2012. április 3., kedd

Hol vásároltok?

Megdöbbentett a cikk.

Nem titok, 6 X 16 000 Ft a családi pótlék, amit havonta kapunk.

Ennyi pénzt nem költök sem hiper-, sem szupermarketben.

Zöldséget, gyümölcsöt, tojást a piacon vásárolok. 
Kenyeret, kiflit a kedvenc pékségünkben. 
A csirkét, a nyulat őstermelőktől.
A tejet a csomádi tehenészetből.

Kötve hiszem, hogy közülük bárki is elfogadná az Erzsébet utalványt.

Veresegyházon a következő helyeken fogadják el.
Ezek közül egyedül a MOL kútnál szoktam megfordulni.

És ti hogy álltok ezzel?

59 megjegyzés:

  1. Nekem füstöl a fejem. Nálunk még a pelenka is napirenden van, amit mindig kuponnal és mindenféle akcióval vásárolok drogériában. Én is igyekszem a zöldséget, gyümölcsöt piacon beszerezni, húst, füstölt árut ősteremelőktől vásárolni...

    VálaszTörlés
  2. Nálunk nincsenek efféle utalványok és a családi pótlék átszámolva 6000 forint fejenként, úgyhogy efféle gondjaink sincsenek... Amúgy piacon többnyire és olyan helyekről, amit le tudok nyomozni, de bevallom, járunk hipermarketekbe is alkalomadtán...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szó sincs róla, hogy én nem járok, de azok közül, amelyeket preferálok egy sem fogadja el az utalványt. :(
      A TESCO és CBA mifelénk annyira piszkos, igénytelen, hogy csak ha nagyon muszáj...

      Törlés
  3. Egyébként, ha belegondolunk, igenis vannak családok, akiknek a gyerekei legalább ennének, ha ez a cikkbeli terv létrejön. És itt már az sem számít, hova megy a pénz, a gyerek jóllakhat és nem piára és cigire menne a családi pótlék. Nagyon sajnálom az éhező gyerekeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Félek, ez nem függ össze.
      A legtöbb elszegényedett települést messze elkerülik a Tescók, CBA-k. Tehát Mari néni a nyolc gyerekének nem fog tudni ennivalót venni. Viszont jön majd a terepjárós segítség, aki 75%-on beváltja az utalványt.

      Törlés
    2. Nekem is ez volt az első gondolatom, hogy vannak családok.. De aztán végiggondoltam és Virágnak igaza van.

      Törlés
    3. én azt hiszem, az erzsébet utalványon is lehet cigit meg szeszt venni. aki eddig tisztességesen adott enni a gyerekeinek, az eztán is fog, aki nem, az majd elcseréli az utalványt a kocsmában, vagy betankol magának a tescoban. de nem kötözködés.

      Törlés
  4. Megyeszékhelyen lakom, autónk nincs, főleg gyalog járok oviba, bevásárolni, postára, stb. Az egész városba alig van néhány Erzsébet utalvány elfogadó hely és semmi kedvem hazafelé fél órát gyalogolni (busszal sem járok sokkal jobban mert messze van a megálló) a cuccal mikor mindent megkapok itt 5 perces távolságban. Mi nem iszunk, még ünnepnapon egy pohárral sem, a családi pótlékból pelenkát, ételt veszek és befizetem a gyerekek ovis ebédjét, táncórát.
    Aki eddig elitta, ezután is el fogja!

    VálaszTörlés
  5. szerintem ez akkor lenne célszerű megoldás, ha széles körben el lehetne fogadni/számolni az Erzsébet-utalványt, nem csak nagy áruházaknak lenne ilyen lehetősége, hanem mondjuk akár magánvállalkozóknak, őstermelőknek is. Addig, még csak CBA meg Tesco és hasonlók tudják elfogadni, addig nem fogja meghozni a várt eredményeket. Tény: tényleg rengeteg olyan család van, ahol előbb költenek cigire, mint élelemre. (Sajnos, az én környezetemben is ismerek ilyet.)Aztán meg csak panaszkodnak, hogy hát nincs mit tenni az asztalra. Persze, mert elfüstölte a kenyérre valót. Szóval a kormány ötlete nem rossz, hogy igenis csak élelmiszerre lehessen költeni bizonyos pénzeket, ne alkoholra vagy dohánytermékre, de az megint más kérdés, hogy ezt hogy fogják kivitelezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az őstermelőnek nem éri meg bajlódnia egy utalvánnyal. :(

      Törlés
  6. Azt hiszem én is azzal a véleménnyel értek egyet, hogy ez nem orvosság a problémára.
    Igen: vidéken nincs nagy választék a boltok tekintetében. És nagyon jó a meglátásod, Virág, most is, hogy jön majd a "segítség" a terepjáróval.
    Mondjuk nem kaptunk még, így nem is vásároltam Erzsébet utalvánnyal, de rá van írva, hogy cigit, alkoholt, egyéb hasznos dolgokat nem lehet vele fizetni?
    Nálunk sem fog nagy gondot okozni, hogy a két gyerek után járó összeget értelmesen elköltsem úgy, hogy nagyon nem kell átalakítani a vásárlási szokásainkat. De ahol több gyerek van, azoknak elég kellemetlen lehet ez a "kilátás".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem rá van írva, bár mi sem kértünk. Sőt, semmilyen caftériát nem kértünk, mind nyugdíj "előtakarékba" megy.

      Törlés
    2. A férjem most kapott a munkahelyén, rá van írva, hogy csak élelmiszerre költhető, de még nem próbáltam az Univerben, hogy tisztító és egyéb dolgokra elfogadják-e. Egyébként 300, 500 ft-os címletekben van.

