2011. február 14., hétfő

Szent Bálint napján

Az elmúlt években sokat gondolkoztam azon, mi legyen ezzel a Valentin nappal. Mivel éppen Bostonban tartózkodtam Valentin napján, attól mindenképpen elment a kedvem, hogy úgy ünnepeljem meg, ahogyan ott tapasztaltam. 
Ezzel szemben azt gondolom, minden ünnep érték, alkalom arra, hogy egymásra figyeljünk, megmutassuk a körülöttünk élőknek, hogy igenis örülünk annak, hogy vannak. Szeretjük őket hibáikkal, hiányosságaikkal együtt. Ráadásul Szent Bálint másnapján ünnepeljük a házassági évfordulónkat is.
Így nem volt kérdés, hogy az ünnep igenis kell. :)
Minden évben igyekszem a családunk születésére összpontosítani ezen a napon. Azt szeretném, ha a gyerekeink megtapasztalnák, hogy számíthatnak ránk, ha kamaszaink is meg tudnának nyílni előttünk, és persze egymás előtt is.
Van egy játékunk, Ungame a neve. Érdekes játék, aminek nincs vesztese, csak nyertese, mégis hagyományos játéktáblán játszható. Sajnos ritkán van 4-5 óránk, hogy belefeledkezzünk a játékba. Így e játék kérdéseit felhasználva elkészítettem egy gyors változatot.


Az üvegben lévő kis papírokon olyan kérdések szerepelnek, mint "Hogyan képzeled el magadat 10 év múlva?", "Mikor volt utoljára rémálmod?", "Kisebb korodban hogyan képzelted el az ördögöt?", "Imádkoztál-e már valakiért, aki beteg volt? Miért imádkozol ilyenkor?", stb, stb
Vacsora közben húzunk egy kérdést, és erre mindenki válaszol. Persze nem minden kérdés foglalkoztat egyformán minden gyerekünket, biztos lesznek olyanok is, amire éppen nem kapunk mélyenszántó választ. De abban biztos vagyok, hogy lesznek nagyon értékes, mély beszélgetések is a következő 30 nap során.
A mai nap mindenkit egy kicsit korábban keltettem, hogy együtt reggelizzünk. 
Nálunk ritka, hogy egy egész filtert teszünk a bögrébe, inkább egy bödön egyenteát készítek, és akkor nincs macera a citrommal, mézzel, cukorral.
De ma reggel mindenkit sk. tea várt, külön bögrében, ízlése szerint.
A filtereket tegnap délután Csincsi készítette.


A reggeli nem hagyományosan készült tükörtojás volt. A kenyerekből szív alakú formával kiszaggattam egy darabkát, és ebbe ütöttem bele a tojást.


A szívecskét külön mellé tettem.



Az ötleteket egyik kedvenc blogomról gyűjtögettem. :)

A fenti blogon találtam egy szerelemnaptárat is, ami nagyon megtetszett. Persze kicsit módosítottam rajta. :)
Az én változatomat innen töltheted le.
A naptárat A3-as méretben készítettem, a beosztások nálunk kicsit mást jelentenek, de szándékosan nem írtam rá a naptárra a jeleket, mert minden házasság más, minden házasságban mások a prioritások is.
Nálunk a négy kis szelet a következőket szimbolizálja:
1. Ima kettesben
2. Együtt töltött idő
3. Testkontaktus
4. Beszélgetések
Azt hiszem, mi ezektől érezzük teljesnek a házasságunkat. 
Ti ünneplitek Szent Bálint napját?
Tudjátok ki volt Szent Bálint?
Ha még nem hallottatok róla, csak Valentinról, akkor érdemes ezt és ezt a linket megnyitni. :)
Szerk.: Lilla blogján egy kedves bibliai párosító játékot is letölthettek innen.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összeszedted! Köszi szépen!
    Nellynéni.

    VálaszTörlés
  2. Tudom, hogy itt csak dicsérni szokás, de megkérdezhetem, hogy nem ciki egy ilyen szerelemnaptár? Régen annyi annak a házasságnak, amelyiket így kell fenntartani, nem?

    VálaszTörlés
  3. Hú, Virág! Ez a kérdezős játék már megint nagyon megmozgatta a fantáziámat! Köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Balogh-Ficsor Szilvi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen!

