A tetejükre fenyőmulcsot ragasztottunk, és befújtuk hóspray-vel.
Így téli házikókká varázsolták a dobozokat.
A házikókat összeragasztottuk, és belefűztük a fényfüzért. (ennek külön kis lyukat kell vágni)
István csinos lécet rittyentett alájuk, és már lógott is a bejárat felett.


Kicsit csálé, de a sötétben nagyon jól mutat. Ígérem, teszek fel képet arról is.

Szombaton még adventi vásárban is voltunk, mi, lányok. Sajnos esett az eső, így képek nem készültek. :(((
Azt hiszem, sikerült bebizonyítanunk a fiúknak, hogy igenis van értelme végighömpölyögni a tömegben dacolva esővel, hideggel. :)
Íme...


9 megjegyzés:

 1. Jaj de jó, ezek az én elveim is, mesemegvonással sosem büntetünk, mozgással se :)
  A többi is nagyon szép :)

  VálaszTörlés
 2. Szia Virág!
  Mese nélkül mi sem fekszünk le. Köszönöm a könyvajánlót is, megjegyeztem a címeket.
  Ami a dobozokból készült házakat illeti, bizony hasonló technikával készült a legnagyobb lányom adventi naptára (de lehet, hogy láttad is). :-)

  Ölel,
  Ágnes

  VálaszTörlés
 3. Csodás család vagytok!!!!!♥
  Hála Istennek annakidején nekem se jutott sosem eszembe,hogy ne kapjanak mesét.Néha alkudozás ment,amikor hullafáradt voltam.De akkor rövidebb mese volt."valamiért" mindig az én hangomon akarták hallani a mesét.:)Talán még sem rontottam el olyan sok mindent....

  VálaszTörlés
 4. http://mek.niif.hu/04100/04172/04172.htm

  VálaszTörlés
 5. Nálunk sincs mese nélküli lefekvés. Maximum ha Oli annyira fáradt, hogy már ő nem kéri. Néha rövidebb a mese, ha már én vagyok hulla :))) Milánnak meg minden nap van, igaz neki még rövid és egyszerű mesék. Tetszenek a házikók is! Alig várom már, hogy kicsit nagyobbak legyenek a fiúk, és mi is tudjunk többet kézműveskedni.

  VálaszTörlés
 6. Sziasztok!

  Felvetődött bennem, a kérdés, h akkor melyek azok a dolgok, amelyek megfelelőek büntetésnek?
  (Olyan sok szempont van:
  - közel legyen időben a hiba elkövetéséhez
  - a gyerek büntetésnek érezze
  ... stb.)
  Arra is kíváncsi lennék, hogy nálatok melyek azok a dolgok, amelyek mindig büntetést vontak maguk után?
  Tudom, arra kell törekedni, hogy megelőzzük, elkerüljük a büntetést (feltölteni a "szeretet tankját", elmagyarázni neki, hogy mit miért kell vagy éppen tilos megtenni), de sok olyan helyzet van, amikor úgy érzem, igenis szükség van arra, hogy megérezze a gyerek, hogy elérkezett egy határhoz, amit nem érdemes átlépnie.

  VálaszTörlés
 7. Szia Virág!

  Pont ezt akartam én is kérdezni, hogy mi a megfelelő büntetés? Én semszívesen mondok olyat hogy akkor ma ninc sedzés, hanem tanulás, vagy nincs mese .. mert .....
  de akkor mit?
  És azt akartam még kérdezni, hogy amikor kicsik voltak a gyerekek, akkor hogyan olvastatok? mindenkinek a kedvenc meséjét egymás után, vagy ketten Istvánnal egy időben 2 "helyszínen"?
  mert nálunk ahány "korosztáy" 2-3 év különbséggel, mást akar hallgatni.