      Hajni

      Törlés
  7. Havi 12200 Ft a családi pótlékunk Bori után. Miután a számlámra jön, és a közüzemek az én nevemen vannak, a GYED-del együtt ebből megy a csoportos beszedés.
    De akkor se nagyon tudnék vele mit kezdeni, ha levásárolhatnám, ugyanis mi is kistermelőtől, piacon szerezzük be az élelmiszer nagy részét. Vásárolunk TESCO-ban, de nem biztos, hogy minden hónapban elköltünk ott ennyi pénzt.
    Pelenkát pl. sosem veszek TESCO-ban, és bizony nálunk az még kell a gyereknek.
    És igen, a kistelepüléseken élőkön ez az ötlet nagyon nem segít. Nálunk nincs bolt, kétféle mozgó ABC jön a faluba, naponta felváltva. Ők egészen biztosan nem fogadják el az utalványt...

    VálaszTörlés
  8. Én is jól felmérgeltem magam.

    Mivel nincsenek túl messze a boltok egymáshoz (nálunk) képes vagyok végigjárni (esetleg végiglapozni az újságokat), mi hol olcsóbb, és gondolom ebből sem lesz visszajáró, és nem kis címletekben adják.

    (Megnéztem nálunk "kajálda", cukrászda teszi ki a nagyobb részét az elfogadó helyeknek...)

    VálaszTörlés
  9. Én pedig eleve kikérem magamnak, hogy elkocsmázom a családi pótlékot. Egyébként pedig aki akarja, úgyis elkocsmázza, csak kevesebbé tudja majd eladni az utalványt, mint amennyit ér. Akkor megint ki fog jól járni???
    G.

    VálaszTörlés
  10. Az a baj, hogy még bizonyos, rendetlen emberek visszaélnek a segélyek/támogatások/stb. nyújtotta lehetőségekkel, addig a rendes embereket, akik tényleg rászorulnak ezekre, ugyanúgy sújtják a szigorítások, mint a rendetleneket. Alapvető probléma a rendetlen emberekkel van, nem a rendesekkel.

    VálaszTörlés
  11. Hát ez az! Mi ugyan vásárolunk hiperszuper marketekben is, de szeretünk a piacon, meg helyi termelőktől, sőt, jobban szeretünk így. Nem beszélve arról, hogy itt a faluban sehol sem fogadják el, tehát ha bemegyek a városba utalványt költeni, az nekem pluszköltség. És ha az iskolában, óvodában szeretném befizetni az ebédpénzt, tankönyvet, osztálykirándulást? Szóval szerintem ez nagyon nem a mondott célt szolgálja...

    VálaszTörlés
  12. Én már nem kapok családit,mivel nagyok a gyerekeim, de az jutott eszembe, hogy azok a családok, ahol segélyen van a szülő, miből fogja a rezsit kifizetni, ha mindent Erzsébet utalványra kap?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez az! nem lehet mindent ételre költeni. A szolgáltatóknak is kell fizetni, meg a gyerekeknek nem csak étel kell a gyomrukba, és szevasz, hanem kell nekik ruha, cipő, oktatás. Szóval, az elgondolás (valahogy biztosítsuk, hogy a gyerekekhez jusson a rájuk szánt összeg) jó, a kivitelezés már nem annyira, azon még dolgozni kéne.

      Törlés
  13. "A döntéssel a kártyakibocsátó és az üzletek jól járnának." Ez a lényeg és a cél. A többi már csak porhintés és mellébeszélés. Ahogy eladó üdülési csekkeket is lehet/lehetett venni "jó áron", úgy az Erzsébet-utalványoknak is meglesz a fekete piaca. De amíg a munkáltató által juttatott üdülési csekknél anno adómentesség volt, most az utalványnál kedvezőbb adózás, tehát jól járt a munkavállaló és munkáltató is, a családi pótlék esetében erről nem beszélhetünk.
    Mi többnyire ALDI-ban és Coraban vásárolunk, illetve piacon, egyik helyen sem fogadják el. Szerencsére van a közelben TESCO is. Nekünk nem okozna túl nagy problémát, csak egy kis bosszúságot, ha ezt bevezetnék, de az első mondatban idézetten kívül nem látom be, hogy mi a céljuk vele, sok család életét nehezebbé tennék így. Nagyon remélem, hogy ezt nem fogják támogatni és csak egy füstbe ment terv lesz. Az biztos, hogy ezzel a döntéssel nem az a cél, hogy inkább ennivalóra költsék a pénzt az emberek, mint cigire vagy alkoholra. Ennyire naiv senki sem lehet már ebben az országban, hogy ezt elhiggye.
    Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem meg alapvető dolog, hogy az ember valamennyire bízik azokban, akiket megválasztott vezetőknek. Elképzelhető, hogy nem jók a módszereik vagy vannak hátsó szándékaik, és meg is érdemlik a kritikát, de azért alapvetően nem zárnám ki a jó szándékot. Nem azért, mert naiv vagyok, hanem mert nekem lesz jobb, ha nem mindenben csak a rosszat feltételezem meg az összeesküvést látom.
      Én tudok olyan családot, ahol ez igenis probléma, hogy a szülők marhaságokra költik el azt a pénzt, amit a gyerekek után kapnak (véletlenül sem a gyerekre, vagy ételre). Otthon ülnek a hátsójukon, bámulják a tévét, füstölik a cigit és kunyerálnak ettől-attól, panaszkodván, hogy nincs pénz kenyérre. A ház meg mocsokban, a kert ápolatlan, pedig van kert, lehetne vele kezdeni valamit. Idejük is van, egyikük sem béna, vagy nyomorék, hogy ne tudná gondozni. Meresszem a hátsómat a fotelban, meglegyen a napi betevő 1200 forintnyi cigarettám, mit érdekel engem, hogy a gyerekem egy egészségtelen idióta lesz? Szóval, vannak ilyenek. És én igenis azt mondom, hogy valahogy föl kell ellenük lépni. Nem biztos, hogy Erzsébet-utalvánnyal, de legalább már előkerült a probléma.

