2010. szeptember 14., kedd

Őszi lapbook - 1. rész: szeptember

Arra gondoltam, bemutatom kicsit részletesebben is, hogyan tanulunk. Lehet, hogy ez egy igen hosszú poszt lesz, de lehet, hogy több részből áll majd. Még nem tudom...:)))
Alapvetően van egy órarendünk, egy napirendünk, egy heti tervezetünk, egy havi elképzelésünk, és két kötelezettségünk a tanév során. Mindegyik laza, alakítható, gyorsítható, lassítható, kivéve a két vizsga az iskolában.

Eddig két hetet töltöttünk az itthoni tanulással. Részben elkészült a szeptemberi lapbook-unk, amely egy trilógia :) (az őszi lapbook) első része. Még kicsit hiányos, de hol van még szeptember vége! :)
Először is átismételtük a hónapok neveit, bár ezt már mindketten tudták, de azért nem ártott.  Soma pl.  nem vett volna mérget rá, hogy a június előbb van, mint a július.
Aztán megbeszéltük, melyek az őszi hónapjaink, ezt kiszíneztük, hogy jobban bevésődjön.


A piaci körsétánk során megfigyeltük, melyek a jellemzően őszi gyümölcseink, terméseink.
Ezeket akár fejből is felsorolták volna, mégis, egy gyereknek különösen fontos, hogy lássa, érintse, megtapasztalja az őt körülvevő világot.
Hazaérve, kivágtuk, beragasztottuk, azóta pedig naponta átlapozgatjuk ezeket is. Na és persze, esszük! :)
Mivel Emesének már ismernie kell olyan fogalmakat is, mint almatermés, csonthéjas termés, stb, így ezekre is sort kel majd kerítenünk, de azt gondolom, ezeket Soma is meg tudja már tanulni, így egy kicsit várok még vele, és majd októberben foglalkozunk ezzel. Így két legyet ütök egy csapásra. .)Összegyűjtöttem néhány jeles napunkat is, ezeknek a képeit, a róla szóló kis kártyákat az adott napon vesszük el, ragasztjuk be, és beszélgetünk róla.
Eddig sorra került:
Szeptember 1. (búza, és rozs vetésének kezdete)
Szeptember 5. (Szent Lőrinc ünnepe)
Szeptember 8. (Szűz Mária születésének napja: Fecskehajtó kisasszony napja)A matematika foglalkozásokat is integráltam - húúú, de nagyképűen hangzik! - a lapbook elkészítésébe.
Készítettem nagy almáka, és kis almákat.
Somával elkezdtük a szorzás-osztás előkészítését.
Egyelőre kupacolunk, azaz pakolgatjuk az almákat, pl. a kicsi almákat kell háromfelé, négyfelé, stb elosztani. Hány alma került egy kupacba?
Aztán fordítva: minden kupacban négy alma legyen! Hány kupacod lett?
A kisebb kupacokat átváltjuk: 5 kicsi alma ér egy nagy almát. Elé teszek 3 nagy almát, nos hány kicsi almája is van?
Vagy a kis almákkal sorokat, oszlopokat rakunk ki, (azaz téglalapokat) és meg kell számolnia...mikor jön rá, hogy nem érdemes egyenként számolni? Hamar rájött:)
Ezek a feladatok mind-mind segítik őt abban, hogy ne egy bemagolt tananyag legyen a szorzótábla, hanem egy megtapasztalt könnyebbség...végigvezetik őt azon az úton, ahogyan az EMBER tanult számolni régesrégen.
Nagy almák:


Kis almák:
(húú, de csálék lettek a sorok!)


Mesinek persze nehezebb a dolga, neki idén az ezres számkörben kell biztosan mozognia.
Egy feladata a sok közül: úgy kell kupacokba rendeznie az almákat, hogy minden kupacban ezer legyen az almákra írt számok összege.Igyekszem azonos ábrákat használni, azaz szeptember folyamán mindketten almákkal számolnak, ráadásul az angol anyagunkat is almák témakörben válogattam össze. Ugyanazt az alma formát is használom a matematikához, mint az angolhoz.
Eddig két versikét tanultunk meg, az egyiket már bemutattam, itt a másik is.
Magyarból az olvasóköynv olvasmányait vesszük végig, valamint őszi verseket tanulunk meg. Minden héten egyet.
Somának elég, ha hibátlanul lemásolja, Mesi azonban már megkeresi az igéket benne, megfigyeljük, melyik igekötős, és melyik nem.

