2010. december 11., szombat

Ajándékok a boltból

Arra gondoltam, összeszedem nektek a kedvenc bolti játékainkat. Ezek most leginkább képességfejlesztő játékok. Olyanok, amelyek a tanulási képességek egy-egy területét fejlesztik hatékonyan, de emellett kellő örömhormont is termelnek. :)
Az első egy régi kedvenc, még most is elő-elő kerül, pedig leginkább 4-6 éves gyerekeknek való. A kis lapocskák mágnesesek, és 6 féle figurát lehet kirakni velük. Mi autóutakra is szerettük magunkkal vinni, mert a dobozba beletapadnak a mágneslapok, így nemigen lehet elveszteni őket.


A LÜK tábla, és a hozzá tartozó füzetek a tananyag feldolgozásában segítenek. Akkora a választék, hogy biztosan találtok a gyerkőc érdeklődési körének megfelelőt. Mi az olvasós történeketek szerettük a legjobban. Az olvasott mondatot kellett egy-egy képpel párosítani. Rávezeti a gyereket arra, hogy nagyon pontosan kell megértenie az olvasott szöveget. De az angolos füzeteket is nagyon szívesen oldják meg.  (Van németes is...) 


A Logico már-már kövületnek számít, de most új füzetekkel jelentek meg a  piacon. Nekem ugyan a régiek a szívem csücskei, és sokaktól hallom ugyanezt. Verhetetlen játék, ha tanulásról van szó. 


Safari...logikai játék. A füzetben meg van adva, hány állatnak kell látszódnia játéktáblán. A kis lapocskákat úgy kell elhelyezni, hogy pontosan annyi állat látszódjon. Az elején még mutatja a füzet, melyik lapocskának milyen irányban kell állnia, de aztán már magadra vagy utalva.



Itt már csak egy segítséged ad meg.


Ez is kisebbeknek való játék, én hallásfigyelem fejlesztésére, beszédindításra használtam. Hiába nagyok már a kicsijeim, még mindig szívesen játszanak vele ők is. 
Egy cd-n állathangok, vagy a háztartás hangjai hallhatók, és meg kell keresni a hanghoz tartozó kis képecskét, majd ezeket kell gyűjteni. Természetesen az nyer, aki előbb összegyűjti a táblájára való mennyiséget.



Na, ilyen kis tábla is van hozzá. Három évesek kedvenc társasjátéka lehet.


Icipici játék, de hatalmas ötlet! Az összeragasztott golyókat kell belehelyezni a dobozba, ami egyben a játék tárolója is. Eleinte csak 1-2 darab hiányzik, a többi helye adott, majd fokozatosan egyre kevesebb az előre adott hely, és bizony törheted a fejed, mi, hova való. Ráadásul muszáj kitalálnod, mert addig nem tudod elpakolni sem. Sőőőt, jönnek a térbeli feladványok! :) Én nagyon szenvedek tőle. :(


A Digit egy jó játék az olvasás-írás tanulás időszakára, aztán persze későbbre is. Szinte akárhányan játszhatják. Az első lap alapján felállítjuk az öt pálcikát, majd sorban mindenki megpróbál lerakni egy olyan lapot, amely egy pálcika elhelyezésével különbözik a lerakott alakzattól. El tudom képzelni iskolai matematikaórán is.


A Castle Logix szintén kisebb kortól már élvezhető játék, az enyémek most kezdenek kinőni belőle. Gyönyörűen megmunkált fakockákból kell a füzet szerinti építményeket megalkotni. Szerintem oo kistestvéreknek ezek nagyon jó játékok. Amíg édesanya a nagyobbakkal tanul, a kicsi megold néhány feladványt. Legalábbis, én erre használnám. :) 


Egy könnyebb feladvány....


És egy, a nehezebbek közül.
A térlátást, a téri fogalmak elsajátítását lehet vele fejleszteni.


A Castle Logix párja, a Camelot. A feladat kicsit kalandosabb, lehet közben álmodozni. A lovagnak ki kell szabadítania a királylányt. Adott az alapállás a füzet szerint, és adott, emly elemeket használhatja fel a lovag a királylányhoz-jutás veszedelmes feladata során.