      Törlés
    2. Biztosan nem jól fogalmaztam. Nem a jó szándékot vitatom, csak azt mondom, hogy a döntéshozók sokkal jobban ismerik az ország helyzetét, mint én, aki Budapesten lakom és pl. nincs a környezetemben uzsorás. Viszont a munkahelyemen átéltem, hogy a fizetés egy részét üdülési csekkben adták (nem plusz juttatásként), aminek sokan nem örültek és igyekeztek pénzre beváltani, vagyis eladni az utalványt névérték alatt. Ezek után nem nehéz egy kis fantáziával kitalálni, hogy az Erzsébet-utalványokat hogyan lehet készpénzre cserélni. Pl. kocsmáros átveszi féláron és utána elmegy Tescóba és levásárolja. Ez csak egy nagyon egyszerű, primitív példa. Ezt tudják a döntéshozók is. Ezért írtam, hogy nem gondolhatják komolyan ezt az "inkább kenyérre költik majd" érvet, mert aki nem akarja, nem fogja arra költeni.
      A cél elsősorban, hogy a kibocsájtó és az elfogadó hely jól járjon, illetve ahogy egy későbbi hozzászóló írja, a fekete gazdaság fehérítése, ez pl. nem jutott eszembe, vagy a cikk is írja, hogy az Erzsébet-utalványból származó eredményt közfeladatok ellátására kell fordítani.
      A fekete gazdaság fehérítésével és a közfeladatokra fordított pénzzel semmi bajom (bár ugye ezt az adókból kéne megoldani), de ahogy később Virág is írja, miért a Tescót támogassuk? Miért nem a magyar őstermelőket?
      A probléma, amit említesz, szerintem nem az Erzsébet-utalvánnyal került elő. Én nagyon egyetértek annak az alapítványnak a munkájával, akik pl. csibéket szoktak osztani a leghátrányosabb kistérségekben és próbálják a háztáji gazdaságokat fellendíteni. Érdemes megnézni a Hegedűs Zsuzsával készült riportokat, mielőtt bárki felett pálcát törne az ember. Ő azt mondta, hogy egy éhező gyerek mögött általában két éhező felnőtt is van... az én közvetlen környezetemben nincs mélyszegénység, úgyhogy hiszek neki, ő nap, mint nap ott jár közöttük. Nagyon tisztelem a hozzá hasonló embereket.
      Nekem az a véleményem, hogy aki nem akarja, azon nem lehet segíteni, semmilyen módon, tiltással, büntetéssel, korlátozással sem.
      Viszont sok családnak probléma lesz az utalványok elköltése. Egyébként a férjem kap Erzsébet-utalványt, és már három havi adag gyűlt össze, mert egyszerűen nem járunk arra felé, ahol el lehetne költeni, illetve nem rendelünk ebédet sem. Ha nagyon ki lenne számítva a havi betevő, biztosan bosszankodnék miatta. Plusz idő és költség lenne elmenni a közeli Tescóba minden hónapban. De mi nagyon szerencsések vagyunk, mert az utalvány tényleg plusz juttatás a cégüknél és az sem fog földhöz verni, ha utalványban kapjuk a családi pótlékot. Csak ne akarják elhitetni velünk, hogy ez a rosszul táplált gyerekeken segít majd...
      Gabi

      Törlés
  14. Felháborító! A következő lépés az lesz, hogy megszabják nem csak azt, hogy hol, hanem azt is, hogy mit vehetünk belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az étkezési utalvány (Erzsébet-utalvány) lényege, hogy meghatározza, hogy mit vehetsz, tkp. élelmiszert. Úgyhogy nem lesz "következő lépés".
      De igazából ez még nem tény, ez csak ötlet. Még eldöntésre vár, addig kár háborogni.

      Törlés
    2. Nem, Kinga sajnos nem csak azt határozza meg, mit vehetek, sokkal inkább azt, hogy hol. Mert élelmiszerre simán elköltünk ennyit, csak éppen piacon, tejesnél, péknél, és nem a Tesco-ban.

      Törlés
    3. Szerintem pont akkor érdemes háborogni, amikor ez még nem tény, csak ötlet, különben még az lesz a benyomás, hogy ez egy jó ötlet. Hangot kell adni az ellenvéleménynek.

      Törlés
    4. Nem azt mondtam, hogy csak azt határozza meg, hanem hogy nincs következő lépés, mivel az étkezési utalvány két dolgot köt meg: hol vásárolhatsz és hogy mit. Tehát nincs szükség arra, hogy külön megmondják, hogy mit vehetsz a családi pótlékból, mert ha bevezetik az utalványt, így is, úgy is megteszik. Az Erzsébet-utalványt még át kellene dolgozni (pl. őstermelők, kiskereskedők, magánvállalkozók is elfogadhassák, kapjanak utána kedvezményt, ne csak élelmiszerre, hanem tkp. mindenre be lehessen váltani a dohányon meg az alkoholon kívül, ellenőrizhető legyen - ne lehessen könnyen eladni feketén, kis címletűek legyenek, vagy lehessen visszajárót kérni belőle, stb. stb. stb.). Amíg nincsen rendesen kifejlesztve, hogy tkp. mire is jó az Erzsébet-kártya, addig nem szabad erre cserélni a családi pótlékot (se).
      Hangot lehet adni szerintem a véleménynek, sőt kell is, bár nem biztos, hogy egy internetes blog a leghatásosabb... :P

      Törlés
  15. Nálunk a bolt ahol vásárolni szoktam elfogadja az Erzsébet utalványt. Csakhát... a gyes és a csp számlára megy és abból fizetjük a lakáshitelt és a rezsit. A gyes egyiket sem fedezi. Így a férjem fizetéséből kell majd az én számlámra utalni a megfelelő összeget. Tejet háztól vásárolok, tojás a sajátunk. Húst a hentesnél, meglátjuk ők elfogadják-e. Már persze ha bevezetik.

