2011. július 10., vasárnap

Újdonságok a konyhámban - most egy játék :)

Amikor karácsonyra Gyopi barátnőmtől megkaptam ezt itt, azt sem tudtam, mi fán terem.


Neked van tipped?

Aztán rögtön itt a következő kérdés: mi a titka az igazán karakteres padlizsánkrém készítésének?
Minimum 20 éve, hogy készítem, és persze szerettem eddig is, így is. Nemrég egy vendégség alkalmával valami egészen más volt benne...nem tudtam megfogalmazni, mert padlizsán volt, ehhez kétség nem fért.
Amikor Ági elárulta a titkot, rögtön nekiálltam, és teszteltem az interneten fellelhető recepteket, de egyik sem írta ezt az apróságot. 
(legalábbis, én nem találtam sehol)


Te hogyan készíted?
Ha van blogod, és leírtad már, linkeld be nekem a receptet. Ha nincs, akkor írd meg egy hozzászólásban!

Nemsokára elárulom ám a titkot, és lesz sorsolás is a hozzászólók között. :)

28 megjegyzés:

  1. A fenti kis cserépedény, egy tölcsér, ami szuper eszköz a befőzésnél.Én rajongok érte!Jól jön a lekvár üvegbe töltésénél is, de a szörpöknél is.
    A padlizsánkrém is titokhoz tartozik?Én nemrégen cukkiniből készítettem és ott a fokhagyma az egyik főszereplő.Talán itt is?

    VálaszTörlés
  2. Nálam a vinette krém készítésének titka a jó rezsó és hogy megégessem a héját. Attól lesz vinette ízű! Aztán vöröshagyma, saját készítésű majonéz, só és kész!

    VálaszTörlés
  3. Mammka, így van. :) Néha úsztam a lekvárban, mire keskenyebb szájú üvegekbe sikerült beletöltenem.
    A padlizsánnál nem összetevőre gondoltam, hanem a készítés folyamán van egy lépés, amiről épn nem tudtam.

    VálaszTörlés
  4. Mónika, igen, az biztos, hogy jól meg kell sülnie a héjának, én ma parázson sütöttem. De nem ere gondoltam.

    VálaszTörlés
  5. Sütés előtt be kell sózni. :)

    VálaszTörlés
  6. Teca, bevallom, azért is tettem fel a kérdést, hátha megtudok más praktikát is, de nem, nem a besózás. :) Viszont köszi, ezt is kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
  7. Kerámia tölcsér:)De milyen jóóóóó!

    Nekem az jött be a padlizsánkrémnél, ha a hagymát és fokhagymát kevés olajon megpárolom, nem nyersen adom a padlizsánhoz.

    VálaszTörlés
  8. Nálam van padlizsánkrém recept: http://azenszakacskonyvem.blogspot.com/2011/06/padlizsankrem.html :)

    VálaszTörlés
  9. Patrícia, Mesi, mondom én...még sehol nem hallottam így. De mindig olvasok újat. Az enyémek biztos örülnének, ha párolt lenne a hagyma, mert jobban elmállik.
    Mesi, egy napig állni hagyni...ki bírja ezt ki? :)))

    VálaszTörlés
  10. Én is tölcsérre tippelek a fenti képnél.
    Illetve a padlizsánkrémnél a padlizsánt egy kicsit füstölni kell. Szóval grillezni kell - a szabadtéri a legjobb erre, mert ez ad egy plusz ízt. Illetve sok fokhagyma kell hozzá. Én is így szeretem. :)

    VálaszTörlés
  11. Sütés után ki kell csorgatni a levét, ami keserű lehet. ;-)

    Bjelke-Fruzsina

    VálaszTörlés
  12. Katus, kicsoda, igen, ez mind nagyon jó!

    VálaszTörlés
  13. Fruzsi, nálad a pont!
    Ez volt az, ami az újdonság erejével hatott rám.
    Egyrészt azért, mert a leve tényleg kesernyés egy kicsit, másrészt pedig sokkal karakteresebb íze lett a pástétomnak.
    Próbáljátok ki!
    Fruzsi, a meglepidet most készítjük, este felteszem a blogra is, írd meg a címedet nekem, hogy elküldhessem!

    VálaszTörlés
  14. Süsü kérdés, de hogy is kell? Megsütöm a padlizsánt (lehetőleg tűz fölött, vagy sparhelten), aztán megnyúzom, felkockázom és lecsöpögtetem? Vagy nem?
    Köszönöm ha megírjátok
    Vera

    VálaszTörlés
  15. A szomszédasszonyomtól tanultam, ami a legfinomabb! Ő Romániai magyar, és számomra ez az eredeti recept!

    8 közepes padlizsán
    2-3 fej reszelt vöröshagyma
    2 citrom leve

    házi majonéz: olaj és tojássárgája (4dl olaj és kb 4 tojássárgája)
    3 ek mustár

    Ja, és én wokban sütöm: annak idején tönkrement, és csak erre használom.

    VálaszTörlés
  16. A tárgy egy tölcsér, amivel lekvárt, vagy valami sűrűt lehet üvegekbe tölteni.
    A padlizsánkrém receptje pedig nálunk a következő:
    Sült padlizsánhús, jó sok darált vöröshagyma, viszonylag sok olaj, mustár, só, bors. Ennyi! Imádom!