A két magyar versünk:
( a linken még ötletek is vannak a vers feldolgozásához)

Mindkettő Soma olvasókönyvében szerepel. (Mesi könyvében nincs őszköszöntő vers....csodálkoztam, de ez van)
Az autóban egészen véletlenül találtam egy csodás őszi verses-zenés összeállítást, fogalmam sincs, honnan van, de gyönyörű!, azt is gyakran hallgatjuk.
Vivaldi 4 évszakjából is az Őszre koncentrálunk.
A poszt végére pedig úgy döntöttem, hogy a kreatív alkotásainkról külön számolok majd be, mert ez egy kicsit hosszúra sikeredett már így is.

35 megjegyzés:

 1. Virág! Ez pazar! Tetszik nagyon! Elküldenéd a lapbookot nekem is?
  (Réka)

  VálaszTörlés
 2. Ez jó.. csomó jó ötlet... :) Na, majd felhasználom az ötleteidet a gyerekcsoportban.. :)) (már ha lehet ilyet... :) )

  VálaszTörlés
 3. Réka, köszi az elsimerést. A lapbook még nem teljes. :)
  Ez csak a szeptemberi rész fele. :)
  Kinga, természetesen lehet. Azért írtam ide. :)

  VálaszTörlés
 4. Kinga, milyen korúak a gyerekek a csoportban?

  VálaszTörlés
 5. Szia!
  Nagyon várom a folytatást, ezeket kinyomtattam, délután nekikezdek a fiúkkal.
  Köszi!!!!

  VálaszTörlés
 6. Szia Névtelen!
  Ha vársz vele, kész lesz nemsokára a pdf formátum, az összes kártyával, képpel, leírással.

  VálaszTörlés
 7. Szia Virág,

  hát ismét bebizonyítottad, hogy hogyan lehet "divatszóval" élve projektmódszerrel dolgozni. Minden területet összeköt egy mesés világ. (ősz-almák-piac-időjárás-matek-olvasás-nyelvtan...)
  Nagyon tetszik ahogy tanultok. Én azt szeretném tőled megkérdezni, hogy mikor készülsz fel ezekre a közös munkákra? Kártyák készítése, anyagok összegyűjtése, számítógépen szerkesztés, laminálás?

  Minden elismerésem nektek.
  Anna

  VálaszTörlés
 8. Virág, ez valami fantasztikus!! Olyan örömmel olvasom mindig a beszámolóidat a tanulásotokról. És bevallom, annyi ötletet kapok Tőled így. Mindig elámulok, hogy mennyi ötlettel, szeretettel tanítod a gyermekeid.
  Mikor tudsz felkészülni az "órákra"?
  Minden elismerésem (megint) a Tiéd:))

  VálaszTörlés
 9. Anna, szándékosan kerültem én is a projekt kifejezést. :)
  Mert nem szabadna, hogy erre külön kifejezést kelljen használni. :)
  Felkészülni? Nappal gyűlnek az ötleteim, éjjel nekiállok, és megcsinálom. Azt viszont el kell mondanom, hogy ha a számítógépen való szerkesztésben elakadok, akkor a férjem segít...akár éjjel is. :)
  Szóval neki nagy hálával, és köszönettel tartozom! :)))
  Remélem, olvassa. :)))

  VálaszTörlés
 10. Patrícia, azt hiszem, neked is válaszoltam az előbb. :)))

  VálaszTörlés
 11. Szia Virág,

  engem is zavar a projekt kifejezés, hát még a "prodzsekt" szó, de olyan jó lenne, ha az iskolákban is így tanítanának.
  A lapbook szóra nincs valami szép magyar szavatok? Ezt se szeretem a gyerekekkel használni.
  Anna

  VálaszTörlés
 12. Anna, a lapbook-ot még albumnak szoktam nevezni, de hát az sem az igazi...sokat dilemmáztam már ezen, de gyanítom, marad a lapbook. Ahogyan a laptop is laptop maradt...:(
  De nyitott vagyok bármilyen ötletes magyar elnevezésre.