    VálaszTörlés
  16. Ez a cikk felháborító!!! Mi vidéken élünk, ahol a helyi üzletek nagyon magas áron dolgoznak, ezért is éri meg nekünk 25-30 km-es távokat tenni havonta, hogy bevásároljunk. Húsokat, tejet, tojást apukámtól kapunk, mert ő családi gazdálkodó (juhász), viszont kenyeret, péksütit én sütök, mert azt jobban megeszik a gyerekek, továbbá a saját joghurtom is kelendőbb, mint a bolti. Persze mi is eszünk felvágottakat, bolti készítményeket, de nem ilyen nagy összegben. Még csak két fiam van, de nemsokára meglesz a harmadik is. Neki pelus és egyéb felszerelés kell, amit meg kell venni.
    És ebben a témában még azért hozzátenném, hogy a 100% adókedvezményre sem vagyunk jogosultak, mert a férjem csak egy rendőr, és nem kap havi bruttó 300-at. Akkor most mi lesz??? Utalvánnyal megyek csekket fizetni????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is pont ebben a cipőben járunk! A családi pótlékból és a gyesből lakáshitelt fizetünk, de gondolom a bank az Erzsébet utalványt nem fogja elfogadni!Az adókedvezménynek meg csak töredékét tudjuk kihasználni.

      Hajni

      Törlés
  17. Azt gondolom, hogy ahol probléma, hogy étel helyett hová költik a pénzt, ott az utalvány sem segít. A többi családnál meg csak kicseszés ez az utalványosdi.
    Nálunk jelenleg a Coop-ban fogadják el- és én oda járok a legkevesebbet. Ha megyek, csak kenyérért, mert a helyi Coop üzlet egy szuper péktől szerzi be a kenyeret, nagyon finom, de amúgy ez a pék a városban nem elérhető, tehát megyek az említett üzletbe. És a pénztárnál ér a meglepi: fizetnék az utalványommal, de vissza nem adnak belőle, le kell vásárolni. Köszi, és ha én nem akarom? Mert a húst én is őstermelőtől, illetve a helyi hentestől veszem, a zöldséget, tojást a piacon szerzem be, a tartós cikkek illetve mosószerek és társai pedig sokkal olcsóbbak máshol. De vagy nem költöm el az utalványomat, vagy kénytelen vagyok magasabb áron venni, amire szükségem van. Szerintem ez nem igazságos.
    Tavaly még OTP Cafeteria kártyánk volt, több helyen elfogadták és úgy lehetett fizetni vele, mint a bankkártyával - nekem bevált, szerettem. Erre most kaptunk helyette olyat, amit nem tudok kihasználni. Ráadásul én nagyon nem vagyok híve annak sem, hogy tonnaszámra nyomtassuk a papírfecniket - hol itt a környezetvédelem????
    Még valami: a házunkat egy olyan házaspártól vettük, ahol a hölgy a helyi vöröskereszt vezetője. Ő mesélte nemrég, hogy vannak családok, ahová kijárnak ellenőrizni, hogy a kapott élelmiszert (mert már eleve élelmiszerformában kapják a segítséget) hogyan osztják be - nos, megvan már erre is a maffia, ahol az élelmiszert becserélik cigarettára, italra, tartozás fejében beszámolják, stb. Szóval ez sem megoldás.
    Egyébként erről a dologról elég határozott véleményem van, ami nem fog mindenkinek tetszeni, de leírom: ahol olyan nagy a gáz, onnan el kell vinni a gyereket, mert hiába vagyok családpárti, azokban a családokban az a gyerek semmi jót nem kap és nem tanul. A szülőknek meg fenéznék én segélyt osztogatni: ha nem dolgozik, ne egyen, ennyi. Tudom, hogy durva kijelentésnek hangzik, de ha más fel tudja venni a fenekét hogy elmenjen munkába, akkor tegyék meg ők is. Aki pedig nem hajlandó erre - és nem azokra gondolok, akik mondjuk betegség miatt nem alkalmasak munkára - azokra nincs is szükség a társadalomban.
    Ja és a legrosszabb: dolgoztam, mielőtt a gyerekeim születtek, a férjem reggeltől-estig melózik, fizetjük a számláinkat, tisztességben neveljük a gyerekeinket - és simán megkapom, hogy na ja, a nagycsaládosokat támogatják, biztos ezért vállaltuk már a harmadikat... :-( Köszi. Közben meg a mi adónkból kapják a segélyt azok, akik itt a városunk szélén betelepültek a valaha virágzó neszűrbe, ahol most már értéktelenek a hobbikertek és kis földek, szőlők, mert napirenden megtörténik, hogy feltörik a kis házakat, lerángatják a nyugdíjas bácsit a kerékpárjáról, amikor kapálásból hazafelé tart és elveszik mindenét, még örülhet, ha nem verik meg... Hát az ilyennek, már bocsi, ne is adjunk semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben egyetértek veled! Bár kiegészíteném azzal is, hogy ahol szeretne dolgozni a szülő, de nem kap munkát, attól azért ne kelljen elvenni! Mi is csak azért vállaltuk be a harmadikat idő előtt, mert nincs munka sehol. Ha kitennének közmunkára, akkor elgondolkodtató, hogy a havi 30 e, amit mellesleg hetente fizetnek, mert nincs rá nagyon keret, elég-e arra, hogy megéljünk, ha havi 20 e ft az óvodai étkezés a gyerekekre? Szerintem nem. Mivel mi is családpártiak vagyunk, szerettük volna őt mindenképp, de jobb lett volna később, mert akkor legalább gyedre is jogosult lettem volna. De, mint tudjuk, ember tervez, Isten végez! És ez így jó! Legalább lesz 3 szép fiam!

