2011. március 26., szombat

Csoki(fél)tojás házilag, tojásgyertyák húsvétra

Két locsolóajándék is készült a mai napon.
Az egyik egy igazi házi csoki(fél)tojás, bonbonokkal töltve.
Ebben a csokitojás készítése igényel némi furfangot. Mi lufi segítségével késztettük.


Először is egy tábla csokoládét felolvasztottam gőzfürdőben. Ebből az adagból két nagyobb fél tojás lesz.
A felolvasztott csokoládéba mártogattuk kitartóan a beolajozott és felfújt lufikat.


Amikor a lufi már kellően csokis lett, sütőpapírra tettük, és a hűtőszekrényben várta, megdermedjen rajta a csokoládé.  Utána következett az izgalmas rész...


Lufit egy gombostűvel nagyon óvatosan ki kell szúrni. Fontos, hogy lassan eresszen le, különben eltörhet a csokitojásunk.


Leeresztés után még óvatosabban kell leválasztani a csokitojás belsejéről a lufit. Nyugi, ha jól beolajoztad, menni fog, ne legyél türelmetlen!
Ha véletlenül megtörik valahol a tojás, semmi baj, egy kis frissen olvasztott csokival befoltozhatod!
Már csak tölteni kell, és mehet celofánban a kamrába. :)


Elkészültek a feltámadási gyertyáink is, ezekből is szoktunk adni a locsolkodóknak.
Ehhez sok-sok feltört tojás héját kell összegyűjteni. Alaposan kimosni forró vízzel, és a tojás hártyáját is ki kell kotorni. 
Egy hétig szárítgattam.
Ma egy konzervdobozban viaszt olvasztottam, és belecsorgattuk a tojáshéjakba.
Mi úgy csináltuk, hogy a tojáshéj aljára öntöttünk egy pici viaszt, vártuk, hogy megszilárduljon. Ekkor belenyomtuk a kanócot, majd teljesen megvártuk, hogy szilárd viasz képződjön a tojáshéj alján.
Ekkor öntöttük rá a maradék viaszt, hogy tele legyen a héj.


Piros és fehér színekben készültek.  



8 megjegyzés:

  1. Köszi ez nagyszerű ötlet! Csokitojás! Milyen ügyi vagy! Adri.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon jó tippeket adtál!!!:)

    VálaszTörlés
  3. Én ezzel a csokival sose boldogulok :-(. Felolvasztom, aztán elkezd nagyon gyorsan merevvé válni és már nem lehet vele szépen dolgozni.

    VálaszTörlés
  4. Adri, Alexandra, Gréti, remélem, sikerül. :)

    Angéla, igazad van, gyorsan keményedik.
    Ha például desszertet szeretnél készíteni, akkor érdemes kevés olajat, vajat hozzákeverni, és akkor sokáig tudsz vele dolgozni. Ehhez a csokihoz viszont nem jó mást hozzáadni. Nincs mese, gyorsan kell dolgozni. :)

    VálaszTörlés
  5. Majd nézd a "Kifőztük" húsvéti számát, ott is lesz némi átfedés a fenti ötletekkel :-))

    VálaszTörlés
  6. Szia Virág!

    Hasonló gyertyákat mi is készítettünk tavaly a gyerekekkel!
    :D

    Ha érdekel akkor nézd meg itt:

    http://cosa-sei.blogspot.com/2010/03/tojashejbol-husveti-gyertya.html

    Ezt a csokisat viszont mindenképpen kipróbálom!

    VálaszTörlés