Color-code az én  színtévesztő Somámnak nagy kihívás. Plexi lapokon különböző színekkel alakzatok vannak festve. ezeket megfelelő sorrendbe kell a tartóba helyezni úgy, hogy a feladatlap szerinti képet lássuk.
ez itt egy könnyebb feladvány.


Ez pedig egy nehezebb. 


Fűzőcskét nem tudom, lehet-e még kapni...ha valahol találkoztok vele, vagy elfekvőben van nálatok, akkor jelezzétek, lécci! :)
Egy cipőfűző segítségével kell feladatokat megoldani, ami ugye a finommotorikát, a téri tájékozódást remekül fejleszti, miközben a gyerek észre sem veszi.


Végül megfordítja a lapot, és önmagát tudja ellenőrizni. Ha a rajz szerint fűzte a fűzőt, akkor jól dolgozott. Mint pl. én itt. :)


A végtelen hurok, és a nagytestvére. Golyót kell ezeken a pályákon végig vezetni. A Jócsontblogon írtam erről a  játékról már részletesebben, és videó is készült róla, majd előhalászom. lényege, hogy a két agyfélteke működését összehangolja. 


Ez a zöld változat sokkal nehezebb, inkább csak 10 éves kortól ajánlom. Addig a kék-sárga tökéletes.


A Zingó-bingó is kedvencünk. Az adagolóból egy mozdulattal elővarázsoljuk a képet, és akinek van a tábláján, az megpróbálja megszerezni. Megszerzés az, amikor kimondja a szót, és elveszi a képet. Összehangolja a beszédet, és a mozgást. Fejleszti a memóriát. Segít megtanulni, hogy veszítünk is néha. És a mosolyt bizotsan nem fogja pontos j-vel írni egy gyerek sem, aki sokat játszik vele. :)


Ha még érdekelnek játékok, indítok egy második részt is. Meg egy harmadikat. :)

Ha valamelyik szabály nem egyértelmű, kérdezzetek bátran!

44 megjegyzés:

  1. Szia Virág!
    Még csak 2 éves a lányom, de nagyon örültem a játékok leírásának, mert mindig bajban vagyok (és leszek is) egy-egy társasjátékkal, hogy megéri-e az árát, mert attól a pár soros ismertetőtől a doboz hátulján az ember nem lesz okosabb...
    Szóval a játékok felkerültek a "ha majd x éves lesz Pöttöm, akkor ezt feltétlen megveszem neki" listámra és részemről várom a folytatást! :)
    Üdv: tiszakavics

    VálaszTörlés
  2. Hát én sem írtam túl sokat róluk, mert ugye ha nem érdekel senkit, akkor minek koptassam a billentyűzetet... :)
    De ezek mind olyan játékok, amelyek nekünk beváltak. :)

    VálaszTörlés
  3. Én kíváncsian várom a folytatást, és köszönöm az eddigieket!

    VálaszTörlés
  4. A mi iskolánkban pénteken volt játékbemutató és vásár. A forgalmazó hölgy csupa képességfejlesztő játékot hozott, az egyik tanterem átalakult bemutatóteremmé, ott gyerekek és szülők valamennyit kipróbálhatták. Természetesen a szülők vásárolhattak is belőle. Nagyon édesek voltak a szülők, mert kifigyelték melyik tetszik a gyermeküknek, majd elküldték a büfébe a porontyot teáért, ezalatt ők lebonyolították a "bótot". Az irodámban lapulnak a dugi társasok, majd hétfőn jönnek érte! Ez volt az első ilyen alkalmunk, de megfogadtam jövőre is lesz, sőt jövőre könyvárusítást is szervezünk hozzá.
    Én is nagyon örülök a játékbörzédnek, mert tényleg iránymutató, segítség tud lenni, hogy mit is érdemes venni a gyermekeknek karácsonyra. Sajnos az üzletekben szerintem nagyon sok a lom és egyetértek tiszakaviccsal, hogy meg kell nézni, hogy mit vesz az ember a pénzéért.

    VálaszTörlés
  5. Virág, tudnál abban segíteni, hogy hol lehet olyan hangfelismerős játékot venni?! Próbáltam most a neten nézelődni, de nem találtam, pedig szerintem nálunk nagyon nagy sikere lenne!