  VálaszTörlés
 13. Hú, változó... attól függ kik jönnek. De negyedikesnél nem nagyobbak, vannak ovisok is. Persze majd átalakítjuk, ha kell, hogy mindenkinek jó legyen, de az alapötlet nem rossz. :) (Mondjuk én csak háttérember vagyok, az érdemi munkát általában nem én végzem. :( )

  VálaszTörlés
 14. Nagyon szeretnék készíteni egy lapbookot, de Zsófi még csak 2,5 éves. Vannak ötleteim ovis anyagra, de örülnék, ha tippeket adnál, miben kezdjek gondolkodni.
  Igazából azt nem tudom, hogy a külseje hogyan készül, ebben is segíts légy szíves. Nagyon vonz ez a dolog, főleg bibliai témákban szeretnék ilyesmit.
  Köszönöm.

  VálaszTörlés
 15. Kinga, értem, de "attól függ kik jönnek..." hová? :)))
  Először azt hittem, tanítasz egy suliban, de ezek szerint nem. Legalábbis nem ismerek ilyen rugalmas sulit Mo-n. :)))
  Erdna, szerintem egy 2.5 évesnek is lehet lapbook-ot készíteni, akár az őszről is.
  De elég beletanni papírból kivágott, festett, színezett faleveleket, fakéreg/törzs lenyomatokat, az ősz jellemző gyümölcseit, madárijesztőt, stb.
  Persze nagyobb kártyákat érdemes készíteni. Játéknak jó a memori (én bingót készítettem), esetleg egy egyszerű táblás játék, ábrás dobókockával.
  Bibliai téma lehet a Teremtés 7 napja egy kicsinek. Azt rakosgathatja szépen sorba, megtanulhatja a sorrendet, a napok neveit, számolni 7-ig, mutatni az ujjain is. Hirtelen enyni jutott eszembe.

  VálaszTörlés
 16. Jaa.. bocs. :) Kiskalász csoportunk van itt a városban két hetente és mindig nekik kell szervezni a bütyköldét meg az okosítást. De két fiatalabb leányzó csinálja, én "öreg" vagyok, úgyhogy megkaptam az ifiket meg a fiatalokat.. hát őő.. eddig a kiskalász egész jól megy.. :P :)
  Amúgy tényleg középiskolai tanár vagyok, csak most máshol dolgozom. :)

  VálaszTörlés
 17. Húú, ez most nagyon jól jött! Én is éppen öszi lapbookot tervezgetek a kicsinyeimnek. Köszi!!!

  VálaszTörlés
 18. Ha kész lesz a pdf verzió, kérhetnék én is belöle egy példányt?

  VálaszTörlés
 19. Oké, Kinga, értem már! :)
  Szildi, szívesen. :)

  VálaszTörlés
 20. Virág le a kalappal! Akkor is szuperanyu vagy és kész! Rengeteg ötletet adtál.

  VálaszTörlés
 21. Mindig örömmel olvaslak. Köszi az ötleteket.

  VálaszTörlés
 22. Jehudit, Betti, örülök, hogy segítettem. :)

  VálaszTörlés
 23. Szia,
  csemegézhetek én is? Szeretném pár ötleted felhasználni a csoportomban, persze kicsit átdolgozni a gyerkőcökre szabottan, ha megengeded.
  Olyan ügyes képeket csinálsz (pl. most az almák), te rajzolod be, vagy lemented valahonnan?
  Bocs, de a számtech. nekem titokzatos világ :)
  Vera

  VálaszTörlés
 24. Szia Virág!

