2012. február 6., hétfő

Somlói, az igazi

Vasárnap Istvánt ünnepeltük. 
A tortát nemigen szereti mifelénk senki, az édességeket annál inkább.
István kedvence a somlói. 
Az igazi.
Hozzávalók:

két lap piskóta 6-6 tojásból.
Az egyik piskóta kakaós, a másik sima.
Ezekhez felverek 6 tojást 6 evőkanál cukorral. Én egészben szoktam, nem választom szét a fehérjét és a sárgáját. Amikor ez kész, beleszitálok 6 evőkanálnyi lisztet. 
A csokis ugyanígy készül, de egy evőkanál liszt helyett kakaóport kanalazok a tésztába.
Jól járunk, ha előre elkészítjük a piskótát, nem baj, ha megszárad, sőt!

Vaníliakrém 6 tojásból
A 6 tojás sárgáját elkeverem 6 evőkanál cukorral, a 6 fehérjét pedig lefagyasztom. A sárgájához teszek 6 evőkanál kukoricakeményítőt, jól kikeverem. Felöntöm bő 1 liter tejjel, és felteszem főni. Folyamatosan keverem, és amikor elkezd sűrűsödni, leveszem a tűzről.
Amikor elkészült, beletettem két evőkanál vaníliaesszenciát.

Rumos cukorszirup
Fél liter vizet felforralok 20 dkg cukorral, és egy deciliter rummal.

Mazsola, dió
A diót durvára daráljuk, a mazsolát rumba áztatjuk.

Csokoládéöntet
20 dkg vajat felolvasztunk, elkeverünk benne 10 dkg cukrot, három evőkanál kakaóport, és néhány evőkanál tejet, vagy a rumot, amiben a mazsola ázott.

Tetejére tejszínhab


Amikor minden hozzávalóval elkészültünk, egy négyszögletű üvegtálba belevágjuk a piskótát, felváltva a csokisat és simát. Meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal.
Megszórjuk mazsolával, dióval, majd leöntjük vaníliakrémmel.
Újra piskóta következik, locsolás, majd mazsola és dió, végül vaníliakrém.
Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejét bevonjuk a csokiöntettel, majd tálaláskor tejszínhabbal.


Pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatok belőle, ezeket tányérokra tettem. 
A maradék darabokért reggelinél lehetett versenyezni. aki időben felkelt, beágyazott, szellőztetett, annak még jutott. :))))

Bónuszfotó: Vacak a hóban


Annyira élvezi, velünk együtt...! :)))


8 megjegyzés:

  1. Isten éltesse Istvánt erőben egészségben, boldogságban szerető családja körében nagyon-nagyon sokáig! És a családot is!

    VálaszTörlés
  2. Sok boldogságot Istvánnak! Virág! Egy valamit nem értek a receptben: mitől lesz vaníliakrém úgy, hogy nincs is benne vanília?
    A kutya tündéri, én is kattintgattam sokat a hétvégén a miénkről!

    VálaszTörlés
  3. Szitya, elnézést, kifelejtettem a vaníliát a receptből. :)

    VálaszTörlés
  4. Virág, nagyon guszta a somlóid! Szinte érzem az ízét!:-)
    Istvánnak sok boldogságot kívánok!:-)

    VálaszTörlés
  5. a mi öreg szakácskönyvünkben 3 piskótalappal kell készíteni, sima, kakaós, diós. a tetejére a kakaópor előtt vékony rétegben házi baracklekvár kerül. a krémje is más kicsit, de azt fejből nem tudom. összefutott a nyál a számban!
    nagyon sok boldogságot kívánok a férjednek!

    VálaszTörlés
  6. Istvánnak én is nagyon sok boldogságot kívánok.


    Ez tényleg autentikus somlói. :) Az én cukrász-szakács férjem is valahogy így csinálja. A csoki kivételével.. nála szigorúan nincs benne vaj. Hidegen keveri vízzel, és valahogy mégis sűrű... még sosem sikerült ellesnem. :)

    VálaszTörlés