    VálaszTörlés
  6. Szia Virág! Engem is érdekelne a hangfelismerős játék, látom, hogy a tiétek sem magyar. De végül is, ilyet készíteni is lehet. :D

    VálaszTörlés
  7. Én is nagyon szeretem a "játék bemutatókat", mert futottunk már bele porfogóba.

    Ezekből már megvan a Digit és a Végtelen hurok. Mindkettőért elkoptak az ujjaim (webshop) és a lábaim ("sima"shop), mire rábukkantam.

    Persze megérte:), és köszönet érte Virágnak, hogy írt róluk és így tudomást szerezhettem róluk:)

    VálaszTörlés
  8. Erika, az nagyon klassz, hogy a suli partner egy játékbörzében! Mert a gyerekek ösztönösen érzik, melyik játék "jó" nekik.
    Eszter, az itt látható játékok többségét forgalmazza a Varázsvár játékbolt.
    Honlapjuk a www.varazsvar.hu, működik webáruházuk is. A hangkeresős játékot is tőlük vettem.
    Kitti, el hetet készíteni, valóban nem nagy ördöngösség. De azért ezek a játékok nagyon jó minőségben készülnek, és nem olyan vészes az áruk sem. :)

    VálaszTörlés
  9. Bergamott, a Digit-et nagyon sok boltban láttam már. Pl. tegnap a Corában is. :) A végtelen hurok mondjuk tényleg kicsit kuriózum, pedig méltó lenne nagyobb reklámra. :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi Virág! Már néztem ezt a honlapot régebben, de sajnos akkor még nem volt webáruházuk. Most már végre megrendelhetem a végtelen hurkot a keresztfiamnak (diszlexiás és látens balkezes) :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jó ez a bejegyzés, kérlek írjál még. Szeretném megkérdezni a véleményed az addict-ball -ról? Varázsvárban is kapható, nekem nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  12. Virág,
    az oldalad egyszerűen fantasztikus!Szeptembertől készülünk iskolába, de már gyűjtögetem az ötleteket.:)

    Én találtam hangfelismerős játékot, itt:
    http://bolthely.hu/kepessegfejlesztojatek/id/01676_OR054_Kukuriku
    üdv:Judit

    VálaszTörlés
  13. Kitti, szeptemberben indult a webáruházuk. :)
    Anna, idei ajándékainkról nem írok. :))) De talán ezzel mindent elmondtam. :)))

    VálaszTörlés
  14. Köszi, Judit! Igen, ez ugyanaz a játék, mint a miénk. :)

    VálaszTörlés
  15. Hoppááá, elfelejtettem a Fűzőcskét...
    http://www.7books.hu/shop_keres.html?keres=F%FBz%F5cske&mit=quick
    judit

    VálaszTörlés
  16. Virág nagyon köszönöm a tippeket! :)
    Most keresgélem, hogy milyen társas és logikai játokékkal kellene bővítenem a játékállományunkat:)
    Ugye lesz 2. és 3. poszt is a játékaitokról? Olyan jó ötleteket merítettem belőle:)

    VálaszTörlés
  17. Judit! Köszi! :)
    Patrícia, persze, ma megint összeszedek egy adagot. :)

    VálaszTörlés
  18. Nálunk is pont mostanában volt játékbemutató az oviban,a Logiko játékaiba teljesen beleszerettem....szombaton sikerült is beszereznem belőle,pont azokat amiről te is írtál többek közt.
    Merem ajánlani a honlapjukat Mindenkinek,érdemes körülnézni nagyon klasszak vannak:www.logiko-p.hu

    VálaszTörlés
  19. Bii, itt nem látom a bejegyzésedet, pedig e-mailben megkaptam. ????
    Szóval az első játék neve: "creative magnetic puzzle"

    VálaszTörlés
  20. Bemásolom ide Biii bejegyzését, már csak a bolt neve miatt. :)

    zia

    fantasztikusan jó ez a bejegyzésed!! én várom a folytatást korlátlan mennyiségben
    mindenkinek ajánlom (aki budapesti vagy az közeli lakos)a játékforrás játékboltot.
    na az egy játékbörze!! minden játék készségfejlesztő, tehát értelmetlen kisautót ott nem lehet venni
    segitőkész eladók megmutatják hogyan kell játszanivelük, ha kell leülnek társasozni, kártyázni a vevővel!
    imádok ott lenni