      Törlés
    2. Egyetértünk, van olyan, hogy önhibáján kívül nem tud munkát vállalni valaki. De azért valljuk be, ők vannak sokkal kevesebben... A durva többség - legalábbis azon berkekben, akikről írtam - még véletlenül sem akarna dolgozni.
      A három fiadhoz egyébként gratulálok! :-)

      Törlés
    3. Persze, ez így egyszerűnek tűnik, hogy azt mondjuk, hogy aki nem tisztességesen neveli a gyerekét, de megtehetné, attól el kell venni, csak hát ezt nem olyan könnyű eldönteni, hogy ki az akitől szedjük el, és ki az akitől nem. Az általam ismert családban pl. mind a két szülő munkanélküli. Végzettségük apukának 8 általános meg valami 3 éves szakmunkás, amit nem fejezett be, vagy ha be is fejezett, hát... anyukának meg szimplán van egy szakmunkás végzettsége. Anyuka heti 7 napot dolgozott napi 12 órában még ki nem rúgták. Apuka kapott valami betegséget, amiért leszázalékolták, megterhelő fizikai munkákat nem végezhet. Már bocsánat, de se esze, se végzettsége nincs, fizikai munkára meg nem alkalmazható, így elég nehéz munkát találni, egy vidéki kis faluban meg pláne. Anyuka folyamatosan állást keres, de nem kap, mert nincs. Szóval megvan a maga oka, hogy miért is kapjanak segélyt, meg mindenféle támogatást. Más kérdés, hogy ugyanakkor elhagyják magukat. Bámulják a tévét és cigiznek. Ez az élet. Bár keresnek munkát, apukának eszébe sem jut, hogy esetleg ténykedjen valamit a ház körül vagy kertben. Anyuka még el-eldolgozgat, rendbe tesz ezt-azt, de egyedül küzd a többi szemetelő/koszoló családtag ellen. De szimplán azért, mert valaki koszban él és cigizik, vagy mert a gyerekeinek konzerv kaját ad, az olcsóbbikból, még nem jogosult senki, hogy elvegye a gyerekét. Sőt, még akkor sem, ha a szülő a saját felelősségére elhülyíti a gyerekét a tévé előtt, ahelyett, hogy mondjuk taníttatná valamire, vagy rendes ételt adna neki. Azért ennél nyomósabb érvek kellenek.

      Törlés
    4. Nagy igazságokat írtál, csak kissé szélsőségesen...
      Mi hónapról hónapra élünk (sőt talán napról napra).
      Két diplomás szülő két gyerekkel.
      Lehet nagyokat csodálkozni. A férjem 2009 december 31.-én elveszítette az állását, mert visszajött GYES-ről a tanítónéni, akinek a helyén volt. Azóta munkanélküli.
      Sokan megszólják, de nem gondolnak bele, mekkora teher a diplomája. Emiatt mindenhol túlképzett, nem veszik fel gyárakba, üzemekbe, kétkezi munkára. Végzettségének megfelelő állás meg még a Dunántúlon sincs. Folyamatosan, naponta több helyre pályáz az önéletrajzával, még csak választ se kap. Végre (2 éve után!) megváltás a közmunka.
      Nálunk én keresek óraadóként részmunkaidőben valamennyit, meg igyekszünk megfogni mindent, amiből pénzünk lehet.
      Gondolom ezért még nem kellene elvenni tőlünk a gyerekeinket.
      Aki cigire/kocsmára költi, az így is, úgy is megtalálja a módját. Mindig lesz olyan, aki féláron megveszi az utalványt, de az élelmiszer csomagot is a kocsmába szokták vinni, ott eladják, és mehet a gépbe, vagy fröccsre.
      Őszintén szólva velünk nagyon durván kitolnának, ha utalványban jönne, bár a Tesco közel van, sokszor ugrunk át, azért a húst hentestől, a zöldséget, gyümölcsöt, tojást főként a zöldségestől vesszük, a kenyeret is kispékségben, fürdetőt, pelust stb a DM-ben vagy a Rossmanban. Ezek összességében majd duplája lennének, ha a Coop-ban vennénk.

      Törlés
    5. Azért mondom, hogy az elgondolás jó, csak az eszköz, a megvalósítás rossz. Nem az étkezési utalvány vagy a gyerekek családoktól való elszedése lesz a megoldás a fenti problémákra, a dolog ennél jóval összetettebb.
      Amúgy én is tanár vagyok, teljesen képben vagyok a lehetőségekkel. :P Sajnos. :P

      Törlés
  18. Az hagyján, de azt hittem rosszul hallok, amikor megtudtam mennyit költöttek az illetékesek az utalvány reklámozására...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ettől meg végképp hányingerem van... :-(((

      Törlés
  19. Ja és egyébként az első kommentelő (Gabi) írta, hogy náluk a pelenka is napirenden van. Nos, nálunk is és pont a családi pótlék az, amit leginkább a pelus, popsitörtlő, gyerekeknek való fürdető és társai "visznek". Amikor megérkezik, akkor szoktam egyben megvenni a havi szükségletet. Ami nálunk nem kevés, mivel éjjelre még Rékám is pelenkás - egyszerűen képtelen felébredni arra, hogy pisilnie kell - 20 hónapos Attilám még éjjel-nappal pelusos és nagyjából 10 hét múlva érkezik az újabb - szintén pelenkás - családtag.