  Én egy régebbi dologról kérdeznék.Itt nálunk a játékboltban lehet kapni Boogle társast de azon nincsenek magyar betűk / ty,á,cs,ly /amiket viszont ti használtatok a fakockából készült gyönyörű,otthoni kockáitokon.Akkor talán nekünk is jobb lenne házilag elkészíteni vagy a játékboltos is jól játszható szerinted így is?
  Köszönöm,Judit

  VálaszTörlés
 25. Kedves Virág, ámulok, és bámulok, nagyon szeretnék Nálad kisiskolás lenni, ez fantasztikus! Nagyon kreatív vagy :) Részben mi is tanulunk itthon a nagylányommal, mert külföldön élünk, de a magyar anyaggal haladunk... De én eddig semmi ilyen szórakoztatót nem tudtam kitalálni, csak hogy csináld meg a ... feladatot, meg olvassuk el a mesét :) A vers ötletek is jól jönnek, mert én is elhatároztam a heti egy verset - az ovis is beszállt :)

  VálaszTörlés
 26. Szia Virág! Tényleg hihetetlen az energiád! A tanítás ill. éjszakai készülődés mellett ne feledjük, hogy ugyanúgy mosol, főzöl, takarítasz, vasalsz stb. stb., ahogy bármely anyuka, persze mellette még ott van a többi gyerek is!!! Mégis, hogy bírod, mit szedsz, csinálsz, hogy jut mindenre erő, idő, kedv???? És azt már rég akartam kérdezni, hogy a nagyobbak mit szólnak a két kicsi otthontanulásához? Nem féltékenykednek, hogy bezzeg ők suliba járnak/-tak?

  VálaszTörlés
 27. Vera, ezeket az almás képeket az angol anyagunkból szedtem ki, nem én készítettem. De nagy szerencsém van, mert Luca lányom gyönyörűen rajzol, így sokszor őt kérem meg, hogy kanyaríntson valamit, és azt digitalizálom.
  Judit, szerintem te az angol változatot láttad a játékboltban...hát nem si tudom...ha van rá mód, akkor készítsd el te a kockákat.
  Nemrég kaptam egy emailt egy olvasómtól, aki elkészítette a boogle-t. Hát mitnemondjak...ezerszer szebb volt, mint a miénk. Igaz, ő egy spéci géppel tette rá a betűket. Ha érdekelnek a képek, felteszem őket a facebookra neked.
  Muzsi, örülök, ha tudok segíteni, nagyon fontos, hogy a gyerekeink számára élmény legyen tanulni. :) Akkor te is OO vagy, csak kicsit másképp. Örülök, hogy tudok rólad! :)

  VálaszTörlés
 28. Kriszti, engem ez a dolog nagyon elvarázsol. Nem fogyasztja az energiáimat, hanem megsokszorozza. Ezért is gondolom, hogy ez az én utam. :)
  Eleinte féltem én is, hogy majd nem lesz időm ebédet főzni, de simán megoldódott a dolog, ugyanis olyankor tanuljuk a verseinket, vagy jönnek mellém kimérni a lisztet, megtapasztalják, mennyi az 1 kg...azt átváltjuk dekgrammra, stb...ezernyi lehetőség rejlik a házimunkákban.
  A nagyobbjaim...nem, nem féltékenyek. :)
  Mindegyiküknek igyekeztünk a lehető legjobban passzoló iskolát választani, persze ha az idő kerekét vissza tudnám fordítani, nem biztos, hogy iskolába mentek volna.
  De az is igaz, hogy nem véletlen az, hogy most tudtam emg, hogy az OO legális módja az iskolakötelezettség teljesítésének. Azért nem véletlen, mert én is mostanra értem emg a feladatra.
  Ha bármelyik nagyom szeretné, lehetne magántanuló. De azt hiszem, elég jól érzik magukat a bőrükben, így ez nem merült fel eddig.
  A kicsik előtt is nyitva az út, ha suliba szeretnének járni. :)

  VálaszTörlés
 29. Virág! ez is fantasztikus ismét!!!! Nagyon köszi!!!Majd én is vevő vagyok a PDf-es cuccosra,ha úgy alakul:)

