2012. március 28., szerda

Esti szösszenet

Mostanában számolok. Tudtam én, hogy nem lesz jó vége ennek, elvégre kit érdekel, mennyibe kerül a túrógombóc, ha finom?
Mikor mind elfogyott, és nem kellett tartanom attól, hogy valakinek elmegy az étvágya, megkérdeztem Istvánt, tudja-e mennyibe került a túrógombóc? 
Nem tudta, amit tippelt azon meg jót nevettem.
Lássuk:
(kerekítve)

1 kg túró 1200 Ft
8 tojás 500 Ft
fél kg búzadara 150 Ft
5 dl tejföl 600 Ft
kristálycukor, só 100 Ft
Összesen tehát 2550 Ft.

Zsombi számolta ki elsőnek, le is vonta a konklúziót:
"Na, látom, tehenünk is lesz"


Persze téved, tehenünk nem lesz.

Fejlemények vannak azonban a tyúkügyben. Eldöntöttük, jöjjenek!
Húsvét után irány a barkácsbolt, készül majd a helyük.
Aztán már csak azt kell eldöntenünk, milyen fajtát válasszunk.
Ha tudtok tanáccsal szolgálni a választáshoz, azt megköszönöm! :)


17 megjegyzés:

  1. Dehogynem lesz tehén! Csak még egy kicsit később...;-)
    Tyúkügyben Lizi a mindentudó (http://falusisanzon.blogspot.com/), nekem nagyon sokat segített, így húsvét után már érkeznek is a tyúkocskáink.
    Örülök, hogy így döntöttek, szerintem nem bénjátok majd meg...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a blogot, már én is találtam kettőt, ami tetszett, úgyhogy nemsokára képzett tyúktenyésztő leszek. :)))
      Tehén nem lehet sajnos, azt nem lehet itt tartani a mi lakóövezetünkben.

      Törlés
  2. Drága Virág! Milyen túrót veszel? Én 880Ft/kg áron veszem a házi túrót (Melis testvérek), a tejföl náluk 500 Ft/kg, megbízható, finom. Ha kicsit utánuk olvasol neten, megtalálsz róluk mindent. Fóton idnult most egy szerveződés (Fóti kosár), közösségi bevásárlás, közvetlen a termelőktől. Legközelebb már Veresen is van átvétel, ha jól gondolom, ez tőletek nincs messze. Ha ismered a Szatyor kezdeményezést, ez ugyanaz, csak itt. Ha érdekel: http://fotikosar.ivanov.eu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, Veresegyház nincs messze. :))) Sőt!
      Nem ismertem a szatyor-t, hát gyorsan utánajárok!
      Sokszor vettem már a csomádi tehenészettől a túrót, és szeretjük is, de az abból készült túrógombóc mindig szétesik. Nem találom az okát. :((((
      Tejet mindig tőlük veszek.
      Egyebet leginkább az Aldiban vásárolok.

      Törlés
    2. Nem szeretek grammok alapján főzni, de a túrógombócnál ragaszkodom a Horváth Ilonához és úgy még mindig sikerült, remélem ezután is.

      Törlés
  3. Kedves Virág!
    Nem vagyok szakértó...de emlékszem, hogy anyu mindig azt mondta: Tojó tyúkoknak a vöröset, levágásra a fehéret kell venni.:-)))De ha már így szóba jött, lehet megkérdem tóle konkrétan is mire gondolt.:-)

    VálaszTörlés
  4. Virág, Illsékrisznél már beszélgettünk a tyúkokról vagy két hete.
    Nekem még nincs, de én nem is tyúkot, hanem gazdasági más néven japán fürjet tervezek tartani.
    Itt nálunk a piacon lehet is kapni. Németo.ban állítólag nagyon népszerű és sokat tartják. Én is most csodálkoztam rá és most azonosítottam be utólag a piacon általam látott csibéket. Szóval azt gondoltam én ezzel indítok és utána talán tyúkozunk is.
    Lesz még nektek tehenetek is. :) Bértartásban is lehet ám tehenetek. Mint ahogy malacot is bérhízlalnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jehudit, erről még nem hallottam. A fürjeket gazdasági céllal tartjátok?
      Tehén, malac bértartásban...jó, hogy mondod. magamtól eszembe nem jutott volna. Ennek is utánajárok. :)

      Törlés
  5. Szia! Anyukámék hibrid tyúkot tartanak, kukoricán. Szerintem remek a húsuk és szépen tojnak is.
    Itt egy leírás róluk.
    http://www.agr.unideb.hu/animaldb/baromfi/tyuk/technol.htm
    Azt tényleg érdemes megfontolni mire szeretnéd tartani tojni vagy a húsért. Ja azért mindenképp legyen egy-két kakas is köztük. 1:10 arányban.
    Hát, nagy fába vágod a fejszéd, az tuti. Pl nyáron nálunk nem lehetett elmenni kirándulni egy teljes napra, mert hát a tikókkal mi lesz? Nagy melegben friss hideg víz kell nekik, meg árnyék... Jaj, de utáltam... Valaki otthon kellett maradjon. Vagy korábban hazamennie. Estére, ha elültek bezárni az olajtót, hogy nehogy megtámadja őket valami más állat (pl róka).
    Ne feledkezzetek meg, hogy a szomszédoktól engedélyt kell kérni. Mert terjedhet a bűz, meg ilyenek... :-S
    Hát, egy kalappal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildó, a kakastól kicsit fázok, mert a reggeli kukorékolással nem szeretném magunkra haragítani a kisgyerekes szomszédainkat.
      A szomszédoktól nem kell egyébként engedélyt kérni! A helyüket úgy alakítjuk majd ki, hogy legyen elegendő árnyék, víz, de azért a nyaralásról se kelljen lemondani. Biztosan fogunk találni valakit, aki kiszedi a tojást alóluk. :)