    VálaszTörlés
  20. Ne felejtsük el, hogy a családi pótlék az segély. Bárhogy nézem, ezt nem kötelező adniuk, Te igényelted meg mikor megszületett a gyermeked. Más országban ilyen sincs. Én örülök, hogy bármit is ad az állam. Én ilyen naiv vagyok. Aztán ott költöm el, ahol tudom. Mostanában épp pelenkára, és ruhákra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildó, tévedsz. A családi pótlék, nem segély. A GYES például az. A családi pótlék, az pótlék. Pótolja a gyermekekkel járó kiadásokat.
      Felesleges más országok gyakorlatával összehasonlítani, mert más országokban a fizetések is mások. :)
      Természetesen én is örülök, hogy kapjuk. De nem örülök annak, amikor a Tescót támogatja az állam mondjuk a magyar őstermelők helyett.
      Én szeretném ott elkölteni, ahol értelmét is látom.
      Természetesen nem minden úgy történik, ahogy szeretném. Ezzel tisztában vagyok. de a saját blogomon egy kicsit hadd dühöngjek. :)

      Törlés
    2. Egyetértek, Virág! De ami a Tesco támogatása mellett nekem még inkább kiveri a biztosítékot, az fehéren-feketén a cikkben is ott van: hogy mekkora százalékot tesz zsebre a kibocsájtó az utalványforgalom után. Ez az egész valaki(k)nek nagyon megéri, nekem meg a gyomrom forog tőle.
      Azt pedig igenis nem kellene támogatni semmilyen formában, amilyen emberekről előttem is írt valaki: nem dolgoznak (jó, rendben, nem kapnak munkát) helyette füstölik a cigarettát és bámulják a tévét. Remek. Biztos naiv vagyok (meg cigarettaellenes, ezt vállalom:D) de bennem az él, hogy ha a gyerekeim étele van veszélyben, akkor nemhogy nem cigizek, hanem minden fillért igyekszem megfogni, ha van kertem, krumplit vetek meg borsót meg sárgarépát, és nem tévét bámulok, mert megspórolom a tévé előfizetési díjat, de eladom a tévét is, hogy etetni tudjam őket.
      Hetente legalább egyszer megfordulok a piacon, látom az árusokat. Vannak jómódúak és jól láthatóan szegények is. De az idős nyugdíjas bácsi, aki tisztességgel végigdolgozott élete alkonyán nem segélyért rinyál, mert a minimálnyugdíjából nem tud megélni, hanem leszedi azt a kis sóskát a kertjében, elhozza azt a pár szem tojást, ami a tyúkok alól kikerül, leszed egy csokor nárciszt, barkaágat, majd eladja (mondjuk nekem, mert én meg kifejezetten szívesen vásárolok tőle) és azon vesz kenyeret. Erre más is képes lenne, ha mégoly leszázalékolt, akkor is. Napi 1-2 doboz cigi árán meg - nem mondom, hogy minőségi szinten - de még a gyereket is simán meg lehet etetni.
      Amúgy bocsánat, nekem ez a c.gánykérdés (bocsi, nem tudom, ki szabad-e írni a szót) vesszőparipám, nem azért, mert bármi bajom lenne a bőrszínnel, van nekem olyan roma ismerősöm, akiknél a kőről enni lehetne, két csodás gyerekük van, tanítottam őket megboldogult tanárkoromban, hát ritkán látni olyan kedves, jól nevelt, tisztelettudó, rendes gyerekeket, mint azok voltak. A kislány meg mindemellett még olyan gyönyörű, hogy ránézni is jólesett. :-) Szóval nem a származással van bajom, de azzal igenis van, hogy nálunk a neszűrben kaptak néhány önkormányzati lakást, amikor ott úgy gondolták, már eltüzelték az ajtókat-ablakokat, tönkretettek mindent, akkor továbbmentek önkéntes lakásfoglalni, leszedik (nem ám normálisan, hanem olyan rongálással, hogy nem nagyon éli túl a növény) a kiskertekben a termést, betörnek mindenhová, visznek minden mozdíthatót, az arra járó embereket kifosztják, megverik, leköpködik - soroljam? És minden áldott hónap elején, amikor érkezik a segély, odaállnak szépen a posta elé és legombolják a kilépő postásokat. Tisztességes ember nem mer arra menni. Na és hol költik el a pénzt? Nem, nem a kenyérboltban.
      Nemrég egy, a Lidl-ben dolgozó ismerősöm mondta, hogy bementek a c.gányok a boltba egy köteg tízezressel (megjött a segély, a családi pótlék, a gyes, mindez vagy 8 gyerekre) és bevásároltak. Piát, cigit. Semmi mást! Egy kiló kenyér vagy egy darab szappan nem volt közte!!
      Mire is osztjuk a segélyt???
      És ezeken a problémákon az Erzsébet utalvány sz.rt se fog segíteni. A normális családoknak problémát okoz, a nem normálisoknak mindegy, a kibocsájtónak meg hurrá, szuper pluszbevétel. Legalább ne akarnák azt a látszatot kelteni, hogy ezzel segíteni akarnak...

      Törlés
    3. Ugye tudod kedves Ildo, hogy az Erzsébet utalvánnyal nem lehet tisztálkodási szereket, pelenkát, gyógyszert stb vásárolni.
      Egyébként valóban nem segélyről, hanem ú.n. pótlékról beszélünk.

      Törlés
    4. Ennek ellenére Németország egyes tartományaiban létezik családi pótlék - csak ott fedezi is a gyerek szükségleteit (pelenka, táp, popsitörlő).

      Zs

      Törlés
    5. Nem segély a családi pótlék! Nevében is benne van ( szerintem)!

      Németben van, létezik él és kapják.

      Mi ugyan magyarok vagyunk, de férjem kinn dolgozik vállalkozóként és az EU-s hovatartozásunk révén illetve, hogy párom kinn adófizető - megkapjuk a kinti családi pótlék összegét ( levonva belőle a maoi- kifizetett összegeket! )És nem határozzák meg, hogy mire költsem és hol!!!! Kifizetik és kész!

      És mindezek ellenére, amiket olvasok most itt...azt GONDOLOM, hogy nem kellene a normális családokat ezzel megszorítani. Nekem is számlára érkezik a pénz, és a ház részlete és a fizetendőkre megy el. DE!!! Mindezek ellenére a gyerekektől egy fillért sem veszek el! MERT AMI KELL, AZ KELL, ÉS MEGVESZEM!!! De NE mondja meg senki, hogy hol vegyem!!!!

