Időről időre jövök még a nyár élményeivel. Íme egy történet most is.
A közösségünk családos táborában kóstoltam először, és rabja lettem. Fanyar, de mégis édes, ráadásul csakúgy, ajándékba terem az erdők szélén. Rögtön tudtam, hogy ott lesz a kamránk polcán is. De hogy ilyen gyorsan megérkezik, és fájós lában ide vagy oda, de örömmel álldogálok a fazék mellett, ezt azért nem gondoltam volna.
Pedig így történt.
Egymagam szedtem egy tállal, mégis csak fél tálbnyit tudtam főzni, mivel a gyerekek elszopogatták a többit.
Most aztán repültek az újabb adagért, szedik kis kosárba, nagy vödörbe. :)
SOMLEKVÁR
1 kg magozott somhoz 1 kg cukor kell. Muszáj, különben nagyon savanyú lesz.
A magozás egyszerű, de borzalmasan pepecs munka. Le kell forrázni a gyümölcsöt, állni hagyni, és rajta...!
Utána feltettem főni, és addig főztem, kavartam, míg egy üvegtányérban meg nem zselésedett a próba.
Akkor aztán zutty az üvegekbe, és száraz dunszt egy napig.
Ha szeretnél címkét is ragasztani az üvegekre, töltsd le INNEN.
Az ötlet Kamillától származik, ő készített igeverses címkéket.
A húsos somról és áldásos hatásairól itt olvashatsz.
Szia Virag!
VálaszTörlésEn is szoktam somot befözni, söt ezzel kezdtem... Bizonyara minden normalis nö a sargabarackkal kezdi, de en... En joval kevesebb cukorral csinalom (1kg-40dkg), de mi szeretjük a savanyut, de teszek bele reszelt citromhejat es a citrom leveböl is.
Ja es mikor szedem a somot, midig figyelmeztet valaki, hogy ezt nehogy megegyem, mert meghalok...
Üdv, Viola
Viola, nekem még a kezemet is kikészítette a savanyú som magozása, elképzelem, mit tenne a számmal...nem vagyok híve a sok cukornak, a sárgabarackunk is kifejezetten savanykás lett, de a somba csak úgy öntöttem! :))) Bár kétségkívül a fanyar íze lenne a lényeg.
VálaszTörlésMinket nem látott senki, amikor szedtük. :)))
Egy banális kérdés: te hogy rögzited a cimkéket az üvegre? mivel ragasztod rá?
VálaszTörlés:)
Tapétaragasztóval. :) Mindent azzal.
VálaszTörlés