    Virág! mi a neve az első játéknak, a mágnesesnekM

    VálaszTörlés
  21. Szia Virág!
    Már rég várok egy ilyen bejegyzésre és remélem lesz folytatása. Kérlek írd meg a játékok "hivatalos" nevét, hogy tudjak rákeresni a neten.
    A logicot nemrég láttuk és meg is rendeltünk, nagyon tetszik a gyerekeknek.
    Sokszor gondolkozom, hogy melyek azok a játékok, amelyek megérik a pénzüket és honnan lehet őket beszerezni? Ez jó segítség volt. Várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  22. Ez nagyon klassz bejegyzés volt. Már régóta zúgolvaslak, de most megszólalok. Jegyzeteltem, hogy mi az, amit meg kell majd vennem, akár a tanítványaimnak vagy a gyerekeimnek.
    Én eddig innen vásároltam: www.compaya.hu, kedvenceim a block by block és a brick by brick, gimiseim is szerették.

    VálaszTörlés
  23. Virág, nem fogod elhinni, de pár hete vásároltam karácsonyi ajándékokat a helyi Logiko boltban, Fanninak egy ilyen golyócskásat, Pocinak a dzsungeles másik verzióját, Máténak baby LÜKöt, na meg rendeltem Pocinak végtelen hurkot is a Varázsvárból (a lelőhelyért is neked megy a hála!), azt még te ajánlottad itt nagyon régen. :)

    VálaszTörlés
  24. Szia Virág!

    Óvónőként és anyukaként is köszönöm a tippeket és NAGYON várom a folytatást!
    Az angol gyakorláshoz milyen ötleteid vannak? /pl.társasjátékok,könyvek /Gondolom az is megtöltene egy külön bejegyzést! :-)Nagyon örülnék neki!

    Jóéjt,Judit

    VálaszTörlés
  25. Szia Virág!
    Fűzőcske után már én is rég óta nyomozok, de nem emlékeztem a nevére, úgyhogy köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk...Kicsit keresgettem,ezt találtam:
    http://webshop.animare.hu/fuzocske_hang_es_betu_pk_30302+73776.html
    Era

    VálaszTörlés
  26. Betti, megpróbálom a pontos neveket összeszedni, de sajnos nem mindig tudom én sem...az eredeti csomagolás híján. :( De majd megpróbáljuk kinyomozni. :)
    Gabi, köszi a webáruház címét is! :)
    Kinga, örülök, hogy sikerült megszerezned. :) És dehogynem hiszem el! :)
    Judit, a mai bejegyzésbe teszek majd angolos játékokat is. :)
    Era, pont ez az, ami itt van a polcunkon. :))) Azért persze köszönöm, hogy nyomoztál utána! :)))

    VálaszTörlés
  27. Sajnos nem találtam ezen kívül csak olyat ami angol tanuláshoz segítség, azért nyitott szemmel járok...

    VálaszTörlés
  28. Nem tudjatok veletlenul, angol nyelvteruleten van-e logico-hoz hasonlo jatek? (Nem feltetlenul a nyelvgyakorlas lenne fontos, hanem amerikai nagybacsi ajandekotletet kert.)
    A luek-on kivul lattam meg egy flohcards nevu nemet jatekot, amit itthon hiaba kerestem, de angolt nem lattam meg. Koszonom, ha barkinek van tippje.
    Petine

    VálaszTörlés
  29. Petine, remélem, lesz, aki tud neked segíteni. Én sajnos nem. :(

    VálaszTörlés
  30. Petine, mikor először kerestem a neten a Logicot erre is ráakadtam:
    http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dtoys-and-games&field-keywords=logico&x=0&y=0

    VálaszTörlés
  31. koszonom, Betti (erre en is rakereshettem volna :( )
    Petine