    Bár nem engem kérdeztél, úgy gondolom hozzátehetem a véleményemet a dologhoz. Miért is lenne ciki egy ilyen naptár? Nagyon is jópofa és kreatív dolog. A házasság nem egy olyan dolog, ami magától működik, mindenki úszik a szerelem nagy lila ködében és akkor minden tökéletes és boldog. Frászkarika. Meg kell érte dolgozni, és ez nem kevés kreativitást igényel. Minden kapcsolatba kell az energia. Én a helyedben akkor kezdenék aggódni, ha férjemnek/feleségemnek nem lennének kreatív ötletei arra, hogyan javítsuk a kapcsolatunkat, hanem csak úgy "mennek a dolgok a maguk útján". Na , ezek a házasságok szoktak igen hamar zátonyra futni. Sajnos.
    Szóval, Virág, nagyon jó a naptár, én támogatom. :) Meg a többi családépítő feladatot is. :)

    VálaszTörlés
  5. Ó, az ungame nagyon jó, mi is szeretjük. De a gyerekekkel még nem játszottuk, eddig kicsik voltak hozzá. És az egyszerűsített változat csuda jó ötlet.
    Boldog évfordulót nektek!!!

    VálaszTörlés
  6. Nellinéni, örülök, ha használni tudod! :)
    Szitya, természetesen bármilyen kérdéssorral lehet játszani ám, csak most nekem elég egyszerű volt előkapni a játékot, nem a fejemet törni. :)
    Adina, igen, mi is csak a nagyobbakkal játszottuk eddig, de a kicsik is el-elkaptak ám egy kérdést. Ők még képtelenek ennének végigülni egy ilyen kört szerintem, de a vacsoraasztalnál azért más. Nekik is vannak félelmeik, örömeik, amit szívesen megosztanak.
    Névtele, ez egy JÁTÉK. Természetesen nem erre alapozzuk a házasságunkat. :)
    Kingának köszi a választ helyettem is, mert pont így gondolom: nem ciki dolgozni a házasságunkért, még akkor sem, ha néha csak ilyen sután sikerül. :)))
    A férjem örült neki, és elkezdtük tudatosabban élni a napjainkat, hogy egész szivecskék legyenek többségben. Ez nem jelenti azt, hogy menetrendszerűvé válik a testi együttlét, vagy egy-egy mélyebb beszélgetés. Legalábbis én nem érzem így. :)
    Szóval csak bátran kísérletezz! :)

    VálaszTörlés
  7. Igenis tudatosan kell figyelni a házasságra! A monoton hétköznapok, a gyerekek "elnyomása" (nem lehet mellettük két szót megszakítás nélkül váltani - nálunk még kicsik) a hétköznapi problémák mind elterelik a figyelmünket a lényegről!

    VálaszTörlés
  8. Szerintem is szükség van erre. Mármint, hogy tudatosan ápoljuk a kapcsolatunkat. Viszont nekem a data.hu azt irja, hogy nem találja a fájlt. Segitenél Virág?

    VálaszTörlés
  9. Kedves Kriszti!
    A naptár fenn van, már 240 letöltésénél tart, úgyhogy nem tudom, neked miért nem sikerül. Írj egy mailt, és elküldöm úgy.

    VálaszTörlés
  10. Nekem most is azt írja, hogy az adott fájl nem létezik, pedig szoktam a datáról tölteni :( Ha elküldenéd, megköszönném: btkitti@gmail.com

    VálaszTörlés
  11. Friss házasként anno én is azt godnoltam, hogy nem kell itt semmi kreatívkodás, sőt...Most, szűk hét elteltével már azt mondom, nagyon is kell. A megszokottság, a gyerekek, meg mindenféle más megosztja a figyelmünket. Az enyémet pláne. Szóval megnézem ezt a fájlt:-)

    VálaszTörlés
  12. OOps, én sem találom! Valszű elfogyott a letöltési keret! Gratula, Virág!!! Feltöltenéd újra?

    VálaszTörlés
  13. Én is kérhetnék még belőle? Címem paulikmzsuzsanna@citromail.hu

    VálaszTörlés