  Köszönöm a válaszodat. (ugye olvasol még régebbi bejegyzéseket)


  Ha igen, még egy kérdés: hol lehet kapni shea vajat? KAta

  VálaszTörlés
 8. Milyen érdekes hogy ezeket gondoltam én is.
  Nem vagyok rá büszke, de én is mondtam már, ha nem pakoltok el magatok után a szobában nem lesz olvasás (esti mese), mert olvasás helyett pakolni fogok.
  Vagy nem készülnek el időben, elhúzzák a fogmosást, fürdést, stb. Néha olyan fárasztó. Este van, én is fáradt vagyok és jó lenne leülni, pihenni, időben elkezdeni a saját dolgomat, bár sokszor mindegy, mert a kis energiavámpírok totál leszívták az energiámat de nem halaszthatok el mindent másnapra vagy még utána, csak mert kifutunk az időből (rendrakás, tanulás, mese, vagy vetítés)

  Lehet hogy most a karácsonyi nagy hajrá (mh-en, + az itthoni elvásárok) mondatják velem, de tényleg azt gondolom, ha ők nem tesznek eleget az egyébként normálisan átbeszélt és megbeszélt szabályoknak, akkor én sem fogok eleget tenni, mert nincs kedvem olvasni este 9-kor

  Vagy mi a szöszt tudok csinálni? 8 órakor kellene aludni menni, akkor jön a mese. Nem bírok este 10-ig velük foglalkozni, úgy hogy még ott van a háztartás és másnap reggel dolgoznom kell mennem. Ilyenkor türelmetlen vagyok, és nagyon nem örülök magamnak. És elcsodálkozom, hogy lehet 6 gyerek mellett (nyilván ők is voltak kicsik) mindezt levezényelni.
  Minden elismerésem a tied!
  És ha van kézzelfogható tanácsod a múltból nagyon nagy örömmel venném.

  A házkók gyönyörűek. tejesdobozból is lehet? Annak kicsit fényesebb a felülete, nem hiszem hogy megfogná a festék.

  VálaszTörlés
 9. Sziasztok!
  Sokat gondolkoztam azon, milyen büntetést tartok jónak, milyeneket használok.
  Lehet, hogy ciki a dolog, de nem szoktam külön büntetést használni a nevelés során. Azt gondolom, bőven elég, ha a tetteik következményét elviselik, elfogadják.
  Az esti elkészülésről azt gondolom, hogy a szülő felelőssége, hogy időben rend legyen a gyerekszobában. Ismerősöknél láttam jó és rossz példát is erre.
  Rossz példa: emlékeztetik a gyereket, hogy tegnap se tudtam mesélni neked, mert nem pakoltál el! Aznap sem pakolt a kölök, a szülő pedig kénytelen volt megtartani a szavát, tehát mese sem volt.
  Jó példa:amikor látták a szülők, hogy ebből se lesz pakolás, akkor bevetették, hogy apuka volt a tűzoltóautó, felnyalábolta a kölköt, ő volt a tűzoltó. Mentette a játékokat a tűz elől a földről a polcra.
  Nem mondom, hogy minden nap lehet ezt csinálni, de tapasztalatom szerint ezt a gyerekek is tudják. Legalábbis az enyémek megértették, ha ezt nem mindig tudtuk eljátszani.
  Aztán volt olyan is, hogy nem lettek elpakolva a játékok, de mivel nem mondtam azt, hogy nem lesz mese emiatt, ezért mese az volt. Elpakoltunk másnap. (vagy akkor sem...sajnos)

  "ha ők nem tesznek eleget az egyébként normálisan átbeszélt és megbeszélt szabályoknak, akkor én sem fogok eleget tenni, mert nincs kedvem olvasni este 9-kor"

  Ezt pedig gondold csak végig!
  Ha ők, a gyerekek! nem tartják be a szabályokat, akkor te sem fogod betartani-ezt írtad röviden, ugye?
  A gyerekeknek kell a te példádat követni, vagy neked a gyerekek példáját?

  Mert ebben az esetben te követted az ők viselkedését.
  Lehetne így is, nem, hogy "ti ugyan nem tartottátok be a szabályokat, de attól még én betartom...vegyetek példát rólam"

  :)

  VálaszTörlés