    VálaszTörlés
  17. Hűűűűű, sose "nyertem" még semmit! Nagyon jó napom lett! Köszi, és írok e-mailt! :-)

    VálaszTörlés
  18. Sütés előtt megszurkálom fogvájóval a bőrét, legjobb parázson sütni, Fa vagy műanyagvilla segítségével kell összetörni. Házi majonézzal, lilahagymával, fokhagymával, borssal, sóval ízesíteni.
    Csináltam már arabosan is natúr joghurttal lazítva, korianderrel ízesítve pluszként.

    VálaszTörlés
  19. Ez a "valami",egy nagyon hasznos kis tölcsér,ami a lekvárbefőzésnél,azaz üvegbe töltésénél nagyon nagy segítség!

    Padlizsánkrém túróval

    hozzávalók 2 személyre:

    150 gr padlizsán
    2 db közepes paradicsom (kb 100 gr)
    2 ek félzsíros tehéntúró
    1 ek olaj
    negyed fej vöröshagyma
    1 gerezd fokhagyma(ha szereted lehet több is)
    só,bors

    elkészítés:

    az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát,beletesszük a meghámozott,fa vagy műanyag késsel 1x1 cm-es kockára vágott padlizsánt.Sózzuk,borsozzuk,belekeverjük a zúzott fokhagymát.Fedő alatt,időnként megkeverve puhára pároljuk,majd zsírjára sütjük.A lehéjazott,felszeletelt paradicsomot beletéve néhány percig pirítjuk majd a tűzről levéve langyosra hűtjük és belekeverjük a túrót.

    Igaz,hogy ez egy diétás padlizsánkrém,de nagyon finom!

    A recept Dr.Fövenyi József - Papp Rita Cukorbetegség és diéta című könyvéből van.

    VálaszTörlés
  20. Szabadtűzön kell készíteni, egyszer Erdélyben ettem nagyon finomat, ott mondták. Ez a fővárosban nem kivitelezhető-nem szoktam készíteni...Mi a titkod?

    VálaszTörlés
  21. http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/erdelyi-padlizsankrem itt is egy recept. :)

    VálaszTörlés
  22. Szia!

    Parázson (ha lehet - ha nem a sütőben vagy serpenyőben) megsütöm a padlizsánt, míg a héja szinte le nem válik.
    Ekkor szigorúan FAKANÁLLAl vagy fa eszközzel lekaparom a héjat, nem fémmel, mert a fémtől megbarnul és hagymával majonézzal sóval összeturmixolom.
    Én benne hagyom a magját, de van aki kiveszi.

    A módszer titok nem az, hogy nem szabad fémmel hozáérni? :)
    Kíváncsian várom az írásodat, az a tölcsér meg tök jó :) :)

    Ria

    VálaszTörlés
  23. Lecsorgatas -termeszetesen mindig!
    Remelem most itt Kolozsvaron megkinalnak vele!

    VálaszTörlés
  24. Köszönöm a sok finom receptet, és a további finomítás tippjeit! :)
    Az első kép valóban egy lekvárfőzésnél használható tölcsér, nekem hamar a kedvencemmé lett, pedig eddig nem is hallottam ilyen kütyüről.

    VálaszTörlés
  25. Kedves Virág!
    Nem hittem volna, hogy ilyen nagy az érdeklődés a padlizsán iránt. Én így készítem:
    Sütni bárhol lehet de roston a legjobb, (a konyhádat is megkíméled ha nagyobb adagot sütsz) a lényeg, hogy átsüljön.
    Ha megszurkáljuk azért jó mert nem robban szét sűlés közben.
    Valóban le kell csorgatni a levét, amit én pucolás után egy deszkára rakok s ferdén alátámasztom egy tálcán.
    A pépesítést én még úgy tanultam, hogy fa vinete vágóval (ami egy nem nagy méretü bárdhoz hasonlít)addig szabdaljuk amíg pép lesz belőle.
    A kikavaráshoz só, olaj és hagyma a lényeges.
    Lehet majonézet tenni hozzá, amit én úgy egyszerűsítek, hogy egy tojássárgát adok hozzá (kikavarás előtt), de csak azonnali fogyasztáshoz teszem mert nyáron hamarább romlik, viszont szebb-fehérebb lesz a paszta.
    Lehet tenni hozzá foghagymát, citromlevet, vagy ecetet, lehet kísérletezni...
    Paradicsomba, tojásba töltve finom alkatrész egy hidegtálon és dekoratív.
    Télire lefagyasztva sokszor megoldja egy vacsora gondját.
    Az eltevésről:
    a megsült, lepucolt, lecsorgatott (legalább egy éjszakát hagyjuk), megvágott pasztát zacskókba rakva lefagyasztjuk. Én kisebb adagokra osztom, ha kell többet is kiolvaszthatok.
    Amikor használni akarom előző este kiveszem, kiolvaszom, lecsorgatom és készülhet a padlizsán krém.
    Még egy adalék, Télire eltenni 10-20 kg.-ot szoktam, kimegyünk az erdő szélére patak mellé, megsütjük, megpucoljuk s míg csorog a leve a szénen szalonát sütünk, egy jót eszünk, gyógynövényeket szedünk, s ha szerencsénk van gombát is találunk. A gyerekek, unokák nagyon szeretik ezt a kirándulást...

    VálaszTörlés
  26. Csíki mama, nagyon köszönöm az eltevés-ötletet is, már elhatároztam, hogy idén bizony lefagyasztok pár kilót. :)

    VálaszTörlés
  27. :))
    Jó munkát és jó étvágyat hozzá...

    VálaszTörlés