      Törlés
  6. Fürjtojásért lehet a fürjeket tartani. No.-ban városban, teraszon is tartják, nagy ketrecben. Állítólag nagyon szépen tojnak. Kevés hely kell nekik.
    És itt a piacon is láttam fürjcsibéket, de 2 év kellett, hogy rájöjjek, hogy az fürj és annak van tojása! Ez a japánfürj meg kimondottan háztáji tartásra jó, tojás végett.

    VálaszTörlés
  7. De még nincs fürjünk. Én is most tervezgetek. Szombaton megnézzük a piacon a felhozatalt.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Virág!

    A tojásárak miatt nálunk is nagy kérdés volt hogy tartsunk tyúkot. A családom végre valamiben egyet értett, egy emberként szavaztak le engem. Mondjuk nem is volt nehéz, valahogy én sem szeretem a tyúkokat...
    Tavaly viszont felbuzdultam, és mi megvettük a fürjeket! Nagyon édesek! Pedig én tényleg nem szeretem a tollasakat. Ezeket kézbe lehet venni, vicces a hangjuk, pici helyen elférnek. Az összes gyerekem (4 db) azokat babusgatta.
    Utána lehet olvasni a net-en, mennyivel egészségesebb a fürjtojás összetétele a tyúktojásénál. A madárkák naponta tojnak. Szalmonella kizárva, mert melegebb a fürjek testhőmérséklete mint amit a vírus elbír. Szóval nekem minden mellettük szólt.
    De aztán! Már épp szépen tojtak, amikor egy nyáreste, még világosban valami nyest vagy hasonló mind leölte őket. Sajnos műanyag háló volt a ketrecen, azt szétrágta. Állítólag a csibeháló sem állította volna meg, azt is szét tudja rágni.
    Múlt héten a férjem kicserélte a hálót apró lyukú fémhálóra, és holnap megyünk madárkákat venni!

    Szeretettel:
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  9. Sárga magyar tyúkot tartottunk, az egyetemünkön van a törzsállomány, idén, ha elkészül a tyúkudvarunk, ismét ilyen tyúkokat veszünk majd! Jó tojók, a húsgyarapodásuk sem utolsó, könnyen megültethetők, és nem utolsó szempont, hogy magyar fajta! Szívből ajánlom őket, ha aktuális lesz, akár a beszerzéseben is tudok segíteni - bár éppen most volt az állomány beállítása (a felesleget értékesítették), de talán a nyár folyamán is lehet majd vásárolni!

    VálaszTörlés
  10. Hát mi nem tartunk tyúkot.. szép is lenne kint az erkélyen valami csirkefarm.. azt hiszem hamar el lennénk távolítva az épületből... :)
    De! Nagyszüleim nagy tyúktartók, mondjuk fajtákat nem tudok mondani (nálunk sárga tyúk van, mert az jobban tojik, de hogy az konkrétan milyen sárga, azt nem tudom), azt viszont tudom, hogy a tyúkoknak kell egy jó hely, lehetőleg elkerített, jó erős, viszonylag szűk lyukú ráccsal (a korábban is említett nyest/menét/patkán problémára való tekintettel). Az kevés ha a tyúk nem tud kijönni... az is kell, hogy a ragadozó ne tudjon bemenni, se alul (ásva), se fölül, se keresztül (rágva, átmászva a lyukakon).
    A tyúkeledelt (kukorica, gabonafélék) is érdemes jól zárható helyen tartani, ahová nem igen tudnak a rágcsálók (egerek, patkánok) hozzáférni, mert csalogatja az ilyen élőlényeket a gabonaféle.
    A víz meg az árnyékos hely alap, de ma már modern korban biztos van mindenféle gépesített tyúkitató/etető rendszerekre lehetőség.
    Ha úgy vannak szoktatva a tyúkok egy idő után maguk is beülnek az ólba, nem kell őket külön ki-be csukni ezért.
    A tyúk ehet amúgy friss füvet is, meg mindenféle zöldségmaradékot. Tojáshajat viszont nem szabad neki adni, mert ráébred, hogy ő is olyat tojik, aztán azt is megeszi. Én ennyit tudok. :)

    VálaszTörlés
  11. Szia Virág!
    Nekünk is vannak csirkéink és szerintem ez nagyon király dolog! Mi nem sokat babusgatjuk őket, kapnak naponta egy adag tápot és minden konyhai maradékot, a feldarabolt száraz kenyértől a megmaradt tésztáig, meg persze vizet. Este megnézzük van-e tojás és hetente egyszer kihordjuk alóluk az ottmaradt zöldséget, koszt, trágyát. Az elkomposztálja magát. Viszont arra vigyázzatok, hogy biztonságos helyen legyek, ahová más állat nm tud bemenni, mert mi is városban lakunk, de nemrég vitt el valami 2 csirkét is -.- so éjjelre be kell zárni meg napközben ha nagyon fura hangokat ad ki, megnézni :D
    Nem egy bonyolult állatok, és hasznos meg vicces is :)
    sok sikert hozzájuk
    Lilla

    VálaszTörlés