2012. május 30., szerda

Reklámújságból játékot


Rengeteg életre nevelő fejlesztő játékot játszhatunk, ha nem dobáljuk ki ezeket az újságokat.Íme, néhány ötlet:

-Nagyobbak (3-5 osztályfokig) nagyon élvezik a "vásárolj be" játékokat.
Képzeletbeli szülinapi bulira, osztálykarácsonyra, és amire csak akarják...miből mennyire lesz szükséged, és mennyibe fog ez kerülni? (matematika)
-Válogatós játékok. Mi egészséges, és mi nem az? Miért?  Melyik az az étel, amit még sosem kóstoltál?(környezetismeret, természet)
- Főfogalom alá rendezés 7-9 éves korosztály. Válogass édességeket, pékárukat, italokat, zöldségeket, tejtermékeket! Ragaszd őket külön-külön egy lapra. (magyar nyelv)
- Drága, olcsó? Relatív fogalom, érdekes téma elbeszélgetni a 8-10 éves gyerekekkel erről.
5. Tudod-e mondani angolul/németül?
- Főzz ebédet! Mit kell hozzá vásárolnod? Válogasd össze, számold ki, mennyit fogsz fizetni!
- Árengedmény! A katalógusárakból még  20% engedményt adnak hétfőn....számold ki, mennyit fogsz fizetni egyes termékekért!
- Betűvadászat az elsősöknek. Mivel sokszor többféle betűtípust is tartalmaz egy-egy reklámújság, a gyerkőc megtanulja, hogy apró különbségek lehetnek "A" és "A" betű között.
- Album a kedvenc ételeimből. Na és arról is készülhet album, amit nem szeret a gyerkőc. (elsősorban ovis korosztály)
- Vásárlólistát is készíthet azokból a dolgokból, amit szívesen megkóstolna, de valamiért nem szoktunk venni. Pl. mert mi nem szeretjük. :) Aztán együtt meg is vehetjük.
- Mikortól érvényes ez az újság? Meddig elsznek ezek az árak? Milyen napra esik? Hány napig tart? Jelöld a naptárban!

A reklámújságból kivágott képeket sokkal nehezebb felragasztani, mert a hátoldaluk is színes, tarka, így ez külön figyelemfejlesztő játék is egyben.

A ráadás ötlet pedig egy társasjáték.
Ehhez sok egyféle reklámújság szükséges.

Mi annak idején 4 személyesre készítettük.
Ehhez készült 8 bevásárlólista (hogy ne legyen annyira unalmas)
Egy kartonlapra felragasztjuk 5-10 élelmiszer képét. Mindenki húz egy listát, ezeket az élelmiszereket kell összegyűjteni, illetve bevásárolni.
A kicsiknél maradhat a lista, de iskolásoknál már nem. ezeket összeszedjük. 
Ha valaki mégis elfelejti a teljes listáját, megnézheti újra, de ekkor egy már megszerzett kártyát vissza kell adnia, és újra meg kell majd keresnie.


Középre lefelé fordítva letesszük az élelmiszereket ábrázoló kártyalapokat.
Sorban haladunk, mint egy hagyományos memorinál. Mindenki felfordít egy lapot, s ha rajta van a listáján, megtartja, ha nincs visszateszi lefordítva.


Az nyer, aki előbb elkészül a vásárlással.

"Nincs többé unatkozó gyerek, ha van otthon reklámújság!"
:))))
Lehet, felcsapok terjesztőnek! :)))

7 megjegyzés:

 1. Remek ötletek, a bevásárlós játékot pedig még akkor amikor írtál róla elkészítettük és azóta is nagyon szeretjük! Köszönet érte!

  Ági

  VálaszTörlés
 2. Matematikai alkalmazása még : halmazok készítése pl. tejtermékek, gyümölcsök, metszete : gyümölcsös tejtermékek

  VálaszTörlés
 3. Én ezeket a francia tanításánál használom.Ugyanígy,mint Te ,kaja témánál,bevásárlás,mennyibe kerül,melyikeket szereted,mire gondoltam(képleírás),memori,színek,formák témakör-szóval sokféleképpen kerülnek elő.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon jó ötlet! Épp most keresek olyan játékokat amikkel le lehet (értelemesen) foglalni három gyereket a nyári szünetben. Ez egynek (kettőnek háromnak) máris jó. Köszönöm szépen!

  VálaszTörlés
 5. Amikor a gyerekek kicsik voltak, nagybevásárlás előtt készítettek maguknak képes bevásárlólistát reklámújságból. Így elszórakoztatta őket otthon a vágás, ragasztás, és nem unatkoztak/ rohangáltak a boltban sem, nagyon figyeltek a sorok között, hogy mikor érünk azokhoz a termékhez, amiért ők a felelősek. Úgy rémlik, ez az ötlet is Tőled származik eredetileg, Virág. Utólag is köszönet érte:)
  Vera

  VálaszTörlés
 6. Ez aztán ötletes! Feltettem a blogomra; gondolom nem bánod:
  http://fabolfabrika.blogspot.hu/2012/06/reklamujsagbol-sokszinu-gyerekjatek.html

  VálaszTörlés