2011. január 5., szerda

Angol - újra

Úgy gondoltam, újra írok arról, hogyan is tanuljuk az angolt itthon. Egyrészt azért, mert többen is kértétek, másrészt azért, mert nagyon hálás téma számomra. Hatalmas sikerélményben volt részem a téli szünetben ezzel kapcsolatban. Csak halkan, és félve mertem volna leírni pár héttel ezelőtt, hogy az angol könyvünket ki sem nyitottuk még....aztán a téli szünetben támadt egy kis lelkiismeret furdalás bennem ezzel kapcsolatban, így Mesivel ünnepélyesen elővettük a Chatterbox-ot. Legnagyobb meglepetésemre Emese elejétől a végéig értette...nekiült a munkafüzetnek, és egy óra alatt kitöltötte a feléig. Átnéztem, teljesen hibátlan volt...
Hogyan jutottunk el idáig?
Először is minden nap angoloztunk. Ha számolgatom, talán napi 1-2 órát, de inkább kettőt. Persze ebben benne van az az idő is, amikor én ledőltem a nappali kanapéjára olvasni, ők pedig a számítógépen garázdálkodva Peppa Pig-et néztek, vagy más linken mesét hallgattak. 
Kedvenc angol linkjeinket megtalálod ebben a posztban.
Aztán sokat játszanak maguktól is angol témájú játékokkal, pl ezekkel a kirakókkal. 



Ilyenkor én nem is mindig kellek, nyugodtan főzhetek közben, néha kérdeznek, és válaszolok. Tulajdonképpen nincsenek a tudatában annak, hogy most éppen angolt tanulnak, egyszerűen csak lefoglalják magukat. És mégis...megkérdezem, ízlett-e az ebéd, és azt válaszolják:
"Absolutely"

Karácsonykor az öcsémtől megkaptuk a Scrabble angol kiadását. Magyarul is szeretjük, de eszembe sem jutott, hogy kapható angolul is. :) Azóta el sem raktuk, a helye a napaliban van az asztalon. :)



Nemrég a jól bevált Peppa Piget felváltották a a Charlie and Lola videók. Majdnem fél évig voltak hűséges társaink a malackák, de ennyi elég volt a gyerekeknek. Rengeteget tanultunk tőlük, Soma például a böfögést is profi módon elsajátította. Visszajelzések alapján más családokban is nagy népszerűségnek örvendett a böfögés legalizálása. :)
Charlie és Lola már kicsit komolyabb témákat dolgoz fel. Egyelőre egy darab dvd-nk van, de már látom, hogy bővíteni fogjuk a repertoárt. :)

Ezen a linken meg lehet kóstolni a videókat. :)


Aztán következzenek a társasjátékaink. :)
A slug in a jug dobozában olyan tárgyak képeit találjuk, melyek rímelnek egymásra, ezeket kell párosítani. A gyerekek egyedül is sokat molyoltak vele, de persze alapjában véve társasjátéknak készült.


A nonsenses vicces játék, itt mondatokat kell alkotni. Nem tudom, miért, de napokig tudnak nevetni egy-egy vicces mondaton. :)





Ebben a posztban mutattam egy angol játékunkat, ami sokáig kedvenc volt, de ma már ismerik mint a tenyerüket. :)
Ráadásul meg is találtam, Magyarországon is kapható. Itt tudod megrendelni.


A LÜK játékok között is van angolos, 1-2-3-4 szinten is!  


Nagyszerű, mert igyekszik távolodni a feladatlap-stílustól. Ezzel a feladattal például két napig próbálkoztak. :)


Aztán itt vannak az angol mesekönyveink. Mesi kedvence Caillou mindenféle kalandjai, sajnos most éppen nem kapható sokféle Magyarországon. Nekünk három van meg, minden este ezekből olvasunk fel neki. 




Soma kedvence a " Very hungry caterpillar" Videón, könyvben, színezőben, és matricás munkafüzetben. 
Itt kapható Magyarországon is. 



Van belőle színező is, és matricás változatban is kapható.



Aztán vannak könyveink, amelyek még olvasásra, feldolgozásra várnak...





Akik szeretik Marék Veronika könyveit, ne hagyják ki angolul sem! :) Több is megjelent, de csak ez az egy volt fotóközelben. Ezt azért szeretik az enyémek, mert ismerik magyarul, tehát nagyüzemben megy a találgatás, mi mit jelent...