    VálaszTörlés
  32. szia

    egy javaslatot tennék:
    vagyis csak egy ötlet
    szerintem irhatnál egy olyan postot, amiben mások is megirhatnák hogy nekik milyen jó, boltból vásárolt játékaik vannak.. itt persze nem távirányitós autóra gondolok, hanem a nevelő , oktató játékokra...
    lehetne úgy is, hogy emailba irjuk meg neked (talán ez lenne a jobb, mert képeket is küldhetnénk róla) és te amiket akarsz összeválogatsz 1 vagy akárhány postban.. vagy csak megjegyzés füzéssel leirjuk, mi miket szeretünk, tartunk hasznosnak..
    ezt csak azért "találtam ki", mert látom ez a játékos dolog a legolvasottabbak közé került és nekem is a kedvencem-.. igy még több játékot be lehetne mutatni..
    szerintem hasznos lenne... csak egy ötlet volt...szia kellemes ünnepeket

    VálaszTörlés
  33. Szia!

    teljesen véletlenül bukkantam rád, igazából nyelvtan és fogalmazás 3. osztályos segédleteket feladatlapokat és bármit amivel segíteni tudnék lányomnak keresek, és már órák óta téged olvasgatlak:)

    Nagyon tetszik amiket és ahogyan írsz, a játék ötleteknek azért örültem nagyon, mert a 60%-a nekünk is megvan :) a logico, az örök kedvenc safari, a castle, color kode ... és tényleg hihetetlenül jó játékok!
    Ezért is hiszem el, hogy a többi, ami nekünk nincs meg, az is jó és hasznos. (Nem mondom hogy nincs myteen beans-ünk, de nem ez és társai teszik ki a játékok zömét.)

    Én is a játékforrásban szoktam vásárolni, ott minden játékot ki lehet próbálni, sőt!! elmagyarázzák, játszanak veled, kimmondottan örülnek, ha gyerekekkel megyünk.


    Amit én szeretnék ajánlani, az a club 2%
    társasjáték, amilyen hülye neve van, olyan jó a játék. (biztosan sokan ismeritek - matematikos gyakorló :)
    )
    A kezdő szint: van 3 ház 3 lakóval és ki kell találni hogy ki hol lakik, olyan feltételek vannak megadva 1. a piros fickó (tűzoltó) nem szomszédja a kéknek (rendőr) 2. a sárga (ezermester) jobbra lakik a sárgától.
    Ki hol lakik?

    és ez bonyolódik, amikor már vannak állataik is, aztán van 4 ház majd 5 házas verzió is (5 ember+5 állat) szerintem nagyon jó Piatnik játék és 4500 Ft körül vettük.

    szóval köszönök mindent és még olvasgatlak tovább ... remélem megtalálom, hogy miért nem iskola ...miért inkább otthon :)
    Rimo

    VálaszTörlés
  34. Sziasztaok!
    Ez első mágneses játék érdekelne?
    MI a neve? Hol lehet venni?
    Nagyon jó az oldal. Gratulálok hozzá. igaz micsak 3 évesek vagyunk, de mindig belesek.....

    VálaszTörlés
  35. Bocsi Most látom már írtad mi a játék neve.
    De ha bemásolom keresőbe, nem hoz eredményt!

    VálaszTörlés
  36. Kedves Virág!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy a végtelen hurok kb. mennyi idős gyereknek jó?

    Köszönöm,
    Klára

    VálaszTörlés
  37. Klára, nagycsoportos kor előtt semmiképpen nem adnám a kezébe, mert csak kudarcélménnyel gazdagodik. De első-másodikban nagyon szeretik! Harmadikban már elég könnyű, megy mint a karikacsapás (Ha minden részképessége rendben van a gyerkőcnek.)

    VálaszTörlés
  38. Kedves Virág!

    Köszönöm a gyors választ! Beszerzünk egyet, nagycsoportos és másodikos lányom van.

    Ne haragudj, még egyet kérdeznék. Kicsit és nagyot is láttam, melyiket érdemes?

    Köszönöm,
    Klára

    VálaszTörlés
  39. Húha, nehéz kérdés!
    Én csak egy méretet ismerek...

    VálaszTörlés
  40. Virág, köszönöm a választ. Megnézem a boltban és választok.
    Klára

    VálaszTörlés
  41. Talán még érdekel valakit, a mágneses játékot a bookline-on találtam meg, több fajta is van belőle (Puli puzzle) Virág, köszönöm az ötletet, hamarosan beszerzek a fiamnak egyet.

    http://bookline.hu/sortlist/sortlist.action?id=7977

    VálaszTörlés