  VálaszTörlés
 30. Virág, rá is kattantam erre a lapbookra. Még sok ötletem nincs, hogy valósítom meg, de ezerrel töltögetek verseket, képeket le az őszről. Azt nem látom még, hogy a tananyagot ebbe hogy illesztjük bele, de majd idővel :) Másodikos a leány, és elsősorban a magyar nyelvre, írásra, olvasásra koncentrálunk, mert matek az ugye nyelvfüggetlen :) De azért kinyomtattam az almákat is, a móka kedvéért :))) Te hogy integrálnád be az olyan dolgokat pl, mint a kettős mássalhangzók (vagy hogy hívják ezeket, ááá, nem vagyok tanító :)), meg a duplabetűk - ez van anyanyelvből... Mondjuk elég jó a könyv is, Meixner, és vannak kis kivágós izékék...
  Ami technikai kérdés: hogy épül maga a könyv fel? Karton? Hogy rögzíted a lapokat? Találnom kell itt valami papírboltot...

  VálaszTörlés
 31. Muzsi, ígérem, a jövő héten írok a lapbook-készítés gyakorlatáról is.
  Ne hidd, hogy a matek nyelvfüggetlen! Persze, értem én, mire gondolsz, de azért ez nem ilyen egyszerű.
  Gondolkozom a kérdéseden is. :)

  VálaszTörlés
 32. Szia Virág!
  Hááát ma belevágtunk. A harmadikosaimmal nekikezdünk egy őszi lapbook - mi albumnak mondjuk- elkészítésének. Úgy tervezem, hogy 2-3 hétig fogjuk ráérő (van ilyen?????) perceinkbe tartalommal megtöltögetni. Nagyon lelkesek voltak, bár szerintem még nem értik igazán mi is lesz ez. Ma 45 perc alatt elkészültünk azzal, hogy kivágták a hónapok neveit és a színezni való leveleket (tőled vittem el utólagos engedelmeddel) és az őszi termések kis kártyáit és a tartóját. Valamint az elejét feldíszítettük, mindenki ráragasztotta a hónapok nevét , a színezett leveleket, és belülre pedig az őszi termések tartót, bele a kis kártyák. Sajnos azokat csak fekete-fehérben sikerült nekik vinnem, mert a suliben nincs színes nyomtató, laminálás meg szóba sem jöhet:(de kreatívak voltak, megoldották, rászíneztek. Mondjuk a csipkebogyó és a kökény feladta nekik így fekete-fehéren a leckét, de átbeszéltük, remélem megjegyzik. Most gyűjtögetem az anyagokat: gondoltam őszi találóskérdésekre, mesék, versek, rejtvények, fejtörők, érdekességek, jeles napok, költöző madarak stb. Van esetleg valami ötleted, hogy ezeket milyen formákban lehetne megvalósítani? Sajnos a laminálás nálunk nem lehetséges ekkora példányszámban, örülök ha fénymásolópapír van. A zsebes megoldásos kívül te milyen formákat ajánlanál???? Köszönöm előre is, ha rámszánsz egy kis időt. Zsuzsi

  VálaszTörlés
 33. Zsuzsi, folytatni fogom a lapbook anyagának felrakását a jövő héten. Nekünk már elkészült az egész szeptemberi anyag.
  Természetesen vihetsz mindent, amit itt találsz, azért teszem fel.

  VálaszTörlés
 34. Zsuzsi, én nyomtattam verseket, azokhoz kerestem képeket, meg más őszieket is, és beragasztották az első vershez kapcsolódó képeket.

  VálaszTörlés
 35. Szia Virág! Örök hódolód és "rabod" vagyok, nem telik el nap, hogy be ne kukkantanék hozzád. Ha másra nincs is időm, vagy lehetőségem, akkor legalább feltöltődöm általad. Persze nagyon sok hasznos ötletet és praktikát nyertünk már innen. Ha elkészül az őszi lapbook mi is szívesen fogadnánk egyet az alábbi e-mail címre: agnes.kerekes@vasarhely.hu Köszönjük!

  VálaszTörlés