Persze folyik a nagyon komoly :) nyelvoktatásuk is, hetente tematikusan átveszünk egy-egy betűhöz tartozó szavakat erről az oldalról. Az "A" ingyenesen letölthető, kipróbálható, a többi sajnos tagsághoz kötött.
Minden betűhöz tartozik egy-egy állatfigura, ezt addig megtanulják, amíg elkészítik. :)




A füzeteket elő lehet venni autóban, de napközben is, ha azt látom, éppen unatkozni kezdenek. 


Rengeteg ingyen letölthető versike van szerte az interneten, sokszor tartozik hozzájuk nyomtatható kép, szóanyag is. Két nagy kedvencünk ez a kacsás, 



 és a sütis...


Ezt hetekig kellett a család összes tagjával játszanunk...ma már ha nyomozni kell, ki nem pakolt el maga után szállóige lett a "Who, me? Yes, you! Not me! Then who?" párbeszéd. :)

Ja, és autózás, könyvek...ezt a pakkot tartjuk most a kocsiban. Egy kis dal CD-n, könyvben...a CD nagyon jó, mert az énekelt dalocska után még egyszer lemegy a zene, akkor nekünk kell egyedül dalolni...:)


Szoktuk azt is játszani, hogy kiosztok 5-5 lapot a két gyerek között, és amit tudnak, felcímkéznek a lakásban. Aztán a következő játék alkalmával odaadom nekik az előző címkéket is, azokat is ki kell rakniuk, de ismét gyárthatnak 5-5 újat. Annyira egyszerű játék, semmi nem kell hozzá, csak lapok és cellux, de nagyon élvezik.


A többi bejegyzésem angol tanítás témakörben ezen a linken érhető el.

Végül mindenkinek, aki angolt szeretne tanítani a gyermekének, javaslom, hogy látogassa meg Eszter blogját is, ő leginkább ezzel a témával foglalkozik. 



20 megjegyzés:

  1. De jó ez a bejegyzésed! Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Számomra az a legjobb ezekben a játékokban (meg a többiben is amit felteszel a blogra), hogy kis változtatással, egyszerűsítéssel szinte mindet tudom alkalmazni az oviban is. A múltkori cukorkás-pókos is elkészült, cserélhető feladatokkal, most épp a 8 bontását gyakoruljuk vele, nagy sikere van.
    Ebből a részből is meg fogok csinálni párat, a mondatalkotósat biztosan, ugyan nem angolul, hanem magyarul. Nekünk arra van szükségünk.
    Szóval a lényeg: nagyon köszönöm a sok ötletet :)

    VálaszTörlés
  3. Szia, lehet, hogy nem mondok újat, de rengeteg Caillou video van a youtube-on. Sok sikert. ANdi

    VálaszTörlés
  4. Betti, nekem is érdekes volt összeszednem, néha magam is meglepődök, mennyi mindenre van idő itthon. :)
    Óvónéni, bizony, velem is sokszor előfordul, hogy egy-egy bejegyzés motivál valami egészen más témában egy új játékra, ötletre! :))9
    Andi, köszönöm! Még nem néztem a videókat, kedves vagy, hogy felhívtad rá a figyelmemet! :)

    VálaszTörlés
  5. Hűű!Ebből aztán lehet mazsolázni,köszönöm szépen!
    Az ABC twiggles oldalon, a többi betű letöltéséhez elég csak regisztrált tagnak lenni?

    Jóéjt,Judit

    VálaszTörlés
  6. Judit, sajnos nem elég, ha regisztrálsz...fizetni is kell. :(

    VálaszTörlés
  7. Kedves Virág!

    Ugyan nekem még nincs gyermekem, akit taníthatnék, mégis naponta idekattintok, és ámulattal, örömmel olvasok a mindennapjaitokról. Szuper ez a blog, köszönöm, hogy veletek tanulhatok :-)

    Angol nyelvű könyvek kincsesbányája a www.bookdepository.co.uk online könyvesbolt. Olcsó, postaköltség nincs és pár nap alatt megérkezik a csomag! :-)

    Ajánlom figyelmedbe a Dr Seuss könyveket, nagyon fog tetszeni a gyerekeidnek, és szerintem neked is. Egyszerűek, rímelnek, mókásak. Az én kedvenceim a "Fox in Socks", a "Green Eggs and Ham" és a "Horton Hatches the Egg".

