2010. december 12., vasárnap

Puha ablakos-mézes


Nézzétek el nekem, hogy nem vagyok profi fotós, így nem tudom megmutatni, miért ez a mézes az egyik kedvencem. A fotón sajnos nem látszik, hogy a gyertya fénye átvilágít a mézes közepén, és piros, sárga, zöld színben csillognak karácsonykor.
Ma 1 kg lisztből sütöttem meg, ezt már szigorúan dobozolom. :)


Kell hozzá 
6 tojás
700 gr méz
8 evőkanál olaj
fűszerek tetszés szerint
1 kg liszt
1 zacskó sütőpor
gumicukor, keménycukor, karamella, ami van. :)


A lisztet a sütőporral elkevergetem.
A tojásokat feltöröm, és a mézzel lassú tűzön összemelegítem.
A mézes masszát a liszttel elkeverem, bele a fűszerek, és az olaj.

1 órán keresztül a hűtőben csücsül.
Utána nyújtom, szaggatom. A közepét is kiszúrom, én egy kupakkal szoktam, ide kerül bele a cukorka. Mi gumicukrot, vagy házilag készült karamellát szoktunk beletenni. 
Tojással megkenegetem, 10 perc alatt sül meg 170 °C-on.

A sütőlepon kell hagyni kihűlni, mert a cukor meg fog keményedni közben, és szépen le lehet emelni a sütőpapírról. 


7 megjegyzés:

  1. Virág! Ha gumicukorral csináljuk, akkor a közepébe kell pl. egy macit tenni, és az szétolvad?
    Nagyon helyesek!
    Dóri

    VálaszTörlés
  2. Pontosan úgy kell! :)
    Szétolvad, és amikor az ember kiveszi a sütőből, hajlamos megijedni, de nyugi...amikor kihűl, megkeményedik, és könnyen felemelhető a sütőpapírról, illetve nem ragad maga a közép sem, hanem vékony hártyaként marad a süti közepén.

    VálaszTörlés
  3. Én tört savanyúcukorral ismertem. :o)

    Ha nem vakuzol és messzebb teszed stabil helyre a gépet, mint 15 cm, ráadásul még önkioldót is használsz, akkor biztosan sikerülnek az ilyen képek is.

    VálaszTörlés
  4. Én is tört savanyúval ismertem, de nekem nem sikerült. Valószínű nem vártam eleget. Amikor sokat vártam, nem tudtam felszedni. A figurákat sütőpapírra teszed? Akkor lehet, hogy nálam ez is gond volt, hogy kivajazott-lisztezett tepsibe tettem. Ha belefér az időmbe még kipróbálom, mert tényleg csodaszépek! és íme egy újabb mézes recept... se szeri, se száma a recepteknek! Erika

    VálaszTörlés
  5. Altair, sajnos nyáron levesztettük a fotóállványt...így aztán kicsit nehéz szép képeket csinálnom. Önkioldót? Az nem arra van, amikor magamat fotóznám?
    Jaj, elég béna vagyok ezen a térne. Köszi az okítást, azért állványt fogok majd venni. :)
    Erika, bizony, sütőpapír! A mézes még lengyos, mikor felszedem őket. :)

    VálaszTörlés
  6. Az önkioldó arra jó, hogy legyen két kezed a fotózás alatt és jobb képet tudjál csinálni, nem kell hogy te is rajta legyél... :D
    Na, de nekem olyan kérdésem van, hogy sütöttem vasárnap mézeskalácsot, minden jól sikerült (nem ablakosat, hanem simát), beraktam fémdobozba, de nem akar puhulni. :( Sőt, inkább csak keményedik. Fóliát is kapott a tetejére... nem tudom mi lehet a gond... :(

    VálaszTörlés
  7. Kinga, tegyél a dobozba egy almát, vagy egy alma pucolt héját. Garantált a puhulás. :)

    VálaszTörlés