      Nagyon sok mindent már így is Németből hoz a párom...MERT OLCSÓBB!!!!!!!!!!!!!! FB-n olvasni a Pick szalámiról. Ez csak egy a sok közül.:-(((

      És mielőtt esetleg valaki pálcát tör felettem, hogy könnyen jár a szám, mert kinn dolgozik a férjem. Kérem, hogy gondolkodjon el, mi mindet feladtunk mi azért, hogy tartsuk a szintet ...és ne süllyedjünk. Férjem kinn egyedül, majdnem csak a munka. Én meg itthon minden elintézetlennel, gyerekekkel, házzal, munkával..stb.

      Levonva saját és mások kommentjéböl a konzekvenciát: Én azt mondom: NEM JÓ AZ ERZSÉBET UTALVÁNY!!! Még ha tervezet is...de ebből még lehet valami, amit MI nem akarunk.:-(

      Törlés
  21. Ez az egész nem a leszakadt rétegek "segítéséről" szól, hanem arról, hogy gazdasági megszorításokat kell bevezetni. Csökkenteni kell az állam kifizetéseit.

    Vagyis nem pénzt kapsz az államkincstártól, hanem utalványt, ami mögött nincs promt pénzmozgás. Pénzmozgás az által lesz, hogy a kereskedő az utalványokat beváltja. De ez ugye sokszor akár egy hónapos átfutási időt is jelenthet. Így egy hónap amíg igazán pénz lesz az utalványból. És akkor sem kp.-ről beszélünk, hanem számlapénzről.

    Egy kereskedő nyilván nem kp-ban kapja majd meg az utalvány ellenértékét, hanem átutalással. Itt is időt nyer az állam, mivel egy normál átutalás ideje az T+2 nap (tárgynap, vagyis, amikor beküldöd az átutalást, plusz 2 munkanap).

    Azon is elgondolkodnék, hogy miért van korlátozás az utalványok beválthatósága tekintetében. Nem hiszek abban, hogy szociális okok miatt. Valamilyen ok miatt fogyasztást akarnak csökkenteni a lakosság körében. Hogy ez miért van nem értem, de megígérem, hogy futok egy kört és megkérdezek pár szakit, hogy erről mi a véleménye. Utána leírom nektek.

    VálaszTörlés
  22. Rájöttem, nem fogyasztás csökkentés! Éppen ellenkezőleg. A válság miatt nagyon árérzékenyek lettek az emberek. Többen preferálják a piacon, illetve kestermelőktől való vásárlás. Itt a pénzt úgy költöd el, hogy nem kapsz számlát. Vagyis a pénz a feketegazdaságba megy.
    A magyar élélmiszeripar a béka feneke alatt van. A hazai áruházláncok drága magyar terékeit nem veszik meg.
    Az utalvánnyal a pénzt beterelik a feketegazdaságból a hazai áruházláncokba. Ott is a drága, eladhatatatlan magyar élelmiszeripari termékeket vásároltatják meg. Világos, hogy nem versenyképesek a hazai termékek. De így meg kell venned, hogy elköltsd az utalványt.
    Hát ennyi az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, nagyon igazad van. A fogyasztás nem nőtt olyan mértékben, amennyire várták az adócsökkentéstől. A baj csak az, hogy az elfogadóhelyeken a minőség erősen kifogásolható.
      A városunkban üzemelő CBA zöldséges pultja egyenesen siralmas. Semmi bajom nem lenne az utalvánnyal, ha szép árut kaphatnék érte.

      Törlés
    2. Az a cél, hogy nőjön a fogyasztás, mert a fogyasztás miatt működik a gazdaság. Ha elsikkasztod az adót, meg feketén vásárolsz vagy a dunnahuzatba dugdosod a pénzedet, abból nem lesz gazdaság. Nem a megtakarításra hajtanak, mert az nem jó a pénzmozgásnak, ha csak gyűjtögetsz. És ha nincs pénzforgalom, nincsen más se. Szóval ez egy összetett kérdés. De minden intézkedés célja, hogy pénzforgalom legyen, ez által pénz menjen az államkasszába is... (meg egyes zsebekbe, de ezt hagyjuk). Tehát a fogyasztás az önmagában nem rossz dolog, illetve az is érthető, hogy az állam próbálja erre ösztönözni a népet, hogy ne a fekete piacra áramoltassa a pénzét a számla nélküli nyugdíjashoz, hanem legyen legális formája sok mindennek. Azért kellene jobban kidolgozni az Erzsébet-utalványt, hogy pl. hivatalos őstermelők is elfogadhassák, így jól járnának ők is, amennyiben számlát adnak, és rendesen leadóznak mindent, jól jársz te is, mert jó minőségű áruhoz jutsz, jól jár az állam, mert magyar kezekben marad a pénz, nem külföldre csusszan valami céghez. De Az Erzsébet-utalvány még nem tart itt, hogy ennyire "fejlett" legyen.

      Törlés
  23. Hát.. jó sokan hozzászóltatok.
    Nos... mi is, mint sokan mások, anyagi gondokkal küzdünk. Hatalmas devizahitelünk van, ami nem volt ekkora, és 2 évvel ezelőtt tudtuk szépen fizetni. (Én nem szeretnék politikai vitába keveredni az okairól.) Mindenesetre nálunk az a tény, hogy a családi pótlék, amint megkapjuk, már a bank el is viszi. :( Ahogyan a férjem fizetésének nagy részét is.
    Minden hónapban kevés pénzből gazdálkodunk, és be kell osztani, hogy mit hova teszünk.
    Jó lenne tényleg, ha a férfiak fizetése lenne olyan, amiből biztosíthatnák a családok megélhetését. És akkor gyes sem kellene, ha ez teher.
    A hatalmas gyesből kifizetjük a számlákat (nagyrészt), és ami marad, abból gazdálkodunk egy hónapig.

    Nem könnyű, de Isten még mindig kegyelmes volt, és volt étel az asztalunkon, és van ruhánk, amit fel tudunk venni, és van tető a fejünk felett, és tudtunk fűteni, és még sorolhatnám az ő ajándékait.
    Néha úgy érzem, hogy nekünk kell hálásnak lenni...

