Én nem eszek zsírt (míg például Zs. képes kiskanállal is falatozni, ha nem teszem jól el), és ha csak az íze nem olyan jó tőle csinálnék magamnak is olajjal.
A zsír a tartósítószert helyettesíti. Feljön a tetejére, és teljesen lezárja a lecsót. Én sem használok főzéshez zsírt, egyedül a kacsamáj/libamáj sütéséhez ezen kívül. Az olaj nem jön fel a tetejére, azzal nem működik.
Én is így teszem el a lecsót, azzal az apró különbséggel, hogy nem teszek hozzá hagymát, hanem azt frissen párolom. Arra öntöm rá a télire eltett paradicsomos-paprikás-zsíros SÓS alapot. Gondolom ez csak kicsi részletkérdés... Valóban a zsír a titka, mert légmentesen a zsírdugó lezárja az alapanyagot. Látom mindenki nyakig benne van. Én uborkázok éppen, de a sárgabarackból is csak néhány napja szálltam ki. Üvegbe nem szoktatok eltenni zöldbabot? Azt hogyan teszitek? Tele van már a fagyasztóm... Erika
Bizony, én nyakig benne...eddig cseresznye, eper, sárgabarack, lekvár és lecsó. Lesz még ribizliből szörp, mást nem terveztem. A zöldbabot nem szoktam eltenni, csak fagyasztom.
A zsír nem egészségtelen, csak gondoljatok őseinkre - mikor ettek margarint, olajat?! A lecsót én is kipróbálom így, még sohasem készítettem, Édesanyám szokta... A zöldbabot nem szeretem se fagyasztva, se eltéve, csak frissen.
Márta, margarint mi sem eszünk, egyszerűen nem szeretjük. Vajat használok helyette. Sajnos a zsír szagával nem tudtam kibékülni, így maradok az olajnál.
Gondolom, hogy nem ennyicskével dolgoztok, ha 8 tagú a család... A hagymát egyszerűen azért kezdtük elhagyni, mert az van télen is, így nem kell nyáron a lecsóhoz néhány kiló hagymával dolgozni.
Viszont, ha van otthoni paradicsom, paprika, akkor abból is lehet lefagyasztani a téli főzéshez (mi paprikáskrumpliba tesszük, pörköltbe, húslevesbe) - a paprikát kicsumázva, a paradicsomot egészben kell fagyasztani. Amikor kiolvad, CSAK főzéshez jó, mert nagyon löttyedt.
mi is olajjal tesszük el, tartósítószer nélkül, ráérő idő függvényében kb 6-8-10* ennyi mennyiségben :) ahogyan előttem szólók már írták, az olaj is feljön a tetejére, bár a tartósításért a szárazdunszt is "felelős" - az verhetetlen :) nagyon hasznos ez a blog, jövök még! :)
én csak paradicsomot és paprikát főzök össze, se só, se semmi nem megy bele, így kidunsztolom, és még soha semmi baja nem lett a lecsónak. Mikor előveszem, kkor eszek alá hagymát meg fűszerezem
5 kg zöldbab (megpucolva), 1,5 l paradicsomlé vagy 2 kg friss paradicsom, 0,5 l víz, 1 kg zöldpaprika vékony hasábokra vágva, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem apróra vágva
Az egészet fedő alatt összefőzzük. Mikor félig megfőtt, sózzuk. Ha készre főtt, eloltom a tüzet, szalicilt keverek bele. Üvegekbe, majd száraz dunsztba teszem.
Nekem eddig ez vált be a leginkább, télen csak felengedem vízzel, behabarom, és kész a finom bableves, de második fogásnak is fincsi. Sokkal jobban megőrzi az ízeket, mint fagyasztva, én úgy annyira nem vagyok oda érte.
Sót nem is teszel bele?
VálaszTörlésJaj, dehogynem! :)
VálaszTörlésA zsír az ízének vagy a tartósságának a titka?
VálaszTörlésÉn nem eszek zsírt (míg például Zs. képes kiskanállal is falatozni, ha nem teszem jól el), és ha csak az íze nem olyan jó tőle csinálnék magamnak is olajjal.
A zsír a tartósítószert helyettesíti. Feljön a tetejére, és teljesen lezárja a lecsót. Én sem használok főzéshez zsírt, egyedül a kacsamáj/libamáj sütéséhez ezen kívül. Az olaj nem jön fel a tetejére, azzal nem működik.