    Lia

    VálaszTörlés
  8. Kedves Lia!
    Hurrá, ez nagyon jó hír! :))) Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Virág!
    Nincs véletlenül német nyelv tanításához valami anyagod? éjszakákon át őrlődöm, hogy segíthetnék 4. osztályos gyermekemen...A tanítónéni kissé következetlenül "adja le az anyagot" nekik...:(
    ( jómagam felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem és imádom a nyelveket. Kislányom is jó nyelvérzékkel rendelkezik, de utálja a németórákat.
    Egy aggódó anyuka

    VálaszTörlés
  10. Anyuka, sajnos nincs. Egyáltalán nem tudok németül. Sajnos egy kukkot sem. :(((
    Itt írtam pár linket, de ezt is a többiek írták nekem emailen, és ezeket tettem közzé.
    Itt találod:
    http://gyereketeto.blogspot.com/search/label/n%C3%A9met
    Egyébként minden pedagógus erre panaszkodik...angollal Dunát lehet rekeszteni, német anyag meg alig van.
    De a LÜK füzetek egyébként kaphatók németből is!:)

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Szia Virág!
    Csatlakozom az előttem szólókhoz, és köszönöm ennek a posztnak (meg a többinek) a sok-sok érdekes izgalmas ámde egyszerű ötletét! A múltkor egy innen lesett játék kapcsán Tamás fiam már csak füligvigyorral visszakérdezett, 'Anya, ez most megint gyereketetés?? de jó!' :))
    Minden jót az új évre,
    Adri

    VálaszTörlés
  13. Azért nagyon köszönöm...
    Aggódó anyuka

    VálaszTörlés
  14. Aggódó anyuka! Van egy nagyon jó soroszat, DVD, 5 nyelvű (német is) a Hocus Lotus. Ajánlom, mert nagyon jó:
    http://www.hocus-lotus.hu/
    Írhatsz e-mailt, ha még van kérdésed. gerszabi@yahoo.com

    VálaszTörlés
  15. Kedves Virág!

    Köszönjük az újabb ötlelettárat. Fantasztikus, hogy te mennyi mindenre rábukkantál.

    Engem is érdekelne a német hasonló gyűjtemény.
    Amikről én tudok :
    noris társasjátékok Német gyerekeknek, ill. www.kolyoknemet.hu.

    VálaszTörlés
  16. Nagyon szuper dolgokat tanitasz!! Minden elismerésem!!
    Lenne egy kérdésem! Nagyobbik fiam 5 éves lesz áprilisban és mi itthon tanulunk!! Vagyis még csak ismerkedünk a tanulással :-)
    Szépen beszél magyarul is és angolul is de azért érezni lehet, hogy angol környezetben van. Van egy kis akcentusa magyarul :-) és azt hiszem nincs azon a szinten a magyarjában mint egy magyar környezetben lakó majdnem 5 éves. Sokáig zavart és kétségbe voltam esve, hiszen nagyon szeretném, hogyha magyarul is tudna, főleg azért mert a szüleim nem beszélnek angolul...na bocsánat rátérek a lényegre :-)
    Szóval nem tudtok valamiféle hasonló dolgokat amiket otthonról betudnék szerezni, ilyen csuda jó dolgokat mint amik angolra tanitják a gyerekeket csak éppen olyan dolgokat amikkel magyarra tanithatom.
    Nem gondolok valami hú de nagyon komoly magyar tanitásr hiszen minden nap tanul tőlem , csak a mindennapjainkból. Csak gondoltam amiket próbálunk mondjuk az angol egyszerűbb szavakat betűzni, ha esetleg lennének otthon is ilyen kártyácskák vagy segédanyagok az hatalmas segitség lenne.

    Köszönöm előre is a válaszod :-)

    VálaszTörlés
  17. Visszaolvastam a soraim és látom, hogy néhol egy kicsit értetlenül fogalmaztam... :-) Bocsánat.
    Az gondolom lejött, hogy nem otthon lakunk és azt sem úgy értettem, hogy mi itthon tanulunk, hanem mi IS itthon tanulunk...

    VálaszTörlés
  18. Adri, ez tényleg aranyos gyerekszáj volt! :)
    Eszter, köszi, hogy segítesz...nahát, németből is ilyen profi vagy? Lehet, hogy kellene egy német oktatócsomag is...nem gondolkodsz rajta?
    Gabi, szerintem nagyon sok hasonló anyanyelvi játék van magyarul, elsősorban a logopédia témakörében érdemes keresgélni. Ígérem, összeszedem majd neked, de most gőzerővel a vizsgákra koncentrálok. Január 13 után emlékeztess majd rá, jó?!

    VálaszTörlés
  19. Előre is köszönöm szépen a segitséged :-)

    VálaszTörlés
  20. A nonsenses nevű játék kapható Mo-n is, például az alábbi címen: http://bolthely.hu/kepessegfejlesztojatek/oldal/fooldal

    VálaszTörlés