    Az Erzsébet utalvánnyal kapcsolatban... Mi kapunk, férjem cégénél működik a kafetéria rendszer. Minden hónapban 5000 Ft. Előtte minden hónapban 18.000 Ft-os étkezési utalványt kaptunk, amiből tényleg be lehetett vásárolni. Én ezekből vettem a mosóport, lisztet, tisztítós dolgokat, alapvető élelmiszereket, amiket itthon nem tudunk megtermelni. Húsra mi nem költünk, lévén vegák, de azért nekünk is pótolni kell ezt-azt.
    Nekem azért vicces ez az 5000 Ft, mert egy miniszter, vagy államtitkár vagy kicsoda azt mondta, hogy "ó, ebből meg lehet csinálni egy nagybevásárlást a családnak". Lehet hogy életében nem vásárolt még?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, mi is pont így élünk! Nálunk is 18 e volt tavaly, és most csak 5 e!
      A kiskertemben, amit lehet megtermelek, de sajnos nem lehet az egészet bevetni, mert ha eső esik, akkor víz alatt áll! :( Ha nem esik, akkor meg kiszárad, hiába is locsoljuk.

      Törlés
    2. Hát attól is függ, hogy mennyi időre vásárolunk be, mekkora a család, meg ugye mit akarunk venni. Ha csak ásványvizet (30 forintos, gazdaságosat), akkor 5 ezerből huhú... mennyit lehet venni. :) Mi nem kapunk kafetériát.. vagyis bocs... tavaly is csak csak havonta 5 ezret... most meg már semmit... :P

      Törlés
  24. Azzal kapcsolatban, hogy mire költhető az utalvány: a két nagyfiam sajnos dohányzik, a kisebbik kap Erzsébet utalványt, amiből cigarettát vesz! Szóval ennyire megoldás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig lesznek ügyeskedők meg csalók, aki elsikkasztanak ezt-azt, megkerülnek ilyen-olyan szabályokat. Nem szabad erre alapozni, hogy azért mert vannak ilyenek, akik elfogadják pl. az étkezési jegyet cigarettáért, akkor már rossz minden és egyáltalán nem működhet a dolog. Azért mert vannak csalók, az nem azt jelenti, hogy ez mindenhol általános tendencia. Minden szabály mögé kell ellenőrzést bevezetni. Ha rendesen ki lenne dolgozva az Erzsébet-utalvány körüli mindenféle, akkor lenne mögötte hathatós ellenőrzés is, ami nem kiszűrhetné az ilyen eseteket. De mondom. ez csak akkor megy, ha rendesen kiépítik a rendszert az utalvány körül. Addig nem fog semmilyen változást hozni még ez nincs meg.

      Törlés
  25. Azt gondolom ez még csak tervezet, messze van az elfogadástól.

    Még egy gyerek esetében el tudom képzelni, hogy a kapott tizenezer forintot el lehet költeni a kijelölt helyeken, de semmiképp nem kényelmes.
    Azonban sok gyerek esetében a dolog teljesen abszurd. A nagycsaládosoknál azért is fontos a pótlék, mert már egy-két gyerek esetében is nehéz összehangolni a munkát és a családot. A harmadik gyerek születésekor viszont már nyilvánvalóvá válik, hogy az anya nagyon hosszú ideig nem fog tudni dolgozni, a család egy keresetből kell hogy éljen, miközben neveli a következő évtizedek adófizető állampolgárait.
    Nem is beszélve arról, hogy a menzát nem fizethetjük vele, holott az valóban a gyerekek étkeztetésére fordított összeg.
    Vigasztaló azonban, hogy a Nagycsaládosok Egyesületének vezetője, már felszólalt, egyeztetett az ügyben. Az indokok kb. ugyanazok mint az előző megjegyzésekben. A NOE sok rendeletet véleményezett már korábban is, nagyon jó munkát végez, bízhatunk bennük.
    Én még abban is reménykedem, amit egy NOE-s ülésen hallottam, miszerint a parlamentben a KDNP és a Fidesz (harmadik talán a Jobbik) soraiban az országost meghaladó a nagycsaládosok aránya. Azaz jelentős azon honatyák száma, akik mellett nem csak tanácsadók állnak, hanem van egy nagycsaládot vezető feleség is, aki vélhetően otthon el is mondja aggályait az Erzsébet kártyával kapcsolatban, a gombot nyomkodó férj előtt.
    Szerintem a rendelet vége valami olyan lesz, hogy lesznek veszélyeztetett gyerekek, akiknél a jegyző/védőnő/családsegítő tanácsa alapján a szülők utalványban fogják kapni az ellátásokat. Esetleg mindenki az támogatás egy részét...
    Bár én örök optimista vagyok!

    Velem előfordult már a CBA-ban, hogy pironkodva kérdeztem, fizethetek-e a száraztésztáért melegétel utalvánnyal. (Vélhető volt, hogy melegétel lesz a tésztából.) Fizethettem. A mögöttem fizető anyuka pironkodás nélkül vett a melegétel utalványán cigarettát.

    "Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől, mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja." (Mt.6, 32)

    Szeretettel:
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen.. a sok gyerekkel elsősorban nem az étkezésre fordított pénz nő egyenes arányban, hanem az egyéb költségek: óvodák, iskolák, menzák, rezsi, stb. Úgyhogy biztató, hogy a NOE akcióba lendült. Nekik legalább vannak lehetőségeik tenni valamit az ügyben.
      Mondjuk egészen pici zárójelben hozzáteszem, hogy (a parlamenti képviselő férfiak fizetése, és mondjuk egy tanító férfi fizetése között ég és föld különbségek vannak, így a feleségek más körülményekből indulnak ki, mikor az étkezési utalvány kerül szóba....)

      Törlés
  26. Mi lesz veled szép Magyarország? Fiaink el fognak hagyni!Ha egyáltalán lesznek.....:(

    VálaszTörlés