VálaszTörlésA képen is látható, a vékony zsírréteg. Ezt le is szoktam szedni felbontás után.
VálaszTörlésÉn is így teszem el a lecsót, azzal az apró különbséggel, hogy nem teszek hozzá hagymát, hanem azt frissen párolom. Arra öntöm rá a télire eltett paradicsomos-paprikás-zsíros SÓS alapot. Gondolom ez csak kicsi részletkérdés... Valóban a zsír a titka, mert légmentesen a zsírdugó lezárja az alapanyagot. Látom mindenki nyakig benne van. Én uborkázok éppen, de a sárgabarackból is csak néhány napja szálltam ki. Üvegbe nem szoktatok eltenni zöldbabot? Azt hogyan teszitek? Tele van már a fagyasztóm... Erika
VálaszTörlésBizony, én nyakig benne...eddig cseresznye, eper, sárgabarack, lekvár és lecsó. Lesz még ribizliből szörp, mást nem terveztem.
VálaszTörlésA zöldbabot nem szoktam eltenni, csak fagyasztom.
A zsír nem egészségtelen, csak gondoljatok őseinkre - mikor ettek margarint, olajat?!
VálaszTörlésA lecsót én is kipróbálom így, még sohasem készítettem, Édesanyám szokta...
A zöldbabot nem szeretem se fagyasztva, se eltéve, csak frissen.
Márta, margarint mi sem eszünk, egyszerűen nem szeretjük. Vajat használok helyette. Sajnos a zsír szagával nem tudtam kibékülni, így maradok az olajnál.
VálaszTörlésÉn olajjal rakom el, száraz dunsztban hűl ki, most bontottam fel az utolsó kicsit:) Igaz több olajat teszek bele, így feljön a tetejére.
VálaszTörlésMi olajjal főzzük be hagyma nélkül, só nélkül. Az olaj is szigetel a tetején.
VálaszTörlésGondolom, hogy nem ennyicskével dolgoztok, ha 8 tagú a család... A hagymát egyszerűen azért kezdtük elhagyni, mert az van télen is, így nem kell nyáron a lecsóhoz néhány kiló hagymával dolgozni.
VálaszTörlésViszont, ha van otthoni paradicsom, paprika, akkor abból is lehet lefagyasztani a téli főzéshez (mi paprikáskrumpliba tesszük, pörköltbe, húslevesbe) - a paprikát kicsumázva, a paradicsomot egészben kell fagyasztani. Amikor kiolvad, CSAK főzéshez jó, mert nagyon löttyedt.
pepita
mi is olajjal tesszük el, tartósítószer nélkül, ráérő idő függvényében kb 6-8-10* ennyi mennyiségben :)
VálaszTörlésahogyan előttem szólók már írták, az olaj is feljön a tetejére, bár a tartósításért a szárazdunszt is "felelős" - az verhetetlen :)
nagyon hasznos ez a blog, jövök még! :)
TBFranci
én csak paradicsomot és paprikát főzök össze, se só, se semmi nem megy bele, így kidunsztolom, és még soha semmi baja nem lett a lecsónak. Mikor előveszem, kkor eszek alá hagymát meg fűszerezem
VálaszTörlésJobbnál jobb ötletek gyűltek itt össze...köszönöm mindenkinek, és akinek még van a tarsolyában, ne fogja magát vissza! :)))
VálaszTörlésVirág!
VálaszTörlésSzeretnék neked e-mailt írni, de sajnos nem megy. :( adnál egy e-mail címet? Köszönöm!
sarosdi_virag@yahoo.com
VálaszTörlésVárom soraidat. :)
Zöldbab télire
VálaszTörlés5 kg zöldbab (megpucolva), 1,5 l paradicsomlé vagy 2 kg friss paradicsom, 0,5 l víz, 1 kg zöldpaprika vékony hasábokra vágva, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem apróra vágva
Az egészet fedő alatt összefőzzük. Mikor félig megfőtt, sózzuk. Ha készre főtt, eloltom a tüzet, szalicilt keverek bele. Üvegekbe, majd száraz dunsztba teszem.
Nekem eddig ez vált be a leginkább, télen csak felengedem vízzel, behabarom, és kész a finom bableves, de második fogásnak is fincsi. Sokkal jobban megőrzi az ízeket, mint fagyasztva, én úgy annyira nem vagyok oda érte.
Erikának tudnék tippet a zöldbab befőzéséhez, ha kapok egy emailcímet.
VálaszTörlés